Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.06.2023)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de Fed Başkanı Powell’ın ABD kongresinde yapacağı bugünkü konuşma öncesi, dün tahvil getirileri güçlü görüntüsünü korurken, dolar endeksi (DXY) bir miktar yükseliş kaydetti. Ek olarak, konut başlangıçları 1,6mn olurken (beklenti 1,4mn), inşaat izinleri de aylık %5,2 arttı (beklenti %-1,4). Bu ortamda, pazartesi günkü 1 günlük tatilin ardından, Dow Jones ve S&P 500 %0,7 ve %0,5 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi %0,2 aşağıda kapattı. Avrupa’da da piyasalar çoğunlukla negatif taraftaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,4 geriledi. Yurtiçi tarafta BİST-100’de geri çekilme dün de devam etti. Endekste kapanış 5.252’den gerçekleşirken, günlük %0,3’lük düşüş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 60 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 67 hissenin ekside kapattığı endekste, BIMAS, THYAO ve EREGL’deki düşüşler etkili oldu. XBANK ise endeksten pozitif ayrıştı. Bugüne bakıldığında ABD vadelileri eskide, Avrupa vadelisi ise artıda Japonya hariç MSCI endeksi de %0,9 ekside. Yarınki PPK öncesi 5 yıllık CDS primimiz ise 500 seviyesinin hemen üzerinde seyrediyor. Dolar TL ise 23,6’larda yatay. Bu sabah BİST-100’ün güne yataya yakın hafif satıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün yurtiçinde kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi açıklanacak. İngiltere’de ise TÜFE izlenecek veriler arasında. ABD’de Fed Başkanı Powell’ın ve FOMC üyesi Mester’ın konuşmaları takip edilecek. Ek olarak ECB’den Kazimir, Schnabel ve Nagel’in konuşmaları da bulunuyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, mayıs ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri takip edildi. Konut başlangıçları nisanda aylık %2,9 düşüşün ardından mayısta düşüşünü sürdürme beklentilerine karşın aylık %21,7 oranında artışla Ekim 2016’dan bu yana en güçlü artışı kaydederken, inşaat izinleri ise nisanda aylık %1,4 oranında düşüşün ardından mayısta %5,2 oranında artış kaydederek toparlandı. Güçlü gelen söz konusu veriler, Fed Başkanı Powell’ın geçen hafta konut sektörünün istikrar kazandığına ilişkin değerlendirmesini teyit etti.

Ayrıca Almanya’da mayıs ayı ÜFE, özellikle enerji fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle aylık bazda %1,4 düşüş kaydederken, yıllık bazda ise %4,1’den %1 seviyesine gerileyerek Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Muller, Euro Bölgesi’nde hızlanan ücret artışlarının enflasyon görünümü üzerinde önemli bir tehdit oluşturduğunu ve hızlanan ücret artışlarının bu seviyelerde yüksek kalması durumunda çekirdek enflasyondaki düşüşün şu anda tahmin edilenden daha yavaş olabileceğini belirtti.

ECB Üyesi Vujcic, Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon baskılarının halen devam ettiğini ve Banka’nın, enflasyon ile mücadelede gerekenden daha fazlasını yapmanın gerekenden daha azını yapmaya göre maliyetini düşünmesi gerektiğini söyledi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından yayınlanan mayıs ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi yayınlandı. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin mayıs ayında aylık artış hızı %2,43’ten %0,45’e yavaşlarken, yıllık ise %40,10’dan %32,13 seviyesine geriledi ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan nisan ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, %1,41’den %0,63’e yavaşlarken, yıllık ise %49,70’ten %40,20 seviyesine geriledi ve eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %138,15’ten düşüşünü sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 17’de Fed Başkanı Powell’ın, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmet Komitesi’nde gerçekleştireceği sunum olacak. Powell’ın konuşması Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Ayrıca TSİ 17.30’da ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un konuşması, Banka’nın gelecek aylardaki faiz adımlarına yönelik olası yeni sinyaller bakımından izlenecek.

