SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD borsalarında güçlü sayılabilecek bir toparlanma gözlendi. Dow Jones endeksi %1,76 oranında değer kazanarak toparlanmaya öncülük etti. Bu sabah da ABD vadelilerinde pozitif hava sürerken, Asya borsalarında da yükselişler gözleniyor. Bugün TSİ 21’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Temsilciler Meclisi’nde yapacağı sunum öncesinde geçen hafta şahin Fed konusundaki endişeler bir miktar azalmış gözüküyor. Küresel borsalardaki görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Dolar / TL tarihi zirvesinde seyretse de, küresel borsalarda tekrar satış görülmedikçe endeks gün içerisinde kısmi yükseliş eğilimi gösterebilir.
MAKROEKONOMİ
Dün Fed ve ECB yetkililerinin konuşmaları izlendi.
- Dallas Fed Başkanı Kaplan, enflasyonun 2022’de %2’lik hedefin üzerinde seyredeceğini tahmin etti. St.Louis Fed Başkanı Bullard da enflasyonun seyri konusunda Kaplan’a benzer düşüncelerini dile getirdi. Düşük enflasyon ve düşük faiz ortamının yakın zamanda son bulmayacağını belirtirken, enflasyon konusunda belirsizliklere de işaret ederek, Fed’in enflasyonda yukarı yönlü risklere hazır olması gerektiğini belirtti. Bullard ayrıca varlık alım programının azaltılmasının tartışmaya açık olduğunu, varlık azaltımının otomatik pilot gibi değil, veri yaklaşımlı olacağını ve varlık azaltımını uygulayabilmek için Fed’in bazı ayarlamalar yapmaya hazır olması gerektiğini vurguladı. New York Fed Başkanı Williams da enflasyon ile ilgili gelecek sene enflasyonun düşmeden önce %3’lü seviyeleri görmesinin olası olduğunu ve ekonominin bu sene %7 büyümesini beklediğini ifade ederken, ekonominin teşviklerin kaldırılmasını gerektirecek kadar toparlanmadığını söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise, Fed’in istihdam piyasasının pandemi öncesindeki gücüne dönmesine imkan verilmesi için gösterge faizin en azından 2023 yılının sonuna kadar sıfıra yakın seviyelerde tutulması taraftarı olduğunu belirtti.
- ECB Başkanı Lagarde ise bu çeyrekte ekonomik aktivitede hızlanma beklediğini ve mutasyonun risk oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Sıkılaşma için erken olduğunu ve bunun ekonomik toparlanma ve enflasyon görünümü için risk olacağını belirtti. ECB Yönetim Kurulu üyesi Robert Holzmann, 2021 yılı sonrasına yönelik enflasyon projeksiyonlarının şu an için bir faiz artırımı ihtiyacına işaret etmediğini belirterek, enflasyonun %2 seviyesine sürdürülebilir bir temelde yükselmesi durumunda faiz artırımına ihtiyaç olabileceğini söyledi.
Ayrıca dün yurt içinde mayıs ayı sonu itibarıyla Merkezi Yönetim brüt borç stoku istatistikleri açıklandı. Buna göre, mayıs ayı sonu itibarıyla Merkezi Yönetim brüt borç stoku 2.001,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, borç stokunun 843,6 milyar TL tutarındaki kısmı TL cinsi ve 1.157,8 milyar TL tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluştu. Böylece, Merkezi Yönetim brüt borç stoku içerisinde döviz cinsi borçların payı %57,8 seviyesinde gerçekleşti.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 18 Haziran haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 2,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 97,3 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1 milyar USD azaldı. Buna göre net uluslararası rezervin 3,5 milyar USD artarak Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviyeye olan 18,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,53 milyar USD artarak (döviz swap stokunda 0,57 milyar USD artış ve altın swap stokunda 0,04 milyar USD düşüş) rezerv görünümüne destek verdi. Çin ile artırılan swap anlaşmasının ayın 15’inde hesaplara yansıması da rezerv miktarını olumlu yönde etki etkiledi.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında TSİ 21’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Temsilciler Meclisi’nde koronavirüs krizine ilişkin sunumu olacak. Powell’ın, Fed’in para politikasına ilişkin verebileceği olası yeni işaretler ve değerlendirmeler takip edilecek.
Diğer yandan, ABD’de TSİ 17’de haziran ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi verisi takip edilecek. Mayıs ayına ilişkin endeks, 18 seviyesine yükselerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Endeksin üç ana bileşenine bakıldığında, sevkiyat, yeni siparişler ve istihdam endekslerinin büyümeye işaret ettikleri gözleniyordu. Firmaların birçoğunun, teslim sürelerinin rekor seviyelere uzadığını bildirdikleri görülmüştü. Öte yandan, diğer alt endeks bileşenlerinden, ham madde stokları endeksinin ise rekor düşük seviyeye ulaştığı görülmekteydi. Bu durumun, artan talebe karşın tedarik sorunlarının sürmekte olduğunu işaret ettiği görülmekteydi. Anket sonuçları, birçok firmanın mayıs ayında istihdamı ve ücretleri artırdığına işaret etmişti. Ancak firmalar, mevcut durumda gerekli becerilere sahip işçiler bulmakta zorlandıklarını belirtirken, önümüzdeki altı aylık dönemde ise işçi bulmakta zorlanmayı ve istihdamın ve ücretlerin ise daha da artmasını bekliyorlardı. Endeksin haziranda ise önceki aya göre yatay seyrederek 18 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin ikinci el konut satışlarının -%2,2 oranında gerilemesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 17.30’da Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in ve TSİ 18’de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında, TSİ 17’de Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi açıklanacak. Mayıs ayına ilişkin tüketici güveni, aşılamaların hızlanması ve vakaların düşüşünün olumlu etkisiyle -5,1 seviyesine yükselmiş ve salgın öncesi seviyelerde seyretmişti. Endeksin, haziranda -3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Mayıs ayındaki tam kapanma ile sınırlı gerileyen anket göstergelerinin, açılmanın etkisini net göreceğimiz haziran ayındaki performansını takip edeceğiz. Tüketici güveni mayıs ayında 80,2’den 77,3’e gerilemişti. Endeksin hesaplamasında kullanılan tüm alt endekslerde gerileme görülmekteydi. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %3,8 azalışla 61,5’e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi %5,5 azalışla 76,6’ya, gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi %4,9 azalışla 78,8’e, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise %0,7 azalışla 92,2’ye gerilemişti. Tüketici güveni öncesi bir gösterge niteliğindeki BloombergHT Tüketici Beklenti Ön Endeksi haziran ayında 68,03’ten 76,31’e çıktı. Bunda kısıtlamaların gevşetilmesinin faktör olduğu belirtilmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Efes (AEFES, Nötr): SPK’nın 1 milyar dolara kadar onayladığı yurtdışı tahvil ihracı kapsamında, gösterge niteliğindeki tahvil ihracı için bugünden itibaren sabit getirili yatırımcılar ile toplantılar düzenlemek üzere aracı kurumlara yetki verdi. Bu kapsamda piyasa koşullarına bağlı, 7 yıl vadeli dolar cinsi gösterge niteliğinde “Reg S/144A”ya tabi olacak tahvillerin satışının gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi. Şirketten yapılan diğer bir açıklamada da, tedavüldeki 2022 yılı vadeli 500 milyon dolar nominal değerli tahvillere ilişkin vadesinden önce nakdi geri alım teklifi yapılmasının planlandığı belirtilerek; sözkonusu işleme ilişkin Citigroup ve J.P. Morgan’ın yetkilendirildiği ifade edildi.
Tat Gıda (TATGD, Nötr): Şirket, 200mn TL’ye kadar, bir veya birden fazla defada ve yurtiçinde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara ve/veya tahsisli olarak satılmak üzere borçlanma aracı (tahvil ve/veya finansman bonosu) ihraç etmesi konusunda ihraç belgesinin onaylanması amacıyla 21.06.2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulduğunu duyurmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Turizm: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada turizm sektörüne KDV desteğini temmuz sonuna kadar uzatma kararı aldıklarını açıkladı.
Bankacılık: Resmi Gazete’de yayımlanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi hakkındaki Cumhurbaşkanı kararına göre; bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin Avrupa îmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumundan sağladıkları kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 olarak tespit edildi. Kaynak: Matriks
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS): Şirketin Balıkesir İli Erdek İlçesi 10. Km’de bulunan Fabrikaları, 16-17 Haziran 2021 tarihlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve T.C. Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilgili görevlileri ziyaret ederek, Fabrikaların ilgili personeli ve yönetimimizle toplantı yapıldığı duyurulmuştur. Bu toplantıda yapılan inceleme ve değerlendirmeler çerçevesinde, çevre mevzuatına ilişkin eksiklikler tespit edilmiştir. Eksikliklerin gidermek amacıyla çalışıldığı ve mümkün olan en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlanacağı duyurulmuştur.
Boğaziçi Beton (BOBET): Boğaziçi Beton Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi ile Saadet Turizm Otelcilik İnşaat San.ve Tic. A.Ş. firması arasında; Saadet Turizm Otelcilik İnşaat San.ve Tic. A.Ş’nin İstanbul Halkalı’da gerçekleştireceği Örtaş İstanbul Konutları adlı projenin beton temini işi ile ilgili sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu proje; yaklaşık 160.000 m2 inşaat alanı içerisinde 572 konut ve 68 ticari üniteden oluşmaktadır.
Safkat Ege Soğutmacılık (SAFKR): Şirket yurt dışına ihraç edilecek Midibüslerin iklimlendirilmesi ile ilgili 5,5mn TL tutarında yeni sipariş bağlantısı yapmıştır. Teslimatlar 2021 yılında tamamlanacaktır.
Türk İlaç ve Serum (TRILC): Şirket, Rusya Chromis Firması ile yapmış olduğu çerçeve anlaşmasına istinaden AVİFAVİR (INN FAVIPIRAVIR) isimli ilacın Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulabilmesi için gerekli müsaadelerin alınması yönünde hareket etmek ve işlemleri başlatmak üzere Power Of Attorney (Exculusive Tam yetkililik belgesi) almıştır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 72 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 280 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,44 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,35-%1,50 bandında hareketin ardından %1,49 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta vadeli ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi