SABAH STRATEJİSİ
Dün BIST100’deki 63,3 milyar TL’lik işlem hacmi temmuz başından beri kaydedilen en düşük seviyeyi gösterdi. Güne yatay bir başlangıç yapan endekste, gün sonu kapanışı %0,8’lik geri çekilmeyle 7.663’ten gerçekleşti. Böylelikle son 3 işlem günündeki ardışık geri çekilme %4,1 oldu. 75 hisse negatif bölgede günü sonlandırırken, özellikle ASELS, THYAO ve EREGL’deki geri çekilmeler endeks üzerinde etkili oldu. Bankacılık ise %1,6’lık yükselişle pozitif ayrıştı. ABD tarafında ise dün açıklanan makro veriler (CB tüketici güveni ve ikinci el konut satışları) beklentilerden iyi geldi. Borsalarda ise satıcılı (%-1,3-1,5) bir görüntü hakimdi. Diğer taraftan Avrupa’da piyasalar, İngiltere hariç çoğunlukla yataydı. Ek olarak, ABD 10 yıllıkları %3,87’ye kadar gerilerken, Dolar endeksi (DXY) %0,2 oranında yükseldi. Bu sabaha baktığımızda, Asya’da negatif bir görüntü var, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki geri çekilme %0,3 civarında. Diğer taraftan, ABD vadelileri pozitif, Avrupa vadelileri ise negatif. Bu ortamda BIST100’ün yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün TCMB’nin yılın son faiz kararı takip edilecek. Bloomberg anketine göre beklenti bir haftalık repo faizinin %40’tan %42,50’ye yükseltileceği yönünde. Ek olarak, BDDK’nin haftalık bankacılık sektörü ile TCMB’nin haftalık verilerini takip edeceğiz. ABD’de ise üçüncü çeyrek büyümesi ve işsizlik maaşı başvuruları izlenecek.
MAKROEKONOMİ
Almanya’da kasım ayına ilişkin ÜFE verisi takip edildi. Almanya’da ÜFE, aylık bazda kasım ayında %0,5 oranında düşüş sergiledi ve böylece son üç aydır düşüşünü sürdürdü, beklentiler ise aylık bazda %0,3 düşüş sergilemesi yönündeydi, yıllık bazda ise kasım ayında düşüş hızı %11’den %7,9 seviyesine gelerek düşüşünü beşinci aya taşıdı. Özellikle, yıllık bazda ÜFE’deki belirgin düşüşlerde geçen yılki enerji fiyatları kaynaklı baz etkisi etkili olmakta.
Ayrıca Almanya’da ocak ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, -27,6’dan -25,1 seviyesine hafif yükselerek son iki ayda nisan ayından bu yana en düşük seviyelerden kısmi toparlandı ve ağustos ayından bu yana en yüksek seviyede kaydedildi, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.
Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikasına yön veren verilerden, İngiltere’de kasım ayı TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, İngiltere’de ekimde aylık bazda manşet TÜFE %0 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesinin ardından kasımda %0,2 oranında düşüş sergiledi, beklentiler ise %0,1 oranında artış sergilemesi yönündeydi. Yıllık bazda manşet TÜFE ise %4,6’dan %3,9 seviyesine beklentilerin üzerinde geriledi ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %4,3 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Çekirdek TÜFE ise ekimde aylık bazda %0,3 oranında artışın ardından kasımda %0,3 oranında düşüş sergiledi ve böylece ocak ayından bu yana ilk kez düşüş kaydetti, beklentiler ise %0,2 oranında artış yönündeydi. Çekirdek TÜFE yıllık bazda ise kasımda %5,7’den %5,1 seviyesine geriledi ve böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %5,6 seviyesine gerilemesi yönündeydi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından yayınlanan ve yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) YD-ÜFE aylık bazda ekim ayında %1,35 oranında artışın ardından kasım ayında %3,51 oranında artış sergiledi ve böylece yükselişini ikinci aya taşıdı, yıllık bazda ise %57,25’ten %59,15 seviyesine yükseldi ve son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.
Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustosta aylık bazda %15,1 oranında azalışla rekor hızda düşüş kaydetmesinin ardından eylül ayında %5,1, ekim ayında %4,4 ve kasım ayında %1,1 oranında artış sonrasında aralık ayında ise %2,6 oranında artışla son dört ayda toparlanmayı sürdürdü ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi TSİ 16.30’da takip edilecek. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı bu yılın birinci çeyreğindeki %2,2 seviyesinden ikinci çeyrekte %2,1 seviyesine hafif yavaşlamasının ardından, üçüncü çeyrekte ise büyüme hızı %4,9 seviyesinden %5,2 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti ve böylece 2021’in son çeyreğinden bu yana en güçlü büyümeye işaret etmeyi sürdürmüştü.
Ayrıca ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin nihai verileri TSİ 16.30’da açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın üçüncü çeyreğinde %2,9’dan %2,8 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %2,4’ten %2,3 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmişti.
Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 16 Aralık haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30’da takip edilecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, yatay seyretme beklentilerine karşın 221 bin kişi seviyesinden 202 bin kişi gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesinde kaydedilmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.
Yurt içinde ise, TCMB’nin PPK toplantısı TSİ 14’te izlenecek. TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki geçen ayki altıncı PPK toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde artışla %35’ten %40 seviyesine yükseltmişti. Böylece son altı toplantıdaki toplam faiz artışı miktarı 31,5 yüzde puana ulaşmıştı. Piyasa beklentisi ise politika faiz oranının 250 baz puan artışla %37,50 seviyesine yükseltilmesi yönündeydi. TCMB, ”enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirmekte olduğunu ve dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirdiğini” belirtilerek, ”bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağını ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını” vurgulanmıştı. Böylece TCMB, gelecek toplantılarda daha sınırlı faiz artışları olabileceğine ve yakın zamanda sıkılaştırma döngüsünü tamamlayarak politika faizinde zirve seviyeye ulaşılacağına işaret etmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında ise beklentiler, politika faiz oranının Bloomberg Anketi’ne göre 250 baz puanlık artışla %42,50 seviyesine yükseltilmesi yönünde.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından ekim ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verisi yayınlanacak. Eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, %6,94’ten %2,63’e yavaşlarken, yıllık ise %41,33’ten %40,97 seviyesine gerilemişti ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinden düşüş kaydetmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Şirket, İspanya’da yerleşik 2 ayrı firma ile 1,8mn EUR tutarında “transformatör” satış sözleşmesi imzalamıştır. Yapılan sözleşmenin 2022 yılı hasılata oranı %0,77’dir.
Europen Endüstri (EUREN, Nötr): Şirketin devam eden Güneş enerjisi camları yatırımında inşaatın tamamlanma düzeyi %65 seviyesine ulaşmıştır, yurtdışından makine ve ekipman sevkiyatları yapılmaya başlanmış olup ocak ayından itibaren montajlarına başlanacaktır. 2024 yılı 3. çeyreği içerisinde yatırımın devreye alınması planlanmaktadır. Diğer taraftan 4 MW Çatı GES yatırımı devam etmekte olup 2024 yılı 1. çeyreği sonunda üretime başlaması planlanmaktadır. Bu yatırımla birlikte kurulu güç 18,6 MW’a yükselecektir.
Europower Enerji (EUPWR, Sınırlı Pozitif): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”İTM-459 Referanslı 154kv Akalın TM (GAP) Yapımı” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 241,6mn TL’dir.
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Kasım 2023’te şirket limanlarımına gelen gemi sayısı 2022 yılı Kasım ayının %36 üzerinde gerçekleşirken, yolcu hareketleri de 2023 yılı Kasım ayında 2022 Kasım seviyesinin %47 üzerinde gerçekleşmiştir. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Ekim 2023`te %118 olarak gerçekleşmiştir.
Koza Altın (KOZAL, Nötr): Şirket 22.06.2023 tarihinde, Ankara 24.Ağır Ceza mahkemesinin 2020/20 E. Sayılı davası hakkında, ilgili davanın 20.12.2023 tarihine ertelendiğini KAP’ ta açıklamıştı. İlgili davaya ilişkin olarak dün gerçekleşen duruşma neticesinde, Ankara 24.Ağır Ceza mahkemesi tarafından; sanıklar hakkındaki yakalama ve yoklukta tutuklama kararlarının devamı ile infazının beklenilmesine, duruşmanın 30.05.2024 tarihine ertelenmesine karar verilmiştir.
Turkcell (TCELL, Nötr): Yönetim Kurulu, Turkcell Finansman A.Ş.’nin kaynak kuruluş olarak yer alacağı yapıda, Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi’nin kurucusu olduğu Varlık Finansmanı Fonları tarafından, 1 milyar TL’ye kadar Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraç edilmesine karar vermiştir. İlgili ihraç SPK’nın onayına tabidir.
SEKTÖR HABERLERİ
Finans: Reuters, ülkelere yatırım yapılırken önemli kriterlerden biri olarak görülen kredi derecelendirme notlarıyla ilgili 2024 tahminlerini yayımladı. Dünya kredi derecelendirme piyasasının %95’ini kontrol eden üç kurum; Moody’s, Standard & Poor’s (S&P) ve Fitch uzmanlarıyla görüşen Reuters, Türkiye’de yeni ekonomi yönetiminin iyileştirme planlarını sürdürmesi halinde son 10 yıldır ilk kez not artışı yaşanabileceğini kaydetti. (Kaynak: ekonomim)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Birikim Varlık Yönetim (BRKVY): Şirketin, Akbank T.A.Ş.’nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan 313mn TL anaparaya sahip 1 Perakende nitelikli portföyün ihalesini kazandığı duyurulmuştu. Anaparası 313mn TL olan ihaleye konu alacakların devir işlemleri ve sözleşmenin imza süreci 20.12.2023 tarihinde tamamlanmıştır.
CVK Maden (CVKMD): Bağlı Ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik A.Ş., yurt dışında yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satışı” konusunda anlaşmıştır. Siparişin toplam bedeli yaklaşık 72,5mn TL’dir.
Emek Elektrik (EMKEL): Şirket, Türkiye’de yerleşik özel bir firma ile 20.12.2023 tarihinde yaklaşık 31mn TL tutarında, Ölçü Transformatörü ve Ayırıcı satış sözleşmesi imzalamıştır. Siparişin sevkiyatının 2024 yılı içinde tamamlanması ve Şirket Finansal tablolarına yansıması beklenmektedir.
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve 24.10.2023 tarihinde duyurulmuş olan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi şirket kazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir. İhale bedeli 48,2mn TL’dir.
Ek olarak, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ile 12 ay süreli “Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) Hizmet Alımı” sözleşmesi 23mn bedelle 20.12.2023 tarihinde imzalanmıştır.
Meka Beton (MEKAG): Şirketin %100 şirket payına sahip olduğu bağlı ortaklığı Meka İthalat İhracat Pazarlama ve Tic. A.Ş. ile Sumitomo Corporation’ın iştiraki Sumitec İnternational arasında Avrasya pazarında Kırma Eleme Tesisi Satışı konusunda Bayilik (Distribütörlük) Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu Bayilik (Distribütörlük) Sözleşmesi kapsamında satışa konu olacak ürünlerin üretimi ve tedariki Şirket tarafından karşılanacaktır.
Sanica Isı (SNICA): Şirket ile Irak’ta yerleşik inşaat firması Doski Holding firması arasında 2 yıl sürecek Erbil ve Bağdat projeleri ile ilgili olarak 500bin USD tutarında alt yapı – üst yapı boru ürünlerinin satışına ilişkin iş sözleşmesi 20.12.2023 tarihinde imzalanmıştır.
Ulusoy Un (ULUUN): Antakya OSB’de bulunan fabrika 20.12.2023 tarihinde üretime başlamıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi