Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.09.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel çapta nötr risk iştahı devam ediyor. Dün yatay bir görüntüyle günü kapatan S&P500 bu sabah vadelilerde net bir yön çizemiyor. Asya tarafı da sakin. Merkez bankalarının kararlarının ardından piyasaların tekrar ABD-Çin ticaret görüşmelerine odaklanması bekleniyor. Ön görüşmeler devam ederken, önümüzdeki hafta bir grup Çinli delegasyonun ABD’yi ziyaret etmesi, üst düzey görüşmelerin ise ekim ayında yapılması bekleniyor. Katalizör eksikliğinde piyasalar, haftanın son işlem gününde nötr görüntüsünü devam ettirebilir. Diğer yandan, dün baskı altında kalan Gelişmekte Olan Ülke para birimleri bu sabah hafif artıda seyrediyorlar. Dün negatif ayrışan TL ise yine bir miktar negatif ayrışıyor. Kurdaki hafif yukarı eğilime karşın, dün sert bir düşüş gösteren BIST100 endeksi nötr risk ortamında güne hafif tepki alımlarıyla başlayabilir. Ancak, 101bin seviyesi aşılmadıkça 50 günlük ortalamanın ve bir önceki haftada kalan boşluğun da yer aldığı 99bin – 99,5bin bölgesine doğru düşüş riski gündemde kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Bugünkü veri gündeminin sakinliğinde yatırımcılar ekim ayındaki ticaret görüşmeleri öncesi ABD-Çin ticaret heyetlerinin ön görüşmelerine odaklanmış durumda. Fed faiz indirimi sonrası birçok Merkez Bankası dün onu izledi. OECD, küresel ekonominin büyüme tahminini aşağı çekerken, en yüksek güncellemeyi Türkiye ekonomisine dair büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize ederek gerçekleştirdi. Fitch de, Türkiye’de genel ekonomik görünümün iyileştiğine işaret etti.

Bugün yurtiçinde TSİ 10’da ve Euro Bölgesi’nde TSİ 17’de eylül ayına ilişkin tüketici güveni endeksi açıklanacak. Ayrıca TSİ 15.15’de New York Fed Başkanı John Williams’ın ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in ve TSİ 20’de Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın konuşmaları takip edilecek.

  • Yurtiçinde tüketici güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre %3,1 oranında artarak 58,3 seviyesine yükselmişti. Eylül ayında gerilemeyi sürdüren faiz oranlarıyla finansal koşulların rahatlamaya devam etmesi ve ılımlı seyreden kurla endeksin artması beklenmekte.
  • Euro Bölgesi güven endeksinde ise ECB’nin faiz indirimi ve teşviklerinin ne ölçüde tüketici kanalına yansıdığını izleyeceğiz.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2019 küresel ekonomik büyüme tahminini %3,2’den %2,9’a düşürdü. 2020 için büyüme tahminini 0,4 puan indirerek %3’e çekti. OECD Türkiye için 2019 yılı daralma tahminini -%2,6’dan -%0,3’e çekti, 2020 büyüme tahmini ise %1,6’ta bırakıldı.

Dün Fed sonrası Merkez Bankaları odaklı gündemimizi sürdürdük.

  • İngiltere Merkez Bankası üyelerinin tamamı politika faizinin %0,75’te sabit tutulmasını desteklediler ve Avrupa Birliği’nden anlaşma olmadan ayrılmanın büyümeyi yavaşlatacağı ve fiyatları artıracağı yönündeki uyarılarını tekrarladılar.
  • Japonya Merkez Bankası Başkanı (BOJ) Haruhiko Kuroda, parasal gevşemeye temmuz ayındaki toplantılarından daha yakın olduklarını belirtirken, BOJ’un adım atmak için ECB’den daha fazla alanı olduğunu savundu. Japonya tarafında gözler ekim BOJ toplantısına çevrildi.
  • ECB, ekonomik büyüme ve enflasyonu desteklemek amacıyla uyguladığı hedefli uzun vadeli refinansman imkanı (TLTRO programı) ile bölge bankalarına dün 3,4 milyar Euro sağlasa da miktar beklentilerin altında kaldı. ECB, dün sağlanan yeni TLTRO-III finansmanı dahil olmak üzere Mart 2021’e kadar, her çeyrek dönem, TLTRO finansmanı planlanıyor.
  • Fed’in 25 baz puanlık faiz indirim kararının ardından, ABD faizine bağlı hareket eden BAE, Bahreyn, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Hong Kong Merkez Bankalarının da aynı seviyede faiz indirimine gittiği gözlendi. İsviçre Merkez Bankası ise politika faizini -%0,75’de tuttu. Endonezya Merkez Bankası, üç ayda üçüncü kez faiz indirimine giderek politika faizini 25 baz puan indirimle %5,25’e çekti. Norveç Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yaklaşık 5 yılın en yüksek seviyesi olan %1,50’ye çekti.

Dün yurtiçinde takip ettiğimiz başlıca gelişmeler ise,

PPK toplantı özetlerinde, yıllık gıda enflasyonundaki yavaşlama eğiliminin eylül ayında da sürmesi bekleniyor. Doğalgaz fiyatlarında yapılan ayarlamanın yukarı yönlü etkisine rağmen, enerji grubu yıllık enflasyonunun baz etkisiyle gerilemeye devam edeceği de öngörülüyor.

Fitch Ratings’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, Türkiye’de genel ekonomik görünümün iyileştiğine işaret ederek, “Türkiye’de bazı temeller halen son derece güçlü; kamu bilançosu, düşük kamu borcu gibi. Özel bankalar görece iyi durumda. Özel sektör esnek ve dinamik. Ayrıca Türkiye geçen yazki finansal krizden toparlanarak ve dengelenerek son derece etkileyici bir şekilde direnç ve esneklik gösterdi.” dedi.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Sınırlı Pozitif), İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif) ve Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif) Levent Yapılandırma ve Türk Telekom (TTKOM, Pozitif) hisseleriyle ilgili açıklama yaptı. Buna göre, Levent Yapılandırma veya sahipliğindeki, %55 Türk Telekom payı satışında Morgan Stanley yetkilendirilmiş olup, bu kapsamda satış ile ilgili gerekli çalışmalar ve potansiyel yatırımcılarla görüşmeler başlatılacaktır.

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket 2. çeyrek (Mayıs-Temmuz dönemi) sonuçlarını açıklamıştır. Buna göre, ana ortaklık net dönem karı 20,9mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 27,8mn TL idi. Mavi Giyim’in satış gelirleri 2Ç2019’da geçen yılın aynı dönemine göre %31,4 artışla 691,8mn TL olurken, satışların maliyeti %42,4 artışla 337,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise %22,4 artışla 354,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı ise 3,8 puan düşüşle %51,2 seviyesine gerilemiştir. Operasyonel giderler %16,1 oranında artarak 261,1mn TL’ye yükselirken, diğer faaliyetlerden 4,5mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece, faaliyet karı %25,4 oranında artarak 88,7mn TL olurken, faaliyet karı marjı 0,6 puan düşüşle %12,8’i göstermiştir. UFRS 16 etkisi dahil FAVÖK ise %97 oranında artarak 164,3mn TL olmuştur. FAVÖK marjı da 8 puanlık artışla %23,8 seviyesine yükselmiştir. UFRS 16 etkisi hariç FAVÖK 104mn TL, FAVÖK marjı ise %15’dir. Net finansman gideri 2Ç2018’e göre 25,1mn TL artışla 60,1mn olurken, 7,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 20,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek sonuçlarıyla birlikte Şirketin Şubat-Temmuz dönemi altı aylık ana ortaklık net dönem karı 27,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 51,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): Holding ve diğer ilgili şirketlerin yönetim kurulu kararları ile, faaliyet gösterdiği gayrimenkul geliştirme sektöründe birkaç yıldır yaşanan durgunluk, azalan talep ve bunlara bağlı olarak karlılığında meydana gelen azalış nedeniyle ortaya çıkan yeniden yapılandırma ihtiyacı karşısında sermayesinde %100 paya sahip olduğu Tekfen Emlak Geliştirme Yatırım ve Ticaret A.Ş.’nin, sermayesinde %99,99 oranında paya sahip olduğu Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. (Tekfen İnşaat) tarafından devralınmak suretiyle birleşmesine karar verilmiştir. Birleşme işlemlerinin tamamlanması ile beraber bundan sonraki dönemlerde gayrimenkul geliştirme faaliyetlerimiz Tekfen İnşaat tüzel kişiliği altında devam edecektir. Bu çerçevede, birleşmenin resmi makamlarca onaylanmasını takiben 31 Aralık 2019 faaliyetlerine ilişkin yayınlanacak mali raporlamalardan başlamak üzere Gayrimenkul Geliştirme faaliyetleri Taahhüt Grubu segmentinde raporlanacaktır.

Ziraat Bankası, Halkbank (HALKB, Nötr), Vakıfbank (VAKBN, Nötr) ortaklığında kurulacak olan 21mn TL sermayeli Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş.’ye Bankalar tarafından %33,33’lük pay oranı ile iştirak edilmesine karar verilmiş olup şirkete tüzel kişilik kazandırma çalışmaları devam etmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: 20/09/2019 tarihinde geçerli olmak üzere Motorinde 15 KRŞ/LT indirim gerçekleşmiştir. Mevcut Uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği indirim oranı kadar ÖTV’de artış gerçekleştiğinden pompa fiyatlarında değişiklik olmayacaktır. Kaynak: EPGİS

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Denizbank (DENİZ): Denizbank A.Ş. (Banka) paylarının %99,85’ine ve böylelikle Banka yönetim kontrolüne sahip hale gelen Emirates NBD Bank PJSC tarafından Kurulumuzun II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği hükümleri uyarınca hazırlanan pay alım teklifi bilgi formunun, 1 TL nominal değerli Banka payı için 5,72 TL pay alım teklifi fiyatı üzerinden Kurulumuzca onaylanmasına karar verilmiştir. Bununla birlikte Kurulumuzun II-27.2 sayılı Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği uyarınca Banka yatırımcılarının satma hakkı 1 TL nominal değerli Banka payı için hazırlanarak ilan edilecek değerleme raporu sonucunda daha yüksek bir bedele ulaşılmaması halinde 21,2 TL üzerinden kullandırılacak olup, satma hakkı kullanım süresi 31.10.2019 tarihinde sona erecektir. Yatırım kararlarının bu bilgiler ışığında alınması gerekmektedir.

Duran Doğan Basım ve Ambalaj (DURDO): 06.08.2019 tarihinde KAP’ta açıklandığı üzere, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (“EBRD”) ile 23.07.2019 tarihinde imzalanan, 3mn EUR’luk kredi sözleşmesine istinaden; 2,4mn EUR’lık kısmı; ilk taksit ödemesi 10.12.2020 tarihinde başlayacak şekilde, 5 yıl vadeli, 6 ayda bir eşit anapara ve faiz geri ödemeli, 660.900 USD’lik kısmı ise; 10 yıl vadeli, anaparası vade sonu olan 10.12.2029 tarihinde defaten, ve vade süresince 6 ayda bir faiz geri ödemeli olarak, kredi kullanımları 19.09.2019 tarihi itibariyle gerçekleştiği açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,25 seviyesinden %16,27 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 49,3 milyar TL ile 38 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 11,3 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Geçtiğimiz hafta üzerinde satış baskısı hisseden ve %1,90 seviyesini test eden ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, Fed sonrası bugün %1,80 seviyesinin altındaki seyrini sürdürüyor ve sabah saatlerinde %1,77’lerde bulunuyor.

Tahvil ve bono piyasası bu hafta gerçekleşen yoğun ihale programından sonra haftayı ılımlı seviyelerle sonlandırmaya hazırlanıyor. Yurtiçinde 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 1 baz puanlık sınırlı düşüşle %15,03 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 32 baz puanlık artışla %15,28 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 17 baz puanlık artışla %15,06 seviyesine yükseldi.