SABAH STRATEJİSİ
Tutanakların ardından Fed’in politika değişikliği ihtimalinin piyasa üzerindeki etkisinin şu aşamada geçici olduğunu izlerken, ABD on yıllık tahvil faizinin %1,70’i geçmekte zorlandığı ortamda, arka planda durmaya devam eden büyüme hikayesi tekrar ön plana çıkmış gözüküyor. MSCI Gelişmiş Ülke Endeksi dün %1 oranında değer kazandı. Bu sabah ise Asya’da Japonya hariç ana endekslerde kısmi baskı görülse de ABD vadelileri %0,2 civarında değer kazanıyor. Dolar endeksi (DXY) de 90 seviyesinin altında yakın diplerini zorluyor. Öte yandan, bu sabah Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ile birlikte TL de bant hareketi yaparken, BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün nisan sonunda başlayan yükseliş kanalının altında kapatan endeks, yatay direnç ile söz konusu kanalın alt bandının geçtiği 1.462 civarını direnç yapabilir. Diğer yandan, dünkü satışlarda 1.436 civarından geçen 50 günlük ortalama da destek olarak çalışabilir. Endeks, haftanın son işlem gününde bu seviyelere arasında dalgalanabilir ki emtialardaki hareket sonrasında endeks ağırlığı yüksek olan demir çelik sektörü hisseleri ile yine endeks ağırlığı yüksek diğer hisselerdeki baskı bir taraftan endeksteki yukarı yönlü hareketleri sınırlarken, bankacılık hisselerindeki güçlenen eğilim ve havacılık ile ilgili sektörlerdeki hareket endeksteki düşüşleri de yine sınırlayabilir. Büyümenin tekrar ön plana çıkması ile bugün dünya genelinde açıklanacak mayıs ayı PMI verilerinin beklentileri aşması durumunda piyasa haftayı olumlu (iyi veri = iyi veri) bir görüntü ile tamamlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Dün ABD’de Philadelphia iş dünyası endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlendi.
- Geçen ay son 50 senenin en yükseği 50,2 seviyesini gördükten sonra endeks mayısta beklentilerin altında kaldı ve 31,5’e geriledi fakat yine de büyümeye işaret etmekte. Alt bileşenlere bakıldığında yeni siparişler ve bitirilmemiş siparişler, 6 ay sonrasına ilişkin görünüm ve istihdam alt endeksleri geriledi. Ayrıca fiyatlara ilişkin alt endeksler de 1980’den beri en yüksek seviyeyi görerek fiyat baskılarının arttığına işaret eden bir başka veri oldu.
- Aşılama sürecindeki ilerleme ile artan normalleşme ABD’de istihdam verilerine olumlu yansımakta. Nisan ayında hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam verisi sonrası haftalık işsizlik maaşı başvuruları mayıs ayı için olumlu sinyal vermekte. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları salgın sonrası en düşük seviye olan 444 bin kişiye geriledi. Olumsuz bir nokta olarak süregelen işsizlik maaşı alan kişi sayısı ise 3,64 milyon kişiden 3,75 milyon kişiye yükseldi.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.45’te mayıs ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI öncü verileri takip edilecek. ABD’de nisan ayına ilişkin imalat sektörü nihai PMI, Biden’ın mali teşvik paketlerinin yürürlüğe girmesi, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmeye başlanması ve aşılamaların hızlanmasının olumlu etkisiyle 59,1 seviyesinden 60,5 seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı. ABD’de nisan ayında hizmet sektörü PMI ise, 64,7 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri aşmış ve böylece tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekorunu yenilemişti. Mayısta ise öncü verilere göre imalat PMI’ın 60,2 seviyesine ve hizmet PMI’ın da 64,5 seviyesine hafif gerilemesi, ancak rekor seviyelerine yakın seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Bunun yanında, ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin ikinci el konut satışlarının %2 oranında artması bekleniyor. Ayrıca TSİ 16.15 ve 19.15’te Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın, TSİ 19.15’te Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in ve TSİ 20.30’da ise San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında da bölge genelinde mayıs ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI öncü verileri açıklanacak. Avrupa tarafında imalat PMI’lar nisan ayında artan vakalar, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve aşılamalardaki yavaş ilerlemeye karşın imalat sanayindeki güçlü görünüm ve siparişlerdeki güçlü artışların etkisiyle 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Nisanda hizmet PMI’lar ise, Fransa’da beklentilerle uyumlu olarak daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçerken, Almanya’da sürpriz şekilde daralma bölgesine geçmiş, İtalya’da ise daralma bölgesinde düşüş hızının arttığına işaret etmişi. Mayıs ayında ise, öncü verilere göre imalat PMI’ların, hafif gerilemesi, ancak büyüme bölgesinde güçlü seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Mayıs ayında hizmet PMI’ların ise, son dönemde bölgede aşılama hızlarının artması ve salgının yayılma hızının azalmasıyla artması bekleniyor.
Ayrıca TSİ 17’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi açıklanacak. Tüketici güveninin mayısta ise öncü verilere göre, artışını sürdürerek -6,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Diğer yandan, TSİ 14’te ECB Başkanı Christine Lagarde’ın ECOFIN toplantıları ardından düzenlenecek basın toplantısındaki konuşması takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi aylık %7,5 gerileyerek 80,2’ye düşmüştü. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %4,9 azalışla 64’e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi %7,9 azalışla 81’e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi %11,9 azalışla 82,9’a, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise %4,7 azalışla 92,8’e gerilemişti.
Bunun yanında, TSİ 14.30’da mart ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklanacak. Şubat ayında konut fiyat endeksi aylık %2,6, yıllık bazda nominal ölçekte %30,8, reelde ise %13,1 artmış ve yükselişini sürdürmüştü. Ayrıca TSİ 10’da nisan ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): N11 ile Doğuş Otomotiv / DOD markası, N11 bünyesinde hayata geçirilen Garaj11 platformu üzerinde ikinci el araç pazarında işbirliğine gitmeye karar vermişlerdir.
Kardemir Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Kardemir’in Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘AA- (Trk) ve Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu “A-1+(Trk) olarak yükseltmiştir. Uzun Vadeli Ulusal not görünümü ise “Pozitif” olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan, Uluslararası Yabancı Para Notu, Türkiye’nin kredi notu olan BB+ tavan notu ile sınırlıdır. Bu nedenle Kardemir’in pozisyonu JCR Eurasia Rating tarafından yayınlanan küresel ve ulusal ölçekte derecelendirme eşleştirmesi ile değerlendirildiğinde, Uzun ve Kısa Vadeli Uluslararası Derecelendirmeleri “Negatif” görünümlerle “BB+” ve “B” olarak belirlenmiştir.
Şişecam (SISE, Nötr): Şişecam bağlı ortaklığı Çayırova Cam Sanayii’nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde devralınması suretiyle Şişecam bünyesinde birleştirilmesi için SPK’ya başvurdu.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin sermayesini temsil eden paylarının tamamına sahip olduğu, Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (Dubai International Financial Center) kurulu Zorlu Enerji Asia Holding Limited şirketinin, iş planı değişikliği sebebiyle tasfiye edilmesine karar verilmiştir. 20 Mayıs 2021 (dün) itibarıyla Zorlu Enerji Asia Holding Limited şirketinin tabii olduğu ülke kanun ve kuralları çerçevesinde gerekli tasfiye işlemlerine başlanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bireysel Emeklilik Sistemi: 18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınmasına imkan tanınacak yasa dün TBMM’de kabul edildi.
İlaç: İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, Türk ilaç endüstrisinin ihracatının pandeminin yarattığı olumsuz koşullara rağmen bu yıl %10’un üzerinde büyüyerek 2 milyar doları aşmasını öngördüklerini söyledi. (Kaynak: Reuters)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Avrupa Yatırım Holding (AVHOL): Şirket Yönetim Kurulu’nun 20.05.2021 (dün) tarihinde yapmış olduğu toplantısı sonucunda, atık yönetimi, geri dönüşüm alanlarında faaliyet gösterecek 6mn TL sermayeli EGE KARMA KAUÇUK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ unvanı ile yeni bir tüzel kişi şirket kurulmasına, kurulacak şirketin sermayesinin %67’sine denk gelen 4mn TL ile ortak olunmasına, şirketin kuruluş işlemlerinin yürütülmesi için resmi makam ve mercilerden gerekli izinlerin alınmasına, oybirliği ile karar verildiği duyurulmuştur.
Beyaz Filo (BEYAZ): Edirne’de bulunan, Renault ve Dacia Bayiliğinin satın alınması ile ilgili görüşmeler sonuçlanmış olup, Edirne Servis ve Otomotiv Anonim Şirketi’nin, %100 oranında hisselerinin devir alınması ile ilgili anlaşmaya varılarak, devir sözleşmesi 20.05.2021 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında resmi kuruluşlar nezdinde iş ve işlemler başlatılacak olup, devir işlemlerinin tescili sonrasında gerekli açıklama yapılacaktır.
Tuğçelik (TUCLK): Şirket, Marelli-Power Train Slovakya fabrikasının ihtiyacı kapsamında VNT actuator parçalarının seri üretimi için seçilmiştir. VNT Actuator parçaları olarak tanımlanan bu parçaların seri üretimleri 2022’de başlayacak olup, 2025 sonuna kadar devam edecektir. Bu süre zarfında toplam 8mnEuro satış cirosu elde edilmesi planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 63 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 289 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,67 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,63-%1,68 bandında hareketin ardından %1,63 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi