SABAH STRATEJİSİ
ABD’de teşvik paketi ile ilgili haber akışı piyasalarda dalgalanmaya yol açarken, Avrupa’da artan koronavirüs vaka sayılarına yönelik endişeler devam ediyor. Dün ekside kapatan ABD borsaları, teşvik paketi görüşmeleri öncesinde bu sabah vadelilerde hafif artıda seyretse de Avrupa vadelilerinde baskı gözleniyor. Asya borsaları ise karışık bir görüntü sergiliyor. ABD vadelilerinde görüntü ve TL varlıklara yönelik olumlu algı nedeniyle BIST100 endeksinin güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Perşembe günkü TCMB toplantısı öncesinde parasal normalleşme hikayesiyle dün bankacılık endeksi (XBANK) %4,4 oranında prim yaptı. Dolar / TL de daha önce direnç yaptığı 7,95 – 7,96 bölgesinden uzaklaştı ve günü de 7,88 seviyesinden kapattı. Şu aşamada, ABD’de teşvik paketi görüşmeleri öncesinde risk iştahında belirgin bir bozulma gözlenmeyebilir. Risk iştahında belirgin bir bozulma gözlenmedikçe de endeks pozitif ayrışmaya devam ederek yükselişini sürdürmek isteyebilir. Endekste yükselişin sürmesi durumunda sıralı dirençler olarak 1.212 ve 1.224 takip edilebilir. Öte yandan, olası geri çekilmelerde ise 1.195 ve 1.188 destekleri öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
Teşvik paketine dair belirsizlik ve Avrupa ile ABD’de artan vaka sayıları ile ABD borsaları dün baskı altında kalsa da teşvik paketi görüşmesi öncesi bugün ABD vadelilerinde alıcılı bir seyir görüyoruz. OPEC+ üretim kesintisi anlaşmasına bağlılıklarını sürdürdüklerini belirtti. Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranını ise değiştirmedi.
Bugün ABD’de konut piyasasına ilişkin veriler izlenecek. Ağustos ayındaki düşüş ardından eylül ayında konut başlangıçlarının ve inşaat izinlerinin artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın konuşması da izlenecek. Yurt içi tarafta ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 2 ihale gerçekleştirecek.
Dün Fed Başkanları konuşmaları takip edildi. Philadelphia Fed Başkanı Harker yeni para politikası çerçevesi ile ilgili eğer tam istihdama ulaşmaya yardım edecekse daha yüksek enflasyona tolerans göstermeye değeceğini vurguladı. Atlanta Fed Başkanı Bostic ise 2021 sonundan önce salgın öncesi seviyelere dönemeyebileceğini vurguladı. Fed Başkanı Powell ise dijital para çıkarma ile ilgili konuşarak araştırmalarına devam ettiklerini maliyet ve faydalarını araştırdıklarını belirtti.
TCMB Analitik Bilanço verisine göre 16 Ekim haftasında dış varlıklar 85,6 milyar USD’den 87,5 milyar USD’ye gelerek 1,9 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 83,6 milyar USD seviyesinden 85,5 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise geçen hafta 61,4 milyar USD seviyesinden 62 milyar USD seviyesine yükseldi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,3 milyar USD artarak 17,1 milyar USD seviyesinden 18,4 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin swap rakamındaki değişim ise geçen hafta 0,16 milyar USD azalış yönündeydi. Hazine 6 Ekim’de 2,5 milyar USD Eurobond ihraç etmişti, ilgili tutarın 14’ünde hesaplara girmesiyle net ve toplam rezervin olumlu etkilendiğini görmekteyiz.
Net uluslararası yatırım pozisyonu, Türkiye’nin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülüklerinin arasındaki fark olan adlandırılmaktadır. Net uluslararası yatırım pozisyonu bu yılın ikinci çeyreği sonundaki -341,9 milyar USD seviyesinden ağustos ayı sonu itibarıyla 22,8 milyar USD artış sergileyerek -364,8 milyar USD seviyesine yükselmiştir.
Ağustos ayı verisinin yılın ikinci çeyreğine göre kötüleşmesinde varlıkların ilgili dönemde 121 milyon USD ile çok sınırlı artışına karşın, yükümlülük tarafının ise 22,9 milyar USD ile büyük ölçüde artması etkili olmuştur.
Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde;
Varlık tarafındaki zayıf seyrin ana kaynağı, yılın ikinci çeyreğine göre ağustos sonu itibarıyla doğrudan yatırımlarda ve diğer yatırımlardaki artışa karşın, rezerv varlıklardaki 2,6 milyar USD tutarındaki azalış olmuştur.
Doğrudan yatırımlar ilgili dönemde 668 milyon USD milyon artış ve diğer yatırımlar 2 milyar USD artış gösterirken; portföy yatırımları ise yatay kalmıştır.
Rezerv varlıklarda ise ilgili dönemde 2,6 milyar USD tutarında azalış görülüyor. Buna karşın, özellikle son haftalarda ekonomide normalleşme adımları çerçevesinde atılan adımların da desteğiyle toplam döviz rezervlerindeki azalışların TCMB’nin Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre haftalık bazda durduğu ve ekim ayı itibarıyla sınırlı da olsa artışa geçildiği görülüyor.
Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde;
Yükümlülük tarafında ilgili dönemdeki 22,9 milyar USD tutarındaki artışın iki ana kaynağı ise 16,8 milyar USD tutarında yurt içinde doğrudan yatırım ve 11,4 milyar USD tutarında diğer yatırımlar kalemi olmuştur. Portföy yatırımları ise, ilgili dönemde 5,3 milyar USD tutarında çıkışla yükümlülükleri azaltıcı yönde etkide bulunmuştur.
Bu yılın ikinci çeyreğine göre ağustos sonu itibarıyla portföy yatırımlarında çıkış gözleniyor. Yurt dışında yerleşik kişilerin portföyündeki hisse senedi ve iç borçlanma senetlerine baktığımızda, ilgili dönemde hisse senedi tarafında 3,4 milyar USD tutarında çıkış ve DİBS tarafında ise 419 milyon USD tutarında çıkış görülüyor.
Diğer yatırımlar kaleminde ise efektif ve mevduatlar ve krediler kaynaklı olmak üzere toplam 11,4 milyar USD’lik artış görülüyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın 24.07.2020 tarihli “Mersin Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Çevre Dostu CNG Yakıtlı (Doğalgaz) 63 Adet 12 Metre (Solo) ve CNG Yakıtlı (Doğalgaz) 10 Adet 18 Metre (Körüklü) Otobüs Satın Alınma İşi ihalesi”ne en iyi teklifin Şirket tarafından verildiği duyurulmuştu. İlgili otobüslerin 2 yıl süre ile garanti, bakım onarım ve temizlik işlemlerinin de üstlenildiği ihale için ihale mercii tarafından sözleşme daveti dün itibarıyla Şirkete iletilmiş olup, sözleşme yasal süresi olan 10 gün içerisinde imzalanacaktır. Söz konusu ihale ile ilgili teslimatların partiler halinde 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Petkim (PETKM, Nötr): 09.10.2020 tarihinde, Şirket çıkarılmış sermayesinin 2.112.000.000 TL’den 2.534.400.000 TL’ye artırılmasına ve bunun için SPK’ya başvuruda bulunulmasına karar verildiği kamuya duyurulmuştu. Bu kapsamda SPK’ya gerekli başvuru gerçekleştirilmiştir.
Diğer yandan, Fitch Ratings Limited (“Fitch”) Şirket’in uzun vadeli kredi ratingini ‘B’, görünümünü durağan olarak teyit etmiştir.
Tüpraş (TUPRS, Nötr): Şirket’in, 1 yıllık dönem içerisinde ve 2 milyar TL tutarı aşmayacak şekilde 5 yıl vadeye kadar çeşitli vadelerde Türk Lirası cinsinden, yurt içinde tahvil ve/veya finansman bonosu ihracına; bu kapsamda SPK’ya ihraç belgesinin onaylanması talebiyle başvuru yapılmasına karar verilmiştir. Bu karar kapsamında, SPK’ya gerekli izin başvurusu dün yapılmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Hub Girişim Sermayesi (HUBVC): Şirketin 15.10.2020 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile; faaliyet konusu; her türlü bilgisayar yazılımının ithalatı, ihracatı ve dahili ticaretini yapmak, her türlü yazılımı yapmak, yaptırmak, program dizayn etmek, program geliştirmek, konu ile ilgili ihalelere katılmak, kiralamak, almak ve satmak, her türlü bilgisayar sistemleri, yazılım ve donanım destek ve danışmanlık hizmetlerini sağlamak, yazılım hizmetleri sunmak, dikey çözümler esas alınarak SAAS ürün elde etmek olan, İstanbul Ticaret Sicili’nde, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün kabul etmesi halinde Workiom Teknoloji A.Ş. (“Workiom”) unvanı veya başka bir unvan ile kurulacak olan anonim şirketin toplam 50bin TL nominal değerde olan esas sermayesinin % 5’ine sahip olacak şekilde kuruluş ile iştirak edilmesine karar verilmiştir.
Martı GYO (MRGYO, Pozitif): Şirket çıkarılmış sermayesinin %200 bedelli olmak üzere 220mn TL nakit artırılarak 110mn TL’den 330mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,26 seviyesinden %12,39 seviyesine yükseldi. TCMB pazartesi günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %13,27’den) fonladı. Ayrıca TCMB GLP kanalıyla %13,25’ten 8,7 milyar TL fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 237,9 milyar TL ile 145 milyar TL’si (%12,71 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 55,4 milyar TL’si BİST’te, 20,2 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 8,5 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,75 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,75-%0,78 bandında hareketin ardından, %0,77 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi