SABAH STRATEJİSİ
Dün karışık bir görüntüyle kapatan ABD borsaları, Tesla başta olmak üzere bazı şirketlerin beklentileri aşan finansalları ile bu sabah vadelilerde alıcılı. Dün yine genel olarak olumlu finansallarla pozitif bölgede kapatan Avrupa borsaları da vadelilerde artı bölgede seyrediyor. Asya’da ise Çin’de pandemi kısıtlamaları ve Çin Merkez Bankası’nın gevşeme konusunda beklenen adımları atmaması MSCI Asya Pasifik endeksinin hafif de olsa ekside seyretmesine neden oluyor. Diğer yandan, tahvil faizlerindeki gerileme ile teknoloji hisseleri bir miktar daha iyi bir performans sergilemekte. Bugün de ilk çeyrek finansalları izlenmeye devam edilecekken, IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında TSİ 20’de Fed Başkanı Powell’ın ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları takip edilecek. Öncesinde TSİ 18’de Fed Başkanı Powell’ın bir konuşması daha var. ABD ve Avrupa vadelilerine paralel BIST100’ün de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeks, 2.500 seviyesinin üzerinde bir miktar güç kazanmakta zorlansa da bilanço beklentileriyle söz konusu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayarak yükseliş isteğini sürdürebileceğini düşünüyoruz. Ara destek 2.516 civarındayken, yukarıda 2.541 ve 2.556 sıralı yakın dirençler olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
ECB Yönetim Konseyi Üyesi Kazaks, APP’ın üçüncü çeyreğin başında sonlandırılmasının olası olduğunu ve enflasyon riskleri nedeniyle en erken temmuz ayında faiz artışının mümkün olabileceğini belirtti. Kazaks, politika normalleşmesi yolunda ilerlediklerini, piyasa oyuncularının, -%0,5 ile rekor düşük seviyede olan mevduat faizinin bu yıl %0’a yükseltilmesi beklentisine karşı olmadığını, faizin kademeli olarak sıfıra, ardından bu seviyenin de üzerine çıkacağını ifade etti. Ayrıca Kazaks, kademeli faiz artışının yavaş olmak anlamına gelmediğini, 25 baz puanlık faiz artışının şu an için uygun göründüğünü ancak üyelerin ekonomik verilere bağlı olarak daha büyük artışları da tartışabileceğini vurguladı.
ABD tarafında, mart ayına ilişkin ikinci el konut satışları, konut stoklarının tüm zamanların en düşük seviyesindeki seyrini sürdürmesi, konut fiyatlarının yüksek seyretmesi ve Fed’in faiz artışlarına başlamasıyla para politikasını sıkılaştırma sürecinde mortgage faizlerinin yükselişiyle düşüşünü sürdürerek aylık bazda %2,7 geriledi. Böylece, mart ayında ikinci el konut satışları 5,77 milyon adet ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin sanayi üretimi, devam eden arz sıkıntılarına rağmen aylık bazda %0,7 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Bunun yanında, son dönemdeki jeopolitik risklerin üretime olan yansımasını ise mayıs ayında açıklanacak veride görebileceğiz.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi takip edildi. Euro Bölgesi’nde şubat ayında ihracat aylık %7,5 artarken, ithalat ise aylık %2 geriledi. Böylece şubatta ihracattaki artışa karşılık ithalattaki gerilemenin etkisiyle dış ticaret açığı, -27,2 milyar Euro seviyesinden -7,6 milyar Euro seviyesine geriledi. Bununla birlikte Rusya ve Ukrayna krizinin dış ticaret üzerindeki ilk yansımalarını mart ayı verisinde göreceğiz.
Yurt içinde ise, yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), mart ayında aylık %7,29 artarken, yıllık ise %105,82 oranında güçlü artış kaydetti. Sanayinin iki sektörünün aylık değişimlerine bakıldığında, madencilik ve taşocakçılığında %8,20 ve imalatta %7,27 artış gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimlerine bakıldığında ise, ara malında %7,91, dayanıklı tüketim malında %6,86, dayanıksız tüketim malında %6,24, enerjide %29,83 ve sermaye malında %4,86 artış gözlendi. Ana sanayi gruplarında yıllık bazda en yüksek artışlarda ise %240,52 artış ile enerji ve %122,84 artış ile ara malı öne çıktı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Piyasaların odak noktasında, küresel merkez bankaları başkanlarının konuşmaları olacak. Bu kapsamda, TSİ 18’de Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Ayrıca IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında TSİ 20’de Fed Başkanı Powell’ın ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları takip edilecek. Özellikle Powell’ın ve Lagarde’ın, para politikasına ve ekonomik görünüme ilişkin paylaşabileceği olası yeni değerlendirmeler ve sinyaller ile sözlü yönlendirmeleri takip edilecek. Ayrıca TSİ 19.30’da IMF panelinde BoE Başkanı Bailey’in konuşması da BoE’nin para politikasına ve ekonomiye ilişkin öngörüleri açısından izlenecek.
Ayrıca ABD tarafında, TSİ 15.30’da 16 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 9 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 185 bin kişi artarken, veri beklentilerin üstünde gelmesine rağmen istihdam piyasasındaki olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmişti. 16 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 180 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de mart ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açılanacak. Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre enerji grubundaki belirgin fiyat artışlarıyla TÜFE aylık %2,5 artışla beklentileri aşarken, yıllık ise %5,9’dan %7,5’e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde TSİ 17’de nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek. Mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin etkileriyle tüketici güven endeksinde belirgin düşüş görülmüştü. Bu ay iki taraf arasındaki sorunların çözülememesi, artan emtia fiyatlarının enflasyonist beklentileri artırmasıyla tüketici güveninde düşüşün devam etmesi beklenmekte.
Yurt içinde ise, TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlanacak. TCMB, geçen hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde mart ayına göre en önemli değişikliklerden biri, Kurul’un, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirerek ”makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verildiğine” dair ifadenin eklenmesi olmuştu.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Mart ayında tüketici güven endeksi 71,2’den 72,5’e yükselirken, tarihsel ortalamalarının altında kalmaya devam etmişti.
Bunun yanında, TSİ 10’da TÜİK tarafından şubat ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi yayınlanacak. Tarımsal girdi fiyat endeksi ocakta aylık %10,12, yıllık ise %57,26 yükselmişti. Aylık artışların en yüksek olduğu alt gruplara bakıldığında, enerji ve yağlar (%37,91) ve bina bakım masrafları (%17,06) öne çıkmıştı. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise, gübre ve toprak geliştiriciler (%153,34) ve enerji ve yağlar (%101,14) olmuştu.
Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 15 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 1,2 milyar USD (bireysel 0,22 milyar USD artış ve kurumsal 0,98 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %57,8’den %57,2’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %1,27 artış, YP kredilerde %0,44 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,57 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 15 Nisan haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 2,4 milyar USD artarak 112,3 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 0,9 milyar USD artarak 19,2 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Isuzu (ASUZU, Pozitif): Anadolu Isuzu, 2022 yılı 1. çeyrek net dönem karını 105,2mn TL olarak açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket 7,6mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket 2021’in ilk çeyreğinde 382,3mn TL olan satış gelirlerini, 1Ç2022’de %144,2 oranında arttırarak 933,7mn TL’ye çıkarmıştır. Brüt kar ise %217,4 oranında artmış ve 258,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri %150,3 oranında artarak 125,7mn TL olurken, net faaliyet karı da 97,7mn TL (1Ç2021’de 24,8mn TL net faaliyet karı) olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanında Şirketin FAVÖK’ü 1. çeyrekte 150,8mn TL olurken FAVÖK marjı yıllık 4,6 puan artmış ve %16,2 olmuştur. Finansman tarafında net 28,5mn TL gider kaydedilirken, 33,7mn TL vergi geliri sonrası Şirket’in 2022 yılı ilk çeyrek net dönem karı 105,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Aydem Enerji (AYDEM, Nötr): SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılan ilk derecelendirme çalışması sonucunda Şirketin Kurumsal Yönetim Uyum Derecelendirme Notu (10 tam puan üzerinden) 9,48 olarak belirlenmiştir.
Brisa (BRISA, Nötr): Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayi İşçileri Sendikası (LASTİK-İŞ) ile 10 Şubat 2022 tarihinde başlayan 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 19.04.2022 tarihinde anlaşma ile sonuçlanmış ve 24 ay süreli Toplu İş Sözleşmesi imzalanarak, 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere, yürürlüğe girmiştir.
Global Yatırım Holding (GLYHO, Sınırlı Pozitif): Mart 2022’de şirket limanlarına gelen gemi sayısı 2019 Mart ayının %14 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da 2022 Mart ayında 2019 seviyesinin %62’sine ulaşmıştır (Bu oran Ocak 2022’de %35, Şubat 2022’de %47 idi). 1.çeyrekte yüksek sezonunu yaşayan Karayipler’de Nassau ve Antigua limanlarında göstergeler Mart 2022’de 2019 seviyelerini yakalamış hatta geçmiş durumdadır. Mart 2022’de Nassau’ya gelen gemi sayısı 2019 Mart seviyesinin %20 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı 2019 Mart seviyesinin %72’sine ulaşmıştır. Benzer şekilde Antigua’da da sefer sayısı Mart 2022’de Mart 2019’un %19 üzerinde olurken, yolcu sayısı Mart 2022’de Mart 2019 seviyesinin %56’sına ulaşmıştır. Ocak-Mart 2022 dönemi kümüle olarak bakıldığında ise, toplam sefer sayılarında 2019 seviyelerinin tamamen yakalandığını, yolcu sayılarında ise 2019 seviyesinin %48’ine ulaşıldığı görülmektedir.
Türk İlaç Serum (TRILC, Nötr): Şirket, AFCFTA anlaşması kapsamında yapılacak olan global yatırımlarının stratejik koordinasyonunun yönetim ve işleyişi için Amerika’da Turk İlaç Temsilciliği açılması kararı alındığını açıklamıştır.
Qua Granite (QUAGR, Nötr): JCR Avrasya Rating, Qua Granite Hayal Yapı ve Ürünleri A.Ş.’yi ulusal düzeyde yüksek yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu “A+ (tr)”, Kısa Vadeli Ulusal Notunu “J1 (tr)”, görünümlerini “Stabil” olarak teyit etmiştir.
Ayrıca JCR Avrasya Rating, Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notunu ”BB”, Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notunu “J3” görünümlerini “Stabil” olarak belirlemiştir.
Şişe Cam (SISE, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında 20 Nisan 2022 tarihinde 17,81 TL – 17,89 TL fiyat aralığından (ortalama 17,85 TL) 1.192.093 adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu SISE payları 51.954.686 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,70).
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Rüzgar Enerjisi Santralleri-3 (YEKA RES-3) yarışmaları için başvuru tarihinin 31 Mayıs’a ertelendiğini bildirdi.
FAİZ PİYASALARI
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,94 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,82-%2,98 bandında hareketin ardından %2,83 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi