Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (22.07.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Bu hafta primli seyreden ve dün de artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde satıcılı tarafta seyrediyor. Sosyal medya şirketi Snap’ın beklentileri karşılamayan finansalları negatif fiyatlamaların nedeni. Nasdaq vadelisi %0,8 civarında düşüş gösteriyor. Diğer yandan, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ve Euro STOXX 50 vadelisi yatay. Pariteler tarafında; dün ECB’nin beklentilerin üzerinde, 50 baz puan faiz artırması ve Bölge ülkelerinde tahvil faizlerindeki ayrışmayı önleyen yeni aracı duyurmasıyla EURUSD paritesi 1,02 civarında tutunmaya çalışıyor. Yurtiçi fiyatlamalara bakıldığında, dün faizi değiştirmeyen TCMB’nin kararı piyasalarda nötr etki yaparken, Dolar/TL’de kısmi yükseliş eğilimi sürüyor. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) ise yaşanan düşüşlerin ardından 833 baz puan ile yatay kaldı. Borsa İstanbul tarafında, güçlü finansalların beklendiği bankacılık tarafında pozitif fiyatlama sürse de BIST100 endeksi günü %0,55 oranında düşüşle kapattı. Şu aşamada dünkü değer kaybını kar satışı olarak değerlendirirken, endeksin güne hafif tepki alımlarıyla başlamasını bekliyoruz. Endeksin gün içerisinde de 2.500 seviyesini üzerinde kalarak dünkü kayıplarını telafi edebileceğini düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, TCMB PPK toplantısı takip edildi. TCMB, politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde resesyon vurgusu dikkat çekerken, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel büyümede artan aşağı yönlü risklerle birlikte cari dengeye yönelik riskler ifade edilmiş, yurt içinde ikinci çeyrek büyümesine yönelik olumlu değerlendirmelere yer verilmiş.

  • Önceki metne göre küresel büyüme görünümünde daha karamsar bir bakış açısı dikkat çekiyor ve dünyada resesyon ihtimalinin arttığı belirtilmiş.
  • Kurul tarafından cari işlemler dengesine dair ifadelerde anlamlı bir değişikliğe ihtiyaç duyulmuş. Her ne kadar cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşmenin devam ettiği vurgulansa da enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığının cari denge üzerindeki riskleri canlı tuttuğuna yer verilmiş.
  • Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği yinelenirken, küresel enflasyona dair paragrafta değişiklik olarak ”iş gücü piyasalarındaki katılık” ifadesi eklenmiş ve gelişmiş ülke merkez bankalarının, artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile ”iş gücü piyasalarındaki katılıklara” bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceği yönündeki değerlendirmeleri yinelenmiş. Ayrıca finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı belirtilmiş.
  • Yurt içi enflasyonundaki yükselişte etkili olan faktörlerde ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkilerindeki ”geçici” kelimesinin çıkarıldığı görülmekte. Dezenflasyonist sürecin başlayacağı döneme yönelik vurgudaki ”enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla” ifadesi çıkarılmış ve Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmüş. TCMB tarafından yılın üçüncü Enflasyon Raporu 28 Temmuz’da yayınlanacak, enflasyon patikasının seyri ve TCMB Başkanı’nın soru-cevap kısmındaki açıklamaları dikkatle takip edilecektir.
  • Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiği yinelenirken, kredilerin ivmesini kaybettiğinin gözlendiği vurgulanmış.
  • İkinci çeyreğe ilişkin büyümenin ilk çeyreğe benzer şekilde dış talebinin katkısıyla olumlu seyrettiği ifade edilirken, istihdam görünümüne dair olumlu bir resim çizilmiş ve istihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrettiğine yer verilmiş.
  • Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği ifade edilmiş. Ayrıca değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarına ”kredi” adımı eklenmiş ve para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceği ifade edilmiş.

ECB, dünkü toplantısında on yıldan fazla bir süredir ilk kez faiz oranlarında artışa giderek faiz oranlarını 50 baz puan ile beklentilerin (25 baz puan artış) üzerinde artırdı. Böylece ECB, temel refinansman faiz oranını %0’dan %0,50’ye, marjinal borç verme faiz oranını %0,25’ten %0,75’e ve mevduat imkanı faiz oranını ise -%0,50’den %0’a yükseltti ve negatif faiz dönemine son verdi. Karar metninde, “kademeli faiz artışı” ifadesi çıkarılırken, sonraki faiz artışlarının büyüklüğüne toplantıdan toplantıya karar verileceği ve gelecek toplantılarda daha fazla sıkılaştırmanın uygun olduğu belirtildi.