Bunun yanında, BoE’nin para politikasına da yön verecek olan verilerden, İngiltere’de mayıs ayı TÜFE verisi TSİ 09’da takip edilecek. İngiltere’de nisanda aylık bazda manşet TÜFE’nin artış hızı %0,8’den %1,2 seviyesine hızlanarak beklentilerin üzerinde gelerek ekim ayından bu yana en büyük aylık artışı kaydederken, yıllık bazda ise %10,1’den %8,7 seviyesine gerilemeyle Mart 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşerek yeniden tek haneli seviyelere gelmekle birlikte beklentilerin (%8,2) üzerinde gerçekleşmişti. Nisanda çekirdek TÜFE’nin aylık artış hızı ise %0,9’dan %1,3 seviyesine hızlanarak beklentilerin (%0,7) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise yatay seyretme beklentilerine karşın %6,2’den %6,8 seviyesine yükselmişti ve böylece Mart 1992’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Mayısta ise manşet TÜFE’nin artış hızının %1,2’den %0,5 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise %8,7’den %8,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Mayısta yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise bir önceki aya benzer şekilde %6,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Yurt içinde ise, haziran ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Sektörel güven endeksleri mayıs ayında karışık görünüm sunmayı sürdürmüştü. Mayısta mevsim etkilerinden arındırılmış bazda perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri artarken, reel kesim güven endeksi yatay seyretmişti ve hizmet sektörü güven endeksi ise gerilemişti. Mayısta güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, perakende ticaret sektörü %0,4 ve inşaat sektörü %4,3 artış sergilerken, reel kesim yatay seyretmişti, hizmet sektörü güven endeksi %0,6 düşüş kaydetmişti. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7’lik gerilemeyle Nisan 2021’den bu yana en sert düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın aylık %4,7 artışla kısmi toparlanmıştı, nisanda da %4,2 artışın ardından mayısta %3,3 artışla toparlanmasını kısmi yavaşlayarak sürdürmüştü. Böylece gelecek üç aydaki ihracat siparişleri endeksi mayısta Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları aylık bazda dört aylık yükselişin ardından mayısta aylık %4,4 düşüşle kısmi zayıflama kaydetmişti, bununla birlikte tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekteydi. Arındırılmış kapasite kullanım oranı mayısta yatırım malları imalatı kapasite kullanım oranındaki düşüşe ve tüketim malları imalatı kapasite kullanım oranındaki yatay seyre karşın ara malı imalatı kapasite kullanım oranındaki yükselişin etkisiyle 0,7 puanlık artışla %76,3 seviyesine yükselerek son iki aydır artış kaydetmişti ve son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti, bununla birlikte 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

Alfa Solar Enerji (ALFAS, Sınırlı Pozitif): Şirketle Ankara’da yerleşik Alka Solar arasında 1 yıllık “Solinved” markalı güneş panellerinin OEM üretimine ilişkin anlaşmaya varılmıştır. Bu anlaşmanın şirkete 1 yıllık periyotta tahmini olarak 1.750mn TL ciro katkısı sağlaması beklenmekte olup, müşteri tarafından satın alınması planlanan toplam güneş paneli 200 MWp güce sahip olacaktır.

Anadolu ISUZU (ASUZU, Pozitif): Şirket, Gürcistan distribütörü GT Group LTD’den 154 adet otobüs siparişi almıştır. Söz konusu araçlar 15 Şubat 2024 tarihine kadar teslim edilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı. (Kaynak: BloombergHT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY): Şirketin paylarının %100’üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Karlıtepe Gayrimenkul’ün bütün aktif ve pasifleriyle birlikte Şirket tarafından devralınması suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme hükümleri çerçevesinde şirket bünyesinde birleşilmesine karar verilmiş olup, bu kapsamda SPK’ya başvurulmuştur.

CW Enerji (CWENE): Şirketin ilişkili tarafları arasında yer alan CW Akademi Eğitim’in mülkiyetinde bulunan Antalya Döşemealtı’nda yer alan taşınmazın, şirket tarafından 3 yıl boyunca aylık KDV hariç 1,9mn TL bedelle, artan kapasiteye paralel olarak depolama alanı ihtiyacı doğması sebebiyle depolama alanı olarak kullanılması amacıyla kiralanmasına karar verilmiştir. Kira artışı 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınarak gerçekleştirilecektir.

İş GSYO (ISGSY): Şirketin Bağlı Ortaklığı Mikla Yiyecek ve İçecek A.Ş.’nin 19.06.2023 tarihinde gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, pay sahiplerine 2022 yılı karından toplam 8,5mn TL temettü dağıtılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda Şirket, 20.06.2023 tarihinde Mikla Yiyecek ve İçecek A.Ş.’den 7,1mn TL temettü ödemesi almıştır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirketin bir pay sahibinin 30 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Olağan Genel Kurul toplantısında şirket yönetimine yazılı olarak yönelttiği sorular ve bu sorulara ilişkin yanıtlar tüm kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Tukaş Gıda (TUKAS): Şirketin Niğde’de bulunan fabrikasında, yatırımın ilk etabı olan domates salçası işletmesi 2022 yılı Temmuz ayında üretime başlamıştı. Sebze konservesi işletmesinde ise üretim hattı çalışmaları tamamlanmış olup; mısır konservesi üretimine başlanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,63’ten %8,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 39 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 311 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi