Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.06.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Hafta genelinde pozitif bir görüntü sergileyen borsa endeksleri haftanın son işlem gününde kar satışlarıyla karşılaşıyorlar. ABD vadelilerinde hafif geri çekilmeler yaşanırken, Asya’da birkaç ülke borsası hariç kısmi satışlar söz konusu. Kurlarda ise net bir hareket gözlenmiyor. Majör merkez bankalarının güvercin duruş sergilemeleri şu aşamada piyasalara destek olamaya devam edebilir. Dolayısıyla kar satışlarının sınırlı kalması beklenebilir. Küresel çapta yaşanan kar satışlarına rağmen genel risk algısı ve kurda bu sabahki sakin görüntü nedeniyle BIST100 endeksi güne yataya yakın hafif tepki yükselişiyle başlayabilir. Endeks dün ikinci seansta gelen satışlar sonrasında günü hafif de olsa ekside kapatmıştı. Dün BIST100’de 9,1 milyar TL’lik işlem hacmi (yaklaşık son üç ayın en yüksek işlem hacmi) gerçekleşirken, ikinci seansta hacmin daha fazla olması kar satışlarının bir miktar daha devam edebileceğinin işareti olabilir. Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi mevcut risk ortamında olası geri çekilmeler sınırlı kalabilir ve endeks destek seviyelerinden tepkiyle karşılaşabilir.

MAKROEKONOMİ

Merkez Bankalarının ardı ardına ek teşvikleri uygulamaya koyabileceğinin gözlenmesi sonrası ocak ayından bu yana en iyi şekilde haftayı sonlandırmaya hazırlanan Asya borsaları, bugün karışık bir görünüm sergiliyor. Bugün küresel arenada PMI verileri odaklı bir gündeyiz. Küresel ekonomide yavaşlama endişelerinin belirginleştiği ve Merkez Bankalarının güvercin bir tona büründüğü bir ortamda PMI verilerinin yılın ilk yarısını nasıl sonlandırdıkları izlenecek. PMI verileri, özellikle ikinci çeyrek için Almanya ekonomisinde daralma sinyali veriyor.

  • Küresel piyasalar, 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşecek G-20 Zirvesinden çıkacak sonuçlara odaklanmış durumda. ABD-İran gerilimi ile birlikte petrol fiyatları dün yukarı yönlü seyretti ve Brent petrolün varil fiyatı, 64,4 dolar seviyelerinde.

ECB ve Fed’in parasal gevşeme sinyali vermesinin ardından, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ultra gevşek para politikasını sürdürme kararı alması ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ise ekonomi üzerindeki risklerin artması durumunda para politikasında değişikliğe gidilebileceğini belirtmesi bu hafta küresel risk iştahını destekledi.

  • BOJ, faiz kararından ardından yaptığı açıklamada, Japonya ekonomisinde ihracat ve üretimin, denizaşırı ekonomilerdeki yavaşlamadan olumsuz etkilendiğini, küresel ticaret gerilimleri ve ABD’nin ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlik arasında küresel risklerin artmakta olduğunu belirterek, BOJ’un da parasal desteği artırmaya daha istekli olduğunun sinyalini verdi.
  • İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise %0,75 seviyesindeki politika faizini değiştirmezken, varlık alım hedefinin de 435 milyar sterlinde tutulduğu kaydedildi. BoE’den yapılan açıklamada, ekonomide aşağı yönlü risklerin artış gösterdiği, küresel boyutta ticaret gerilimlerinin yoğunlaştığı ve Brexit’in anlaşmasız şekilde gerçekleşmesi olasılığının arttığı belirtildi.

Endonezya Merkez Bankası, politika faizini dün %6 seviyesinde sabit tuttu, ancak gelecek dönem için faizi azaltma sinyali verdi. Banka, zorunlu karşılık oranlarını da 50 baz puan düşürdü.

Norveç Merkez Bankası ise, beklenildiği gibi politika faizini 25 baz puan artırarak %1’den %1,25’e yükseltti. Banka, yılın ikinci yarısında ve 2020’de faiz artırma planını sürdürdü.
Veri takviminde bugün imalat, hizmet ve bileşik PMI’lar ağırlıklı bir gün olacak.

  • Bugün TSİ 11’de Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde imalat PMI, mayısta 47,7 seviyesinde gerçekleşerek son 4 aydan bu yana daralma bölgesinde kalmıştı. İmalat PMI’ın, haziranda ise hafif yükselişle 48 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Hizmet ve bileşik PMI’ların ise, haziranda sırasıyla 52,9 ve 51,8 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmekte.
  • TSİ 10.30’da Almanya’da haziran ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Almanya’da imalat PMI’ın haziranda 44,5 seviyesinde gerçekleşerek daralma bölgesindeki seyrini sürdürmesi beklenirken, hizmet ve bileşik PMI’ların sırasıyla 55,4 ve 52,5 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülmekte.
  • TSİ 16.45’de ABD’de haziran ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD’de imalat ve hizmet PMI’ların haziranda sırasıyla 50,4 seviyesinde ve 51 seviyesinde gerçekleşerek büyüme bölgesindeki konumunu korumaları beklenmekte.

TSİ 17’de ise ABD’de mayıs ayına ilişkin mevcut konut satış verisi açıklanacak. ABD’de bazı verilerin beklentilerden kötü geldiğini ve bu durumun Fed’i faiz indirimine zorladığını zaman zaman dile getiriyoruz. ABD konut verilerinde ise ABD istihdam ve imalat sektöründeki zayıflamaya karşın daha pozitif bir görünüm görüyoruz. Mevcut konut satışları, bu yılın şubat ayında %11,2 oranında artışla Aralık 2015’den bu yana en yüksek oranlı artışı gerçekleştirmesinin ardından, mart ve nisan ayında hafif gerilemişti.

Bunun yanında, bugün TSİ 19’da Cleveland Fed Başkanı Loretta Master’ın, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın ve TSİ 22’de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşmaları piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Ayrıca Fed’in büyük bankalar için 2019 stres testinin sonuçları ABD ekonomisinin görünümü açısından da takip edilecek.

Yurtiçi tarafta ise, TSİ 14.30’da nisan ayına ilişkin konut fiyatları endeksi verisi açıklanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Niğde Emlak Konutları Projesi kapsamında üretilen 16 adet ticari ünitenin açık arttırma ihalesi dün gerçekleştirilmiştir. İhale sonucu muhammen bedeli KDV Dahil 13,9mn TL (KDV Hariç 12,9mn TL) olan 10 adet bağımsız bölümün satış fiyatı KDV Dahil 16,1mn TL (KDV Hariç 14,9mn TL) üzerinden teklif gelmiştir. İhalede en iyi teklifi veren isteklilere ait, bağımsız bölüm satış işlemleri devam etmektedir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası’nın TL cinsinden “katkı sermaye” niteliğindeki borçlanma aracı ihracında satış tutarı 800mn TL oldu. Bankadan yapılan açıklamaya göre, İş Bankası, yurt içinde TL cinsinden “katkı sermaye” niteliğindeki ikinci borçlanma aracı ihracını gerçekleştirdi. 3 ayda bir değişken faizli kupon ödemeli ihracın yıllık getirisi TRLIBOR + %1 olarak belirlendi.

SEKTÖR HABERLERİ

Kredi Derecelendirme: Fitch Ratings, uzun vadeli döviz cinsi ihraçccı notlarını (LTFC IDRs) değerlendirdiği Garanti Bankasi ve Yapi ve Kredi’nin ‘BB-‘, İş Bankası, Akbank, Ziraat Bankasi, Halkbank ve Vakıfbank’ın ‘B+’ seviyesinde bulunan notlarını teyit etti. Bütün uzun vadeli IDR notlarının görünümü negatif. Aynı zamanda, Halkbank dışında, bankaların ‘Yaşayabilirlik Notları (VR)’ b + olarak teyit edildi. Halkbank’ın VR notu ‘b +’ seviyesinden ‘b’ seviyesine düşürüldü. Kaynak: Matriks

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Katmerciler (KATMR, Nötr): SPK, Katmerciler’in %200 oranında bedelli sermaye artırımı başvurusuna olumlu yanıt verdi. Şirket, 25mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden olmak üzere 50mn TL artışla 75mn TL’ye çıkarılması için SPK’ya başvuru yapmıştı.

Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret (SARKY): Amerika Birleşik Devletleri'(ABD)nde faaliyet gösteren ve şirketin sermayesine % 60 oranında sahip olduğuSark-Wire ile sermayesinin % 100’üne sahip olduğu Sark-USA şirketlerinin, Sark-Wire bünyesinde birleşmelerine 21.02.2019 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında karar verilmiş ve bu birleşme ile ilgili Amerika Birleşik  Devletlerinde hukuki işlemler tamamlanmış ve birleşme sertifikası alınmıştır.

Ulusoy Elektrik (ULUSE, Nötr): 31.05.2019 tarihinde ilan edilen Pay Alım Teklifi Bilgi Formu çerçevesinde yürütülen zorunlu pay alım teklifi sürecinde, Pay Alım Teklifi Sonuç Bildirimine göre Eaton Industries XX Unlimited Company,  Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt ve Ticaret A.Ş.’de %95 oy hakkı eşiğini aşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,78 seviyesinden %23,81 seviyesine hafif yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 75,5 milyar TL ile 61 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 14,5 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Büyük merkez bankalarının gevşek para politikasına yöneleceğine dair beklentilerin güçlenmesinin ve güvercin ton kullanmalarının ardından ABD 10 yıllık hazine tahvil faizlerinin, Kasım 2016’dan bu yana ilk kez %2’nin altına gerilemesi, küresel tahvil rallisine öncülük etti. ABD 10 yıllık hazine tahvil faizlerinin, Fed’in 2019 yılı için faiz indirimi sinyali vermesi ve güvercin bir duruş benimsemesiyle gün içerisinde %1,97 seviyelerine kadar gerilediği gözlendi. ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri, şu sıralarda %2 seviyelerinde seyrediyor.

ECB Başkanı Draghi’nin önceki gün güvercin açıklamalarda bulunması ile piyasalarda ECB’nin bu yıl faiz indirimine gideceği beklentilerinin artmasıyla Almanya 10 yıllık hazine tahvili faizleri -%0,32 ile rekor düşük seviyesinde bulunuyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, ABD, ECB, BoJ ve BoE gibi gelişmiş ülke Merkez Bankalarının, artan risklere işaret etmesi ve bazılarının parasal gevşemeye gitme sinyali vermesi sonrasında verim eğrisinin tüm vadelerinde belirgin düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 159 baz puanlık düşüşle %20,25 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 144 baz puanlık düşüşle %16,39 seviyesine geriledi.