Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.06.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasalarda risk iştahı pozitife dönmüş durumda. Küresel piyasalarda geçen hafta yaşanan sert satışların ardından sabah saatlerinde güçlü alımlar hakim. Asya piyasaları artıdayken, ABD ve Avrupa vadelileri de yukarıda. Emtialarda da hafif de olsa toparlanma gözlemleniyor. Hem brent petrol hem de demir cevherinde artışlar söz konusu. Dolar endeksi DXY’daki gerilemeye bağlı olarak gelişmekte olan ülke kurları değer kazanıyor. Yurtiçi tarafta, dün küresel piyasalardaki karışık seyrin etkisiyle yön bulmakta zorlanan BİST100 endeksi, özellikle ulaştırma endeksindeki güçlü alımların öncülüğünde, yine de artı bölgede kalmayı başardı ve günü %0,23 oranında yükselişle kapattı. Özellikle sanayi tarafında demir-çelik sektörü şirketlerindeki sert satışlar endeksteki artışı sınırlandırdı. Bu sabah ise küresel piyasalardaki pozitif görüntüye paralel BİST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içindeKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mayıs ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık %48,6 artış sergilerken, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %308,5 oranında güçlü artış sergiledi. Böylece gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisan ayındaki 2,6 milyondan mayıs ayında 3,8 milyon kişi seviyesine yükseldi, 2019 yılı Mayıs ayında ise 4 milyon kişiydi. Dolayısıyla ziyaretçi sayısı, turizm gelirlerinde rekor seviyeleri gördüğümüz yıl olan 2019 seviyelerine yakınsamaya devam ediyor. Ayrıca bu yıl mayıs ayında gelen 3,8 milyon kişilik yabancı ziyaretçi sayısı, mayıs ayları tarihsel ortalamasının (2,9 milyon kişi) da üzerinde bulunmakta.

  • Detaylara bakıldığında, 2022 yılı Mayıs ayında ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında, Almanya %12,94 ile birinci, İngiltere %10,33 ile ikinci, savaş koşullarına rağmen Rusya %9,48 ile üçüncü, Bulgaristan %6,97 ile dördüncü ve İran %4,81 ile beşinci sırada bulunmakta. Ukrayna’nın payı ise %1,4 ile oldukça sınırlı seviyede bulunmakta.
  • Mayısta ilk 5’te yer alan yabancı ziyaretçi sayılarının yıllık bazda değişimlerine bakıldığında, ilgili ülkelerde güçlü artışlar olduğu gözlenmekte. Özellikle Rus turistlerin sayısının da yıllık bazda artışa geçtiği dikkat çekmekte.

Ayrıca TCMB tarafından nisan ayına ilişkin net uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlandı. Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı nisan ayında mart ayına göre 2,3 milyar USD azalışla -236,8 milyar USD seviyesine geriledi. Nisan ayında net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki azalışta, varlıklardaki 1 milyar USD’lik azalışa karşın yükümlülüklerdeki 3,3 milyar USD’lik azalış etkili oldu. Varlıklardaki azalışta, diğer yatırımlar altındaki efektif ve mevduatlar kalemindeki 3 milyar USD’lik azalış belirleyici oldu. Yükümlülüklerdeki azalışta ise diğer yatırımlar altındaki krediler kalemindeki gerileme belirleyici oldu.

  • Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranına 2010 yılından bu yana bakıldığında, en düşük seviyeyi 2020 yılı sonu itibarıyla -%52,3 seviyesiyle görmüştü, 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla ise -%29,8 seviyesine kadar gerilediği görülüyor. (GSYH için 2022 yılı birinci çeyrek kümülatif verisini dikkate almaktayız.)

Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksinin mayıs ayında aylık artış hızı %2,61’den %6,51’e yükselirken, yıllık artış hızı ise %97,11’den %100,54’e yükseldi. Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %6,92 ve imalatta %6,50 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri ise; enerjide %22,51, ara malında %6,79, dayanıksız tüketim malında %5,60, sermaye malında %5,41 ve dayanıklı tüketim malında %3,87 artış olarak kaydedildi.

Bunun yanında, nisan ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksinin aylık artış hızı %15,16’dan %7,45’e gerilerken, yıllık  artış hızı ise %105,70’ten %117,31’e yükseldi. Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar, bina bakım masrafları (%10,97) ve gübre ve toprak geliştiriciler (%10,04) oldu. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise gübre ve toprak geliştiriciler (%241,57) ve enerji ve yağlar (%189,26) oldu.

Almanya’da mayıs ayına ilişkin ÜFE, aylık %1,6 artışla beklentileri aşarken, yıllık ise 33,5’ten %33,6’ya yükseldi ve böylece yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Yıllık bazda en yüksek artışlar yine enerji ürünleri grubunda (%87,1) görüldü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin ikinci el konut satışları verisi takip edilecek. Daha önce açıklanan konut başlangıçları ve inşaat izinleri gibi konut piyasasına yönelik istatistikler aylık bazda belirgin düşmüştü. Bu dönemde özellikle Fed’in faiz artırımlarını hızlandırması ile mortgage faizlerinde yükselişin devam etmesi sonucu kısa ve orta vadede konut piyasası baskı altında kalmaya devam edecektir. Bu kapsamda, mayısta aylık %3,7 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 19’da Cleveland Fed Başkanı Mester’in ve TSİ 22.30’da Richmond Fed Başkanı Barkin’in konuşmaları takip edilecek.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 17 Haziran haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 1,8 milyar USD azalarak 100,8 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin ise 1,1 milyar USD azalarak 7,1 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu’nun kararıyla, 2021 yılı karından hisse başına brüt 0,5708 TL, net 0,5137TL nakit kar payının 20 Temmuz 2022 tarihinden itibaren dağıtılması hususlarının Genel Kurul Toplantısı’nda pay sahiplerinin onayına sunulmasına karar vermiştir. Dünkü kapanışa göre temettü verimi %2,2 olarak hesaplanmaktadır.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirket tarafından, tamamı ödenmiş 200mn TL sermayesinde % 99,99 oranında pay sahibi olduğu D Yatırım Bankası A.Ş.’deki 200mn adet paydan, D Yatırım Bankası A.Ş. sermayesinin % 9’una tekabül eden 18mn TL nominal bedelli toplam 18mn adet payın; Şirketin % 100 bağlı ortaklığı konumunda bulunan DHI Investment B.V.’ye bedeli nakden ve peşinen ödenmek üzere, hazırlanan değerleme raporunda belirlenen 237,5mn TL toplam şirket değerinin %9’u olmak üzere 21,4mn TL bedel üzerinden satılarak devredilmesi kapsamında gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiş ve bu karara istinaden DHI Investment B.V. ile ‘Pay Devir Sözleşmesi’ imzalanmıştır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi teşvik uygulaması kapsamında, Şirketin 2021 yılında yapmış olduğu “Gerçek Zamanlı Gömülü Kontrol Sistemine Sahip 6 Serbestlik Dereceli Manipülatif İşbirlikçi Robot Kol ve Kullanıcı Arayüzünün Geliştirilmesi ve Üretimi” proje başvurusunun,  Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Program Değerlendirme Komitesi kararıyla reddedilmiş olduğu bildirilmiştir. Şirket, projenin güncellenerek T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na tekrar teşvik başvurusu yapılacağını açıklamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava yolu sektörünün 2023’te kâra geçeceğinin öngörüldüğünü bildirdi. Açıklamada, hava yolu sektörünün gelirinin bu yıl 782 milyar dolara ulaşmasının da beklendiği kaydedildi. Kaynak: Bloomberght

Sigorta: Fitch Ratings, Türk sigorta şirketleri için çalışma ortamını son on yılın en zorlarından biri olarak gördüğünü açıkladı. Artan enflasyonun, hasar maliyetlerindeki artış, rezerv yeterliliğinin kötüleşmesi, harcanabilir gelirde ve müşterilerin sigorta satın alma kabiliyetinde ciddi düşüş ve dolayısıyla prim hacimlerinin azalmasına kadar birçok olumsuz etkisinin olduğu bildirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier (ALCAR): Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan daha modern teknolojili fabrika yatırımı için çalıştıklarını, önümüzdeki dönemde %100 hidrojenle çalışan kombi geliştirmek üzere çalışmalarını olduğunu açıkladı. Bu yıl için miktarsal satışları %10 artırmayı hedeflediklerini, dolar bazında ise bu yıl geçen yılın üzerinde %10’un üzerinde büyüdüklerini ekledi.

Koleksiyon Mobilya (KLSYN): Şirket, sermaye artırımı ile ihraç edilecek yeni payların halka arz edilmesi sonucunda, arz masraflarının çıkarılmasından sonra elde edilen gelirin  %5 – %10 kısmından kullanılmak üzere yatırım tutarı 100bin EUR peşin, toplam 555bin EUR olan 2 adet makine yatırımı kararı aldığını açıklamıştır. Almanya menşeili yeni yatırımın Haziran 2023’te Fabrikada olması, Temmuz 2023’te ise çalışmasının planlandığı, kapasitenin ahşap ve panel üretiminde % 20-25 artacağı öngörülmüştür.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14’ten %14,01 seviyesine hafif yükseldi. TCMB dün 101 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve BİST’te kotasyon yöntemiyle 3,8 milyar TL (%15,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 581 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 35 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi