Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (22.04.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Powell’ın faiz artışının gerekliliğine işaret eden açıklamaları sonrasında şahin Fed tekrar piyasaların odak noktasında. Powell, 50 baz puan faiz artırım ihtimallerine dikkat çekerken, biraz daha hızlı olmanın uygun olduğunu belirtti. Pozitif tarafta seyreden ABD borsaları şahin açıklamalar sonrasında günü negatif bölgede tamamladı. ABD on yıllık tahvil faizi de tekrar %2,90’nın üzerine çıkarken, bu sabah da vadelilerde kısmi satıcılı seyir var. ABD kapanışının ardından MSCI Asya Pasifik endeksi ise %1 civarında geriliyor. Küresel borsalardaki seyre bağlı olarak BIST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Olası düşüşlerde endekste öne çıkan destek 2.533 bölgesinde. Yakalanan yükseliş ivmesine bağlı olarak endeks bu seviyenin üzerinde kalmak isteyebilir. Yukarıda ise ana direnç 2.600 civarında.

MAKROEKONOMİ

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Wunsch, Ukrayna ve Rusya krizinin, ekonomi için ciddi bir risk olarak değerlendirildiğini ancak bu durumun muhtemelen Banka’nın yüksek enflasyona karşı faizleri artırmasını engelleyemeyeceğini belirtti. Wunsch, Banka’nın bu yıl faizi pozitif seviyeye çekebileceğini belirterek, faiz artışı için temmuz ayına işaret etti. ECB Başkan Yardımcısı Guindos da temmuz ayında bir faiz artışının mümkün olduğunu ifade etti.

ABD tarafında16 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 186 bin kişiden 184 bin kişi seviyesine hafif geriledi ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti.

Öte yandan Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, düşüşünü sürdürme beklentilerine karşın -18,7’den -16,9 seviyesine hafif yükseldi. Bununla birlikte, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin devam etmesi ve artan emtia fiyatlarının enflasyonist beklentileri artırmasının etkisiyle yaklaşık son iki yılın en düşük seviyelerindeki zayıf seyrini sürdürdü.

Yurt içinde ise, TCMB’nin nisan ayı PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlandı.

  • Emtia fiyatlarındaki artış eğiliminin jeopolitik gelişmelerle bu dönem daha da belirginleştiği vurgulanmış.
  • Öncü göstergelere göre gıda grubundaki fiyat artışlarının sürebileceği öngörülmüş.
  • Mart ayı fiyatlarında elektrik fiyatlarındaki kademeli tarife ve KDV indirimlerinin enerji enflasyonunu sınırladığı belirtilmekte.
  • Diğer yandan, akaryakıt fiyat gelişmelerinin ulaştırma hizmetleri üzerindeki etkisinin nisan ayında da sürmesinin beklendiği ifade edilmekte.
  • Ayrıca jeopolitik gelişmelerin etkisiyle önemli oranda yükselen küresel emtia fiyatlarının etkisinin, ticarete konu olan mallar ile sınırlı olmadığı belirtilirken, özellikle başta akaryakıt ve gıda fiyatları kanalıyla hizmet enflasyonunu da yükselttiğine dikkat çekilmekte.
  • Mart ayı özetinde, mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, kirada aylık artışların yüksek seyrettiği belirtilirken; bu ayki özette ise, kirada aylık artışların yavaşladığı vurgulanmakta.
  • Öncü göstergelerin, küresel ekonomideki toparlanmanın, ivme kaybına rağmen devam ettiğine işaret ettiği belirtilmekte. Mart ayındaki özette ise, “güçlü toparlanmanın sınırlı bir ivme kaybı” ifadesi yer almıştı, bu bakımdan küresel ekonomide toparlanmada ivme kaybının hızlanabileceğine işaret edilmekte.
  • Ayrıca enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte etkili olan unsurlar arasında, bir önceki özette bulunan talep gelişmeleri yer almamakta.
  • Yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin “giderek artan” olumlu etkisiyle güçlü seyrettiği vurgulanmış.
  • Sanayi üretiminin şubat ayında ocak ayında elektrik ve doğal gaz kesintilerinin oluşturduğu üretim kayıplarını telafi ettiği vurgulanmış. İhracatçı sektörlerde sanayi üretiminin daha güçlü seyrettiğine ilişkin değerlendirme ise devam etmekte.
  • Yılın ilk çeyreğinde firmaların kayıtlı iç ve dış piyasa siparişleri ile geleceğe yönelik sipariş beklentilerine bakıldığında, bir önceki özetteki gibi dış talebin güçlü seyrini sürdürdüğü belirtilirken, iç talebin ise ivme kaybettiği ifade edilmiş. Özellikle bu ayki özette, kartla yapılan harcamalarda çeyreklik bazda sınırlı düşüşe dikkat çekilmekte.
  • Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan risklerin “devam etmekte” olduğu vurgulanmış.
  • Bir önceki özette yer aldığı gibi, para politikasında liralaşma odaklı bir yaklaşımın sergilenmeye devam edileceği ve uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dahil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğu belirtilirken, bu ayki özette ise, Kurul’un, “makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verdiği” ifadesi de yer almakta.

Ayrıca TÜİK tarafından nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklandı. Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi %7,3 oranında düşüşle 72,5’ten 67,3’e geriledi ve böylece tarihi düşük seviyede gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında, tamamında düşüşler olduğu görülmekte. Bu kapsamda, nisanda mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %9,8, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi %8,5, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi %7,2 ve gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise %4,9 oranında geriledi.

Bunun yanında, TÜİK tarafından şubat ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi yayınlandı. Tarımsal girdi fiyat endeksi şubatta aylık %16,69 artarken, yıllık ise %80,99 yükseldi. Aylık artışların en yüksek olduğu alt gruplara bakıldığında, tarımsal ilaçlar (%32,75) ve hayvan yemi (%31,15) öne çıktı. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise, gübre ve toprak geliştiriciler (%138,11) ve enerji ve yağlar (%121,77) oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45’te nisan ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet öncü PMI verileri takip edilecek. Mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin yansımalarına rağmen imalat ve hizmet sektörleri büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. ABD’de nisan ayında ise, öncü verilere göre imalat PMI’ın 58,8’den 58’e hafif gerilemesi ve hizmet PMI’ın ise 58 seviyesinde yatay seyretmesi bekleniyor.

Avrupa genelinde de nisan ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet öncü PMI verileri açıklanacak. Mart ayında Euro Bölgesi genelinde imalat PMI, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimdeki artışla birlikte imalat sektöründe yılın başından bu yana en yavaş büyümeye işaret etse de güçlü büyüme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Hizmet PMI’lar da özellikle salgına yönelik tedbirlerin gevşemesiyle genel olarak büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. Geçen hafta ECB, Ukrayna ve Rusya savaşının yarattığı belirsizliğin büyüme tarafında aşağı yönlü riskleri artırması nedeniyle faiz artırımına yönelik net bir tarih vermedi. Bu açıdan ECB’nin ihtiyatlı duruşu nisan ayı PMI verilerinde ekonomik aktivitede yavaşlama görebileceğimize işaret etmekte. Bu kapsamda, nisan ayında öncü verilere göre bölge genelinde imalat ve hizmet PMI’larda hafif gerileme bekleniyor.

Ayrıca TSİ 10’da İngiltere’de iç talebin seyrine yönelik sinyal verecek olan mart ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Rusya ve Ukrayna krizinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği mart ayında artan enflasyonist baskıların tüketici güvenini olumsuz etkilemesiyle perakende satışların aylık %0,3 gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 16’da ECB Başkanı Lagarde’ın ve TSİ 17.30’da BoE Başkanı Bailey’in konuşmaları takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da mart ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Efes (AEFES): Rusya ve Ukrayna’daki gelişmeler ışığında, Anadolu Efes ve Anheuser Busch InBev SA/NV (“AB InBev”) AB InBev’in AB InBev Efes NV ortaklığındaki kontrol gücü olmayan paylarının Anadolu Efes’e yapılacak satışıyla ilgili aktif görüşmelere başladığını açıklamışlardır. AB InBev’in Bud markasının Rusya’daki üretiminin ve satışının askıya alınmasına ilişkin talebi de yapılacak anlaşmaların bir parçası olarak değerlendirilecektir. Hem Anadolu Efes hem AB InBev satış şartları ve bağlayıcı anlaşmalar üzerinde çalışmalara başlayacak olup, ilgili duyurular süreç dahilinde usulüne uygun şekilde yapılacaktır.

Kalekim Kimyevi Maddeler (KLKIM, Pozitif): Şirket’in 2022 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 71,1mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 24,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri birinci çeyrekte yıllık %111 büyüme göstererek 302,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar %128,4 oranında artarak 121,9mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre 3 puan iyileşerek %40,3’ye yükselmiştir. Aynı dönemde şirketin operasyonel giderleri 53,4mn TL olurken, diğer faaliyetlerden net 6mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece şirketin net faaliyet karı 62,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet kar marjı da 8 puanlık artışla %20,7’yi göstermiştir. 22,8mn TL finansman geliri ve 14,6mn TL vergi gideri kaydeden şirketin 1Ç2021 ana ortaklık net dönem karı 71,1mn TL olurken, net kar marjı 6,5 puan artışla %23,5 olmuştur.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Pozitif): Şirket, ileri malzeme şirketi olma hedefi doğrultusunda, Türkiye’deki organik büyüme ve ABD’de yapılan yatırımları takiben Avrupa’da süper lüks otomotiv sektörü ve motor sporlarına karbon fiber dokuma ve prepreg sağlayan İtalyan Microtex Composites S.r.l. (“Microtex”) şirketin sermayesinin %60’ını temsil eden payların tamamının Şirket’in bağlı ortaklığı Kordsa Inc tarafından 24,6mn Avro bedelle devralınması amacıyla, 20.04.2022 tarihli bir Hisse Alım-Satım Sözleşmesi imzalanmıştır. Avrupa doğrudan yabancı yatırımlar onayının alınması için gerekli olan kapanış koşullarının gerçekleşmesine bağlı olarak, söz konusu satın almanın, 2022 yılının ikinci çeyreğinde sonuçlandırılması beklenmektedir. Sözleşmedeki koşulların gerçekleşmesine bağlı olarak, satıcılara ait Microtex sermayesinin %40’ını temsil eden paylar, kapanışı takip eden 5 yıllık süreçte bağlı ortaklığı olan Kordsa Inc tarafından satın alınabilecek ve Kordsa Inc’in Microtex sermayesindeki payı %100’e kadar artırılabilecektir.

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,9 artarak 476,6mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin ilk çeyrekte 451mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %48,6 oranında büyüyen şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %44,1 oranında artarak 722,7mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 0,6 puan düşüşle %18,1’i göstermiştir. Operasyonel giderleri %63,8 oranında artan şirket, 64mn TL net diğer faaliyet gideri yazmış ve 463,2mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı 2,2 puan düşüşle %11,6 olmuştur. Türk Traktör’ün 1Ç2022 FAVÖK’ü 571,6mn TL ile 1Ç2021’in %35,8 üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan FAVÖK marjı 1,3 puan gerilemeyle %14,3 olmuştur. Net finansman gelirleri 73,7mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2021’deki net finansman gelirleri 50,3mn TL idi. Şirketin 1Ç2022’deki net kar marjı 1 puan azalarak %12’ye gerilemiştir.

Türk Traktör 2022 yılı beklentilerini korumuştur. Şirketin 2022 yılı pazar beklentisi 53-59bin adet aralığında olup (2021: 64,1bin adet), iç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi ise 26,5-30bin adet (2021: 32,8bin adet) aralığındadır. Ayrıca, 2022 yılı ihraç traktör satış beklentisi 16,5-18,5bin adet (2021: 16,2bin adet) aralığında öngörülmektedir. Ek olarak, sene sonu yatırım harcaması beklentisi 450-600mn TL (2021: 323mn TL) arasındadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve denetleme Kurumu (BDDK) asgari 1,5 milyar lira sermayeli Hayat Katılım Bankası A.Ş. unvanlı bir dijital katılım bankasının kurulmasına izin verdi.

Enerji: Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) hakim ortak olduğu 2.19 milyar TL sermayeli EUAS International AŞ’nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre kurulacak şirket her biri 1 dolar değerinde 150mn adet hisseye sahip olacak. Merkezi Ankara’da olacak şirketin sermayesinin hesaplanmasında 14.6371 TL dolar kuru karşılığı esas alındı.

Savunma: Türk savunma sanayisi, Asya-Pasifik pazarındaki etkinliğini artırmak ve yeni iş birliklerine imza atmak için Filipinler’de bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Asya Savunma, Güvenlik ve Kriz Yönetimi Fuar ve Konferansı’na (ADAS 2022) katılacak. ADAS 2022, Filipinler’in başkenti Manila’da 27-29 Nisan’da düzenlenecek. Fuara, savunma-güvenlik endüstrisinin ve ülkelerin üst seviye resmi delegasyonları katılım sağlayacak. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çelik Halat (CELHA): 2020 yılında açılan ve 03 Kasım 2020 tarihinde ara kararı açıklanmış olan; ABD Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından, “öngermeli beton demeti” ithalatına yönelik “anti damping ve sübvansiyon” soruşturmasında alınan nihai karara göre; Şirket’in ABD’ye yapılan “öngermeli beton demeti” ihracatının ilave “%17,88 anti damping” ve “%2,96 sübvansiyon” vergilerine tabi tutulduğu öğrenilmiştir. Açıklanan ara karar tarihinden itibaren Şirket tarafından ABD’ye “öngermeli beton demeti” ihracatı yapılmadığından, alınan nihai kararın Şirket’in finansal tablolarına bir etkisinin olmadığı değerlendirilmektedir.

HUB GSYO (HUBVC): Şirket’in iştiraki Genz Biyoteknoloji A.Ş. tarafından yürütülen Covid-19 Antikor Tayini İçin Opto Akışkan Yöntem ile Çalışan Bir Bakım Noktası Testi (Point-Of-Care Test) (POCT) Cihazı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından (TİTCK) ÜTS kaydına ürün adı GENZPRO Biyoçip SARS-CoV-2 Kantitatif IgG Test Kiti (100 Test) olarak alınmıştır.

Koleksiyon Mobilya (KLSYN): İstanbul Finans Merkezi yerleşkesinde bulunan bir finans kuruluşu ile mobilya temini konusunda 41 milyon TL’lik sözleşme imzalanmıştır.

İdeal Finansal Teknolojiler (IDEAS): Şirket, Icrypex Bilişim A.Ş.’nin 50mn TL olan ödenmiş sermayesinde sahip olduğu 10mn nominal değerde (%20’sine tekabül eden) payın 16,4mn TL bedelle devir işlemlerinin tamamlanarak 7mn TL kar elde ettiğini açıkladı.

Mondi Olmuksan Kağıt ve Ambalaj (OLMK): Şirket, üretimi artırmak ve müşterilerine daha iyi hizmet sunmak amacıyla İzmir’de bulunan tesise yaklaşık 29mn EUR, Bursa ve Kocaeli’nde bulunan tesislere yaklaşık 5mn EUR genişleme ve modernizasyon yatırımı yapılması yönünde karar aldığını açıklamıştır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Şirketin sermayesinde pay sahibi olduğu A1 Yaşam Bilimleri İlaç Tanı Biyoteknoloji ve Sanayi A.Ş.’nin iştiraki olan Genz Biyo Teknoloji A.Ş. tarafından yürütülen Covid-19 Antikor Tayini İçin Opto Akışkan Yöntem ile Çalışan Bir Bakım Noktası Testi (Point-Of-Care Test) (POCT) Cihazı’nın T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından denetiminin tamamlandığı, “Uygun” değerlendirme sonucu ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ÜTS kaydına (GENZPRO Biyoçip SARS-CoV-2 Kantitatif IgG Test Kiti (100 Test)) alındığı açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 36 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 315 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,83 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,83-%2,95 bandında hareketin ardından %2,91 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi