SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD borsaları günü pozitif bölgede kapatırlarken, küresel risk göstergesi olarak da izlenen S&P500 endeksi 3.000 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamasına yaklaşarak günü 2.972 puandan kapattı. Mevcut likidite koşullarında ekonomilerin kademeli açılmasını fiyatlayan ve son günlerde emtia fiyatlarındaki yükselişten de ilave destek bulan borsa endekslerinde yeni yüksek seviyelerin gündeme gelmesi için, S&P500 endeksindeki 200 günlük ortalamanın üzerinde kapanışların görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şimdilik 200 günlük ortalamanın aşılmasını beklemezken, endeks bu ortalamanın altında yatay hareketler sergileyebilir. VIX’ın eşik 30 seviyesinin altında olması ve Ons Altın güçlenememesi, bu sabah ABD vadelilerindeki kar satışlarının da şu aşamada sınırlı kalabileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda, piyasalar katalizörlük eden S&P500 endeksi gün içerisinde yatay bir görüntü sergileyebilir. BIST100 endeksinin de güne yatay bir görüntüyle başlamasını beklerken, saat 14’teki TCMB faiz kararı öncesinde bant hareketi görülebilir. Merkez Bankası’nın politika faizini 50 veya 75 baz puan indirmesi durumunda bunun endeks üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz.
MAKROEKONOMİ
ABD’nin önde gelen perakende mağazalarının olumlu ilk çeyrek satışları ile ABD borsaları dün günü artıda kapatırken, bugün Asya borsalarının, ekside olan ABD vadelileri ile birlikte karışık bir seyir izlediği görülüyor. Artan ABD-Çin gerginliğinin arasında ABD’de Senato, Alibaba gibi Çinli şirketlerin hisselerini ABD borsalarına kote etmelerinin ABD denetim ve düzenleme standartlarına uymamaları halinde engellenebileceğine dair bir tasarıyı onayladı. Fed tutanaklarında yeni bir bilgi dikkat çekmezken, Fed’in, ABD ekonomisinin desteklenmesi için tüm araçlarını kullanmaya kararlı olduğu vurgusu sürdü ve ekonomik gerilemenin devam etmesi halinde daha büyük bir mali desteğin gerekebileceğinin vurgulandığı gözlendi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı da negatif faize karşı olmadıklarını dile getirdi.
- 4,5 yıl aradan sonra resesyona giren Japonya da PMI rakamları hala iyi sinyal verememekte. Salgın imalat sektöründe baskı oluşturmaya devam etmekte. Japonya imalat PMI mayıs ayında 41,9 seviyesinden 38,4 seviyesine geriledi ki bu 2009 Mart’tan beri en düşük rakam. Veriye bakıldığında üretim ve siparişler kalemi keskin bir şekilde düştü. Japonya hizmet PMI ise tarihi dip seviye olan 21,5’ten 25,3’e geldi.
Bugün Avrupa’da ve ABD’de mayıs ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. TSİ 21.30’da Fed Başkanı Powell ve Fed Guvernörü Brainard, “Fed Dinliyor” isimli etkinliğe katılacak. TSİ 10.30’da Almanya’da, TSİ 10.15’te Fransa’da, TSİ 11’de Euro Bölgesi’nde ve TSİ 11.30’da ise İngiltere’de imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlenecek. ABD tarafında ise, TSİ 16.45’te mayıs ayı imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri açıklanacak. ABD’de TSİ 15.30’da mayıs ayı Philadelphia Fed iş dünyası verisi izlenecek. Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 16 Mayıs haftasına ilişkin Yeni İşsizlik Başvuruları verisi takip edilecek. 9 Mayıs haftasında yeni işsizlik maaş başvurularının tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması ve birçok eyaletin ekonomilerini yeniden açmaya hazırlanmalarıyla önceki haftaya göre gerileyerek 2,5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 2,9 milyon kişiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. 16 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik başvurularının ise artış hızının azalarak 2,4 milyon kişiye düşmesi bekleniyor.
28 ve 29 Nisan’daki Fed toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlandı. Tutanaklarda daha öncekine benzer şekilde Fed’in, ABD ekonomisinin desteklenmesi için tüm araçlarını kullanmaya kararlı olduğu vurgusu vardı. Daha önce Powell’ın ve diğer üyelerin mesajlarıyla uyumlu olarak tutanaklarda salgının kısa vadede enflasyon ve istihdam üzerinde baskı yarattığı ve orta vadede ciddi aşağı yönlü risk oluşturduğu, negatif faize sıcak bakılmadığı ve salgınla mücadelede krizin uzaması halinde mali teşvikin gerekli olduğu vurgusu vardı. Ayrıca %2’lik enflasyon hedefine gecikmeli ulaşılacağı ve tüketici harcamalarının eski seviyesine hızlı şekilde dönmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. Ayrıca yine benzer şekilde uzun süre faiz oranlarının değişmeyebileceği vurgusu da vardı.
Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktası, TSİ 14’te TCMB’nin faiz toplantısı olacak. Enflasyonda aşağı yönlü risklerin ağırlık kazanmasının yanı sıra iktisadi faaliyete desteğini sürdürmek amacıyla Merkez Bankası’nın politika faizini 50 baz puan indirimle %8,25 seviyesine çekmesi olası görünüyor. Böylece Merkez Bankası, ardı ardına 9. kez faiz indirmiş olacak. PPK karar metninde hem Katar’la gerçekleştirilen swap anlaşması hem de olası swap anlaşmaları ve detaylarına yönelik ipuçları da kıymetli olabilir. Merkez Bankası’nın büyümeye ve enflasyona yönelik açıklamaları da piyasa katılımcılarında yakından izlenecektir. Enflasyon Raporu sunumunda Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da, yıl sonu tahminine göre makul bir reel faiz noktasında bulunduklarını ve şu an için faiz seviyesi itibarıyla uygun bir seviyede olduklarını düşündüklerini söyleyerek faiz indirimlerinin devam edebileceği sinyalini vermişti.
Dün yurt içinde mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi açıklandı. Normalleşme adımlarının açıklanmasıyla tüketici güven endeksi, 54,9 seviyesinden son 5 ayın en yüksek seviyesi olan 59,5 seviyesine gelerek %8,4 arttı. Data 18 alt bileşenden oluşmakta ve anket katılımcıları tüketici fiyat eğilimlerini ölçen sorularda fiyatlarda yukarı yönlü hareket beklerken, işsizlik sayısının ise azalmasını beklemekte. Bir önceki ayla kıyaslandığında ankete göre gelecek 12 ayda otomobil alma, tasarruf yapma ve konuta harcama yapma ihtimalinde artış var.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, koronavirüs salgını nedeniyle verilen destek tutarının 252 milyar lirayı aştığını ve ötelenen krediler ve faiz ödemelerinin de eklendiği taktirde 350 milyar lirayı geçtiğini bildirdi. Ayrıca Bakan Albayrak, yeni dönemde Türkiye olarak ticaret hacmi ve yerel paralarla swap noktasında çok daha etkin yürütülecek bir süreç olacağını ve stratejik ve üretim imkanı bulunmayan ürünler hariç, ithalatın kolay olmayacağını vurguladı. Öte yandan Bakan Albayrak, yerlileştirmede sanayiciyi daha da destekleyeceklerini ve uzun vadeli, TL’ye dayalı ve düşük maliyetli finansman programlarını etkinleştireceklerini de ifade etti.
Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, Katar’ın ardından, diğer ülkelerle de swap anlaşmaları için görüşmelerin sürdüğünü ve swap anlaşmalarının imzalandıkça kamuoyu ile paylaşılacağını belirttiler.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık olarak %1 oranında artmış ve 65,1mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in satış gelirleri bu çeyrekte 1.062mn TL gerçekleşerek (toplam gelirlerin %95’i Elyaflarlardan oluşmaktadır.) yıllık %15 oranında artarken, maliyetler %9 oranında artmış ve 848,4mn TL olmuştur. Satışların maliyetlerden daha yüksek oranda artmasına bağlı olarak da brüt kar yıllık %43 oranında artmış ve bu çeyrekte 213,6mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in 1Ç2020’deki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %6 ve %20 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğindeki net ve brüt kar marjı sırasıyla %7 ve %16 idi. Son olarak, Şirket’in net finansman gideri – önemli bir kısmi kur farkı gideri kaynaklı olmak üzere – yıllık 49mn TL artarak 1Ç2020’de 95,4mn TL’ye yükselmiş ve net dönem karındaki görece düşük artışta ana etken olmuştur.
Aksa Enerji Üretim (AKSEN, Pozitif):Şirket’in 1Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %46,1 oranında artmış ve 74,4mn TL olmuştur. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %59,8 oranında artarak 1.847mn TL olmuştur. Satış maliyeti %73,5 oranında artan Şirket’in 1Ç2020’deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %13,4 oranında artmış ve 298,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %8,8 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 4,8mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %12,4 oranında artmış ve 267,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 173,1mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi karı 89,3mn TL olmuştur. 17,8mn TL vergi geliri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 74,4mn TL olmuştur.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): Volkswagen Grubu (VW) yeni teknolojiler ve ileri dijitalleşme temelli başlattığı küresel değişim ve gelişim stratejisi neticesinde şirketle olan Volkswagen Binek Araç Markası Distribütörlük sözleşmesini 2018 yılında süresiz şekilde yenilemişti. Bu duruma ilave olarak VW, Volkswagen Ticari Araç Markası Distribütörlük Sözleşmemizi de süresiz şekilde yenilemiştir.
Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Şirket, elektrikli otobüs pazarında etkinliğini artırmak amacıyla; Bozankaya Otomotiv’nin geliştirmiş olduğu ve tüm haklarına sahip olduğu 10,5 m., 12 m., 18 m. ve 25 m. elektrikli Otobüslere ait marka hakları ayrı kalmak kaydıyla yurt içinde ve yurt dışında tescilli olan ve olmayan tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları, know-how ve teknolojisinin, yan sanayi yatırımları da dahil olmak üzere (Traction Unit ve High Voltage (HV) ilintili bazı kısımlar hariç) Otobüsler’e ilişkin yapılan tüm yatırımların Şirkete devredilmesi için Bozankaya Otomotiv ile Teknoloji Transferi ve Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Devrine İlişkin Sözleşme imzalanmasına ve söz konusu devir işlemleri için izin almak üzere Rekabet Kurumuna başvuru yapılmasına karar vermiş olup, gelişmeler kamuoyu ve yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır.
Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Mavi Giyim ile Fatma Elif Akarlılar ve Seyhan Akarlılar arasında 30 Nisan 2017 tarihinde imzalanmış, ve temel esasları Şirket paylarının halka arzına ilişkin izahnamenin 21.7 numaralı bölümünde kamuya açıklanmış olan bağlı ortaklığı Eflatun Giyim Yatırım Ticaret Anonim Şirketi’nin sermayesinin %49’una tekabül eden payların Şirket tarafından satın alınmasına ilişkin opsiyon hakkını düzenleyen Hisse Alım Opsiyonu Sözleşmesi’nde belirtilen hisse alım opsiyonu kullanım süresinin, COVID-19 salgınının Şirketin faaliyetlerine ve bu faaliyetlerin bir parçasını teşkil eden her türlü iş ve işleme ilişkin planlamalarda ve öngörülerde belirsizliğe yol açtığı hususu dikkate alınarak, opsiyonun vade tarihi olan 1 Şubat 2021’den itibaren geçerli olacak şekilde 3 yıl süreyle uzatılmasına karar verilmiştir.
OYAK ÇİMENTO FABRİKALARI A.Ş.’nin (MRDIN.E); Adana Çimento (ADANA.E, ADBGR.E, ADNAC.E), Aslan Çimento (ASLAN.E), Bolu Çimento (BOLUC.E) ve Ünye Çimento (UNYEC.E) ile devralmak suretiyle birleşmesi nedeniyle MRDIN.E pay sırası 21.05.2020 tarihinde Serbest Marjla açılacak olup referans fiyat 6,287 olarak ilan edilmiştir (Referans fiyat, fiyat adımına yuvarlanmamıştır).
Pegasus (PGSUS, Sınırlı Negatif): Pegasus Hava Yolları daha önce 28 Mayıs tarihine kadar iptal ettiği iç hat uçuşlarını şimdi de 3 Haziran’a kadar ertelediğini duyurdu.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): THY yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uçuş durdurma kararının iç hatta 4 Haziran, dış hatta ise 10 Haziran’a kadar uzatıldığını duyurdu. Öte yandan alınan tedbirler kapsamında seferlerde yolcuların beraberinde getirdikleri kabin bagajları artık kabin içerisinde taşınmayacak ve uçak altına kabul edilecek.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına 20.05.2020 gece yarısından geçerli olmak üzere 20, motorinin litre fiyatına 12 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, başkent Ankara’da ortalama 5,79 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5,99 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 5,63 liradan 5,83 liraya, İzmir’de 5,81 liradan 6,01 liraya yükselecek. Buna göre Ankara’da ortalama 5,45 liradan satılan motorinin litre fiyatı 5,57 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 5,35 liradan 5,47 liraya, İzmir’de 5,46 liradan 5,58 liraya yükselecek. Kaynak: Anadolu Ajansı
Bankacılık: Türkiye Varlık Fonu, 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada duyurduğu Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’nın çekirdek sermayelerinin 21 milyar TL artırılması sürecinin tamamlandığını bildirdi. Türkiye Varlık Fonu’ndan (TVF), yapılan açıklamada, “Finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonumuz doğrultusunda kamu bankalarımızın sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu işlem sonucunda Türkiye Halk Bankası AŞ’deki ortaklık payımız yüzde 75,29 ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’daki payımız ise yüzde 35,99 olmuştur. T.C. Ziraat Bankası AŞ hisselerinin tamamı hali hazırda TVF bünyesinde bulunmaktadır.” ifadelerine yer verildi. Kaynak: Bloomberght
Kredi Derecelendirme: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings 9 bankanın (ING Bank, Denizbank, QNB Finansbank, TEB, ICBC Türkiye, Alternatifbank, Burgan Bank Türkiye, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans) uzun vadeli yabancı para cinsi görünümünü durağandan negatife çekti. Kaynak: Bloomberg
Konut: TCMB verilerine göre Konut Fiyat Endeksi (KFE) mart ayında bir önceki aya göre %1,37, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %15,01 oranında artış gösterdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket’in 17.09.2019 tarihinde teklif verdiği UNDP (United Nations Development Program – Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) tarafından Karadağ ülkesi için yapılan Development of Information SystemforClinicalCentre of Montenegro (IS CCM) ihalesi Şirket lehine sonuçlanmamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,25 seviyesinden %8,24 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 165,4 milyar TL ile 133,4 milyar TL’si (72 milyar TL haftalık, %8,75+61,4 milyar TL 3 aylık %7,91) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32 milyar TL’si %7,75’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,69 seviyelerinden başlarken, şimdilerde %0,65’lerde seyretmekte. ABD-Çin ilişkileri arka planda risk iştahına yön vermeye devam ediyor.
Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, küresel çapta risk iştahının canlanması, Türkiye CDS primindeki düşüşün olumlu etkisiyle TL’nin ılımlı seyir izlemesinin sonucunda, verim eğrisinde kısa vadeli tarafta 40 baz puana ve uzun vadeli tarafta ise 60 baz puana varan düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 34 baz puanlık düşüşle %8,47 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 61 baz puanlık düşüşle %12,41 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda değişmeyerek %13,21 seviyesinde yatay kaldı.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi