SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalarda dün yaşanan toparlanmaya karşın, ticaret geriliminin odakta kalmaya devam etmesi, kırılganlık yaratmaya devam ediyor. Dün artıda kapatan ABD borsaları bu sabah yatay. Asya tarafında ise Çin Şanghay endeksi hafif ekside. Kurlardaki hareketlere baktığımızda; Yuan’da kısa vadeli yönsüz görüntü devam ederken, Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri hafif baskı altında. Dün İngiltere Başbakanı Theresa May’ın parlamentoya ikinci referandum önerisi getirmesi sonrasında Sterlin ve Avro’da yaşanan değer kazancına rağmen Dolar endeksi (DXY) 98 seviyesinin üzerinde dirençli durmaya devam ediyor. Öte yandan, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri Avro üzerinde baskı yaratabilir ki bu da DXY’nin dirençli durmasını sağlayabilir. Bu akşam açıklanacak FOMC toplantı tutanakları öncesinde de kurlarda mevcut fiyatlamalar devam edebilir… Hafif baskı altında olan GOÜ para birimleriyle birlikte TL’de de bu sabah benzer fiyatlama söz konusuyken, Dolar / TL bir süredir yaptığı bant hareketini henüz terk etmiş değil. Bu kapsamda, dün sert düşüş kaydeden BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, risk iştahındaki toparlanmanın kalıcı olamaması, DXY’nin gücünü koruması ve ülke risk primimizdeki yüksek seviyeler nedeniyle endekste baskı devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
30 Nisan-1 Mayıs’taki Fed toplantısının tutanaklarının açıklanacağı güne ticaret gerilimlerin izlenmeye devam edilmesiyle merhaba diyoruz. Ayrıca TSİ 10’da ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması bulunmakta.
- Son FOMC toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, son gelen verilere göre ekonomik faaliyetin güçlü bir oranda arttığını ve ilk çeyrekteki zayıf çekirdek enflasyonun geçici unsurlardan kaynaklanabileceğini belirtmişti. Powell’ın düşük enflasyonun devam etmeyebileceğini işaret etmesi, Fed’in aslında düşük seyreden enflasyondan piyasalar kadar çok tedirgin olmadığını göstermişti. Dolayısıyla piyasada faiz indirim beklentilerinin fiyatlanmaya devam ettiği bir dönemde yetkililerin, enflasyondaki ve faiz politikasında seyre bakışları önemli olabilir.
İngiltere Başbakanı Theresa May parlamentoya ikinci referandum önerisi getirdi.
- May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılık anlaşmasıyla ilgili ‘yeni bir referandum’ yapılabileceğini söyledi. Avam Kamarası’nda daha önce üç kez reddedilen Brexit anlaşmasında bazı değişiklikler yapılırken bu anlaşmanın haziran ayının başında son bir kez parlamentonun onayına sunulması bekleniyor. Neticede May, yeni anlaşmaya destek verme karşılığında referandum isteyen meclis üyelerinin öncelikle anlaşmayı onaylaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Asya seansında Japonya dış ticaret rakamlarını takip ettik. Ticaret gerilimleriyle birlikte Japonya’nın ihracatı nisanda 5 ay üst üste geriledi. İhracat yıllık %1,8 daralması beklenirken yıllık %2,4 düştü.
Bugün ayrıca TSİ 17’de New York Fed Başkanı John Williams’ın, TSİ 17.10’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in ve TSİ 17.10’da Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın konuşmaları takip edilecek.
Veri takviminde bugün TSİ 11.30’da İngiltere’de nisan ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Yıllık bazda TÜFE, martta %1,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Yıllık TÜFE, geçen yılın ağustos ayında %2,7 seviyesine ulaşmasının ardından kademeli bir şekilde düşüşe geçerek bu yılın ocak ayında %1,8 seviyesine kadar gerilemişti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dün yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini ve tahminlerini paylaştı. Buna göre raporda, küresel ekonominin bu yıl önceki tahmin olan %3,3 seviyesinden hafif gerileyerek %3,2 büyüyeceği öngörüldü. Euro Bölgesi’nin 2019’da %1,2 ve 2020 yılında ise %1,4 büyümesi bekleniyor. ABD ekonomisinin ise, 2019’da %2,8 ve 2020’de %2,3 oranında büyümesi bekleniyor. OECD, Japonya ekonomisinin ise 2019’da %0,7, 2020’de %0,6 büyümesini bekliyor. Çin ekonomisinin ise, 2019’da %6,2 ve 2020’de %6 oranında büyümesi bekleniyor.
OECD, Türkiye ekonomisine ilişkin olarak ise, 2019’un ikinci yarısında ölçülü bir toparlanmanın öngörüldüğü ve bununla birlikte 2019 ve 2020’de büyümenin 2018 seviyesinin altında olmaya devam edeceği ifade edildi. Bu kapsamda, OECD raporunda Türk ekonomisinin bu yıl -%2,6 daralacağı ve 2020 yılında %1,6 büyüyeceği öngörüldü. Bir önceki raporda bu yıl için -%1,8 daralma ve gelecek yıl için ise %3,2 büyüme tahmininde bulunulmuştu. Bunun yanında, TÜFE ortalama olarak bu yıl için %19,5’ten %17,3’e çekilirken, gelecek yıl için %10,7’den %12,6’ya çıkarıldı. İşsizlik oranı ise 2019’da %13,3 ve 2020’de %14 olarak tahmin edildi. 2019 yılına ilişkin cari denge/GSYH oranı beklentisi de -%2,9’dan %0,3’e revize edildi.
ŞİRKET HABERLERİ
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 737 Max model uçakların akıbeti ile ilgili olarak Cuma günü Boeing CEO’su ile görüşeceklerini belirterek; sonrasında bu uçaklarla ilgili planlarını gözden geçireceklerini söyledi. Aycı, Boeing ile görüşmeleri çok boyutlu olarak sürdürdüklerini ve THY’nin kayıplarının tazmin edilmesinin de bunun bir parçası olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2019 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji Elektrik (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ, %100 hissedarı olduğu Çumra Güneş Enerjisi ve Üretim AŞ’de (“Çumra”) sahip olduğu hisselerin tamamını 6,4mn ABD Doları bedel ile KHM Enerji Turizm Ticaret Sanayi AŞ’ye devretmiştir. Şirketin 30 Nisan 2019 tarihli özel durum açıklamasında belirtildiği üzere, Zorlu Enerji’nin Konya ili, Çumra ilçesinde 18 MW kurulu güç ile kurmayı planladığı Alibeyhöyüğü Güneş Enerji Santrali Projesi’nin üretim lisansı Çumra’ya devredilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Birleşme/Satın-Alma: İtalyan inşaat şirketi Astaldi İstanbul’daki üçüncü Boğaz köprüsündeki payının satışı için görüşmelere tekrar başladı. Astaldi geçen yıl Eylül ayında Türkiye’de son dönemdeki siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle üçüncü köprüdeki payını satmak için yürüttüğü müzakerelerin geciktiğini açıklamıştı. Kaynak: Reuters
İnşaat: İnşaat maliyet endeksi, 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,47, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %26,95 artış kaydetti.
Turizm: Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, ağustos ayında İstanbul’dan Meksiko’ya doğrudan uçuşların başlayacağını açıkladı.
Gümrük Vergileri: ABD menşei bazı ürünlerin ithalatında 14 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan ek mali yükümlülük yüzde 50 oranında düşürüldüğü Resmi Gazete’de yayımlandı. Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, söz konusu liste kapsamında binek otomobiller, alkollü içkiler, yaprak tütün, güzellik ve makyaj ürünleri ile sıvanmamış kağıt ve karton gibi ürünler bulunuyor. Kaynak: Reuters
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Beyaz Filo Oto Kiralama (BEYAZ): Şirket, Opel ve Peugeot yetkili bayiliklerine ilave olarak Citroen Yetkili Bayiliğini de PSA’nın daveti ile bünyesine eklemiştir. Citroen Bayiliğinin 2019 Haziran ayından itibaren Balıkesir’de faaliyete başlaması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
9 Mayıs’ta haftalık repo ihalelerine ara verildiğini duyuran TCMB, dün haftalık repo fonlamasına yeniden başladı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kademeli bir şekilde %25,5 seviyesinden %24’e çekilmesi bekleniyor.
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %25,5 seviyesinden %25,19 seviyesine geriledi. Merkez Bankası, piyasayı toplamda 82,9 milyar TL ile 17 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden (%24); geri kalanı olan 65,9 milyar TL’si (%25,5) de koridorun üst bandından olacak şekilde fonladı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, Fed toplantı tutanaklarını %2,40 seviyesinin üzerinde sakin bir seyir izleyerek bekliyor ve bugün sabah saatlerinde %2,43’lerde.
Yurtiçi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinin kısa vadeli tarafında değişim gözlenmezken, uzun vadeli tarafında ise kısmi yükseliş gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi değişmeyerek %25,72 seviyesinde yatay seyrederken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 22 baz puanlık düşüşle %22,07 seviyesine geriledi.10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 25 baz puanlık sınırlı artışla %19,26 seviyesine yükseldi.