  • Toplantının ardından ECB Başkanı Lagarde ise, 50 baz puanlık faiz artışı kararının tüm üyelerin oybirliğiyle alındığını söyledi. Ekonomik görünüme ilişkin ise, büyümede aşağı yönlü, enflasyonda yukarı yönlü riskler gördüklerini belirtti. Bunun yanında, fiyat baskılarının daha fazla sektöre yayıldığını, enerji fiyatlarının kısa vadede yüksek seyredeceğini ve enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağını belirtti. Özellikle, ECB’nin dünkü toplantıda enflasyon risklerine karşı oybirliği ile daha şahin duruş sergilemesi, ECB’den bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık bir faiz artışı beklentilerini de artırabilecektir.
  • Diğer yandan ECB’nin toplantısında, bölgede tahvil faizleri yükselen bölge üye ülkeleri üzerindeki olumsuz etkileri sınırlama ve bölgede tahvil faizlerindeki ayrışmayı önlemeye yönelik yeni aracı olan “Aktarım Koruma Aracı (Transmission Protection Instrument-TPI)” da oybirliği ile onaylandı. Yeni araç, para politikası aktarım mekanizmalarını etkileyebilecek nitelikte olağan dışı ve bozulan piyasa görünümü durumunda devreye alınacak. Lagarde, yeni araçtan yararlanacak ülkelerin AB mali kuralına uymaları gerektiğini, özellikle mali yönden sürdürülebilirliğe sahip olmaları ve güçlü makro politika uygulamaları gerektiğini ifade etti.

Ayrıca ABD tarafında, 16 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 244 bin kişiden 251 bin kişi seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde geldi ve böylece Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bununla birlikte, son açıklanan işsizlik maaşı başvuruları verilerinde kısmi artış gözlense de düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmekte ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini de dikkate aldığımızda istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte. Ancak son günlerde ABD’de bazı büyük şirketlerin maliyetleri azaltma planları kapsamında işe alımları yavaşlatmayı planladığının görülmesi nedeniyle işsizlik maaş başvuruları verileri, istihdam piyasasının seyrine ilişkin sinyaller bakımından önümüzdeki dönemde dikkatle takip edilecektir.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45’te temmuz ayına ilişkin S&P Global imalat ve hizmet PMI öncü verileri takip edilecek. Söz konusu veriler, ABD ekonomisinin, artan enflasyonist baskılar ve sıkılaşan finansal koşullar ortamında üçüncü çeyreğe nasıl bir performansla başlandığına ilişkin ipucu verecek. ABD’de haziran ayında imalat PMI, beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmişti, hizmet PMI ise sınırlı düşüş sergilemişti, bununla birlikte imalat ve hizmet PMI’lar büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Temmuz ayında ise imalat PMI’ın 52,7’den 51,8’e ve hizmet PMI’ın da 52,7’den 52,4’e hafif gerilemesi bekleniyor.

Bugün Avrupa genelinde de temmuz ayına ilişkin S&P Global imalat ve hizmet PMI öncü verileri açıklanacak. Bölge genelinde haziran ayında imalat ve hizmet PMI’lar beklentilerin üzerinde düşüşler kaydetmişlerdi, ancak büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüşlerdi. Temmuz ayında ise bölge genelinde imalat ve hizmet PMI’ların hafif gerilemeleri, ancak 50 eşik seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürmeleri bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka’nın, nisandan haziran ayına kadar olan dönemde toplam 10,5 puanlık faiz indirimlerinin ardından bugünkü toplantıda da faiz indirimlerini sürdürerek 50 baz puanlık indirimle politika faiz oranını %9 seviyesine çekmesi bekleniyor. Özellikle, Ruble’nin güçlü seyri ve zayıflayan fiyat baskıları, Banka’nın ekonomiye daha fazla destek vermesinde alan sağlamakta.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi verisi takip edilecek. Nisan ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi, aylık %15,16’dan %7,45’e gerilerken, yıllık ise %105,70’ten %117,31’e yükselmişti. Ayrıca TSİ 10’da haziran ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu, müşterilerinin sağlık sigorta ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, 100bin TL ödenmiş sermaye ve %100 bağlı ortaklığı olarak Sabancı Ageas Sağlık Sigorta A.Ş. unvanlı anonim şirketin kurulmasına karar vermiştir. Kuruluş izninin alınması sonrasında, gerekli altyapı ve organizasyonun tamamlanması ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na lisans başvurusu yapılacaktır. Şirketin faaliyete geçmesi söz konusu lisansın temin edilmesi halinde gerçekleşecektir.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr): Şirket’in Haziran 2022 dönemine ait toplam brüt prim üretimi yıllık %64,5 oranında artarak 309mn TL’ye yükselmiştir. Haziran ayı prim üretimi ile birlikte Ocak- Haziran 2022 dönemindeki toplam brüt prim üretimi ise yıllık %70,7 oranında artarak 1.358mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirketin müşterek yönetime tabi ortaklığı olan Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. hisselerinde 48,08 – 50,76 fiyat aralığından 25.000 adet hisse satışı gerçekleşti. İşlem itibariyle Doğan Holding’in şirket üzerindeki payı %39,58 olmuştur.

Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): Şirketin iştiraki TAV Technologies, Semerkant Havalimanı’nın dijital dönüşüm projesini genişletmek üzere havalimanı işletmecisi Air Marakanda ile anlaşmaya vardı. TAV Technologies Genel Müdürü M. Kerem Öztürk “Havalimanı ve yolcu operasyonlarının tamamen dijitalleştirilmesini hedefleyen böylesine önemli bir projede Semerkant Havalimanı’nın teknoloji ortağı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ürün uygulamaları hem yolcu deneyimini doğrudan iyileştirecek hem de operasyonel verimliliği artıracak” dedi.

Türkiye Sigorta (TURSG, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 28.06.2022 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 21.07.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 5,10 TL – 5,11 TL (ağırlıklı ortalama 5,102 TL) fiyat aralığından toplam 350.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmış ve payların sermayeye oranı %0,0058’e ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan haftalık bültende Obase Bilgisayar ve Danışmanlık Hizmetleri Ticaret’in hisse başına 10,50’den halka arzı onaylandı. Obase Bilgisayar halka arz süreciyle birlikte 35mn TL değerindeki mevcut sermayesini, 10,5mn TL artırarak 45,5mn TL’ye yükseltecek.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çuhadaroğlu Metal (CUSAN): Şirket, Irak Erbil’de inşa edilmekte olan “The Boulevard Projesi” için Şenyuva Alüminyum ve Be-Do Construction Contracting ile alüminyum profil, aksesuar ve mekanizma satışı için anlaşmıştır. Söz konusu satışın yaklaşık bedeli 3,5mn USD olup projenin gidişatına göre +/- %10 değişiklik göstermesi mümkündür. Toplam satışın %50’sinin ihracat olması öngörülmektedir.

DESA Deri Sanayi (DESA): Şirket, İtalya’nın Floransa bölgesinde üretim tesisini kurmak amacıyla yapmış olduğu çalışmalar kapsamında; DESA Internazıonale S.R.L. ünvanlı bir şirketin kurulmasına karar vermiştir.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding (IEYHO): Şirketin, %99,2 oranında bağlı ortaklığı olan Işıklar İnşaat ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (Işıklar Turizm)’nin % 100 oranında bağlı ortaklığı olan Bulgaristan-Sofya’da faaliyet gösteren Işıklar Elen Hunting EOOD’nin 2,9mn BGN olan sermayesi Işıklar Turizm’in katılımı ile 3,7mn BGN’ye çıkarılmıştır.

Kervan Gıda (KRVGD): Şirket yeni bir Pay Geri Alım Programı başlatılmasına, geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının, önceden alınan paylar dahil Şirket ödenmiş sermayesi olan 240mn TL’nin %5’i olan 12mn adet olarak belirlenmesine, geri alım programı kapsamında gerçekleştirilecek pay alımları için toplamda azami 180mn TL tutarında fon ayrılmasına karar vermiştir.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): 21.07.2022 tarihinde 39,10 – 39,66 fiyat aralığından 40.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alındı. Payların toplam değeri 1,73mn TL olup, sermayeye oranı %0,8316’dır.

Özak GYO (OZKGY): Şirket, 21.07.2022 tarihinde,  Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen “İstanbul Ümraniye İnkılap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin 2. oturumuna katılımını gerçekleştirmiş olup, Emlak Konut GYO tarafından ihale sonrası yapılan açıklamada ihalenin Şirketin lehine sonuçlanmadığı belirtilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 103 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 440,5 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,03 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,87-%3,08 bandında hareketin ardından %2,88 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi