SABAH STRATEJİSİ
Rusya – Ukrayna gerilimi ile ilgili haber akışı fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ediyor. Biden, Ukrayna’yı işgal etmemesi halinde, Rusya lideri Putin’le görüşmeyi prensipte kabul ettiğini açıklaması bu sabah fiyatlamalarda etkili oluyor. ABD ve Avrupa vadelilerinde %0,3 – %0,5 arasında yükselişler gözleniyor. Ons Altın’da ise yaklaşık aynı oranda kayıplar yaşanıyor. Söz konusu haber akışına bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayarak geçtiğimiz haftalarda direnç yaptığı 2.055/65 bölgesini test edebilir. Rusya’nın olası görüşme ile ilgili bir teyitte bulunmaması ve bölgede risklerin devam etmesi nedeniyle endeks yine 2.055/65 direnç bölgesine takılabilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, ocak ayına ilişkin konut satışları verisi açıklandı. Ocak ayında toplam konut satışları aylık %61 oranında sert gerilerken, yıllık artış hızı da %113,7’den %25,1’e yavaşladı. Böylece ocak ayında toplam konut satışları 88.306 adet ile mayıstan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, hem ipotekli satışlarda (-%59,8) hem de diğer satışlarda (-%61,3) aylık düşüşler gözlenmekte.
ABD tarafında ikinci el konut satışları, ocakta düşüş beklentilerine karşın %6,7 artışla toparlanma kaydetti. Özellikle ikinci el satışlarındaki artışta, konut stoklarının tüm zamanların en düşük seviyesinde bulunması ve Fed’in sıkılaştırıcı politikasıyla faizlerdeki yükseliş beklentisinin talebi öne çekmesi etkili oldu.
Bunun yanında, İngiltere’de perakende satışlar, ocakta Omicron varyantının etkisinin azalmaya başlamasıyla %1,9 artışla iç talebin kısmi toparlanma sergilediğine işaret etti. Öte yandan, Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, Omicron varyantına karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesine yönelik adımlara karşılık, artan enflasyonist baskılar etkisiyle -8,5’ten -8,8 seviyesine geriledi.
Bu haftaki veri gündemine bakıldığında,
- ABD tarafında, Fed üyelerinin konuşmaları mart toplantısı yaklaşırken Fed’in para politikasına ilişkin sinyaller açısından takip edilecek. Veri takviminde bugün, ekonomik aktivitenin güncel seyrine ilişkin şubat ayı öncü IHS Markit PMI verileri takip edilecek. ABD’de ocak ayında PMI’lar güçlü genişleme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Artan jeopolitik riskler ile enflasyon endişelerinin yanında, sıkılaşma sürecine yönelen merkez bankaları ve Omicron varyantının ekonomik koşullara ve tedarik zincirlerine etkileri kapsamında PMI’ların şubat ayındaki seyri takip edilecek. Perşembe günü geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyüme revize verisi takip edilecek bir diğer önemli veri olmakta. Öncü veriye göre büyüme hızı yıllıklandırılmış çeyreklik bazda, 3. çeyrekteki %2,3’ten 4. çeyrekte %6,9’a yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Bu yılın başlarında ise Omicron varyantının büyüme üzerinde kısmi baskı yapması beklenmekte. Özellikle, Fed’in ocak ayı FOMC toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklarında üyelerin, Omicron varyantının ana etkisinin 2022 yılının ilk çeyreğinde görülmesini bekledikleri gözlenmişti. Tüketici güveninin seyrine yönelik olarak ise cuma günü şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi ve yarın şubat ayı Conference Board tüketici güveni endeksi izlenecek. Ocak ayı Conference Board tüketici güveni endeksi artan enflasyonist baskılar ve Omicron varyantının etkileriyle 115,2’den 113,8’e kısmi gerilemişti. Şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi öncü verisi ise 67,2’den 61,7’ye gerilemişti. Ayrıca perşembe günü yeni haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son hafta haftalık işsizlik maaşı başvuruları kısmi artış sergilese de oldukça düşük seviyelerde seyrediyor ve istihdam piyasasının güçlü olduğunu teyit ediyor. Fed’in son tutanaklarında da birçok üyeye göre ABD iş gücü piyasasının tam istihdama yakın veya tam istihdama ulaşmış durumda göründüğü gözlenmişti. Cuma günü ayrıca ocak ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi de takip edilecek. ABD’de dayanıklı mal siparişleri aralıkta aylık %0,7 düşüşle beklentilerin üzerinde gerilemişti. Bunun yanında, konut piyasasının seyrine yönelik olarak perşembe günü ocak ayı yeni konut satışları ve cuma günü ise bekleyen konut satışları verileri takip edilecek.
- Avrupa tarafında bugün şubat ayı öncü IHS Markit PMI verileri odak noktasında olacak. Avrupa genelinde ocak ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI’lar, artan Omicron varyantı endişeleri, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve artan enflasyonist baskılara karşın büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Şubat ayında ise, genel olarak imalat PMI’larda hafif gerileme beklenirken, hizmet PMI’larda ise, birçok bölge ülkesinde kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesine yönelik adımların atılmaya başlanması ve ertelenmiş talebin gerçekleşmesine yönelik olumlu beklentilerle hafif artışlar bekleniyor. Ayrıca devam eden tedarik zinciri sıkıntıları ve son günlerde jeopolitik risklerle artan enerji maliyetlerinin etkilerini bugün Almanya ocak ayı ÜFE verisinde izleyeceğiz. Almanya’da ÜFE, aralık ayında yıllık %24,2’ye ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Diğer yandan, salgının seyrinin ve artan enflasyonist baskıların tüketici güveni üzerindeki etkilerine ilişkin olarak çarşamba günü Almanya’da mart ayına ilişkin GfK tüketici güveni ve cuma günü Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edilecek. Her iki tüketici güveni göstergesi de negatif bölgedeki zayıf seyirlerini sürdürüyor. Öte yandan, Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinden anket katılımcısı 7.000’in üzerinde firmayı kapsayan IFO iş dünyası endeksinin şubat ayı verisi yarın takip edilecek. Ocak ayında IFO iş dünyası endeksi, sanayideki arz kısıtlarının ve perakende sektöründeki teslimat darboğazlarının hafiflediğine yönelik gelen işaretlerin etkisiyle hafif artış sergilemişti.
- Asya tarafında ise, çarşamba günü Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın ve perşembe günü ise Güney Kore Merkez Bankası’nın faiz kararları takip edilecek. Yeni Zelanda’da sıkı iş gücü piyasası koşullarının devam etmesiyle birlikte bankanın, faiz artışını sürdürerek politika faiz oranını 25 baz puanlık artışla %1 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Güney Kore Merkez Bankası’nın ise faiz artırım sürecine ara vererek politika faizini %1,25 seviyesinde sabit tutması beklenmekte.
Yurt içinde ise, bu hafta veri takviminde bugün ocak ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı ve yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) ile aralık ayı tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), yarın şubat ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri, reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ve cuma günü ise şubat ayı ekonomik güven endeksi takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlanacak.
- Net hizmet geliri açısından fikir veren gelen yabancı ziyaretçi sayısı aralık ayında aylık %7,3 artışla 1,89 milyon kişi seviyesine yükselirken, yıllık artış ise %170,6 oranında oldukça güçlü gerçekleşmişti. Ancak salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Aralık ayına göre kıyaslandığında ise aylık %11,9 altında kaldığı ve bu kapsamda aylık bazda salgın öncesi seviyeye ulaşılamadığı görülmüştü. Ayrıca 2021 yılı genelinde gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre %94,1 artışla 24,7 milyon kişiye yükselmişti. 2021 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı kümülatif olarak bir önceki yıla göre güçlü artış sergilemesine karşın 2019 yılındaki 45,1 milyon kişi seviyesine göre %45,2 oranında düşük kalmıştı. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının öncesinde açıklanan DHMİ verisine göre ocakta mevsimselliğin de etkisiyle dış hat yolcu sayısında aylık bazda düşüş fakat geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile güçlü yıllık artış görmüştük. Bu açıdan DHMİ verileri aylık bazda net hizmet gelirlerinin azalacağına fakat yıllık bazdaki güçlü artışla ocakta kümülatif net hizmet gelirlerinin ise artacağına işaret etmekte.
- Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE, aralıkta aylık %25,92 artarken, yıllık %87,64 oranında güçlü artış kaydetmişti.
- Tarım-GFE, kasımda aylık %8,52, yıllık ise %36,20 oranında artış sergilemişti. Alt gruplar bazında, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar, gübre ve toprak geliştiriciler (%19,89) ve makine bakım masrafları (%11,10) olurken, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplarda ise gübre ve toprak geliştiriciler (%120,54) ve çiftlik binaları, ikamet amaçlı olmayanlar (%50,51) öne çıkmıştı.
- Ocak ayında üretime ilişkin öncü endeksler, inşaat sektörü hariç yükselirken, kapasite kullanım oranı ise gerilemişti. Kurlardaki oynaklığın azalmasının anket göstergelerine olumlu yansıdığı görülmüştü. İran’dan gelen gaz akışındaki sorunlar nedeniyle BOTAŞ tarafından 20 Ocak’ta yapılan duyuruyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak üzere doğal gaz iletiminde kısıtlamaya gidilmişti. Şubat ayının ilk haftasında ise İran’dan doğal gaz akışının normale döndüğü açıklanmıştı. Söz konusu dönemde elektrik tüketiminde sınırlı diyebileceğimiz bir gerileme gözlenmişti. Kurdaki yatay seyrin ve enerji gelişmelerinin anket göstergelerine yansımaları izlenecek. Bu arada şubat ayına ilişkin sektörel güven endekslerinden önce mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksinin şubat ayında aylık %2,8 düşüşle 71,2 seviyesine gerilediğini gördük.
- TCMB, geçen haftaki PPK toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde Liralaşmaya ve uzun vadeli TL yatırım kredilerine yönelik vurgu dikkat çekmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2021’de 3,1mn TL net dönem zararı açıklamıştır. 2020 yılının son çeyreğinde 15,3mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 116,3mn TL gerçekleşerek yıllık %60,4 oranında artarken, brüt kar 7,7mn TL (4Ç2020: 1,7mn TL) olmuştur. Faaliyet giderleri ise 3,8mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü 12,1mn TL ile yıllık %72,5 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 0,7 puan iyileşerek 4Ç2021’de %10,4 olmuştur. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 6,2mn TL diğer faaliyetlerden net gider ve 14,1mn TL net finansman gideri yazmıştır.
Son çeyrek zararına karşın Afyon Çimento 2021 yılını 76,9mn TL net dönem karı ile kapatmıştır. Şirket 2020 yılında 17,1mn TL net dönem karı kaydetmişti.
Akçansa (AKCNS, Sınırlı Pozitif): Akçansa’nın 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 174,8mn TL gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı döneminde 41,4mn TL kar açıklanmıştı. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 55mn TL kar elde edebileceği yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 50mn TL idi. Operasyonel performans beklentimize paralel gelirken, 19mn TL net vergi gideri beklentimize karşın Şirket’in 114mn TL vergi geliri yazması tahminimizdeki sapmadaki ana faktör olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 894,5mn TL (Beklenti: 872mn TL) gerçekleşerek yıllık %51,7 oranında artarken, yurtiçi satışlar %40,1, yurtdışı satışlar ise %67 oranında artmış ve sırasıyla 509,3mn TL ve 382,3mn TL’ye yükselmişlerdir. Enerji fiyatlarındaki artışların hissedildiği maliyetlerde ise aynı dönemler itibarıyla %66,2 oranında yükseliş gözlenmiş ve bu kalemdeki gider 801,3mn TL’ye çıkmıştır. Bunun sonucunda brüt kar 93,2mn TL olmuş ve yıllık %13,3 oranında düşmüştür. Faaliyet giderleri yıllık %22 oranında artarak 41,4mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü ise 78,5mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 85mn TL) aynı dönemler itibarıyla %21,1 oranında düşüş kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %8,8 olmuştur. (4Ç2020: %16,9) Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 6,5mn TL net finansman gideri yazarken, yatırım faaliyetlerinden net 39mn TL gelir kaydedilmiştir.
Son çeyrek kar rakamının ardından Şirket’in 2021’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %164 oranında artarak 303,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Brisa Bridgestone (BRISA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2021 net dönem karı 334,6mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 207mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 4Ç2020’de 227,3mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4. çeyrekte 2020’nin aynı dönemine göre %58,6 oranında artmış ve 2.130mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %64,1 oranında artan şirketin brüt karı %46,8 oranında artmış ve 632,4mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 2,4 puan azalarak %29,7 olmuştur. Operasyonel giderleri %49,3 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 471,9mn TL gider ve 2,6mn TL’lik diğer kazanç kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, esas faaliyet zararı 107,2mn TL’yi göstermiştir. Şirket’in FAVÖK’ü 424mn TL ile yıllık %39,3 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 2,8 puan düşüşle 4Ç2021’de %19,9 olmuştur. Şirketin finansman gelirleri 4Ç2021’de 351,1mn TL olmuştur. Vergi öncesi karı 242,4mn TL olan şirketin 92,2mn TL vergi geliri sonrası 4. çeyrek net dönem karı 334,6mn TL olmuştur.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı net dönem karı 2020’deki 539,9mn TL’den 1.005mn TL’ye yükselmiştir.
Ayrıca, Şirket hisse başına brüt 2,03 TL (net 1,83 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,2 olarak hesaplanmaktadır.
Enerjisa (ENJSA, Pozitif): Enerjisa’nın 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 778,3mn TL olmuş ve piyasanın ortalama kar beklentisi 544mn TL’nin üzerinde açıklanmıştır. Şirket, 4Ç2020’de 259,2mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de geçen senenin aynı dönemine göre %109,2 büyüme kaydetmiş ve 10.188mn TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, satışlarının maliyeti ise %90,9 oranında artarak 7.440mn TL olmuştur. Şirket’in brüt karı da %182,6 oranında artarak 2.748mn TL’ye çıkmıştır. Faaliyet giderleri 1,147mn TL olarak gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü 1.732mn TL (Beklenti 1.713mn TL) ile yıllık %419,7 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise 10,2 puan artarak %17 olmuştur. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 368,7mn TL net finansman gideri yazmıştır. 349,8mn TL’lik vergi gideri sonrasında Şirket’in net dönem karı 778,3mn TL olmuştur.
Dördüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in 2021 yılı 12 aylık net dönem karı, geçen seneye göre %109,8 artarak 2.282mn TL’ye yükselmiştir.
Diğer yandan Şirket 2022 yılı hedeflerini de açıklamıştır. Buna göre Enerjisa 2022 yılında faaliyet gelirlerinde minimum %30 büyüme ve minimum 2 milyar TL baz alınan net kar hedeflemektedir.
Ayrıca, Şirket hisse başına brüt 1,24 TL (net 1,116 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %8,5 olarak hesaplanmaktadır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı’nın Yüklenicisi ile yapılan Sözleşme ile 705,5mn TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 995,2mn TL’ye yükselmiştir.
TOFAŞ (TOASO, Pozitif): Şirket hisse başına brüt 6,40TL (net 5,76TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,6 olarak hesaplanmaktadır.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 artarak 88.306 oldu. İpotekli konut satışları ise aynı dönemler itibarıyla %69,4 artış göstererek 18.183 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %20,6 olarak gerçekleşti. Öte taraftan, yabancılara yapılan konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %56,5 artarak 4.186 olurken, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.
İnşaat – Enerji: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek. Buna göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilecek. Ayrıca bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak. Bu yapıların halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılacak. Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek. 1 Ocak 2023’ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek. (Kaynak: Bloomberght)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT): Şirket, 2021 yılı hesap dönemine ilişkin olarak herhangi bir kar dağıtımı yapılamayacağı hususunda pay sahiplerinin bilgilendirilmesine ve bu hususun 29 Mart 2022 tarihinde yapılacak 2021 Olağan Genel Kurul toplantısında Genel Kurul’un onayına sunulmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Carrefoursa (CRFSA): Şirket’in 2021 yılı 4. çeyrek net dönem zararı 118,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 77,1mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in 4Ç2021’deki satış gelirleri yıllık %22 oranında artarak 2.734mn TL’ye yükselirken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %21,9 oranında artış kaydetmiş ve 749,6mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise değişmeyerek %27,4 olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %19,9 artışla 543,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 103,3mn TL gider yazan şirketin faaliyet karı 103,1mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’deki faaliyet karı 81,6mn TL idi. Şirket’in FAVÖK’ü 304,4mn TL ile yıllık %18,2 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 0,4 puan düşüşle 4Ç2021’de %11,1 olmuştur. Yatırımlardan son çeyrekte 24,8mn gider yazılırken, TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü kazançları da 2,7mn TL’yi göstermiştir. Şirket finansman tarafında ise 135,1mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem zararı 54,1mn TL olan şirket 64,5mn TL vergi gideri sonrası 118,6mn TL net dönem zararı elde etmiştir.
4. çeyrek zararı sonrasında Şirket’in 2021’deki net dönem zararı 430,5mn TL olmuştur. 2020 yılındaki net dönem zararı 304,2mn TL idi.
Derlüks Yatırım Holding (DERHL): Şirketin iştiraki Toprak Yenilenebilir Enerji Sanayi Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin 32,5mn TL’den 25mn TL artırılarak 57,5mn TL’ye çıkartılmasına ilişkin Genel Kurul Kararı bugün İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş ve ilan edilmiştir.
FM İzmit Piston (FMIZP): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %227,6 artarak 33,2mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,4 artarak 58,4mn TL’yi göstermiştir. Şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %19 yükselerek 15,3mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 2,9mn TL’ye ulaşırken, diğer faaliyetlere ilişkin 7,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, şirketin 4.çeyrek faaliyet karı %62,4 artmış ve 20,3mn TL’yi göstermiştir. Şirket’in FAVÖK’ü 12,8mn TL ile yıllık %11,7 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 6,8 puan düşüşle 4Ç2021’de %21,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1,3mn TL gelir, finansmandan da 13,7mn TL gelir kaydedilmiştir. 2,1mn TL’lik vergi gideri sonrası 4. çeyrek net dönem karı 33,2mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı net dönem karı 66,7mn TL olmuştur. 2020 yılı net dönem karı 30,5mn TL idi.
Ayrıca, Şirket hisse başına brüt 4,46 TL (net 4,02 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,9 olarak hesaplanmaktadır.
İdeal Finansal Teknolojiler (IDEAS): Bağlı Ortaklığı İdeal Data Finansal Teknolojiler A.Ş. (“İdeal Data”) tarafından, yazılım sektöründe faaliyet gösteren, finans ve telekomünikasyon alanında yazılımlar üreten Techne Bilişim ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş.’ne (“Techne Bilişim”) sermaye arttırımına katılma suretiyle yatırım yapılmasına karar verilmiştir. 18.02.2022 tarihinde Techne Bilişim ve Techne Bilişim’in mevcut pay sahipleri ile İdeal Data arasında yatırım sözleşmesi imzalanmış olup, sözleşmenin imzası akabinde 2mn TL, 30.06.2022 tarihine dek 1,5mn TL ve 30.12.2022 tarihine dek 1,5mn TL olmak üzere Techne Bilişim’e 5mn TL sermaye ve emisyon primi ödemesi yapılması ve yatırım süreci sonunda İdeal Data’nın Techne Bilişim’in %33,3 oranında ortağı olunması planlanmaktadır.
Qua Granite (QUAGR): Şirket’in daha önceki duyurularında belirtilen, dört yeni üretim hattı ve inşaatı için planlanan yatırımı kapsamında, ilk fırını ateşlenmiş olup iki hafta içerisinde tam faaliyetine başlayacaktır. Yeni açılan hattı ile birlikte mevcut yıllık kapasite %68 artarak 11 milyon m²’den 18,5 milyon m²’ye yükselecektir.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket’in Kocaeli’ndeki portföyünde yer alan ve 36.334 m2 arsa üzerinde bulunan 5.850 m2 deponun 5.680 m2‘lik depo, ofis ve açık depolama alanı “Horoz Lojistik Kargo Hizmetleri A.Ş.”ye 5 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 5 senede yaklaşık 22,5mn TL+KDV gelir elde edilecektir.
Türk İlaç ve Serum (TRILC): Şirket, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde 27,2mnTL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 316bin TL net dönem karı kaydetmişti. 4Ç2021’de Şirket’in satış gelirleri 162,1mn TL olurken satışların maliyeti 166,9mn TL olarak gerçekleşmiş ve böylelikle 4,8mn TL brüt zarar açıklanmıştır. Geçen senenin aynı döneminde 19,8mn TL brüt kar rakamı kaydedilmişti. Operasyonel giderler geçen senenin aynı dönemine göre %64,9 artmış ve 13mn TL harcanmıştır. Diğer faaliyetlerden 1,6mn TL gelir kaydedilmiş ve 16,3mn TL faaliyet zararı gerçekleşmiştir. Finansman giderleri %5 artarak 10,9mn TL olan Şirketin 1,2mn TL vergi geliri sonucunda 2021 yılı, 4. Çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 27,2mn TL olmuştur.
Dördüncü çeyrek rakamlarıyla birlikte Şirket’in 12 aylık ana ortaklık net dönem karı 37,1mn TL ile geçen senenin aynı dönemine göre %11,4 artış göstermiştir.
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket hisse başına brüt 0,5 TL (net 0,45 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,1 olarak hesaplanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 36 milyar TL’lik (%14’ten, 6 gün vadeli) ve 50 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 277 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,96 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,91-%1,99 bandında hareketin ardından %1,93 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde genel olarak düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta genel olarak 10 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi