Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.04.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Zayıf risk iştahı bu sabah da devam ediyor. ABD vadelileri %0,5 -%1 arasında satıcılı bir görüntü sergilerlerken, Asya borsalarında %1 – %2 arasında düşüşler gözleniyor. Geçen hafta koronavirüs eğrisinin yataylaşmasıyla önlemlerin gevşetileceğine yönelik beklentiler piyasaları desteklemişti. Bu hafta ise salgının ekonomiler üzerinde yaratabileceği olası tahribatın öne çıkmasının fiyatlamalarda baskın olduğu söylenebilir ki petrol fiyatlarındaki sert düşüş dikkatleri bu yöne çevirmiş gözüküyor. Dolar endeksinin (DXY) de tekrar 100 seviyesinin üzerine çıktığı ortamda, küresel çapta temkinli mod günün geri kalanında devam edebilir… TL’deki yatay görüntüye karşın küresel borsalardaki baskıyla birlikte BIST100 endeksi güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün dünyadan pozitif ayrışan endeks, bugün küresel borsalara paralel hareket edebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ham petrolün mayıs ayı vadeli kontratı, fiziki ham petrolün teslimatının alınmaktan kaçınılmasıyla eksiye gitti ve dün ABD borsaları bu görüntü ışığında satıcılı kapandı. Asya borsaları, bugün Güney Kore öncülüğünde satıcılı seyrini sürdürüyor. Kuzey Kore liderinin geçirdiği ameliyat sonrası durumunun kritik olduğu yönündeki haber akışı borsaları bugün baskılıyor. Bugün petrol fiyatları ise kısmi sakinlemiş durumda. Ham petrolün mayıs ayı vadeli sözleşmesi, pozitif bölgeye geçerken, haziran ayı vadeli sözleşmesinde petrol 21 dolar seviyelerinde bulunuyor. Trump, bu arada ABD’ye göçmen alımını geçici olarak askıya aldıklarını söyledi. Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore’nin 1-20 Nisan tarihleri arasında ihracatı, salgın nedeniyle yıllık %27 düşerken, bir önceki ay %4 artan ithalatı yıllık %18,6 geriledi. ABD ve Euro Bölgesi’ndeki ekonomik aktivite dikkate alındığında haziran ayına kadar bu daralmanın sürebileceği görülüyor.

  • ABD ham petrolünün mayıs ayı için vadeli işlem sözleşmelerinin süresi bugün dolarken, kontrat sahiplerinin fiziki ham petrolün teslimatını almak istememesinden dolayı ABD’de petrol fiyatı dün ilk kez sıfırın altına indi.  Mayıs kontratının bugün son işlem günü olması ve aktif kontratın haziran ayına geçmesi ile ABD ham petrolü bugün kısmen sakinlemiş görünüyor. Petrol, fiziki olarak alınmak istenmiyor zira salgın nedeniyle ekonomik faaliyet durdu ve fazla kalan petrolle birlikte Amerikan enerji şirketlerinin depolarının kapasitelerinin dolması ile birlikte ilave petrolü koyacak yer bulunmuyor. Böylece petrol fiyatı eksiye giderken, bu da karşınızdakine petrolü alması için para teklif ediyorsunuz anlamına geliyor. Neticede bu gelişmeler ABD petrol piyasasında nasıl bir arz fazlası olduğunu gösteriyor.  Trump ise, ülkede ham petrol fiyatlarının sıfır doların altını görmesinin “kısa vadeli” olduğunu belirterek, 75 milyon varil ham petrol alacaklarını kaydetti.

Bugün Almanya’da TSİ 12’de nisan ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri izlenecek. ABD tarafında ise, TSİ 17’de mart ayına ilişkin mevcut konut satışları verisi açıklanacak.

  • Mart ayına ilişkin ZEW endeksinde beklentiler endeksi -49,5’e gerilemiş, datanın yayınlanmaya başladığı 1991 yılından bu yana görülen en büyük düşüş olmuştu. Salgının etkileri ekonomik parametrelerde şiddetli bir şekilde hissedilmekte. Ancak bir yandan da Almanya normalleşme sürecine yavaş yavaş girmeye başladı, fakat beklentiler yine de Almanya’nın finansal krizden bu yana ilk kez küçüleceği yönünde.

Perşembe günü TCMB rezervleri açıklanacak, bunun öncesinde güncel durumu tahmin edebiliyoruz.

  • TCMB Analitik Bilanço verisine göre 17 Nisan haftasında dış varlıklar 90,9 milyar USD seviyesinden 89,9 milyar USD seviyesine gerileyerek 1  milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 88,9 milyar USD seviyesinden 87,9 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz ki 26 Ağustos 2018’den beri görülen en düşük rakam. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 58,9 milyar USD seviyesinden 58,3 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,4 milyar USD azalarak 26,3 milyar USD seviyesinden 25,9 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz ki 3 Mayıs 2019’dan beri en düşük rakam.
  • Rezervler düşüş trendini kısmi sürdürüyor, fakat yabancı merkez bankaları ile yapılması planlanan olası swap anlaşmalarını dikkate aldığımızda ve BDDK tarafından açıklanan aktif rasyosunun bankaların bir kısım yabancı kaynaklarını TCMB ile swap yapmaya yönlendireceğini düşündüğümüzde trendin tersine dönmesi kısa vadede muhtemel gözükmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Coca Cola İçecek (CCOLA, Nötr): 17.04.2020 tarih ve 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Kanun gereği kar payı dağıtımında değişiklik yapılmıştır. Buna göre daha önce hisse başı 1,77TL olan brüt kar payı dağıtımı, hisse başı 0,94TL brüt olarak değiştirilmiştir.

Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Doğan Holding’in müzik ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren dolaylı iştiraki Doğan Müzik Yapım’ın (DMC) %60 hissesinin dijital müzik platformu Believe grubuna satışı için ön sözleşme imzalanırken, toplam tutar 23,4mn USD olarak açıklandı. Doğan Holding’den yapılan açıklamada yeni ortaklıkla ilgili 17 Nisan’da ön sözleşmenin imzalandığı ve gerekli kanuni işlemlere başlandığı belirtildi. Açıklamaya göre DMC, Doğan Holding’in dolaylı bağlı ortaklığı konumundaki DMC Invest B.V’nin iştiraki konumunda bulunuyor. İşlem sonrası oluşacak iştirak hisse satış karı/zararı DMC Invest B.V. tarafından değerlendirilecek. Believe Grubu, bağımsız sanatçıların ve yapım şirketlerinin ürünlerini dünya çapında yasal müzik platformlarında dağıtmalarını ve tanıtmalarını sağlamak için müzik ve internet uzmanları tarafından 2005 yılında Paris’te kuruldu. Believe Grubu’nun 45 ülkede 1,300’den fazla çalışanı bulunuyor. 2000 yılında kurulan müzik prodüksiyon ve dağıtım şirketi DMC ise birçok müzik şirketinin dijital ve fiziki dağıtımını yaparken, kendi bünyesinde de çeşitli sanatçı ve gruplarla çalışıyor. (Kaynak: Reuters)

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Negatif): Tüm fabrikalarının 27 Nisan 2020 tarihine kadar kapalı olacağı açıklanmıştı. Ford Avrupa’nın, koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılımına paralel olarak Avrupa’da ticaretin kesintiye uğraması ve tedarik zincirinde yaşanan problemler sebebiyle, üretim faaliyetlerine ara vermeyi devam ettirme yönünde aldığı kararlar dikkate alınarak Şirketin Kocaeli fabrikalarında üretim faaliyetlerine ara verme süresi 04 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Tüm yerleşkelerde çalışmalar Kocaeli fabrikalarının 04 Mayıs 2020’de üretime başlayacağı şekilde planlanacaktır.

Karsan (KARSN, Nötr): Gerçekleştirilen “Kısa Çalışma Ödeneği” talebi, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı tarafından yapılan uygunluk tespiti sonucunda Hasanağa OSB ve OSB Fabrikaları için 21.06.2020 tarihine kadar kısa çalışma yapılmasının uygun görüldüğü bildirilmiş olup, Şirketin İstanbul lokasyonu için yapılan başvuru henüz sonuçlanmamıştır.

Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Şirket tarafından ELBA HR İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Anonim Şirketi’nin (Peoplise) sermayesinin % 86,70’ini temsil eden 255.377 adet şirket payını hisse başına ortalama 6,46 ABD doları bedelle devralınması konusunda pay devir sözleşmesi (“Sözleşme”) imzalanmıştır. Sözleşme uyarınca pay devrinin gerçekleşmesi halinde, pay devir bedeline ilave olarak 2021 yılı içinde Şirket tarafından performansa dayalı olmak koşuluyla olası performans bedeli ödemesi yapılabilecektir. Pay devir işlemlerinin Sözleşme’de belirtilen koşulların gerçekleşmesini müteakip en kısa sürede tamamlanması hedeflenmektedir.

Odaş Elektrik Üretim (ODAS, Sınırlı Pozitif): Grup ile Knauf İnş. ve Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş. arasında toplamda 1.250.000 tonluk Alçı satışına yönelik 5 yıllık çerçeve anlaşması imzalanmıştır. Şirket böylelikle döviz cinsinden yurtdışı pazar gamı içerisine Alçı satışı da dahil edilerek genişletmiştir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): 20 Nisan 2020 tarihinde Soda Sanayii (SODA, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 5,70-5,81 TL fiyat aralığından 720.160 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Soda Sanayii sermayesindeki Şirket payları %63,02 sınırına ulaşmıştır.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Negatif): Covid-19 salgınının akaryakıt ürün talebi ve marjları üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler ve Brent petrol fiyatında yaşanan düşüş nedeni ile 12.02.2020 tarihinde açıklanan 2020 yılı için geleceğe yönelik beklentilerinde değişiklik yapma ihtiyacı doğduğu bildirilmiştir. Bu çerçevede, 2020 yılı için öngörülen üretim beklentisi ~28 milyon tondan, ~24 milyon tona, satış beklentisi de ~29 milyon tondan ~25 milyon tona revize edilmiştir. Bu değişiklikler sonrası, 2020 yılı için kapasite kullanımı beklentisi %95 – 100 aralığından %80 – 85 aralığına revize edilmiştir.  Tüpraş Net Rafineri Marjı beklentisi 4.5 – 5.5$/v seviyesinden 3.0 – 4.0$/v seviyesine revize edilmiştir. Akdeniz Kompleks Marjı beklentisi 1.5 – 2.5$/v seviyesinden 1.0 – 2.0$/v seviyesine revize edilmiştir. Rafinaj yatırımları beklentisi ~200 milyon USD’den ~125 milyon USD’ye revize edilmiştir.

Yukarıda yer verilen beklentiler hazırlanırken, Covid-19 salgınının ham petrol ve akaryakıt ürünlerinin talebi üzerindeki etkilerinin Haziran ayından itibaren azalmaya başlayacağı ve Ağustos ayından itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceği varsayılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında 5 kuruş indirime gidildi.

Havacılık: İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA, üçüncü pistin 18 Haziran 2020 tarihinde uçuşa hazır olacağına dair resmi başvuruyu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) yaptı.   Yeni pist sayesinde hava trafik kapasitesi saatte 80 uçak kalkış-iniş sayısından en düşük 120’ye çıkarken; günlük olarak ortalama 2,800’den fazla iniş kalkışa izin verebilecek kapasiteye ulaşılabilecek. Üçüncü pistin faaliyete geçmesiyle birlikte iç hat uçuşlarındaki mevcut taksi sürelerinde yaklaşık %50 azalma yaşanacak. (Kaynak: Reuters)

Gümrük Vergileri: Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre çok sayıda ürüne 30 Eylül’e kadar ek gümrük vergisi getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre tekstil, konfeksiyon, deriden eşya ve ayakkabı sektörünü daha etkin şeklide korumak amacıyla bu ürünlerde uygulanan ilave gümrük vergilerini söz konusu tarihe kadar %8-%35 arası oranlarda uygulanması kararlaştırıldı. Kararla ayrıca kimyasallar, plastik, kağıt, taklit mücevherci eşyası, camdan mamul eşya, demir çelik ürünleri, elektrik ve elektronik eşya, makina, taşıtlar, mobilya, aydınlatma ürünleri, el aletleri, gözlükler, mutfak/sofra eşyası ile bazı muhtelif ürün gruplarında uygulanmakta olan ilave gümrük vergilerinin de had ve nispetleri dikkate alınarak yükseltilmesi ve %2,3-%45 oranlarında uygulanması karara bağlandı. Kaynak: Bloomberg

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Dardanel Önentaş (DARDL): Şirket, 31.03.2020 tarihli açıklamasında geçen Vakıfbank, İş Bankası, Birleşim Varlık A.Ş. ve Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’ne gayrimenkul devri ve diğer borçlar için olan ödemeler bugün itibariyle tamamen yapılmış olduğunu bu kurumlara hiçbir borcu kalmadığını açıklamıştır. Bedellerini ödenen ilgili gayrimenkullerin tapularının şirkete devri işlemlerine geçilmiştir.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket, Sivas Numune Hastanesi tarafından yapılan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesine katıldığını duyurmuştu. İhaleyi şirketkazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde Sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir. İhale bedeli 3,4mn TL’dir. Ayrıca şirket 23.03.2020 tarihinde Sivas İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesine katılmış ve en uygun 1. teklifi verdiğini duyurmuştu ancak ihalenin iptal edildiği açıklanmıştır.

Ulusoy Elektrik (ULUSE): Şirket’in 4Ç2019’da ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %42,2 oranında azalarak 18,5mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019’da satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %10,6 oranında yükselmiş ve 175,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satışların maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre %55,6 oranında artan şirketin brüt karı ise %52,7 oranında azalmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri 12,7mn TL yükselerek 19,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden ise 7,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak, esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %56,8 oranında azalmıştır. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 1,3mn TL olurken, finansman tarafında net 1,6mn TL gider yazılmıştır. Vergi öncesi karı 18,6mn TL olan Şirket vergi gideri yazmamıştır. 4Ç2018’de 11,8mn TL vergi gideri kaydedilmişti. 4. çeyrek karıyla birlikte Ulusoy Un’un 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı 90,4mn TL olmuştur. 2018 yılındaki ana ortaklık payına düşen net dönem karı 125,9mn TL idi.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,05’ten seviyesinden %9,04 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 119,5 milyar TL ile 95,5 milyar TL’si repo (40,5 milyar 3 aylık repo, 55 milyar haftalık repo) ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 24 milyar TL’si  %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Petrol vadeli sözleşmelerindeki dalgalanmaya karşın ABD 10 yıllıkların faizinde anlamlı bir değişim gözlenmiyor ve dar bantta hareket ederek %0,60 seviyelerinde işlem görüyor.

BDDK’nın mayısta uygulamaya koyacağı aktif rasyosu kriterinin amacı temelde mevduatı, 3 kanala(Kredi, Hazine Kağıtları, TCMB Swap) yönlendirmekti. Dün Hazine kağıtlarına olan belirgin talep artışı ile bunlardan birinin gerçekleştiğini ve sonucunda ile faiz oranlarında düşüşün gerçekleştiğini gördük. Bono ve tahvil piyasasında hacim 5 milyar TL’yi geçerken, verim eğrisinde yaklaşık 200 baz puana varan düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 258 baz puanlık düşüşle %9,64 seviyesiyle yaklaşık son 4 yılın en düşük seviyelerine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 157 baz puanlık düşüşle %12,56 seviyesine geriledi.