SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününde Asya ve ABD vadeliler negatif tarafta işlem görürlerken, Çin’den iyi gelen verilerin ardından devam eden teşviklere ara verilebileceği spekülasyonları bu tarafta baskıya yol açıyor. Diğer yandan, Paskalya tatili bugün birçok ülkede devam ederken, ABD piyasaları ise açık. İngiltere dahil Avrupa tarafı ise kapalı kalmaya devam edecek. Haftaya başlarken öne çıkan gelişme de petrol fiyatlarındaki artış. Yabancı basında yer alan habere göre ABD; İran’dan petrol alımı için aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeye verdiği muafiyeti uzatmayacak. Haberle birlikte Brent %2,5 civarında yukarıda seyrediyor. Petroldeki yükselişin de etkisiyle TL haftaya başlarken hafif baskı altında. Halihazırda ülke risk primimiz yüksek seviyede kalmaya devam ederken, Dolar / TL’de 5,85 civarındaki direnç önemini korumaya devam ediyor. TL’deki kısmi baskı ve risk iştahındaki seyre bağlı olarak BIST100 güne hafif ekside başlayabilir. Cuma günkü işlem hacmi 2,4 milyar TL gerçekleşen BIST100’de bugün hacim bu seviyenin bir miktar üzerine çıkabilir; ancak Avrupa’nın kapalı olmasına istinaden ortalamalarının altında kalmaya devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
Paskalya tatili bugün birçok ülkede devam ederken, bu haftanın yurtiçi ve yurtdışında odak noktalarına baktığımızda,
Yurtiçinde 25 Nisan’da TCMB faiz kararı bulunuyor. Merkez Bankası’nın bu toplantıda politika faiz bileşenlerini sabit tutması bekleniyor. Mart ayındaki PPK toplantısı öncesi piyasa katılımcıları, TCMB’nin ilk faiz indirimine ağırlıklı olarak haziran ayında başlamasını bekliyordu. Mevcut durumda ise TL’deki dalgalanma ile birlikte anket katılımcıları, ilk faiz indirimlerini genel olarak temmuz ve sonrasına ötelemiş gözüküyor. Reuters anketine göre 10 katılımcıdan dördü temmuzda, üçü haziranda, biri eylülde, biri ekimde, biri ise 2020’de faiz indirimi bekliyor.
Yurtdışında kar rakamları izlenmeye devam edilecek. (Bu hafta Facebook, Twitter gibi teknoloji şirketleri ağırlıklı bilanço açıklamaları göreceğiz.) ABD’de birinci çeyrekte ekonominin büyüme performansını ilk kez göreceğiz.
- Çarşamba günü Almanya’da IFO endeksi, Kanada Merkez Bankası faiz kararı,
- Perşembe günü TCMB, İsveç, Endonezya ve Japonya Merkez Bankası faiz kararı,
- 25 Nisan’da ayrıca Türkiye-Rusya-İran Üçlü Suriye Zirvesi ve Avrupa Birliği (AB)-Japonya Ortak Konsey Toplantısı bulunuyor.
- Cuma günü de ABD büyüme, Rusya faiz kararı ve Japonya sanayi üretimi haftanın en önemli gelişmeleri.
Bu arada ABD ile Çin temasları sürüyor. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin 29 Nisan haftasında Beijing’e gitmeyi planlıyor ve sonraki hafta ise Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin, müzakereler için Washington’da olması bekleniyor. Buna göre, Liu He’nin ziyareti sırasında, tarafların ticaret anlaşmasının ve muhtemelen ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping mayıs sonunda katılacakları imza töreni için detayların açıklanabileceği tahmin ediliyor.
Veri takviminde bugün TSİ 15.30’da ABD’de mart ayına ilişkin Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisi açıklanacak. Geçen yılın aralık ayında -0,1, bu yılın ocak ayında -0,25 ve şubat ayında ise -0,29 seviyeleriyle negatif bölgede seyreden endeksin, martta ise 2,55 seviyesinde gerçekleşerek yeniden pozitif bölgeye geçmesi beklenmekte.
TSİ 17’de ABD’de mart ayına ilişkin mevcut konut satışları verisi de açıklanacak. Mevcut konut satışları şubatta %8,7 seviyesinde yükselmişti. Söz konusu artış, son 1 yıllık dönemin en büyük artışı olarak kayıtlara geçmişti. Mevcut konut satışlarının, martta ise -%2,3 gerilemesi beklenmekte.
Yurtiçinde ise TSİ 10’da nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Tüketici güveni martta sınırlı iyileşerek 59,4 seviyesine yükselmişti. Tüketici güveni, geçtiğimiz senenin ekim ayında 10 yılın en düşük seviyesi olan 57,6’yı görmüştü.
ŞİRKET HABERLERİ
Avivasa Emeklilik (AVISA, Pozitif): Şirket’in Mart 2019 dönemine ait brüt prim üretimi toplamda 71,5mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %29 oranında artış göstermiştir. Mart ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in Ocak – Mart dönemi prim üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %26 oranında artış göstermiş ve 177,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Göltaş Çimento (GOLTS, Sınırlı Pozitif): Şirket, paylarının Borsa İstanbul’da oluşan değerinin, Şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmaması ve fiyat dalgalanmalarını azaltmak amacıyla pay sahiplerinin menfaatlerinin korunması için kendi paylarının geri alımının gerçekleştirilmesine, geri alıma konu edilecek azami pay sayısının 200bin adet veya pay alımı için ayrılabilecek azami fon tutarının ise 2.295.000 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif): Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı verilmesi kapsamında Adana ili Yumurtalık ilçesinde ÇED sürecini başlatılan 6.800 dönüm alan üzerinde, Şirket’in ana hammaddeleri olan PTA, MEG ve Polimer üretim tesisi kurulması ile Polipropilen (PP), Polietilen (PE), Polivinil Klorid (PVC), Süper Emici Polimer (SAP), Polyester Cips ve Liman yapımını içeren 8,46 milyar dolarlık yatırımlar için inşa edilecek Liman’ın master planını ve teknik çalışmalarını yapmak üzere şirket ile STFA Yatırım Holding Anonim Şirketi bünyesindeki ECAP Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. arasında sözleşme imzalanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES): Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcıların fon tutarı ve devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 93,6 milyar lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 5,6 milyar lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 100 milyar liraya dayandı. Katılımcılar 82 milyar liraya, devlet 12 milyar liraya yakın birikim yaptı. Emeklilik Gözetim Merkezi temel göstergeleri verilerinden derlenen bilgilere göre, 12 Nisan itibarıyla sistemdeki katılımcı sayısı 6 milyon 809 bin 13 oldu. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş., sermaye yapısının güçlendirilmesi ve ihracata verdiği desteğin artırılarak sürdürülmesi amacıyla sermaye benzeri kredi sağlanmasına ilişkin olanakların değerlendirilmesi ve bu kapsamda gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi için Genel Müdürlüğün yetkili kılınması kararı almıştır.
Olmuksan International Paper Ambalaj Sanayi (OLMIP): Şirket, teknik ve ticari değerlendirme raporunda yer alan bulgular ışığında Çorlu Şubesi’ndeki üretim faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına karar vermiştir. Bu süreçte hâlihazırda devam eden işlerin ve bekleyen sevkiyatların aksamaması ve müşterilerin mağdur edilmemesi adına gerekli önlemlerin alınması ve bu işler tamamlanana kadar İdari Ofis, Yükleme ve Sevkiyat departmanlarında çalışan işçilerin çalışmaya devam etmesine, ancak diğer departmanlarda çalışan işçilerin idari izinli sayılmasına karar verilmiştir.
Çorlu Şubesi’nin faaliyetlerine kalıcı olarak son verilerek kapatılıp kapatılmayacağı, kapatılması halinde burada kullanılan teçhizat ve diğer taşınır mallar ile Çorlu Şubesi’nin üzerinde bulunduğu taşınmazın ne şekilde değerlendirileceği ve benzeri konularda yönetim kurulunca karar verilmesine, her halükarda bu süreçte devamına ihtiyaç duyulan faaliyetlerin tespiti ile değerlendirme sürecinde bu faaliyetlere devam olunmasına karar verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 63,8 milyar TL seviyesinden 67 milyar TL’ye yükselirken, bunun tamamı haftalık repo ihalesinden karşılandı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %24,09 seviyesinden %24 seviyesine geriledi.
ABD 10 yıllıkların faizi, tatilden dönüyor ve %2,56 seviyelerinde işlem görüyor. Bu haftaki TCMB faiz kararının da beklenmesiyle yurtiçi tahvil piyasasında, geçtiğimiz hafta karışık bir görünüm vardı. Kısa vadeli kağıt tarafına alım gelse de uzun vadeli kağıt tarafında satış gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 131 baz puan düşüşle %20,90 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 28 baz puanlık artışla %17,79 seviyesine yükseldi. Cuma günü açıklanan TCMB beklenti anketine göre, bu yılsonunda enflasyonun %16,23 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Önceki ay katılımcıların yılsonu enflasyon beklentisi %15,64 düzeyinde bulunuyordu. TL’de son dönemde gözlemlediğimiz oynaklık, katılımcıların tahminlerinde hafif yukarı yönlü bir revizeyi beraberinde getirmiş gözüküyor. Ek olarak tanzim satışları ardından mart ayında gıda enflasyonundaki iyileşmenin sınırlı kalması da enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi sınırlıyor.