Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.05.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalar bu sabah yön arayışındalar. Hafta başında aşı haberleriyle dalgalanan ABD borsaları bugün vadelilerde %0,5 civarında alıcılı. Avrupa vadelileri ise hafif satıcılı bir görüntü sergilerlerken, Asya borsaları karışık. Şu aşamada yeni bir katalizör eksikliğinde küresel borsalar gün içerisinde yatay bir görüntü sergileyebilirler. Diğer yandan, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde bu sabah ayrışmalar gözlemlerken, swap haber akışıyla dün 6,75’lere kadar gerileyen Dolar /TL şu dakikalarda 6,80 seviyesinin hafif altında seyrediyor. Kurdaki hareketle birlikte, BIST100 endeksinin güne %1’e yakın alıcılı bir görüntüyle başladıktan sonra gün içerisinde bant hareketi yapmasını bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

İlaç şirketi Moderna’nın, koronavirüs için yaptıkları aşı deneylerinin ilk aşamasından umut verici sonuçlar elde ettiklerini açıklamasıyla oluşan iyimserlik küresel piyasaları destekledi. Ancak dün kapanışa doğru iyimserlik azaldı ve ABD’de bazı yayın kuruluşlarında Moderna’nın aşı denemesi ve aşının etkinliği ile ilgili endişeleri dile getiren haberlerin yayınlanması ile S&P 500 günü %1 civarında ekside kapattı. Bugün ise Asya borsalarında karışık bir seyir gözleniyor, ABD vadelileri ise artıda. Cuma günkü Ulusal Halk Kongresi öncesinde Çin Merkez Bankası, kredi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmezken, Japonya Merkez Bankası’nın cuma günü olağanüstü toplanacağı görülmekte. Bankanın, küçük şirketlere yönelik kredi programına dair açıklamalar yapması bekleniyor. USD/TL kuru ise swap haber akışının izlenmesiyle birlikte dolar karşısında olumlu seyrini sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, birçok ülkeyle swap görüşmelerinin yerel paralarla ticareti de kapsayacak şekilde sürdürüldüğünü, Türkiye’nin 2 ülke ile swap anlaşmasına vardığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Yurt dışından ithal edilen 800’den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

  • Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB’nin toparlanmasına yardımcı olmak üzere 500 milyar euroluk destek paketinde anlaşma sağladı. Trump, esaslı reformlar yapmaması halinde DSÖ’ye sağladığı fonları 30 gün sonra kalıcı olarak donduracağını açıkladı. İngiltere’de, Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrasında birçok üründe gümrük vergilerinin indirilmesi yönelik bir plan açıkladı, ticaretin söz konusu plan dahilinde %60’ının vergisiz olarak yapılacağı belirtildi. Mevcut durumda ise bu oran %47 seviyesinde bulunuyor.
  • Almanya’da mayıs ayında normalleşme adımları ile ZEW beklentiler endeksi 28,2 seviyesinden 51 seviyesine gelerek keskin bir şekilde arttı. Data geleceğe yönelik olumlu sinyaller verirken, cari durum endeksi ise -91,5 seviyesinden -93,5 seviyesine geriledi. Euro Bölgesi beklentiler endeksi de 25,5 seviyesinden 46 seviyesine yükseldi. Beklentiler endeksinin iyi gelmesi ekonomik toparlanmanın yılın son çeyreğinde mümkün olabileceğine işaret etmekte.
  • Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Mnuchin dün ABD Senatosu Bankacılık  Komitesi’nde konuştu. Mnuchin konuşmasında yeniden açılmanın zamanlamasına vurgu yaptı ve eğer ertelenirse kalıcı ekonomik zarar oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu. Toparlanmanın ise 3. çeyrek itibarıyla başlayabileceğini belirtti. Powell ise sağlık krizi sona erene kadar tam bir toparlanmanın olmayacağını belirtirken, yerel hükümetlerin ve federal hükümetin işçi çıkarmaları ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceği uyarısında bulundu. Daha önceki konuşmalarında olduğu üzere Powell krizin aşılmasında  mali tarafın önemini tekrarladı.

Günün odak noktası Fed’in 28-29 Nisan tarihlerindeki FOMC toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak.  Fed, nisan ayındaki FOMC toplantısında beklentilerle uyumlu olarak faiz değişikliğine gitmemiş ve federal fonlama faiz aralığını %0-%0,25 seviyesinde sabit tutmuştu. %2’lik enflasyon hedefi azalan talep ve düşen petrol fiyatları ile zor durumda ve işsizlik de tarihi dip seviyelerden, tarihi yüksek seviyelere evrildi. Bu değişen duruma karşı ”Fed negatif faiz uygular mı?” sorusunu gündeme getirmişti. Powell son konuşmasında negatif faize sıcak bakmadığını belirtmişti fakat yine de tutanaklarda yüksek işsizlik-düşük enflasyonla nasıl mücadele edileceğine ilişkin ipucu aranacaktır.

TSİ 16.30’da BoE Başkanı Andrew Bailey ve Para Politikası Kurulu’nun diğer üyeleri, milletvekillerinin, koronavirüs salgınının İngiltere ekonomisi üzerindeki etkisi üzerine sorularını yanıtlayacak. Euro Bölgesi’nde TSİ 11’de nisan ayı TÜFE verileri izlenecek.

Yurt iç tarafta TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin tüketici güveni verisi açıklanacak. TSİ 14.30’da mart ayı konut fiyat endeksi verisi izlenecek. Öte yandan, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile 81 ilin 365 oda, borsa başkanı ve 61 sektör meclis başkanıyla ile telekonferans ortamında bir araya gelecek. Bakan Albayrak, reel sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyecek, hükümetin reel sektörü rahatlamak adına attığı ve atacağı adımları anlatacak.

  • Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, koronavirüs salgının olumsuz etkilerinin keskin gözlenmediği mart ayında bir önceki aya göre %1,7 oranında artarak 58,2 seviyesine yükselmişti. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü, ancak içerisinde bulunduğumuz dönemde virüsün etkileri ile nisan ayından itibaren endekste bir miktar düşüş bekleniyordu. Nitekim mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre %5,8 oranında azalarak 58,2 seviyesinden 54,9 seviyesine gerilemişti.

Öte yandan, TCMB tarafından Mart 2020 dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı. Buna göre, martta 2019 sonuna kıyasla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 3 milyar dolar azalarak 177,6 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 1,2 milyar dolar gerileyerek 7,8 milyar dolara geriledi.

Cuma günü açıklanacak rezerv gelişimini pazartesi günü paylaşılan bilanço verileriyle tahmin edebiliyoruz. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 15 Mayıs haftasında dış varlıklar 87,8 milyar USD seviyesinden 86,4 milyar USD seviyesine gerileyerek 1,4 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 85,8 milyar USD seviyesinden 84,4 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 56,1 milyar USD seviyesinden 54,9 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,1 milyar USD azalarak 26 milyar USD seviyesinden 25,9 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): Banka tarafından, yurt içinde 30 milyar Türk Lirası’na kadar farklı vadelerde TL cinsinden ve vadesinin 5 yılı aşmayacak şekilde finansman bonosu ve/veya tahvil ihraç edilmesine karar verildiği duyurulmuştur. Bu kapsamda da BDDK, SPK ve diğer merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması ve diğer işlemlerin yürütülmesi için Genel Müdürlük’e yetki verilmesine karar verilmiştir.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane, Pegasus Hava Yolları’nın uçuşlara yeniden başlamaya hazır olduğunu belirterek, salgınla ilgili tablonun iyileşmeye devam etmesi ve yetkili bakanlıkların uygun görmesi halinde mayıs sonu ile haziran başında uçuşlara iç hatlarla başlamayı planladıklarını bildirdi. (Kaynak: AA)

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Katar Finans Merkezi Düzenleyici Otoritesi (QFCRA) Banka’nın bankacılık faaliyetlerini yürütmek üzere lisans başvurusunu onaylamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın not görünümünü “durağan”dan “negatif”e indirdi. Halk Bankası’nın notunu “B+”dan “B”ye indiren kredi derecelendirme kuruluşu negatif görünümünü korudu. Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın notunu ise “B+” olarak teyit etti. Kaynak: Dünya

Gümrük Vergisi: Yurt dışından ithal edilen 800’den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan İthalat Rejimi Kararı’na Ek Karar’a göre; gümrük tarife istatistik pozisyonları belirtilen 800’den fazla ürünün ithalatından ilave gümrük vergisi alınacak. Tahsil edilecek ilave gümrük vergisi, 30 Eylül 2020’ye kadar yüzde 30’a varan oranlarda, 1 Ekim 2020’den itibaren ise yüzde 10 puana kadar daha düşük oranlarda uygulanacak. Kaynak: Bloomberght

Yapı İzin: Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2020 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre bina sayısı %1,1 ve daire sayısı %4,0 artarken, yüzölçümü %11,4 ve değeri %4,0 azaldı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğuş GYO (DGYO): Gebze Center AVM’nin, yasal düzenleme ile kapalı olan iş kolları hariç, 1 Haziran 2020 tarihinde hizmet vermeye başlamasına, Gebze Center AVM’de 2020 yılı Haziran ayında mağazaların yeniden açılışına destek olmak adına asgari kira bedelleri üzerinden %60 oranında kira indirimi uygulanmasına, temmuz ayında ise kiracıların normalleşme sürecine destek olmak adına asgari kira bedelleri üzerinden %40 oranında kira indirimi uygulanmasına karar verilmiştir.

Global Yatırım Holding (GYHOL, Nötr): Global Yatırım Holding dolaylı iştiraki Nassau Cruise Port’un (NCP) kalan yatırımlarını tamamlamak için 2021 ortalarında Bahamas Investment Fund (BIF) aracılığı ile sermaye artırımına ve ilave borçlanmaya gitmeyi planlanladığını duyurdu. Açıklamaya göre NCP, Global Yatırm Holding’in dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding’in (GPH) iştiraki konumunda bulunuyor.

İhlas Yayın Holding (IHYAY):03.03.2020 tarihinde yapılan Özel Durum Açıklaması ile Holding’in grup şirketlerinden İhlas Haber Ajansı A.Ş’nin halka açılma kararı almış olduğu ve bu konuda ön hazırlıkların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verildiği bildirilmişti. Bu kapsamda Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı ortaklığı 18.05.2020 tarihinde “Hakja Arz Sözleşmesi” imzalamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi, günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,23 seviyesinden %8,25 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 162,9 milyar TL ile 132,4 milyar TL’si (71 milyar TL haftalık, %8,75+61,4 milyar TL 3 aylık %7,91) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 30,5 milyar TL’si %7,75’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, gün içerisinde %0,68-%0,74 bandında hareketin ardından, aşı ile ilgili haber akışının izlenmesiyle bugün sabah saatlerinde %0,69’larda seyrediyor.

Yurt içi tahvil piyasasında, pazartesi günü küresel çapta risk iştahının canlanması ve TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle, verim eğrisi genelinde hacimsiz piyasada 10-15 baz puana varan düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 6 baz puanlık düşüşle %8,02 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 12 baz puanlık düşüşle %13,02 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda değişmeyerek %13,21 seviyesinde yatay kaldı.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi