SABAH STRATEJİSİ
Dünkü Fed tutanaklarının ardından risk iştahı zayıflıyor. Dolar’ın uzun bir aradan sonra en yüksek günlük kazancını elde ettiğini gözlemlerken, borsa endekslerinde satıcılı bir seyir hakim. Avrupa vadelileri de endekslerin güne yaklaşık %1 oranında satıcılı başlayabileceğine işaret ediyor. Şu aşamada pandeminin ardından borsalardaki hızlı toparlanmada Fed’in önemli katkısı olduğu düşünüldüğünde, dün ekonomilerdeki belirsizliğe vurgu yapılan ve verim eğrisi kontrolüne şu aşamada sıcak bakılmadığına işaret eden Fed tutanakları piyasalardaki risk iştahını bir miktar bozabilir ki S&P500 ve Nasdaq halihazırda tarihi zirvesindeler. Ayrıca, yaşanan düşüşlerin ardından Dolar’da toparlanma ihtimalinin artması da risk unsuru olarak duruyor. Özetle, bu sabah küresel piyasalarda gözlenen zayıf risk iştahı günün geri kalanında devam edebilir. Yurtiçi piyasalar ise bugün kendi dinamikleri ile hareket ederek küresel piyasalardan ayrışabilir. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağını açıklamasının ardından haber kaynaklarına düşen Karadeniz’de önemli bir enerji kaynağı bulunduğuna yönelik haber akışıyla TL varlıklarda sert değer kazançları görüldü. Söz konusu haberin bugün de etkisini sürdürebileceğini düşünürken, borsada yukarı yönlü spekülatif atakların gözlemlenebileceğini öngörüyoruz. Diğer yandan, günün diğer önemli gelişmesi ise TSİ 14’teki TCMB faiz kararı olacak. Toplantıda beklenti politika faizinin sabit bırakılmasıyken, diğer faiz oranlarında ise ayarlama yapılarak şahin bir karar metninin gelebileceği yönünde. Böyle bir kararın TL varlıklara sınırlı pozitif etki yapabileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, politika faizinde artış yapılması durumunda hisse piyasası dahil TL varlıklara genel bir alım dalgası gelebilir. Faiz parametrelerinde değişiklik yapılmaması durumunda ise piyasa reaksiyonu ilk etapta negatif olabilir.
MAKROEKONOMİ
Fed tutanaklarında ekonomik görünüme dair olumsuz bir resim çizilmesi, ABD-Çin gerilimi ve artan vaka sayıları eşliğinde bugün risk iştahında zayıflama görüyoruz. OPEC+ petrol piyasasının Kovid-19 salgını sebebiyle yavaş iyileştiğini açıklarken, Çin Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi.
- Dün 28-29 Temmuz tarihlerine ilişkin Fed toplantı tutanakları açıklandı ve bir kez daha salgının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin ve finansal sisteme tehlike oluşturduğunun altı çizildi. Son dönemde gündeme gelen tahvil alımıyla getiri eğrisi kontrolüne ilişkin ise Fed üyeleri şüpheli yaklaşmakta, dolayısıyla yakın dönemde getiri eğrisinin kontrolünün gerçekleşmeyeceğini düşündürmekte. Ayrıca faiz oranlarını artırmadan önce üyeler sonuç bazlı sözlü yönlendirme ve buna dair enflasyon ve işsizlikle ilgili spesifik hedefler belirlemeyi tartıştı. Ayrıca Powell ve Fed yetkilileri çoğu kez finansal kurumların iyi durumda vurgulamıştı fakat tutanaklarda eğer virüs yayılması sürerse ve daha kötü senaryolarda bu durumun değişebileceğine dair endişelerini dile getirdiler. Üyeler, faiz patikası ile ilgili noktada daha fazla netlik sağlanmasının uygun olabileceğini belirttiler.
ABD’de bugün ağustos ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ve 15 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Yeni işsizlik maaşı başvuruları 8 Ağustos haftasında mart ayından bu yana ilk kez 1 milyon kişinin altına düşmüştü. Bugün ECB’nin 16 Temmuz’daki para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar da yayınlanacak. Yurt içinde ise PPK toplantısı izlenecek.
- Bugünkü PPK toplantısında, faiz bileşenlerine ilişkin beklentilerin oldukça farklılaştığını görmekteyiz. Genel olarak piyasa katılımcılarının çoğunluğu politika faizinde faiz artırımı beklemese de koridorda ve geç likidite penceresinde ayarlamalar yapabileceğini değerlendirmekte. Bu da TCMB’nin son dönemde likidite kompozisyonunu şekillendirerek direkt politika faizinden fonlama yapmamasına bağlanılmakta. Nitekim TCMB, TL’de artan oynaklık neticesinde ağustos ayında ek sıkılaştırma adımları atarak ağırlıklı ortalama maliyetini koridorun üst bandına doğru yaklaştırdı. Para politikasındaki manevra alanını artırmak adına piyasa katılımcıları, bugünkü toplantıdan faiz koridorun üst bandı ile GLP faizinde 25 ila 175 baz puan aralığında değişen beklentilerle teknik faiz artırımının gerçekleşebileceğini öngörmekte.
TCMB bugün DTH ve rezerv rakamlarını paylaşacak.
- TCMB Analitik Bilanço verisine göre 14 Ağustos haftasında dış varlıklar 93,9 milyar USD seviyesinden 90,2 milyar USD seviyesine gelerek 3,6 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 91,8 milyar USD seviyesinden 88,2 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise geçen hafta TCMB tarafından 59,9 milyar USD seviyesinden 55,2 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,1 milyar USD artarak 27,7 milyar USD seviyesinden 28,7 milyar USD seviyesine arttığını öngörmekteyiz.
- BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 14 Ağustos haftasında DTH miktarında haftalık bazda hem bireysel hem de kurumsal tarafta azalış gözükmekte. Toplam DTH miktarı 1,73 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 0,07 milyar USD ile sınırlı azalırken, geçen haftada bu rakam 1,79 milyar USD artış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde son iki haftada görülen artış trendinin kırıldığını görmekteyiz. Bireysel DTH 1,66 milyar USD azalırken, geçen haftada bu rakam 4,74 milyar USD artış yönündeydi. TL kredilerde ise artış eğilimi devam ederek haftalık %1,19 arttı. YP krediler de haftalık %0,24 azalırken, krediler toplamda %0,93 artmış oldu.
Konut Fiyat Endeksi haziran ayında aylık %2,65 artarak 139,5 seviyesine geldi. Haziran ayında toplam konut satışları da düşen faizlerin etkisiyle geçen senenin aynı ayına göre %209,7 artmıştı. Temmuz ayında da satışlar %124,3 arttı bu bakımdan konut fiyat ekseni temmuzda da yukarı yönlü olacaktır fakat ağustos ayıyla birlikte TCMB’nin normalleşme adımları çerçevesinde finansal koşulları sıkılaştırmasıyla konut fiyat endeksi bundan olumsuz etkilenecektir.
ŞİRKET HABERLERİ
Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 2Ç2020’de 105,3mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 2. çeyrekte 91mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 25,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2020’de 2Ç2019’a göre %18 oranında artarak 2.545mn TL’ye yükselirken, brüt kar %13,4 oranında artarak 334,7mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise %13,1 olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2019’daki brüt kar marjı %13,7 idi. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %21,1 oranında azalmış ve 149,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 0,6mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 185,9mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2019’daki faaliyet karı 116,3mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 1,9 puan artışla %7,3’ü göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 5,9mn TL gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 34,6mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 226,3mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman gideri yıllık %38,5 azalarak 97,8mn TL’ye gerilemiştir. 23,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 105,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 3 puan artışla %4,1’e yükselmiştir.
2. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 229,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019’un aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 44,1mn TL idi.
Şirket 2020 yılında toplam otomotiv pazarının 620-630 bin adet aralığında gerçekleşmesini öngörmekte olup, Doğuş Otomotiv’in satış adetinin ise 70-80 bin adet aralığında olabileceğini tahmin etmektedir. Şirketin yıllık yatırım harcamaları beklentisi ise 160-170mn TL aralığındadır.
Oyak Çimento (OYAKC, Nötr): Şirket’in 2Ç2020’deki net dönem karı 16,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in geçen yılı ikinci çeyreğindeki net dönem karı 5,4mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri, yıllık %9,3 oranında artarak 2Ç2020’de 598,9mn TL’ye yükselirken, brüt kar %8,1 oranında azalmış ve 72,4mn TL’ye düşmüştür. Brüt kar marjı ise 230baz puan azalarak 2Ç2020’de %12,1 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 18,8mn TL net finansman gideri (2Ç2019: 13,5mn TL)kaydederken, yatırım faaliyetlerinden 15,5mn TL net gelir kaydetmiştir. Bir önceki yılın ikinci çeyreğinde yatırım faaliyetlerinden 7,6mn TL net gider kaydedilmişti.
İkinci çeyrekte açıklanan net dönem karı sonrasında Şirket’in 2020 Ocak – Haziran dönemindeki net dönem karı 1,4mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı dönemindeki net dönem karı 36,8mn TL idi.
Tümosan Motor (TMSN, Pozitif): Şirket 2Ç2020’de 6,1mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Şirket 2Ç2019’da 12,1mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2020’de 2Ç2019’a göre %81,4 artarak 147mn TL’ye yükselirken, brüt kar %152,7 artarak 31,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in brüt kar marjı ise %21,1 olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2019’daki brüt kar marjı %15,2 idi. Operasyonel giderler 7,3mn TL artışla 24,7mn TL olurken, diğer faaliyet gelirleri 7,2mn TL’yi göstermiştir. Böylece, 2Ç2020’deki faaliyet karı 13,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2Ç2019’daki faaliyet zararı 5,4mn TL idi. Şirket’in net finansman gideri yıllık %2 azalarak 9,2mn TL olmuştur. 1,8m TL’lik vergi geliri sonrasında net dönem karı 6,1mn TL’yi göstermiştir.
2. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte, ilk çeyrekteki zarara bağlı olarak, 2020 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem zararı 2,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019’nın aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 18,1mn TL idi.
Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): Şirket’in 2Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık olarak %19,4 oranında artarak 370mn TL’ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 385mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri, yurtiçi satışların desteğiyle yıllık %3,8 oranında artarak 2Ç2020’de 4.424mn TL’ye yükselirken, brüt kar %2,7 oranında azalmış ve 1.193mn TL’ye düşmüştür. Brüt kar marjı ise 180baz puan azalarak 2Ç2020’de %27,0 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 222,1mn TL esas faaliyetlerden net gider (2Ç2019: 33,5mn TL) kaydederken, 13,3mn TL net finansman geliri yazmıştır. Bir önceki yılın ikinci çeyreğinde 241,7mn TL net finansman gideri kaydedilmişti.
İkinci çeyrekte açıklanan net dönem karı sonrasında Şirket’in 2020 Ocak – Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 600,1mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 35,5mn TL idi.
Yataş (YATAS, Nötr): Şirket’in 2Ç2020’deki net dönem karı yıllık olarak %60,4 oranında gerileyerek 11,1mn TL olmuştur. Piyasanın ortalama kar beklentisi 12mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri yine yıllık olarak %13,6 oranında gerileyerek 2Ç2020’de 275,1mn TL’ye düşerken, brüt kar %28,9 oranında azalmış ve 93,5mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 730baz puan düşerek 2Ç2020’de %34,0 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket’in faaliyet giderleri %21,5 oranında azalarak 2Ç2020’de 68,4mn TL olurken, bu çeyrekte 11,6mn TL net finansman gideri (2Ç219: 15,1mn TL) kaydedilmiştir.
İkinci çeyrekte açıklanan net dönem karı sonrasında 2020 Ocak – Haziran dönemi net dönem karı, bir önceki yılına aynı dönemine göre %30,9 oranında azalarak 29,2mn TL olmuştur.
Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): 28.07.2020 tarihli duyuruda başvurusu bildirilen Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin “İletim Sisteminden Geçici Süre İle Ayrılma” talebi TEİAŞ tarafından dün kabul edilmiş olup, üretim geçici olarak durdurulmuştur.
Bizim Toptan (BIZIM, Sınırlı Pozitif): Şirketin; gerek gıda ve perakende iş kolunda verimliliği artırmak, bu alanda sinerjiler yaratmak ve gerekse de iş ortaklığı tedarik modeli (franchising) SEÇ Market kanalının bu oluşum ile daha hızlı geliştirilerek yönetilmesini sağlamak üzere daha etkin ve odaklanmış bir yapı kurulması amacıyla sermayesini temsil eden payların %90’ına Şirket, kalan %10’una ise yönetim kuruluna aday gösterme imtiyazı ile birlikte Yıldız Holding’in iştirak edeceği ithalat, ihracat ve market işletmeciliği çerçevesinde yurtiçinde perakende ticareti faaliyetlerinde bulunmak üzere “Seç Marketçilik Anonim Şirketi” unvanı altında 50.000 TL sermayeli bir şirket kurulmasına karar verilmiştir.
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr):Bağlı ortaklığı Razi Petrochemical Co’nun 19.08.2020 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’unda, payları %100 Razi Petrochemical Co.ya ait olan Raintrade Petrokimya ve Dış Ticaret A.Ş’nin tasfiye edilmesine karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: TCMB tarafından Haziran 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Buna göre Konut Fiyat Endeksi, haziranda aylık %2,6, yıllık ise %25,7 artış gösterdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Çemaş Döküm (CEMAS, Sınırlı Pozitif): Şirket 2020 yılının ikinci çeyreğinde 50mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 13,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %2,3 oranında artarak 44,4mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %5,6 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %9,6 oranında azalmıştır. Operasyonel giderleri %15,5 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 1,4mn TL gelir kaydetmiştir. Esas faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %7,9 oranında azalmış ve 4,1mn TL olmuştur. Borsa’da işlem gören Şirket’e ait Niğbaş payları’nın değerlenmesi sonucu yatırım faaliyetlerinden 39,9mn TL gelir, finansman tarafında 6,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesinde 50,2mn TL kar elde edilmiş ve 322bin TL vergi geliri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 50mn TL olmuştur.
İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte 2020 yılının ilk altı aylık dönemde 54,5mn TL kar elde edilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 26,2mn TL kar açıklamıştı.
Çuhadaroğlu Metal (CUSAN): Şirket 2020 yılının ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %75,7 oranında azalmış ve 1,8mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %6,1 oranında azalarak 87,5mn TL’ye gerilemiştir. Satışların maliyeti %4 oranında azalmış ve brüt kar da %14,9 oranında gerilemiştir. Operasyonel giderleri %1,4 oranında azalan şirket, diğer faaliyetlerden 1,6mn TL gider kaydetmiştir. Böylece esas faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %71,6 oranında azalmış ve 2,9mn TL’ye inmiştir. Finansman tarafında 2,1mn TL gider kaydedilmiştir. 1,8mn TL’lik vergi gideri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 1,8mn TL olmuştur. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte 2020 yılı ilk altı aylık dönemde ise 3,2mn TL kar elde edilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 6,9mn TL kar açıklamıştı.
Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB, Sınırlı Negatif): Şirket 2Ç2020’de 11mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Şirket 2Ç2019’da 9,3mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2020’de yıllık %0,7 oranında azalarak 167mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %1 oranında artmış ve böylece brüt kar %3,8 oranında azalarak 57,4mn TL’ye gerilmiştir. Operasyonel giderler ise %5,3 oranında artarak 38mn TL’ye yükselmiş ve 11,3mn TL’lik diğer faaliyet gelirleriyle birlikte Şirket’in faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %109,1 artarak 30,7mn TL olmuştur. Buna ek olarak, yatırım faaliyetlerinden net 0,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Finansman tarafında net 42,9mn TL gider kaydedilmiş ve dönem zararı açıklanmasında ana etken olmuştur. 2Ç2019’daki net finansman giderleri 26,5mn TL idi. 0,9mn TL’lik vergi geliri sonrasında net dönem zararı 11mn TL’yi göstermiştir.
2. çeyrekte açıklanan net dönem zararıyla birlikte Ocak-Haziran dönemi net dönem zararı 18,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019’un aynı dönemindeki net dönem zararı 19,9mn TL idi.
Park Elektrik (PRKME, Nötr): Şirketin 18 Haziran 2020 tarihinde duyurduğu Bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş., ile Düzgün İş Makinaları İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan ve 18 Ağustos 2020 tarihine kadar sürecek olan kömür satışına ilişkin sözleşmede teslimatın devam etmesi nedeniyle süre uzatımına gidilmiş olup, sözleşmenin süresi 31 Ekim 2020 olarak revize edilmiştir.
Parsan (PARSN, Sınırlı Negatif): Parsan 2020 yılının 2. çeyreğinde 7,3 TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Şirket 2019’un aynı çeyreğinde 6,3mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 2019’un 2. çeyreğine göre %41,9 oranında azalarak 79,9mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar ise %20,7 düşüşle 31,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, brüt kar marjı 10,4 puan artışla %39,1’i göstermiştir. Operasyonel giderler %25,3 azalışla 15,3mn TL olurken, diğer faaliyet giderleri 0,03mn TL’yi göstermiştir. Böylece 2Ç2020’deki faaliyet karı 15,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2Ç2019’daki faaliyet karı 19mn TL idi. Buna ek olarak, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan toplam 6,2mn TL gelir yazılmıştır. Finansman tarafında net 40,4mn TL’lik gider kaydedilmiştir. 2Ç2019’daki finansman gideri 19,1mn TL idi. 7,3m TL’lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 7,3mn TL’yi göstermiştir.
2. çeyrekte açıklanan net dönem zararıyla birlikte Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 6,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019’un aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 21mn TL idi.
RTA Laboratuvarları (RTALB, Pozitif): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCRTespit Kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında, Firmaya 500.000 adet ürün siparişi verilmiştir. Söz konusu ürünlerin teslimi en geç 02.09.2020 tarihinde İlgili Kuruma yapılacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,31 seviyesinden %9,37 seviyesine yükseldi. Çarşamba günü TCMB 10 milyar tutarında 21 günlük repo ihalesi açarak piyasayı %11,27’den fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 208,4 milyar TL ile 100 milyar TL’si (50 milyar 3 aylık,%6,75 + 50 milyar TL 1 aylık,%11,15) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 98,7 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 6,9 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 2,7 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,67 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,64-%0,69 bandında hareketin ardından, Fed’in temmuz ayına ilişkin yayınlanan toplantı tutanaklarında, ABD’nin ekonomik görünümüne ilişkin karamsar değerlendirmelerin gözlenmesinin etkisiyle %0,65 seviyesinden günü düşüşle kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta günlük bazda 40 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 80 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi