SABAH STRATEJİSİ
Petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmayla birlikte riski varlıklara gelen satış dalgası bu sabah Asya’da devam ediyor. Çoğu Asya borsa endeksi negatif bölgede seyrediyor. ABD vadelilerinde ise yaşanan düşüşlerin ardından hafif yükselişler gözlemleniyor; ancak tepki şu aşamada cılız. Görünür vadede ekonomilerin koronavirüs salgınından ne şiddette olumsuz etkileneceğine yönelik belirsizlik yüksek kalmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş de dikkatleri bu yöne çevirmiş gözüküyor. Bu sabah da petrol fiyatlarında belirgin baskının devam etmesi riskli varlıklara olan talebin günün geri kalanında zayıf kalabileceğine işaret ediyor… Haftaya olumlu başlayan ancak dün emsallerine yakın bir performans sergileyerek satıcılı bir seyir izleyen BIST100 endeksi, ABD vadelilerindeki tepkiyle birlikte güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde bugün TSİ 14’te TCMB’nin faiz toplantısı öne çıkıyor. Beklenti politika faizinde 50 baz puanlık indirim yönünde.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde PPK toplantısının öne çıkacağı bugün küresel piyasalar petrol fiyatlarındaki oynaklığı izlemeye devam ediyor. ABD ham petrolünün, petrol depolama kapasitesinin hızla dolması nedeniyle vadeli fiyatının rekor düşük seviyelere gerilemesinin ardından dün de Brent petrolün varil fiyatı keskin düştü ve 18 yılın en düşük seviyelerine geriledi. ABD Senatosu, yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında küçük işletmeler ve sağlık merkezlerine destek ve daha fazla test yapılması amacıyla sunulan 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını kabul etti. Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde oylanması, sonrasında Trump tarafından imzalanması bekleniyor. Trump, “ABD’ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım. Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda Amerikalılara öncelik vermiş olacağız” dedi. Petrol fiyatlarındaki hareketlik ise Ruble, Norveç Kronu, Meksika Pesosu ve Kanada doları gibi petrole duyarlı para birimlerinde de baskıyı beraberinde getiriyor. Meksika Merkez Bankası sürpriz şekilde politika faizini 50 baz puan indirimle %6’ya çekerken, finansal sisteme yaklaşık 30 milyar dolarlık destek verdi.
Bugün TSİ 17’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi öncü verisi açıklanacak. Bugün ayrıca Rusya’da Anayasa değişikliği ile ilgili referandum yapılacak. Söz konusu anayasa değişikliği, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, 2024’te devlet başkanı seçimlerinde yeniden aday olmasına imkan sağlayacak ve ülkede siyasi sistemini değiştirecek.
- Dün Avrupa Birliği’ne ve Almanya’ya ilişkin ZEW endeksi açıklandı. Mart ayındaki sert düşüşün aksine beklentiler kısmında veri büyük bir sıçrayış gösterdi, cari duruma ilişkin veri ise önemli ölçüde geriledi. AB için ekonomik beklentiler endeksi -49,5’ten 25,2’ye, Almanya için ise -49,5’ten 28,2’ye geldi. Cari duruma ilişkin ise AB genelinde -48,5’ten -93,5’e bir düşüş, Almanya’da ise -43,1’den -91,5’e gerileme var. Verilere baktığımızda katılımcıların kısa vadede gevşetilmesi planlanan salgın tedbirlerini beklentilerine olumlu yansıttıklarını ve ilerisi için pozitif olduklarını görmekteyiz. Cari duruma ilişkin beklentilerin kötüleşmesini ise tedarik zincirindeki bozulmalar, ticaretin ve yatırımların durma noktasına gelmesi gibi faktörleri göz önünde bulundurduğumuzda normal karşılamaktayız.
Yurt içinde TSİ 14’te TCMB’nin faiz toplantısı günün odak noktası olacak. TCMB’nin Para Politikası Kurulu’nun (PPK) gerçekleştirileceği toplantıya ilişkin politika faizi beklentisi Foreks anketine göre 50 baz puanlık indirim ile %9,75’ten %9,25’e çekeceği yönünde oluştu.
- Artan USD/TL paritesine rağmen, düşüşünü sürdüren petrol fiyatları ve zayıflayan iç taleple, TCMB’nin de vurguladığı üzere enflasyon üzerinde aşağı yönlü riskler baskın. Bundan dolayı büyümeyi de desteklemek adına PPK toplantısında 50 baz puanlık faiz indiriminin beklendiğini görüyoruz. Merkez Bankası ekonominin sert yavaşlamasını azaltmak için adımlarını sürdürürken, faiz politikası tarafından da desteğini sürdürecektir. Geçen ay yurt içinde ilk vaka görülmesi ardından gerçekleştirilen ilk PPK toplantısında TCMB, 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Faiz indirimlerinin yanı sıra TCMB, reel sektöre fon amaçlı politika faizinin altında fonlama imkanı ile bu süreçten en fazla etkilenen reel sektör firmalarına kesintisiz kredi akışı sağladı. Ayrıca reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışını destekledi.
Ayrıca TSİ 10’da nisan ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi verisi takip edilecek. Tüketici güven endeksi, salgın tedbirlerinin çok sert hissedilmediği mart ayında hanehalkının maddi durum beklentisinin ve işsiz sayısında azalma beklentisiyle 58,2’ye yükselmişti. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü. Tüketici güvenine ilişkin yapılan nisan ayı Bloomberg Tüketici Güven Ön Endeksinde %20,5 düşüş gerçekleşti. İçerisinde bulunduğumuz dönemde virüsün etkileri ile önümüzdeki aylarda endekste düşüş görülmesi olağan olacaktır.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Enerji Üretim (AKSEN, Nötr): Şirket ile ilgili son günlerde basında çıkan bazı haberler ve yatırımcılardan gelen sorular üzerine yapılan açıklamaya göre konu Şirketin 2015-2016 yıllarında üçüncü taraf olarak çalıştığı uluslararası lider bir yatırım bankasının eski çalışanına Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan bir dava ile ilgilidir. Şirket, bu dava ile ilgili muhatap olduğu herhangi bir yasal sürecin bulunmadığını, konu ile ilgili istenilen belgeleri 2017 yılında yetkililer ile paylaştığı açıklanmıştır. Şirket, konunun aydınlatılması ve davanın en hızlı şekilde sonuçlanması için ABD’deki ilgili makamlarla işbirliği içerisinde çalışmaya; daha önceki gibi elindeki tüm belge ve bilgileri paylaşmaya hazır olduğunu belirtmiştir.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL, Sınırlı Negatif), İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Sınırlı Negatif): Şirketin 27 Mart 2020 tarihinde KAP’ta yapmış olduğu bildirim ile 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısının daha sonra belirlenecek ileri bir tarihte yapılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Kar payı dağıtımının Genel Kurul onayına tabi olması nedeniyle, 05 Mart 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulan kar payı dağıtım tarihinin uygulanma imkanının bulunmadığı açıklanmıştır. 17 Nisan 2020 tarihli ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 12. maddesine istinaden konuya ilişkin alınacak yeni kararların KAP üzerinden kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilmiştir.
Hektaş (HEKTS, Pozitif): Dezenfektan üretimine başladığını duyuran Hektaş, yeni dezenfektan markalarını, Nisan ayı itibarıyla satışa sunulacağını bildirdi. Dezenfektanlar ilk etapta günlük 15 bin litre üretilerek 500 mililitre, 1 litre ve 25 litrelik ambalajlarda satışa sunulacak.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): 21.04.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 4,91 – 5,08 TL fiyat aralığından 5.750.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %68,86 sınırına ulaşmıştır.
Pegasus (PGSUS, Nötr): Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane katıldığı bir canlı yayında Pegasus olarak borç yapılandırma gibi bir gündemlerinin olmadığını söyledi. Şirketin finansal anlamda bir sıkıntı yaşamadığını dile getiren nane 1.çeyrek finansal tablolarını da mayıs başında açıklayacaklarını belirtti. Filosunda 84 adet uçağı bulunan şirketin daha önce verdiği siparişlerin tesliminde de bir sıkıntı olmayacağı ve uçakların yaz öncesi teslim alınması planında da bir gecikme öngörülmüyor.
Turkcell (TCELL, Nötr): Silchester International Investors LLP, Turkcell payları ile ilgili olarak, 13,2998 TL fiyattan 2,1mn adet satış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlemle birlikte Turkcell sermayesindeki payların oranı %4,949 olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında 8 kuruş indirime gidildi.
Beyaz Eşya: TÜRKBESD (Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği) tarafından açıklanan rakamlara göre, Mart ayında dört ana ürün bazında iç satışlar %9 düşüşle 503,562 adet, ihracat da %9 düşüşle 1.35 milyon adet olarak gerçekleşti.
Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) iç hatlar yolcu trafiğinin küresel olarak %70 düştüğünü ve koronavirüsün ekonomiye verdiği zarar nedeniyle iyileşmenin gelecek altı ay içinde yavaş olmasının beklendiğini söyledi.
Otomotiv: Otomotiv sektörüne yönelik analiz ve tahminler yapan LMC Automotive küresel otomobil üretiminin Covid-19 salgını ve bunu izleyen resesyonun bir sonucu olarak 2020’de %20’den fazla düşüşle 71 milyona gerilemesinin beklendiğini açıkladı.
Sigorta: Türkiye Sigortalar Birliği, zorunlu trafik sigortasına ilişkin tavsiye kararı aldı. Türkiye Sigorta Birliği’nden şu açıklama yapıldı: “Türkiye Sigorta Birliği, üyeleriyle birlikte Korona virüs küresel salgınının getirdiği riskleri ve etkilerini yakından takip etmekte; üzerine düşen sorumluluklar doğrultusunda gerekli adımları atmaya devam etmektedir. Bu çerçevede sektörel açıdan yeni iş ve yenilemelerde yaşanan daralma ve başta yedek parça ve yargılama giderleri olmak üzere maliyetlerde artış temayülüne rağmen, Birlik Yönetim Kurulumuz, sigortalılarımıza yönelik aksiyonlar konusunu görüşmüş ve daha önce almış olduğumuz tavsiye kararlarına ilave olarak Riskli Sigortalılar Havuzu kapsamına girmeyen araçların Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik ) Sigortalarında ve Otobüs Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortalarında, uygulama yöntemi şirketlerimizin insiyatiflerinde olmak üzere; öncelikle, yenilenen poliçe primlerinde indirim ve/veya gerekli durumlarda teminat sürelerinin uzatılması ile şirketlerimizin gerekli göreceği diğer kolaylaştırıcı uygulamaları tavsiye etmiştir.”
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Dyo Boya Fabrikaları (DYOBY): Şirket, COVID-19 salgını nedeniyle değişen talep, iş sürekliliklerinin sağlanması ve mevcut risklere karşı alınması gereken önlemler göz önünde bulundurarak 20.04.2020 tarihinden itibaren üç ay için çalışanların mesailerinin yeniden düzenlenmesine ve 4447 sayılı Kanun ile “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” hükümleri ve ilgili sair mevzuat düzenlemeleri kapsamında kısa çalışma ödeneği için gerekli başvuruların yapılmasına karar verildiğini duyurmuştur.
EİS Eczacıbaşı İlaç (ECILC): Koronavirüs (COVID-19) küresel salgını kapsamında alınan önlemler çerçevesinde sosyal izolasyonu sağlamak amacıyla; Şirket bağlı ortaklığı EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.’nin (“EİP”) evden çalışma modelini uygulamakta olduğu, sağlık kurum ve kuruluşlarına yönelik ziyaret gerçekleştirilerek yapılan ürün tanıtımlarının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 19 Mart 2020 tarihinde ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuş olması nedeniyle tanıtım faaliyetlerini yürütemeyen Tıbbi Tanıtım Sorumlusu ve Uzman Tıbbi Tanıtım Sorumlusu personeli için kısa çalışma ödeneğine başvurulduğu ve EİP’in diğer faaliyetlerini uzaktan erişimle yürütmeye devam ettiği duyurulmuştur. İş ortaklığı Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin(“Eczacıbaşı Monrol”), üretim tesisleri hariç olmak üzere, evden çalışma modelini uygulamakta olduğu, iç piyasada yaşanan talep daralmasına bağlı üretim kısıtlaması ihtiyacı nedeniyle uygulayacağı tam ve kısmi süreli kısa çalışma modelleri için kısa çalışma ödeneğine başvurduğu belirtilmiştir. İlgili kuruluşlarda fiilen kısa çalışma başlatılmıştır. 17.04.2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4447 sayılı Kanun’un Geçici 25’inci maddesi ile tadil edilen 7244 Sayılı Kanun’un 8’inci maddesine göre; “uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir” hükmü doğrultusunda, EİP ve Eczacıbaşı Monrol’ün ay sonunda ilgili personelin puantaj bilgilerinin Türkiye İş Kurumu’na bildirilmesini takiben, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaları beklenmektedir.
Sanifoam Sünger (SANFM): Otomotiv yalıtım malzemesi alanında üretilen nonwoven kumaş birkaç prosesten sonra sağlık sektöründe kullanılabilir hale getirilmektedir. İlgili üretime ilişkin çalışmalar tamamlanmış olup üretim numuneleri hazırlanmış ve üretime başlayacak şekilde proses tamamlanmıştır. Bursa fabrikasında 1 hat üzerine üretim yapılması planlanan koruyucu elbise kumaşı üretiminin mevcut siparişlere göre toplam ciroya etkisi %2’dir.
Serve Film Prodüksiyon (SERVE): Şirket ile Kuvva Gıda A.Ş. arasında Kuvva Gıda’ya ait Icemar markalı ürünlerinin münhasıran satış ve dağıtımını yapmak üzere 21.04.2020 tarihinde anlaşma imzalandığı duyurulmuştur.
İzmir Demir Çelik (IZMDC): Şirketin bağlı ortaklığı konumundaki Akdemir Çelik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından; Koronavirüs (COVID-19) salgınının yaratmış olduğu etkiler neticesinde 01.04.2020 tarihinde fabrika üretiminin tamamen durdurulmasına karar verildiğini açıklanmıştı. Mevcut durumda Akdemir Çelik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından sipariş durumu ve operasyonların devamlılığı değerlendirilerek üretime iki vardiya olacak şekilde başlanmasına karar verildiği açıklanmıştır. Bunun yanı sıra Covid-19 salgınının etkisi neticesinde daha önceki açıklamalarda belirtildiği üzere Şirket tarafından alınan önlemler kapsamında Çubuk haddehane, Profil Haddehane ve Çelikhane bölümlerinde üretime ara verilmişti. Dinamik olan süreçte yapılan değerlendirmeler sonucu Şirket operasyonlarının devamlılığını sağlamak üzere sipariş ve stok durumu göz önünde bulundurularak Çubuk haddehanesinde iki vardiya ve Profil Haddehanesinde iki vardiya olacak şekilde gerekli tüm sağlık önlemleri alınarak üretim yapılması kararlaştırılmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,04 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 119 milyar TL ile 95,5 milyar TL’si repo (40,5 milyar 3 aylık repo, 55 milyar haftalık repo) ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 23,5 milyar TL’si %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Küresel çapta risk iştahının baskılanmasıyla ABD 10 yıllıklarının faizinin artan güvenli liman talebi sonucunda %0,60 seviyesinin altına gerilediği ve %0,55 seviyelerinde seyrettiği görülüyor.
Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, gösterge kağıtların faizlerinde önceki günkü sert düşüşlerin ardından, küresel çapta risk iştahının baskılanması ve doların kısmi güçlenmesiyle sınırlı artışlar gözlendi. 2 gösterge kağıdın faizi günlük bazda değişmeyerek %9,64 seviyesiyle yaklaşık son 4 yılın en düşük seviyelerinde yatay kalırken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 2 baz puanlık artışla %12,54 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 11 baz puanlık artışla %12,67 seviyesine yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı nisan ayı borçlanma programı kapsamında 4. ihracı olan 3 yıl vadeli Tüfe’ye endeksli kağıttan piyasaya 11,2 milyar TL satış gerçekleştirdi; kamuya ise satış gerçekleştirmedi. Halihazırda Hazine, nisan ayı borçlanma programına göre piyasa hedefinden 2,1 milyar fazla satış gerçekleştirirken, kamu borçlanma hedefine 0,7 milyar TL kaldı.