SABAH STRATEJİSİ
İngiltere’deki mutasyona uğradığı tespit edilen ve bulaşıcılığı daha fazla olan koronavirüs haberleriyle Avrupa vadelileri haftaya %1,0 – %1,5 oranında düşüşlerle başlıyorlar. Brexit konusunda hafta sonu ilerleme sağlanmaması da olumsuz gelişme olarak takip edilirken, EURUSD’deki kayıp %0,5 civarında. Diğer yandan, ABD’de üzerine anlaşmaya varılan ve bugün oylanması beklenen mali teşvik paketi ile birlikte ABD vadelileri bu sabah yatay. Asya borsalarında da önemli bir baskı gözlenmiyor. İngiltere’deki mutasyona uğrayan virüs ile ilgili (aşıları etkisizleştirdiği gibi) henüz net bilgi yok. Getirilen kısıtlamalar ve İngiltere’ye uçuş yasakları da şu aşamada tedbir amaçlı. Dolayısıyla, Avrupa’da ilk sert fiyatlamaların ardından mevcut kayıplarla piyasa bekleme moduna geçebilir ki ABD ve Asya borsalarındaki hareketler panik fiyatlamasına işaret etmiyorlar. Cuma günü 1.408 seviyesinden kapatan BIST100 endeksi ise Avrupa’daki satıştan daha fazla etkilenerek güne satıcılı bir görüntüyle, 1.395 seviyesini hedefleyerek başlayabilir. Sonraki destek ise 1.385 civarında.
MAKROEKONOMİ
ABD’de Kongre yaklaşık 900 milyar dolarlık mali destek paketinde anlaşmaya vardı. Paketin Temsilciler Meclisi ile Senato’da onaylanması ve sonrasında Trump’ın imzası beklenmekte. Yeni haftaya başlarken Çin Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. İngiltere’de koronavirüsün daha hızlı bulaşan bir mutasyonunun tespit edilmesi sonrası ülkelerin daha sıkı tedbirlere başvurabileceğinin değerlendirilmesiyle risk iştahı kısmi baskı altında. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün mutasyonunun tespit edildiği İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğu açıkladı. Kısıtlamaların artacağı öngörüsüyle petrol fiyatları da haftaya %3’e varan düşüşle başlıyor.
Bu hafta Noel haftası olması nedeniyle veri gündemi görece sakin olacak. ABD’de yarın 3. çeyreğe ilişkin nihai GSYH verisi takip edilecek. ABD ekonomisi 2. çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %31,4 daraldıktan sonra, 3. çeyrekte öncü verilere göre yıllıklandırılmış bazda %33,1 büyümüştü. Son çeyrekte ise kısıtlamaların da etkisiyle büyüme rakamının aşağı gelmesi olası. Fed son toplantısında 2020 yılında ekonominin %2,4 daralacağı tahmininde bulundu. Bu hafta ayrıca üretim tarafındaki gidişata yönelik Fed endeksleri de takip edilecek. Bugün kasım ayı Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi takip edilecek. Beklenti 0,83’ten 0,40’a gelmesi yönünde. 0 üzerindeki rakamlar büyüme trendinin devam ettiğini göstermekte. Ayrıca bölgesel Fed anketlerinden aralık ayına ilişkin Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi izlenecek. Perşembe günü istihdam piyasasının durumuna ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son zamanlarda veri artış eğiliminde ve istihdam piyasasına ilişkin iyi sinyaller vermemekte. Ayrıca çarşamba günü aralık ayı öncü Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Aşıya ilişkin olumlu gelişmeler beklentiler kanalıyla anket göstergelerine olumlu etki etmekte fakat istihdam piyasasındaki gelişmeler ve teşvik paketindeki belirsizlik tüketici güveninde artışı baskılamakta. Ayrıca çarşamba günü Fed’in enflasyon göstergesi olarak baktığı çekirdek PCE deflatör verisi takip edilecek. Küresel ölçekte deflasyonist eğilimlerin baskın olduğunu çeşitli verilerde gördük. Fed projeksiyonlarında ise %2’lik enflasyon hedefine 2023 yılında ulaşılacağı tahmin edilmekte.
Euro Bölgesi ve İngiltere tarafında bu hafta için veri gündemi sakin fakat Brexit’e ilişkin gelişmeler takip edilmekte. Salı günü İngiltere’de 3. çeyrek nihai büyüme verisi açıklanacak. 3. çeyrekte çeyreklik bazda %15,5 büyüyerek ekonomi dipten dönmüştü fakat son çeyrekte kısıtlamaların ve 2. dalganın da etkisiyle yeniden daralma görmemiz olası. BoE son toplantısında da buna vurgu yapmıştı. Ayrıca bugün Euro Bölgesi aralık ayı öncü tüketici güveni verisi takip edilecek. Artan kısıtlamaların ve vaka sayılarının yarattığı olumsuz duruma karşın aşıya ilişkin gelişmeler beklentileri olumlu etkilemekte. Bu gelişmeler ışığında verinin yatay seyretmesi beklenmekte.
Asya tarafında da diğer bölgeler gibi veri akışı sakin olacak. Cuma günü Japonya’da kasım ayına ilişkin perakende satışlar ve işsizlik oranı verisi izlenecek. Kasım ayında artan vakalar ile hizmet sektöründeki daralmanın etkilerini istihdam piyasasında görmeye devam etmemiz olası.
Yurt içi veri takviminde ise pazartesi günü aralık ayı tüketici güven endeksi ve cuma günü ise aralık ayı reel sektör güven endeksi, kapasite kullanım oranı, sektörel güven endeksleri ve kasım ayı gelen yabancı sayısı istatistikleri takip edilecek. Perşembe günü ise TCMB para politikası kurulu toplantısı bulunmakta.
- Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı bulunmakta. Foreks ve Bloomberg anketine göre beklentiler politika faizinin %15’ten %16,50’ye çıkması yönünde. TCMB Beklenti anketinde ise artan enflasyonist baskıların yansıması olarak ortalama 118 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisi bulunmakta. TCMB Başkanı, 2021 yılına ilişkin para ve kur politikası metninin açıklanması sonrası yaptığı açıklamada sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele vurgusu yaparken, gerekirse parasal duruşlarını daha da sıkılaştırabileceklerini ifade etmişti. Bu arada TCMB Beklenti Anketi’nden bu yılın son toplantısı hakkında faiz artırım beklentilerini görebilirken, gelecek yılda da anket katılımcılarının beklentilerinin ne yönde şekillendiğine dair de fikir edinebiliyoruz. Politika faizinde anket katılımcılarının beklentisini baz aldığımızda gelecek yıl yaklaşık 320 baz puanlık bir faiz indiriminin beklendiğini görüyoruz.
- Mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici güven endeksi kasım ayında 81,9 dan 80,1’e gerilemişti. İlgili veri öncesi Bloomberg HT tüketici güven endeksini takip etmekteyiz. Aralık ayında Bloomberg HT Tüketici Ön Endeksi %10,8 artarak 88,82’ye çıktı. Mevcut değişimin, reform gündeminin ve TCMB’nin sıkılaştırıcı adımların beklentilere ve dolayısıyla tüketici güvenine olumlu yansıyarak endeksi artırdığı belirtilmekte.
- Kasım ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, 2,3 puan azalarak 107,4 seviyesine gerilemiş fakat iyimserlik eşik noktasının üzerinde kalmıştı. Pandeminin en derin hissedildiği nisanda dip seviyeyi gören KKO, üst üste 7 ay artarak %75,3 seviyesine gelerek salgın öncesi seviyelere yakınsamıştı. Artan faiz oranları ile yavaşlayan konut satışlarının etkileriyle inşaat sektörü güven endeksi 83,8’den 79’a gerilemişti. Ayrıca salgınla mücadele kapsamında artan kısıtlamaların etkisiyle hizmet güven endeksi de 79,7’den 77,5’e gerilemişti. Geçen ay ile kıyaslandığında aralık ayı finansal koşulların daha da sıkılaştığı ve bunun kısmen de olsa kredi büyüklüklerine yansıdığı ve kısıtlamaların da arttığı bir ay oldu. Bunun etkisini bu ayki güven endekslerinde kısıtlı da olsa göreceğimizi düşünmekteyiz.
- Net hizmet gelirleri açısından öncü olan gelen yabancı sayısı verisinden cari açıktaki artışın ne ölçekte olacağına dair ipucu aranacak. Gelen yabancı verisi öncesinde DHMİ tarafından açıklanan dış hat yolcu sayısını görebiliyoruz, buna göre dış hat yolcu sayısı mevsimselliğin de etkisiyle aylık %45,4 düşerken, geçen senenin aynı ayına göre %70,1 düşük kalmıştı. Bu da halihazırda gelen yabancı turist sayısında düşüş olacağını göstermekte ki bu da daha düşük net hizmet geliri anlamına gelmekte. Bu arada Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici dış ticaret verilerine göre kasım ayı dış ticaret açığı 5,1 milyar USD’ye çıkmıştı, hizmet gelirindeki zayıflığı da değerlendirdiğimizde, kasım ayında; 2,8 milyar USD açık olan kasım ayları ortalamasından daha fazla bir cari açık verebileceğimizi düşünmekteyiz.
Aralık ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi’nde, anket katılımcılarının, dördüncü çeyrekte toparlanmanın yavaşlayarak da olsa sürdüğünü dikkate almasıyla bu yıl için büyüme beklentilerini %0,49 ile pozitife çektiği görülüyor. Aşı haberlerine karşın muhtemelen sıkı para politikasının değerlendirilmesiyle gelecek sene büyüme beklentisi hafif aşağı çekilmiş. Kasım ayında kur geçişkenliği ve gıda kaynaklı güçlü bir TÜFE artışı gözlemledik, bu doğrultuda da yıl sonu TÜFE beklentileri 171 baz puan artırılmış. Bu ayki enflasyon beklentisi de aralık aylarının tarihsel aylık enflasyon ortalaması olan %0,3’ün üzerinde tahmin edilmiş. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, bu anket döneminde 2021 yıl sonuna denk gelmekte, 2021 yıl sonu enflasyon tahmini 7 baz puanlık sınırlı artışla %10,84’e çekilmiş. TCMB’nin gelecek sene için enflasyon tahmini %9,4 idi. TCMB Başkanı’nın fiyat istikrarı odaklı piyasa dostu açıklamaları risk primimizin 324 baz puanlı seviyelere gerileyerek şubattan bu yana en iyi seviyeye gelmesine imkan tanırken, kurda da gevşeme alanı yaratıyor. Bu doğrultuda kur beklentileri iyileştirilmiş. Bu ay açıklanan ekim ayı cari denge verisinde, net hizmet gelirlerinde 2018 yılına kadar uzanan cari açığı artırıcı revize görmüştük, hem bunun dikkate alınması hem de kasım ayında dış ticaret açığının güçlü artış sergilemesi ardından yıl sonu cari açık beklentileri 34 milyar USD’ye çıkarılmış, YEP’teki yıl sonu GSYH tahminini baz aldığımızda cari açık/GSYH oranı %4,8 seviyesinde gerçekleşebilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr), Carrefoursa (CRFSA, Sınırlı Negatif): Şirket portföyünde yer alan CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. (CarrefourSA) paylarından 2,5mn TL nominal değerli kısmının MKK nezdinde borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi ve akabinde bu payların tamamının veya bir kısmının ikincil piyasada ve/veya borsa dışında üçüncü kişilere satılarak CarrefourSA paylarının fiili dolaşım oranının %5’e yükseltilmesine karar verildiği kamuya duyurulmuştu. MKK nezdindeki dönüşüm işlemleri 17.12.2020 tarihi itibarıyla tamamlanmış olup, Şirketce 18.12.2020 tarihinde Borsa İstanbul’da 89,50 TL – 97,00 TL fiyat aralığından toplam 40.000 adet CarrefourSA paylarının satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirketin CarrefourSA sermayesindeki payı %59,04 olmuştur. 18.12.2020 tarihi itibarıyla satışa konu edilmesi planlanan toplam 2,5mn TL nominal değerli CarrefourSA paylarının 2.446.250 TL nominal değerli kısmı Şirket portföyünde korunmaktadır.
Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket portföyünde bulunan 530.315,35 Türk Lirası nominal değerdeki İş Finansal Kiralama (ISFIN, Nötr) paylarının 305.315 Türk Lirası nominal değerli kısmı 1.181.569 Türk Lirası peşin bedelle Borsa İstanbul pay piyasasında satılmasına karar verilmiştir.
Turkcell (TCELL, Nötr): Şirket, Ericsson AB ve Ericsson Telekomünikasyon A.Ş.’den tedarik etmekte olduğu ürün ve servislerin finansmanı amacıyla, İsveç İhracat Kredi Kuruluşu (EKN) sigortası kapsamında ING BANK N.V. ve AB Svensk Exportkredit ile her biri 10 yıl vadeli 3 dilimden oluşan toplam 90mn USD tutarında kredi anlaşması imzalamıştır. Her bir dilimin sırasıyla 15 ay kullanım süresi olup, son dilim 2024 Nisan ayına kadar kullanılabilecektir. Dilimlerin geri ödemeleri yılda 2 eşit taksit halinde yapılacak olup, yıllık toplam maliyetleri sabit %3,04’tür.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: 17/09/2020 tarihli Borsa duyurusu ile fiili dolaşım oranını %5’in üstüne çıkarmaları için 01/01/2021 tarihine kadar süre verilerek uyarılan Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş.’nin başvuruları değerlendirilerek, bu şirketlere verilen süre 31/03/2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
Diğer yandan, Pay Piyasası Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da İşlem Gören Payların Belirlenmesi hakkında Borsa İstanbul tarafından duyuru yapılmıştır.
Havacılık: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını açıkladı. Bakan Koca’nın açıklamasında, “Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır” ifadeleri yer aldı. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akfen GYO (AKFGY): Şirket ve iştiraklerinin yeni yatırımlarının finansmanı, mevcut finansal borçların refinansmanı amacıyla 2015 yılında Credit Europe Bank NV Hollanda, Credit Europe Bank Ltd Rusya ve Fibabanka’dan toplam 220.000.000 EUR’luk 10 yıl vadeli kredi finansmanı sağlanmıştı. Yaşanan pandeminin turizm sektörü genelinde ve oteller özelindeki negatif etkisi nedeniyle gelirlerde önemli düşüşe sebep olduğundan ilgili bankalarla mevcut borç tutarı olan 177.728.000 EUR’nun 10 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılması konusunda mutabakata varılmış olup, kredi sözleşmelerinin bu kapsamda tadil edilmesi çalışmalarına başlanmıştır.
Ege Seramik (EGSER): Şirkete, Türkiye Çimse-İş Sendikası tarafından 01/12/2020 tarihinde tebellüğ edilen, 01/01/2021 & 31/12/2022 tarihleri arasında geçerli olacak Toplu İş Sözleşmesi Teklifi üzerinden, Sendika Yetkilileri ile yetki belgelerinin teatisi toplantısı 16/12/2020 tarihinde yapılmış olup; taraflar, “Toplu İş Sözleşmesi Değerlendirme ” ilk toplantısını 07/01/2021 tarihinde yapmak üzere anlaşmışlardır.
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 02.06.2020 tarihinde yapılan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesi kazanılmış ve yasal itiraz süreci tamamlanmıştır. İdare tarafından Şirkete “Sözleşmeye Davet” yazısı gönderilerek sözleşme imzalama aşamasına geçilmiştir. İhale bedeli 11,5mn TL’dir.
Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR): Şirket, minibüs, midibüs, otobüs ve trolleybus üretimleri yapan yurtdışı lokasyonlu uluslararası ticari araç üreticisi (OEM) firma ile Yolcu Salonu İklimlendirme Sistemleri ve Sürücü Kabin Klimalarının satın almalarını kapsayan, 800.000 Euro bedelli ve 2 Yıllık (Aralık-2022 tarihine kadar geçerli) bir ihracat bağlantısını kesinleştirmiş olup, sözleşme karşılıklı olarak imza altına alınmıştır. Teslimatlar 2021’de başlanacak olup, 2022 sonuna kadar tamamlanması öngörülmektedir.
Işıklar Enerji (IEYHO): Bağlı ortaklığı Işıklar İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilen %100 bağlı ortaklığı Işıklar Park Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. ile ”Kolay Birleşme” işlemi 17.12.2020 tarihinde tescil edilmiştir. Böylelikle, Işıklar Park Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. tasfiyesiz infisah etmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 210 milyar TL ile 1 hafta vadeli (%15 faizle) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak cuma günü 47 milyar TL (%15’ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,93 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,91-%0,95 bandında hareketin ardından, %0,95 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan düşüşler gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 50 baz puana varan düşüşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi