SABAH STRATEJİSİ
Dün Fed tutanaklarının ardından risk iştahında yaşanan zayıflık kısa sürdü ve teknoloji hisselerindeki yükselişin sürmesiyle piyasalar tekrar toparlandı. Dolar’ın da yükselişinde kalıcılı olamadığını izledik. Bu sabah da dünkü toparlanmanın verdiği moralle ABD vadelileri ile Asya borsalarında alıcılı bir görüntü var. Risk iştahındaki iyimserlik ve TL’deki görece sakin görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün faizlerde değişikliğe gitmeyen TCMB kararının ardından Dolar /TL’de 7,35 seviyesine kadar yükseliş ve BIST100 endeksinde de ilk etapta düşüş gözlendi. Ancak, kararın ardından TCMB tarafından zorunlu karşılık oranlarında artış yapıldığına dair açıklamayla kur 7,35 seviyesini geçemedi. Bugün saat 15’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği müjde öncesinde ise önemli bir enerji kaynağının bulunduğuna yönelik spekülasyonların devam etmesiyle kurda gevşeme ve endekste toparlanma gözlendi. Dolar /TL günü 7,30 seviyesine yakın kapatırken, BIST100 endeksi hafif primle 1.127 seviyesinden günü tamamladı. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına kadar endekste yükseliş eğilimi devam edebilir. TCMB’nin zorunlu karşılık hamlesiyle kredi atış hızında kısmi yavaşlama beklentileri ile birlikte sanayi endeksi, bankacılık endeksine ve iç tüketime bağımlı şirketlere göre daha iyi bir performans sergilemeye devam edebilir. Dolar /TL’de de teknik olarak aşağı yönlü riskler artarken 7,35 direnci aşılmadıkça 7,17 seviyesi hedef olarak takip edilebilir. BIST100 endeksinde ise olası yükselişlerde 1.152 direnci öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
Nasdaq endeksinin rekor seviyeden kapanması ardından Asya borsalarının, bugün ABD borsalarındaki alıcılı seyri takip ettiği görülüyor. Ekonomik toparlanmanın gidişatını göstermesi açısından bugün küresel imalat ve hizmet PMI verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde ağustos ayı tüketici güveni açıklanacak.
- Japonya imalat PMI verisinin ağustos ayında zayıf görünümünü sürdürerek hızlı bir toparlanma umutlarını arka plana attığını görüyoruz.
- ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları tekrar 1 milyonun üzerine çıkarak 1,11 milyon kişi oldu. Veri her ne kadar istihdam piyasasına dair iyi sinyaller vermese de bazı eyaletlerin ekstra maaş vermesinin de etkisini içeriyor olabilir. Aslında önceki gün yayınlanan Fed tutanakları istihdam ve büyüme üzerinde salgının etkilerinin aşağı yönlü risk olduğunu vurgulamış ve ekonomik toparlanmanın önünde belirsizliklere dikkat çekmişti. Bu yüzden veride dalgalanmaların görülmesi normal gözükmekte.
Yurt içinde bugün TSİ 10’da ağustos ayı tüketici güven endeksi açıklanacak. Temmuz ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi salgın sonrası gördüğümüz artış eğilimini sonlandırarak beklentilerin aksine %2,7 azalışla 60,9 seviyesine gerilemişti.
- Ayrıca bugün Fitch’in olası Türkiye değerlendirmesi bulunuyor. Fitch’in kredi notunu ‘BB-‘, görünümünü ise ‘Durağan’ olarak koruması bekleniyor. Fitch, bu yılki ilk değerlendirmesini gerçekleştirdiği 21 Şubat’ta Türkiye’nin kredi notunda ve görünümünde değişikliğe gitmemişti.
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini ağırlıklı beklentiler doğrultusunda %8,25 seviyesinde sabit bıraktı. Banka, çekirdek enflasyon göstergelerin eğilimlerindeki yükselişe karşın salgının ilerleyişine bağlı olarak iç ve dış talep koşullarının seyrine dair belirsizlikler neticesinde faiz bileşenlerini sabit tuttu. Reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için de Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Merkez Bankası’nın, para politikasındaki manevra alanını artırmak adına faiz koridorunun üst bandı ile GLP faizinde teknik faiz artırımı yapabileceği bazı piyasa katılımcılarınca değerlendirilse de Banka diğer faiz bileşenlerinde de değişikliğe gitmeyi tercih etmedi. Neticede bu görüntü TL’de artan oynaklık sonucunda PPK toplantısı öncesi finansal koşulları sıkılaştırma yönünde adım atan Merkez Bankası’nın, parasal sıkılaştırmasını mevcut para politikası alanını kullanarak likidite tedbirleriyle sürdüreceğine işaret etmekte.
PPK Karar Metninde Dikkat Çeken Noktalar:
- Merkez Bankası, bireysel kredilerdeki güçlü seyir, döviz kuru ve salgına bağlı birim maliyet artışlarının enflasyondaki aşağı yönlü etkiyi sınırladığını dile getirmekte.
- Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşmenin başladığı vurgulanmakta.
- Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyinin önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyeceği düşünülmekte.
- Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengeleneceği düşünülmekte.
Neticede Merkez Bankası’nın, parasal sıkılaşmasını aktif olarak likidite yönetimi üzerinden sürdürmeyi amaçladığını görüyoruz. Halihazırda TCMB geleneksel yöntemli repo ihalesi düzenlemeye devam etmekte, bu yöntemle son 1 haftada bu kanaldan piyasayı %11,15 ortalama faizle 60 milyar TL fonladı. 31 Ağustos’ta 30 milyar TL ve politika faizinin altından gerçekleştirilen %6,75 oranlı 3 aylık ihalelerin de fonlama kompozisyonundan çıkmasıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki yükseliş çift haneli seviyelere doğru yol alabilir.
Fonlama kompozisyonu ve maliyetin gelişimi piyasaların merceğinde olmayı sürdürecek.
ŞİRKET HABERLERİ
AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Bilindiği üzere bağlı ortaklarından Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti.’nin (“McDonald’s”, “Anadolu Restoran”) sermayesinin %100’ünü temsil eden hisselerin Birleşik Holding Limited şirketine (“Alıcı”) satışının yapılması için hisse devir sözleşmesi 30 Ocak 2020 tarihinde imzalanmış ve resmi makamların onayını takiben söz konusu devir işleminin 2020 yılının ilk çeyreği içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğü paylaşılmıştı. Sözleşme uyarınca Anadolu Restoran hisselerine ilişkin devir bedeli 280.739.431 TL olarak belirlenmişti. Alıcı, Sözleşme’nin imzasını müteakip 2 Şubat 2020 tarihinde hisse devri ile ilgili onay almak üzere Rekabet Kurumu’na başvurmuştur. Aradan geçen yaklaşık 7 ay boyunca Rekabet Kurulu’ndan henüz bir onay alınamaması ve Sözleşme süresinin 30 Temmuz 2020 tarihinde sona ermiş olmasından dolayı 20 Ağustos 2020 tarihinde Alıcı ile mevcut Sözleşme’nin süresinin uzatılması ve tadil edilmesine ilişkin ek bir sözleşme imzalanmıştır. Aradan geçen süre zarfında, özellikle Nisan ayından itibaren pandemi koşulları nedeniyle restoranların belirli süre kapalı kalmasından ötürü operasyonlar olumsuz etkilenmiş ve dolayısıyla Alıcı’nın talebi doğrultusunda, kapanış günü itibariyle hesaplanacak net finansal borç miktarı uyarınca hisse devir bedeline bir düzeltme yapılması gereği doğmuştur. Taraflar, bu doğrultudaki değişikliği ek sözleşmeye yansıtmışlardır.
Turkcell (TCELL, Nötr): Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (“BTK”) nezdinde ilgili mevzuat uyarınca yapılan başvuruya ilişkin şirkete tebliğ edilen 13 Ağustos 2020 tarihli BTK kararı aşağıdadır:
“Turkcell Holding AŞ’nin Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’de sahip olduğu %51 oranındaki hissenin, ilgili mevzuat çerçevesinde hisse devrine ilişkin yürütülecek işlemler sonucunda; a. Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin hisselerinden %26,2’sine tekabül eden kısmının Şirkette kontrol unsurunu sağlayacak şekilde Türkiye Varlık Fonu Bilgi Teknolojileri İletişim Hizmetleri Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ’ye, b. Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin hisselerinden %24,8’ine tekabül eden kısmının IMTIS Holdings SARL’a ait olacak şekilde devrine izin verilmesi, hususlarında karar alınmıştır.”
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: TCMB, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırmıştır. Normalleşme süreci çerçevesinde, 18 Temmuz 2020 tarihinde açıklandığı üzere, yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmıştı. Bu defa, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranlarının, tüm vade dilimlerinde geçerli olmak üzere, kıymetli maden depo hesapları için 700 baz puan, diğer tüm yabancı para yükümlülükleri için ise 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir. Buna ek olarak, son dönemde Türk lirası likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla uyumlu olacak şekilde, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar vadeli tüm mevduat/katılım fonu yükümlülükleri ve 1 yıla kadar vadeli diğer yükümlülükleri için 200 baz puan, 3 yıla kadar vadeli diğer yükümlülükleri için ise 150 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.
Alınan bu kararlarla, piyasadan yaklaşık 17 milyar Türk lirası ve 8,5 milyar ABD doları karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditenin çekilmesi beklenmektedir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Şirket’in, HSBC Bank’tan kullanmış olduğu 2023-2024 vadeli ve vade tarihinde balon ödemeler de içeren 88.691.095 USD anapara tutarlı kredilerinin; Şirket ve Banka’nın mutabakatı ile 1 yılı anapara ödemesiz 5 yıl vadeli, vade sonunda % 30 balon ödeme içerecek ve kalan tutar aylık eşit taksitli olacak şekilde yenilenmesine ve ilgili şartları düzenleyecek tadil sözleşmesi imzalanmasına, ayrıca HSBC Londra’dan kullanılmış kredilerin bir kısmını kapatmak üzere Banka’dan yukarıda belirtilen şartlarda 11.000.000 USD tutarında bir kredi kullanılmasına karar verilmiştir. Bu işlem sonrasında Şirket’in toplam borç stoğunda bir artış olmayacak, ortalama borç vadesi ise Şirket hedefleri paralelinde nakit akışını olumlu etkileyecek şekilde uzayacaktır.
Bera Holding (BERA): Şirketin grup şirketlerinden Komel Enerji San.Tic.A.Ş.’nin 20.08.2020 tarihli Genel Kurulunda şirket sermayesi 12,5mn TL’den 80mn TL artırılarak 92,5mn TL’ye çıkarılmıştır. Artırılan 80mn TL’nin tamamı şirketin ortaklarına olan borçlarından mahsup edilmek suretiyle karşılanmıştır.
Say Reklamcılık (SAYAS): Şirket, dünyanın en büyük rüzgar kulesi üretim kapasitesine sahip olan ve Güney Kore’de yerleşik Win & P Ltd. şirketinin tedarikçi listesine alındığı ve kule iç aksamlarına yönelik 3,9mn EUR tutarında bir teklif vermiş olduğu daha önce açıklamıştır. Teklifin 8 kuleye denk gelen 1,1mn EUR tutarındaki kısmı da onaylanarak işleme alındığı duyurulmuştur. Böylelikle Şirket yapmış olduğu 28 kulelik teklifin 19 kulelik kısmına denk gelen 2,6mn EUR’luk kısmının ihracatını gerçekleştirecektir.
Verusa Holding (VERUS): Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Galata Altın İşletmeleri A.Ş., T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (“MAPEG”) tarafından açılan Ruhsat ihalelerinden; Kütahya İlinde 3 adet, Çankırı İlinde 3 adet, Ankara İlinde 4 adet maden sahası ruhsatları ihalelerini kazandığını duyurmuştur. 20.08.2020 (dün) tarihi itibariyle bedeli peşin ödenerek ruhsatları satın almıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,37 seviyesinden %9,44 seviyesine yükseldi. Perşembe günü TCMB 10 milyar tutarında 29 günlük geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,13’ten fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 212 milyar TL ile 110 milyar TL’si (50 milyar 3 aylık,%6,75 + 60 milyar TL 1 aylık,%11,15) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 98 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 3,4 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 0,6 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,68 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,65-%0,68 bandında hareketin ardından, %0,65 seviyesinden günü düşüşle kapattı.
Yurt içi faizlerde dün kısmi yükselişler gözlendi. TCMB’nin faiz kararının takip edildiği günde, gösterge kağıtlar güne satıcılı başlamıştı, faiz kararı sonrasında ise bir satış dalgası daha gözlendi, ancak kapanıştan önce kayıpların bir kısmı geri alındı. Bu kapsamda, verim eğrisinin kısa vadeli tarafında günlük bazda 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafında ise 55 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi