Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Teknoloji hisseleri yükselişlerini sürdürürlerken, yeni teşvik beklentileri ve kovid-19 aşısının yılsonunda hazır olabileceğine yönelik beklentilerle risk iştahı bu sabah pozitif seyrediyor. Aşı haberlerine karşın Ons Altın’ın hafif de olsa yükselişini sürdürmesi küresel piyasalarda düşük faiz ve bol likidite ortamının risk iştahını desteklemeye devam ettiğini gösteriyor. Küresel piyasalardaki görüntü ile birlikte BIST100 endeksi de güne yakın zirvesi olan 120,2bin seviyesini hedefleyerek alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve 121,3bin seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. S&P500, DAX gibi majör endeksler dün yakın zirvelerinin üzerinde günü kapattılar. BIST100 endeksi de aynı şekilde günü 120,2bin seviyesinin üzerinde kapatabilir.

MAKROEKONOMİ

Kovid-19 aşısına dair pozitif gelişmelerle birlikte küresel risk iştahının bugün olumlu seyrettiği gözleniyor. Nasdaq endeksi bilançolarla birlikte dün rekorunu tazeledi. Oxford Üniversitesi tarafından klinik çalışmaları devam eden potansiyel Kovid-19 aşısının güvenli olduğu ve bağışıklık sistemini desteklediği bildirildi. Yeni teşvik paketi görüşmelerinin sürmesi de arka planda risk iştahını desteklemekte. Euro Bölgesi liderlerinin anlaşmaya yakın olduğu gözlenirken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yeni teşvik paketinin tutarının 1 trilyon USD’den başlayacağını belirtti.

  • Bugün ABD tarafında TSİ 15.30’da haziran ayına ilişkin Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 16.30’da ECB Başkan Yardımcısı Luis de Goundos’un konuşması takip edilecek. TSİ 15’te Macaristan Merkez Bankası’nın, %0,75 seviyesindeki politika faiz oranını %0,60 seviyesine çekmesi bekleniyor.

Perşembe günü açıklanacak TCMB rezervlerini önceden tahmin edebiliyoruz.

  • TCMB Analitik Bilanço verisine göre 17 Temmuz haftasında dış varlıklar 92,1 milyar USD seviyesinden 91,5 milyar USD seviyesine gelerek 0,6 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 90 milyar USD seviyesinden 89,5 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 54 milyar USD seviyesinden 54,2 milyar USD seviyesine yükseldi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,7 milyar USD azalarak 32,2 milyar USD seviyesinden 31,4 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 0,16 milyar USD rezervleri arttırıcı yönde etkide bulundu. Geçen hafta ihraç edilen USD cinsi devlet tahvili ve kira sertifikaları da brüt ve net rezervlere 2,52 milyar USD katkı sağladı. Ayrıca TCMB’nin ZK ile ilgili yaptığı son değişiklik brüt rezervleri artıracaktır.

TCMB tarafından mayıs ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiği yayınlandı. Kısa vadeli dış borç stoku bir önceki aya göre %7,15 artarak 123,5 milyar USD seviyesine yükseldi. Merkez Bankası’nın çoğu swap kaynaklı olmak üzere kısa vadeli dış borcu 19,4 milyar USD, bankaların 55 milyar USD iken diğer sektörlerin ise 52,4 milyar USD’den 49,1 milyar USD’ye geriledi. Orijinal vadeye bakılmaksızın, vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç stoku ise 169,5 milyar USD olurken, borçlu bazında değerlendirildiğinde toplam stok içinde kamu sektörünün %23,2, Merkez Bankası’nın %11,4, özel sektörün ise %65,4 oranında paya sahip olduğu görülüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Yapı Kredi Bankası liderliğinde oluşturulacak konsorsiyum ile kullanılacağını belirttiği 6 yıl vadeli 110mn EUR karşılığı TL tutarındaki kredi için imzalanan yetki anlaşması, diğer şartları ve süreci aynı kalmak üzere 70 ay vadeli 750mn TL olarak revize edilmiştir.

Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif): Deneme üretimlerine başlandığını 15 Haziran 2020 tarihinde kamuoyuna duyurulan 1.000 ton/gün kapasiteli POY İplik Üretim Tesisinde bugün (21.07.2020) itibarıyla 520 ton/gün birinci kalite üretime ulaşıldığı duyurulmuştur. Önümüzdeki bir ay içerisinde ise tam kapasite ile üretim yapılması planlanmaktadır.

Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirket 2020 yılının ikinci çeyreğinde, yüksek kur farkı giderlerinin etkisiyle 64,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Odaş bir önceki yılın aynı döneminde 3,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,1 oranında gerileyen Şirket’in brüt karı ise maliyetlerdeki görece yüksek düşüşe bağlı olarak, %44,3 oranında artarak 94,9mn TL’ye yükselmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %65,2 oranında artarak 8,9mn TL’ye yükselirken, diğer faaliyetlerden ise 2Ç2019’daki 4,8mn TL’lik gelirin aksine 2Ç2020’de 5,8mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,9 oranında artarak 80,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 4,8mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında ise net finansman giderleri kurlardaki artışın olumsuz etkisiyle 65,9mn TL’den 150,8mn TL’ye yükselmiş ve ikinci çeyrekte ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmesinde ana etken olmuştur. Şirket ikinci çeyrekte net 102mn TL kur farkı gideri (2Ç2019’da 51mn TL idi) kaydetmiştir.

İkinci çeyrekte ana ortaklık net dönem zararı ile birlikte Ocak-Haziran dönemi şirketin ana ortaklık net dönem zararı 212,2mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket’in ana ortaklık net dönem zararı 105,4mn TL idi.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: AA muhabirinin edindiği bilgiye göre “BIST Pay Endekslerinden İki Sıfır Atılması Projesi” kapsamında tüm hazırlıklar ve üye provaları tamamladı. VİOP endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri esaslarında değişiklik yapılmasını da içeren BISTECH işlem sistemi güncellemesi planlandığı şekilde 27 Temmuz’da devreye alınacak.

Geçiş çalışmaları kapsamında Kıymetli Madenler Piyasasında 24 Temmuz Cuma günü seansa 21.30’da ara verilecek ve seansa normal zamanı olan 27 Temmuz Pazartesi günü saat 08.00’de devam edilecek. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında 24 Temmuz Cuma günü akşam seansı düzenlenmeyecek. Aynı gün Endekslere Dayalı Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde bekleyen İptale Kadar Geçerli (İKG) ve Tarihli (TAR) emirler ile aktive olmamış Şarta Bağlı (SAR) emirler VIOP_GUNSONU işlem günü bölümünde iptal edilecek. Canlıya geçiş öncesinde testlere devam edilebilmesi amacıyla prova ortamı 20, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde açık olacak.

Havacılık: 2020 Temmuz ayının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre dış hat uçuşlarının yüzde 13’ünü, iç hat uçuşlarının ise yüzde 66’sını yakalayan İstanbul Havalimanı’nda, Temmuz ayı sonunda toparlanmanın hızlanması bekleniyor. COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri olan havacılık sektörü yaralarını sarıyor. Uçuşlar, Temmuz’da bir önceki aya göre artarken, İGA yetkilileri, İstanbul Havalimanı’nda Temmuz ayının uçuş sayılarında geçen yılın yarısına ulaşılacağını öngörüyor. Türkiye’de, yasakların ardından yeniden başlatılan uçuşların ilk ayında yüzde 30’u dış hat, yüzde 70’i iç hat olarak gerçekleşti. İstanbul Havalimanı, kontrollü normalleşme ile süreci ile Haziran ayında başlatılan uçuşlarla 1 ayda toplamda yaklaşık 1 milyon yolcuya ulaştı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket 20.07.2020 tarihinde “Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş.” ve “Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme A.Ş.” ile Bursa Entegre Sağlık Kampüsü HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) Uygulama Hizmetleri Alım sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme hizmet süresi 24.06.2023 tarihine kadar ve bedeli 13,8mn TL’dir.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirket bağlı ortaklığı Ulidaş Tarım Ürünleri ve Lisanslı Depoculuk A.Ş aynı sektörde faaliyet gösteren GK Tarım Ürünleri ve Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin paylarının %100’ünü devralmak üzere söz konusu şirketin pay sahipleri ile anlaşmaya varmıştır. GK Tarım Ürünleri ve Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin hali hazırda 60.000 tonluk hububat baklagiller ve yağlı tohumlar depolama kapasitesi ve Lisanslı Depoculuk Faaliyet Belgesi vardır. Söz konusu onay devirlerine ilişkin şirket değerleme raporu Finansal Eksen Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş ( GGI Independent Member) tarafından yapılmış ve 11mn TL değer tespit edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda 1,1mn TL iskonto edilerek 9,9mn TL bedel üzerinde anlaşmaya varılmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,40 seviyesinden %7,42 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 158,3 milyar TL ile 122,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,3 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün %0,62 seviyelerinden güne başlarken, gün içerisinde %0,60-%0,63 dar bandında hareketin ardından, %0,61 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil ve bono piyasasında zayıf işlem hacmi sürüyor. Vade ile faiz arasındaki ilişkiyi gösteren verim eğrisinde zayıf hacimli piyasada kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana yakın düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi