SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalarda ABD’de başlayan ve Avrupa’ya sirayet eden bankacılık krizine yönelik gelişmeler yakından izleniyor. Düzenleyici kurumlar sorunun büyümemesi için oldukça aktifler. İsviçre’nin en büyük bankası UBS, dün Credit Suisse’i 3,2 milyar USD’lik bir devralmayla satın almayı kabul etti. Diğer yandan, Fed ve beş büyük merkez bankası Dolar swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı aldı. Söz konusu haber akışları bir miktar rahatlama yaratsa da bulaşma, ABD bölgesel bankalarının kırılgan durumu gibi bir takım riskler piyasanın bu sabah temkinli bir modda kalmasına neden oluyor. ABD ve Avrupa vadelileri yatay seyrederken, MSCI Asya Pasifik endeksinde %1- %1,5 oranında düşüş görülüyor. Credit Suisse bağlantılı riskli tahvillerin endişe yaratması nedeniyle Hong Kong’da işlem gören ve satış baskısı altındaki finansalar hisseler Asya’daki düşüşe öncülük ediyor. Yakından izlenen ve %3,50’nin hafif üzerine çıkan ABD on yıllık tahvil faizi ise şu sıralar cuma kapanışı olan %3,43 seviyesine yakın hareket ediyor. Bankacılık krizine yönelik gelişmeler günbegün izlenmeye devam edilecekken, çarşamba günü Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması odakta olacak. Her ne kadar Fed’in bu haftaki toplantısında faizleri 25 baz puan artırması beklense de küresel finansal stabiliteye yönelik kaygılar nedeniyle Fed’in bu toplantıyı pas geçme ihtimali de çok düşük değil. Bankacılık krizine yönelik gelişmeler yurtiçinde de yakından izlenecektir. Geçen hafta genele yayılan satışlarla haftayı %4,61 oranında düşüşle kapatan BIST100 endeksi de katalizör eksikliğinde yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara paralel hareket edebilir. Endeksin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu arada endekste devam eden düşük işlem hacmini de not etmekte fayda var. Yurtiçinde bu hafta perşembe günü TCMB faiz kararı takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
OECD tarafından Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, iş dünyası ve tüketici iyimserliğinin toparlanmaya başlaması, gıda ve enerji fiyatlarının gerilemesi ve Çin’in tamamen yeniden açılmasıyla küresel ekonomide daha olumlu işaretler ortaya çıkmaya başladığı belirtilmekte.
- Bu kapsamda, 2022 yılında %3,2 seviyesinde gerçekleşen küresel ekonominin büyüme oranının, kasım ayında yayınlanan bir önceki rapora göre 2023 yılı için %2,2’den %2,6’ya ve 2024 yılı için %2,7’den %2,9’a yukarı yönlü revize edildiği belirtilmekte. Bununla birlikte, küresel büyümenin, yukarı yönlü revize edilmesine karşın uzun dönemli trendin altında kalması ve para politikası sıkılaştırmasının etkisini sürdürmesi öngörülmekte.
- 2023 yılı için, büyüme tahmini en fazla yukarı yönlü revize edilen ülkeler; ABD (1 puan), Çin (0,7 puan) ve Almanya (0,6 puan) olarak öne çıkarken, büyümesi en fazla aşağı yönlü revize edilenler ise Güney Afrika (0,5 puan), Japonya ve Arjantin (0,4 puan) oldu.
- Özellikle, Ukrayna’daki savaşın gidişatının ve daha kapsamlı sonuçlarına ilişkin belirsizliğin önemli bir endişe kaynağı olduğu, ayrıca para politikası değişikliklerinin etkisinin gücünü ölçmenin zor olduğu ve etkilerinin mali kırılganlıkları ortaya çıkarmaya devam edebileceği ifade edilmekte. Diğer yandan, küresel enerji piyasalarındaki baskıların da yeniden ortaya çıkması olasılığının fiyat artışlarının yoğunlaşmasına ve daha yüksek enflasyona yol açabileceği belirtilmekte.Türkiye’ye ilişkin beklentilere bakıldığında, 2023 yılı büyüme tahmini %3’ten %2,8’e hafif aşağı yönlü revize edilirken, 2024 yılı için %3,4’ten %3,8’e yukarı yönlü revize edildi. Özellikle, Türkiye’deki ekonomik faaliyetin depremler nedeniyle bu yılın başlarında önemli ölçüde gerileyeceği belirtilirken, yeniden inşa başladığında artacak harcamalarla birlikte ekonomide toparlanma görüleceği vurgulanmakta. Türkiye’de ortalama yıllık manşet enflasyon tahmini ise 2023 yılı için %44,6 seviyesinde korunurken, manşet enflasyonun 2024 yılı için 0,7 puan aşağı yönlü revize edilerek ortalama %41,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı. Mart ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların, yıl sonuna ve 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinde kısmi yükseliş görülmekte. Bu yıl sonu büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edildiği gözlenirken, gelecek yılda ise daha sınırlı aşağı yönlü güncellemeyle birlikte %4 seviyesinin üzerinde büyüme öngörülmeye devam edilmekte. Bu yıl sonu ve gelecek yıl sonu cari açık beklentilerinde ise önemli ölçüde yukarı yönlü revizeler gözlenmekte.
- Katılımcılar, bu yıl sonu TÜFE beklentisini, %35,76 seviyesinden %37,72’ye yukarı yönlü revize ettiler. Son açıklanan şubat ayı TÜFE yıllık bazda baz etkisiyle birlikte %57,68’den %55,18’e gerilemişti ve 1 yılın en düşük seviyesinde kaydedilmişti.
- Piyasa katılımcılarının aylık enflasyon beklentisine baktığımızda; mart ayında %2,88 artış sonrası nisan ayında %2,89 ve mayıs ayında ise %2,53 artış öngörülmekte. Neticede anket katılımcılarının beklentileri bu yılın ilk yarısında TÜFE’deki yavaşlamanın süreceği yönünde. Aylık beklentilere göre yıllık TÜFE’nin martta %51,38 seviyesine, nisan ayında %45,23’e ve mayısta %44,59’a gevşemesi beklenmekte.
- Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu için büyüme beklentisi %3,61’den %3,45 seviyesine aşağı yönlü revize edilmiş. Gelecek yılki büyüme beklentisi ise %4,48’den %4,38 seviyesine daha sınırlı aşağı yönlü güncellemeyle birlikte %4 seviyesinin üzerinde büyüme öngörülmeye devam edilmekte.
- Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 30,6 milyar USD’den 36 milyar USD’ye ve gelecek yıl sonu cari açık beklentisi ise 21,6 milyar USD’den 25,9 milyar USD’ye önemli ölçüde yukarı yönlü revize edilmiş.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, piyasaların odak noktasında çarşamba günü Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Ayrıca Fed’in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlanacak. Fed geçen ayki toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %4,50-%4,75 bandına yükseltmişti ve böylece sıkılaşma hızını yavaşlatmayı sürdürmüştü. Son olarak Powell’ın, mart ayının başlarında Banka’nın yarıyıl para politikası raporunu sunmak amacıyla Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde gerçekleştirdiği sunumunda, mart ayı toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını ve ek verileri görene kadar bu konu hakkında bir karar almayacaklarını belirtmişti. Bunun yanında, ABD’de son günlerde orta ölçekli birkaç bankanın iflasıyla yaşanan banka krizinin ardından gündeme gelen finans sektöründeki sistemik riskler nedeniyle ABD hükümeti ve Fed tarafından açıklanan kapsamlı tedbirlerle artan endişeler azalmakla birlikte, son gelişmelerin, bankacılık sektörüne ilişkin endişeleri canlı tuttuğu ve bu durumun, piyasalarda Fed’den daha güvercin duruş sergileyebileceğine, bunun yanında banka kriziyle birlikte mart toplantısında pas geçme ihtimaline yönelik beklentilerin de arttığı gözlenmekte. Piyasalarda, banka krizinin etkileri ve enflasyon göstergelerinde son dönemde gözlenen gevşemenin de etkisiyle Fed’in büyük olasılıkla bu haftaki toplantısında faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor. Cuma günü ayrıca ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan mart ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Şubat ayında imalat PMI, 46,9’dan 47,3 seviyesine beklentilerin üzerinde artışla imalat sektöründe daralma hızının yavaşladığına işaret etmekle birlikte zayıf talep nedeniyle 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini dördüncü aya taşımıştı. Hizmet PMI ise şubatta beklentilerin üzerinde artışla 46,8’den 50,6 seviyesine yükselerek hazirandan bu yana ilk kez daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçmişti. Öncü verilere göre, mart ayında ise imalat PMI’ın 47,3 seviyesinde yatay seyrederek imalat sektörünün daralma hızını koruması ve hizmet PMI’ın ise 50,3 seviyesine hafif gerileyerek hizmet sektöründe büyüme hızının hafif yavaşladığına işaret etmesi bekleniyor. Cuma günü öte yandan, şubat ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edilecek. Diğer yandan, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 192 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti. Ayrıca konut piyasası verilerinden, yarın şubat ayı ikinci el konut satışları ve perşembe günü ise yeni konut satışları verileri takip edilecek.
- Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında başta yarın ve çarşamba günü ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları olmak üzere birçok ECB üyesinin gerçekleştirecekleri konuşmalar olacak. ECB, geçen haftaki toplantısında faizleri büyük bir çoğunluğun desteğiyle beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı, gelecek toplantılardaki faiz kararlarına yönelik sinyal vermemişti. Bölgede enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağının öngörüldüğü vurgulanmıştı. Finansal piyasalarda yaşanan gerilimi yakından izledikleri, faiz patikası için mevcut belirsizlik ortamında bir sinyal vermenin mümkün olmadığı ve kararların veri odaklı alınmaya devam edileceği ifade edilmişti. Bu kapsamda, bu hafta Lagarde’ın ve diğer üyelerin konuşmalarında, Banka’nın para politikasına ilişkin verebilecekleri olası yeni sinyaller yakından takip edilecek. Cuma günü ayrıca Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan mart ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Bölgede şubatta imalat PMI’lar, Fransa’da yeniden daralma bölgesine geçerken, diğer bölgelerde de daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Şubatta hizmet PMI’lar ise bölge genelinde büyümeye işaret etmişti, Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde büyüme bölgesindeki seyirlerini ikinci aya taşırken, Fransa ve İngiltere’de büyüme bölgesine geçmişti. Öncü verilere göre, mart ayında ise, bölge genelinde imalat PMI’ların hafif yükselişlerle imalat sanayinde daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etmesi beklenirken, hizmet PMI’ların ise Almanya’da hafif yükselişle hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına, Euro Bölgesi’nde, Fransa’da ve İngiltere’de ise hafif düşüşlerle sektörde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmesi beklenmekte.
- Diğer yandan, perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı takip edilecek. BoE, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükseltmişti ve böylece politika faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelerde sürdürmüştü. Bunun yanında Banka, gelecekteki faiz artırım hızını belirtmek için kullandığı “güçlü şekilde” ifadesini yeni metinde kullanmazken, enflasyonun büyük olasılıkla tepe yaptığını ve kasım ayında tahmin edilene göre bu yıl daha fazla düşüş beklendiğini ifade etmişti, böylece faiz artışlarının hızını yakında azaltmaya başlayabileceğine işaret etmişti. Banka’nın bu haftaki toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlatması bekleniyor.
Yurt içinde ise, bugün ocak ayı uluslararası yatırım pozisyonu ve şubat ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), yarın ocak ayı tarımsal girdi fiyat endeksi, perşembe günü mart ayı tüketici güven endeksi ve cuma günü ise şubat ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri ve TOBB kurulan ve kapanan şirketler şubat ayı istatistikleri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB’nin PPK toplantısı izlenecek.
- Aralık ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistiklerine göre, net uluslararası yatırım pozisyonu açığı geçen yılın üçüncü çeyreğinin sonundaki (eylül ayı sonundaki) -224,7 milyar USD’den 54,4 milyar USD’lik artışla geçen yılın dördüncü çeyreğinin sonu (aralık ayı sonu) itibarıyla -279,1 milyar USD seviyesine yükselmişti, uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranı ise -%26,6 seviyesinden (GSYH 2022 yılı üçüncü çeyrek kümülatif verisine göre) -%30,8 seviyesine (GSYH 2022 yılı dördüncü çeyrek kümülatif verisine göre) gelmişti.
- Aralık ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, aylık %2,38’den %0,72’ye yavaşlarken, yıllık ise %121,49’dan %103,14 seviyesine gerilemişti ve eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %138,15’ten düşüşünü sürdürmüştü.
- Şubat ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık bazda %4,3 artışla 82,5 seviyesine yükselmişti ve böylece Mart 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Öncesinde açıklanan Bloomberg HT tüketici güven ön endeksi martta aylık %0,39 düşüşle 64,42 seviyesine gerilemişti. Detaylara bakıldığında, tüketicilerin mevcut durum algısında ve geleceğe yönelik beklentilerinde kısmi gerilemeler gözlenirken tüketim eğiliminde ise artış kaydedilmişti.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan ocak ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verilerine göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı ocakta aylık %16,4 düşmüştü ve altı aydır aylık gerilemekteydi. Bununla birlikte veri tarihsel olarak en iyi ocak ayına işaret etmekteydi. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının ocakta yıllık bazda artış hızı ise %26,8’den %56,5’e yükselmişti ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti. Öncesinde açıklanan DHMİ şubat ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda %10,7 oranında düşüş sergilemişti. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının şubat ayındaki aylık 6,13 milyon kişilik seviyesi, tarihsel olarak en yüksek şubat ayı verisi olmuştu. Şubatta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %61,9’dan %47,5’e yavaşlamıştı.
- TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini 50 baz puan indirimle %8,50 seviyesine çekmişti. Kurul’un depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceği vurgulanırken deprem kaynaklı olarak enflasyon üzerindeki riskleri de dikkate alarak daha fazla indirimi kısa vadede öngörmediği gözlenmekteydi. Depremin kısa vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesini beklediği, buna karşın orta vadede ekonomide kalıcı bir etkide bulunmayacağını değerlendirdiği görülmekteydi. TCMB’nin bu haftaki faiz kararına ilişkin beklentiler ise, Bloomberg Anketi’nde politika faizi medyan tahmininin %8,50 ile sabit tutulması yönünde olduğu gözlenirken, Foreks Anketi’nde ise katılımcıların yarısı politika faizinin sabit bırakılmasını, diğer yarısı ise 50 baz puanlık indirimle %8 seviyesine çekilmesini tahmin etmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Bankanın ödenmiş sermayesinin %5’ine tekabül eden 210mn TL birinci nakit brüt temettü, 8,6 milyar TL ikinci nakit brüt temettü olmak üzere toplamda ödenmiş sermayenin % 208,96128 olan 8,8 milyar Türk Lirası nakit brüt temettü bedelinin Ortaklara dağıtılmasına karar verilmiştir. Hisse başı brüt kar payı 2,0896TL (1,8806TL net) olup, en son kapanışa göre temettü verimi %8,2 olarak hesaplanmaktadır. Dağıtım tarihi henüz belirlenmemiştir.
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2022’de 108,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket 215,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 4Ç2022’de geçen yılın dördüncü çeyreğine göre %18,5 oranında artarak 5.388,7mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise %57,9 oranında artarak 5.188,8mn TL olarak kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %84,2 oranında azalışla 200mn TL olarak gerçekleşirken brüt kar marjı da 4Ç2021’e göre 24 puan düşüşle %3,7 olarak hesaplanmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %134,5 oranında artmış ve 413,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 19,1mn TL gelir kaydedilmesinin ardından net faaliyet zararı geçen yılın aynı dönemine göre %125,5 oranında artışla 194,5mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2022’de öz kaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 70,5mn TL’lik gelir kaydeden Şirket, yatırım faaliyetlerinden de 141,6mn TL’lik gelir açıklamıştır. Dördüncü çeyrekte finansman tarafında ise net 347,3mn TL gider kaydetmiştir. Son olarak 240,4mn TL’lik net vergi gideri ve 467,8mn TL’lik azınlık payı düşüldükten sonra Şirket’in net dönem zararı 108,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Dördüncü çeyrek zarar rakamıyla beraber Şirket’in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı, geçen yılın aynı dönemine göre %44,8 oranında artarak 757,4mn TL’ye yükselmiştir.
Ayrıca Şirket tarafından Türkiye Gübre Sektörüne ilişkin 2023 yılı beklentileri paylaşılmıştır. Buna göre kimyevi gübre üretiminin ana girdileri olan amonyak, fosforik ve sülfürik asit ve bunlardan elde edilen ürünlerin fiyatlarındaki düşüşlerin 2023 yılında da devam etmesi beklenmektedir. Ham madde ve emtia fiyatlarının USD bazında uzun yıllar ortalama fiyatlara kadar gerilemesi öngörülmektedir.
Ürün fiyatları ile üretim ve navlun maliyetlerindeki normalleşmenin gübre tüketimini artırması; buğday, arpa ve mısır başta olmak üzere tarımsal ürün fiyatlarının yüksek seyretmesinin de talebi canlı tutması beklenmektedir.
2023 yılı için gübre tüketimi açısından en büyük tehdidin ise iklim kaynaklı olacağı, 2022 Sonbahar hububat ekim dönemi ve 2023 Ocak – Şubat aylarında yaşanan tarımsal kuraklığın Mart ve Nisan aylarında da devam etmesinin ise hem gübre tüketimi hem de tarımsal üretim açısından önemli risk oluşturacağı açıklanmıştır.
Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Bağlı Ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 16.03.2023 tarihi itibariyle hisselerinin tamamını satın aldığı Alsera Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından, Ser Farm Seracılık Gıda Tarım ve Sanayi Anonim Şirketi’nin sahibi olduğu yaklaşık 30bin m²’lik sera 17.03.2023 tarihinde KDV dahil 60,2mn TL bedel karşılığında devralınmıştır. Gerçekleştirilen işlemler neticesinde Cuma günü itibariyle, Alsera Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin mülkiyetinde yaklaşık 75bin m² dikili halde sera ve toplamda 48,2bin m²’lik tarla vasıflı jeotermal sera yapımına uygun taşınmaz bulunmaktadır.
Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Vangölü Elektrik Dağıtım tarafından gerçekleştirilen pano ve box alımı işi konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede birinci olmuştur. İhalede teklif edilen bedel KDV hariç 2,3mn USD’dir.
Türk Telekom (TTKOM, Nötr): 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler ile akabinde meydana gelen sel felaketinin etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla Şirketin afet bölgesinde öncelik verilen çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda Yönetim Kurulu, 31 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Şirketin 2022 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın daha sonra belirlenecek ileri bir tarihe ertelenmesini kararlaştırmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bor Karbür: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bandırma Eti Maden Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan, yatırım bedeli 80mn USD’yi bulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nin bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın sayılı tesislerinden olacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.
Savunma: Türkiye, savunma sanayisindeki ihracat fırsatları ve tedarikte yaşanan sorunların çözümü için 84 ülkeyle “savunma sanayisi işbirliği anlaşması” imzaladı. Bu anlaşmalar, tarafların güvenlik kuruluşlarının ihtiyacı olan her türlü savunma sanayisi ürünü ve hizmetinin doğrudan tedariki, geliştirilmesi, üretilmesi, üçüncü taraflara satılması, envanterde bulunan sistem ve platformların bakım, idame, modernizasyonları, teknoloji transferi, eğitim, bilgi ve belge alışverişi gibi konuları kapsıyor. Kaynak: AA
Tahıl: Mariya Zaharova, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın uzatılmasına ilişkin Rus haber ajanslarına açıklama yaptı. Rusya Federasyonu’nun anlaşmanın 60 güne kadar uzatılmasını kabul ettiğini belirten Zaharova, “Rusya tarafının, anlaşmayı 60 gün uzatması bilgisini tüm taraflara ilettiğini hem Rusya Dışişleri Bakanlığı hem de Rusya’nın Birleşmiş Milletler daimi temsilcileri olarak defalarca ifade ettik. Bu, tüm taraflara sadece sözlü olarak değil, özel nota ile de bildirildi.” ifadelerini kullandı. Kaynak: Ekonomim
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Çelebi Hava (CLEBI, Pozitif): Şirket’in Yönetim Kurulu hisse başına brüt 42,40 TL (net 38,16TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 17 Nisan’dır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %8,5 olarak hesaplanmaktadır.
Escort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Otomasyon sistemlerinin uzaktan kontrol ve yönetim teknolojileri üzerine çalışan HUBBOX Endüstriyel Teknoloji Yazılım ve Danışmanlık Sanayi A.Ş’ne, Şirket bağlı ortaklığı Alesta Teknoloji Yatırım A.Ş üzerinden 08.07.2020 tarihinde 6 Milyon TL değerlemeyle %5, 1 Mart 2021 tarihinde ise 7,4mn TL değerlemeyle %5 iştirak etmiş ve KAP açıklamalarında duyurulmuştu. Hubbox bu defa 131,9mn TL şirket değeri üzerinden yeni yatırım aldı. Bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji Yatırtım A.Ş, yatırım turuna payını muhafaza ederek katıldı.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 50 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) ve 40 milyar TL’lik (%8,50’den, 11 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 166 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 75 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 120 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 105 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 380 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi