SABAH STRATEJİSİ
Haftanın kritik verisi olan tarım dışı istihdam TSİ 15:30’da açıklanacak. İstihdam artışının Temmuz ayındaki 528 bin kişi seviyesinden Ağustos’ta 300 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenmekte. Beklentilerden daha iyi açıklanacak veri risk iştahını bozabilir. Borsalara baktığımızda, Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,5 ve %0,3 artışla günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi de %0,3 gerilemeyle günü kapattı. Avrupa endeksleri ise genel olarak olumsuz bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi ve İngiltere’de FTSE’de sırasıyla %1,6 ve %1,9 düşüş kaydettiler. Dolar endeksi (DXY) gün içinde 110’u testi, kapanış ise 109,6’dan gerçekleşti. EURUSD’da dolardaki güçlenmeye paralel 0,9911 seviyesine kadar düşüş kaydederken kapanış seviyesi 0,9946 oldu. Yurtiçi tarafta ise 3.125 seviyesine kadar gerileme kaydeden BİST-100’de kapanış 3.143 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %0,9 düşüş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 79,8 milyar TL’yi gösterdi. Tüpraş, Erdemir ve THY aşağı yönlü hareketlerle endeksteki düşüşe en fazla etki eden hisseler olurken, banka hisselerindeki yükseliş endeksteki geri çekilmeyi sınırlandırdı. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri yatay seyrediyor. Asya’da ise MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7’ye yakın ekside. Shanghai Composite %0,1 artıda seyrederken Hang Seng ve Nikkei sırasıyla %0,9 ve %0,1 aşağıda. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki paralel yataya yakın alıcılı bir açılış bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’den tarım dışı istihdama ek olarak işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri de takip edilecek. Ayrıca ABD’de dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Euro bölgesinden ise ÜFE verisi takip edilecek veriler arasında.
MAKROEKONOMİ
ABD’de ağustos ayı S&P Global imalat PMI, 51,3’ten 51,5’e hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe büyümenin hafif hızlandığını göstermekle birlikte Temmuz 2020’den bu yana en yavaş büyümeye işaret etmeyi sürdürdü. Ayrıca ISM imalat sanayi PMI endeksi de ağustosta 52,8 seviyesinde yatay seyrederek büyümenin bir önceki aya göre aynı hızda devam ettiğine işaret etti.
Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı inşaat harcamaları, aylık %0,4 gerileyerek düşüşünü sürdürdü. Öncesinde açıklanan temmuz ayı yeni, ikinci el ve bekleyen konut satışları ile konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri de konut piyasasındaki zayıflamayı teyit etmişti.
Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 27 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 237 bin kişiden 232 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte.
Ayrıca Avrupa genelinde de ağustos ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Bölgede ağustos ayında imalat PMI’lar, İngiltere’de 46’dan 47,3’e hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti, Almanya’da 49,8’den 49,1’e ve Euro Bölgesi’nde ise 49,7’den 49,6’ya hafif gerileyerek sektörde daralma hızının hafif arttığını gösterdi. Buna karşın Fransa’da ise 49’dan 50,6’ya yükselerek yeniden eşik seviyesinin üzerine çıktı ve sektörde ılımlı büyümeye işaret etti. Ayrıca imalat ve hizmet sektörlerinde gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergelerinin 2020’den bu yana en düşük seviyelere gerilemesi, önümüzdeki dönemde PMI verilerinin düşüş yönünde baskı altında kalmaya devam edeceğine ve Avrupa’da yılın ikinci yarısında resesyon görülebileceğine işaret etmeyi sürdürmekte.
Yurt içinde ise, ağustos ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, 46,9 seviyesinden 47,4’e yükselerek ağustosta üretimdeki yavaşlamanın bir önceki aya göre daha ılımlı gerçekleştiğini ima etti. 6 aydır imalat PMI verisi daralma bölgesinde seyretmekte. Ağustosta özellikle tekstil sektörünün yeni siparişlerdeki sert düşüşle oldukça zorlandığı vurgulanmakta.
- Girdi maliyetlerinde ve ürün fiyatlarındaki artışın hız kesmesiyle enflasyon oranlarında gevşemenin devam ettiğine raporda yer verilirken, istihdamda artışın sürmesi ankette olumlu olarak dikkat çeken noktalardan.
- Fiyatlardaki artış ve iç ve dış pazarlardaki gelişmelerle birlikte yeni siparişlerde düşüşün hızlandığı görüldü. Bazı katılımcılar Avrupa talebinde azalma olduğunu bildirdi.
- Maliyet baskılarının hafiflemesinin ise önümüzdeki aylarda talepteki bozulmayı sınırlayabilecek bir unsur olarak görülebileceği de değerlendirilmekte.
Ağustos ayı TÜFE verisi öncesinde İTO tarafından yayınlanan Ücretliler Geçinme İndeksi Bülteni’ne göre, perakende fiyatlarda aylık artış hızı %4,09’den %2,29’a yavaşlarken, yıllık artış ise %99,11’den %99,91’e yükseldi. Harcama grupları bazında bakıldığında ise, ağustosta aylık bazda en yüksek artış, kültür eğitim ve eğlence grubunda (%13,99) gözlenirken, onu sağlık ve kişisel bakım grubu (%3,99), ev eşyası (%2,74), gıda (%2,70) ve konut (%0,82) izledi. Buna karşın ağustosta düşüş sergileyen gruplar ise, muhtemelen sezon indirimlerinin etkisiyle giyim (-%3,16) ve ulaştırma ve haberleşme grubu (-%1,17) oldu. Öte yandan, kültür eğitim ve eğlence grubu hariç olmak üzere fiyat artışı gözlenen diğer tüm gruplarda (gıda, konut, ev eşyası, sağlık ve kişisel bakım gruplarında) ağustosta aylık bazda artış hızı yavaşlama kaydederken, en sert aylık düşüş, kadın giyim ürünleri öncülüğünde giyim grubunda gerçekleşti. Ulaştırma ve haberleşme grubunda ise düşüş hızı yavaşlasa da son iki aydır gerileme görülmekte.
Ayrıca TCMB’nin toplam rezervleri, 26 Ağustos haftasında 0,6 milyar USD azalışla 111,6 milyar USD seviyesine geriledi. Net rezervler ise 1,3 milyar USD azalışla 12,6 milyar USD seviyesine geriledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da istihdam piyasası verilerinden, ağustos ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri takip edilecek. Temmuz ayında tarım dışı istihdamı artışı 528 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (250 bin kişi) oldukça üzerinde gelmişti. Öncesinde açıklanan ağustos ayı ADP özel sektör istihdam artışı, hafif artış beklentilerine karşın 270 binden 132 bin kişi seviyesine geriledi ve söz konusu veri, daha ılımlı bir istihdam artış hızına doğru bir yönelim olduğuna işaret etti. Bu kapsamda, ağustos ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışının da 528 bin kişi seviyesinden 300 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenmekte. Nitekim geçen hafta Fed Başkanı Powell, Jackson Hole toplantılarındaki konuşmasında, Fed’in enflasyonu düşürme çabasının muhtemelen ekonomide sıkıntılara yol açacağını ve Fed’in adımları ile iş gücü piyasasında biraz yumuşama olmasının muhtemel olduğunu belirtmişti. İşsizlik oranı ise temmuz ayında Şubat 2020’den bu yana en düşük seviye olan %3,5’e gerilemişti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlardaki, yani ücretlerdeki artış hızı ise temmuzda aylık bazda %0,4’ten %0,5’e yükselirken, yıllık ise %5,2 seviyesinde yatay seyretmişti. Ağustosta işsizlik oranının %3,5 seviyesinde yatay seyretmesi, ortalama saatlik kazançların aylık artış hızının %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık ise %5,3’e hafif yükselmesi bekleniyor. Özellikle, istihdam piyasası verilerinin seyri Fed’in eylül ayı toplantısında faiz artış hızını şekillendirecek olması bakımından yakından izlenecek.
Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da sanayi üretiminin seyrine ilişkin bilgi verecek olan temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve TSİ 17’de fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya temmuz ayı dış ticaret verileri TSİ 09’da açıklanacak. Almanya’da haziran ayında ihracatın ithalattan daha hızlı artış sergilemesinin etkisiyle aylık dış ticaret fazlası 0,8 milyar Euro’dan 6,4 milyar Euro’ya yükselmişti. Ancak Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde son açıklanan öncü veriler yılın ikinci yarısında bölge ekonomisinin resesyona girebileceğine işaret etmekte. Ayrıca Almanya’nın, Euro Bölgesi dışındaki önemli ticaret ortaklarından ABD ve Çin ekonomilerinde beklenen olası yavaşlama da dış ticaretini baskı altında bırakabilecektir. Bu kapsamda, Almanya’da temmuz ayında ihracatta düşüş ve artan enerji fiyatlarıyla ithalatta hızlanmanın etkisiyle aylık bazda dış ticaret fazlasının gerilemesi bekleniyor.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de temmuz ayı ÜFE verisi izlenecek. Euro Bölgesi’nde haziran ayında ÜFE yıllık bazda %36,2’den %35,8’e hafif gerilemesine rağmen yüksek seviyelerini korumuştu, yıllık bazda en yüksek fiyat artışları ise, yine enerji ürünleri grubunda (%92,8) gözlenmişti. Ağustosta ise ÜFE’nin aylık %2,6 artış sergilemesi ve yıllık bazda yükselişini sürdürerek %35,9 seviyesine ulaşması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından haftalık DTH ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak. Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 26 Ağustos haftasında toplam DTH miktarı 1,38 milyar USD (bireysel 0,71 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,67 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %54,7’den %54,9’a yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,04 artış, YP kredilerde %0,98 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,27 artış görmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr), İş GYO (ISGYO, Sınırlı Negatif): Şirket tarafından 01.09.2022 tarihinde İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 18,58-18,84 TL fiyat aralığından 50.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Satış işlemi sonrasında, Şirketin İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki payı %7,04 seviyesindedir. Ayrıca daha önce İŞGYO’ya satılan Beşiktaştaki taşınmaz arazi de İŞGYO’nun mülkiyetine geçmiştir.
Koza Altın (KOZAL, Nötr): İzmir-Dikili sınırları içerisinde şirket tarafından yapılması planlanan Çukuralan Altın Madeni 500.000 ton/ yıl Kırma-Eleme Tesisi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Akaryakıt fiyatlarına bugün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere indirim gelmesi bekleniyor. Brent petrol fiyatının 94 doların altına düşmesinin ardından motorinde 2 TL’nin, benzinde ise 1 TL’nin üzerinde indirim geleceği ifade ediliyor. (Kaynak: Foreks)
Aracı Kurumlar: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan haftalık bültende iki aracı kurumun unvan değişikliği başvurularının onaylandığı duyuruldu. BGC Partners Menkul Değerler’in ticaret unvanının “Vesta Menkul Değerler” olarak değiştirilmesine ve Reel Kapital Menkul Değerler’in ticaret unvanının “TFG İstanbul Menkul Değerler” olarak değiştirilmesine ilişkin başvuruyu onayladı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fenerbahçe Futbol (FENER): Şirket, Futbol A Takımının forma göğüs reklamında AVIS markasının ve diğer muhtelif mecralarda AVIS ve diğer markalarının kullanılması konusunda Otokoç Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile 2022-2023 sezonu için sözleşme bedeli 109mn TL+KDV olmak üzere 1 yıl uzatma opsiyonlu sözleşme imzalamıştır.
İşbir Sentetik (ISSEN): İşbir Sentetik tarafından yapılması planlanan İşbir Susurluk GES projesi ile ilgili “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi.
Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket, sözleşme gereği gizli olan müşterisi için girdiği ihaleyi kazanmıştır. İhale bedeli KDV hariç 2 milyon 189 bin ABD Doları olup sözleşme süreci iki yıl garanti hizmeti ve üç yıl destek hizmetini içermektedir.
Milpa Ticari ve Sınai Ürünler (MIPAZ): Şirket İstanbul – Pendik’te bulunan 2.093.940m2‘lik arazisini KDV hariç toplam 99 milyon 893 bin USD’ye satmıştır
Tümosan Motor (TMSN): Şirket, Ares Tersanecilik ve Ticaret A.Ş. ile ULAQ serisi silahlı ve insansız deniz araçları projesi kapsamında, araçlara entegre edilecek prototip yerli dizel marin motorlarının tedariki konusunda görüşmeye başlamıştır.
Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN): Şirket ile Rusya Federasyonu’nda yerleşik DONSIB Export Limited Liability Company firması ile 01.09.2022-31.08.2023 tarihleri arasında transit rejimde kömür yükünün Trabzon Limanı’na deniz yolu ile getirmesi ve Liman sahasında depolanarak yeniden yeniden gemilere sevk edilmesini kapsayan aylık 50 bin ton yük potansiyeli ile yüke limanda verilecek elleçleme ve depolama ton ücreti olarak 11 USD üzerinden sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmenin süresi bitim tarihinden en az iki ay önceden bildirilmek şartıyla Müşteri ve Şirketimizin mutabakatı halinde 1 (bir) yıl daha uzatılatılabilir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 72 milyar TL’lik (%13’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 320 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,20 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,18-%3,29 bandında hareketin ardından %3,26 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükseliş gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana varan sınırlı yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi