SABAH STRATEJİSİ
ABD borsalarında kısmi yükseliş eğilimi devam ederken, bugünkü kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde vadeliler artı bölgede hareket ediyor. Avrupa vadelileri de hafif alıcılı. Diğer yandan, Çin Merkez Bankası’nın daha sıkı para politikası uygulayabileceği spekülasyonları ve Çin Başbakanının Batı’ya karşı sert bir dil kullanması ile Çin borsasında gözlenen belirgin düşüşün diğer Asya borsalarına çok fazla yansımadığını izliyoruz. Piyasaların da bugünkü tarım dışı istihdam ile yönünü netleştirmesi muhtemel. Son gelen verilerin de etkisiyle Dolar güçlenmesi piyasanın iyi bir veri beklediğini gösteriyor. Bu kapsamda, beklentilere yakın veya altındaki rakamlar riskli varlıklarda pozitif fiyatlanabilir. Öte yandan, güçlü bir veride Dolar’da yükseliş devam edebilir ancak bu yöndeki bir veri ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin sürmesine neden olacağı için potansiyel bir Dolar güçlenmesi sınırlı kalabilir. Borsalarda ise yine sınırlı kar realizasyonları görülebilir. Zayıf bir veride, halihazırda özellikle BDDK’nın makro ihtiyati tedbirler kapsamında getirdiği bazı sınırlamalar ile TL’de oluşan kısmi iyimserlik artabilir ve Dolar / TL aylık ortalamasının bulunduğu 8,64 desteğini kırmak isteyebilir ki bu da endeksteki dünkü tepkinin belirginleşmesi ile sonuçlanabilir. Ek olarak, Arçelik dışında Koç Holding’in hisse geri alım programı açıklaması, hem Koç Grubu’nun endeksteki ağırlığı hem de oluşturacağı algı nedeniyle endekste pozitif fiyatlamalara neden olabilir. Bu kapsamda, Arçelik ve Koç Holding’in hisse geri alım duyurusunun da etkisiyle BIST100 endeksinin güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntü ile başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
Dün ABD’de haziran ayı nihai imalat PMI ve ISM imalat PMI endeksi izlendi. ISM imalat PMI 61,2’den 60,6’ya geriledi. Rapora göre arz kısıtları devam ederken, firmalar kalifiye işçi bulmakta zorlanmakta ve istihdam alt endeksi daralma bölgesinde. Yeni siparişler de tarihi yüksek seviyelerde gelmeye devam etti. IHS Markit imalat PMI ise 62,6 seviyesindeki öncü veriden 62,1’e hafif geriledi. ISM ile uyumlu olarak emek arzı eksikliği ve arz kısıtları ile fiyat baskıları artmakta. Bugünkü tarım dışı öncesi haftalık işsizlik maaşı başvuruları 364 bin kişiye, süregelen işsizlik maaşı alan kişi sayısı ise 3,47 milyon kişiye geriledi ki salgın sonrası en düşük rakamları işaret etmekte.
Avrupa tarafında haziran ayına ilişkin imalat PMI verileri açıklandı. İmalat PMI’lar, Almanya’da 64,4’ten 65,1’e ve Euro Bölgesi’nde 63,1’den 63,4’e yükselerek imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret ederken, Fransa’da 59,4’ten 59’a, İtalya’da 62,3’ten 62,2’ye ve İngiltere’de ise 65,6’dan 63,9’a hafif geriledi. Ayrıca arz yönlü kısıtlamaların sürdüğü gözlenirken ve ortalama tedarik süreleri anket tarihindeki rekor seviyelere ulaştı. Fiyatlar cephesinde ise, girdi fiyatları ve ürün satış fiyatları rekor oranlarda artışlar kaydetti.
Yurt içinde imalat PMI endeksi haziran ayında güven endeksleriyle uyumlu olarak artış gösterdi ve tekrar büyüme eşik değerinin üzerine çıktı. Üretim ve yeni siparişler toparlanırken istihdam artışının güçlenmesiyle imalat PMI endeksi 49,3’ten 51,3 seviyesine yükseldi. Haziran ayında ihracatın rekor kırmasını öngördüğümüz görüntüyle uyumlu olarak yurt dışından alınan yeni siparişlerde ocak ayından beri en güçlü artışın kaydedildiği paylaşıldı. Raporda ham madde teminindeki sıkıntıların sürdüğü ve bundan dolayı aslında imalat sektöründe daha güçlü büyümenin engellendiği belirtildi, bununla bağlantılı olarak da malzeme teminindeki sıkıntılarla mevcut nihai ürün stoklarının kullanıldığı vurgulandı. Tedarikçilerin teslimat sürelerinin de arttığı ancak geçen yılın eylül ayından beri en ılımlı düzeyde gerçekleştiğine raporda yer verildi. Raporda arz kesintilerinin devam ettiği belirtilirken, hem girdi maliyetleri (TL’deki değer kaybı, başta metal olmak üzere ham madde fiyatlarındaki yükseliş) hem de nihai ürün fiyatları enflasyonunun hızlandığı vurgulandı.
ABD tarafında, TSİ 15.30’da haziran ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. Mayısta tarım dışı istihdam artışı 650 bin kişi seviyesine yükselmesi beklenirken 559 bin kişi seviyesinde gerçekleşmiş, buna karşın bir önceki aya göre artış kaydederek istihdam piyasasının iyileştiğine işaret etmişti. Bu arada firmaların, artan taleple başa çıkmak için işçileri yeniden işe almakta zorlandıkları ve yeni çalışanları işe çekmek için ücretlerini artırmaya yöneldikleri gözlenmekteydi. Nitekim, bu durum, ortalama saatlik kazançlar verisinde de kısmi görülmekteydi. Haziranda ise tarım dışı istihdam artışının, 700 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların aylık bazda %0,4 oranında artması ve yıllık bazda ise %3,7 oranında artış sergilemesi bekleniyor, işsizlik oranının da düşüşünü sürdürerek %5,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin fabrika siparişlerinin aylık bazda %1,6 oranında artması bekleniyor.
Avrupa tarafında TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Bölgede ÜFE, nisanda %7,6 seviyesine yükselmiş ve böylece Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Mayısta ise ÜFE’nin yıllık bazda %9,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 15.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, TCMB’nin, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle videokonferans toplantısı takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Pozitif): Şirket paylarının Borsa’dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına, geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 67,6mn TL nominal (her biri 1 kuruş nominal değerinde 6.757mn adet pay) olarak belirlenmesine, geri alım için ayrılacak fonun, 2.400mn TL olarak belirlenmesine, yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına karar verilmiştir.
Aygaz (AYGAZ, Nötr): Şirketin sermayesinde %50 paya sahip olduğu Bangladeş’te kurulu iş ortaklığı United LPG Ltd.’nin sermayesinin 100mn Bangladeş Takası’ndan (“BDT”) 1.120mn BDT’ye (yaklaşık 12mn USD) yükseltilmesine karar verilmiş olup, Yönetim Kurulu tarafından söz konusu sermaye artırımına pay oranında iştirak edilerek, 510mn BDT’nin (yaklaşık 6mn USD) Şirketçe 30 Temmuz 2021 tarihine kadar nakden ödenmesine karar verildiği duyurulmuştur.
Bera Holding (BERA): Holdingin iştiraki Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. paylarından bir kısmının halka arzına ilişkin olarak, Sermaye Piyasası Mevzuatı gereğince sunulması gereken belgeler ile birlikte dün (01.07.2021) Sermaye Piyasa Kurulu Başkanlığı ve Borsa İstanbul A.Ş.’ne müracaatta bulunulmuştur. Şirket hisseleri dün %9,99 oranında primle günü kapattı.
Jantsa (JANTS, Sınırlı Pozitif): Şirketin dün yapılan yönetim kurulu toplantısında artan iş hacimlerini önümüzdeki dönemlerde karşılayabilmek için yaklaşık 50mn TL tutarında teşvik belgesi kapsamında yeni üretim hattı yatırımı yapılmasına, bu hattın 2022 yılı içinde tamamlanarak devreye alınmasına ve bu yatırım ile kapasitenin %15 artırılmasına karar verilmiştir. Jantsa hisseleri dün %4,38 yükseliş kaydetmiştir.
Koç Holding (KCHOL, Pozitif): Şirket paylarının Borsa’dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına, geri alıma konu edilebilecek azami pay adedinin 35mn TL nominal değerde 3.500mn adet olarak belirlenmesine, geri alım için ayrılacak fonun, Şirket’in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, en fazla 700mn TL olarak belirlenmesine, Yönetim Kurulu kararı ile yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına karar verildiği duyurulmuştur.
TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener, normalleşme adımları sonrası uçuşlarda günlük 30 bin yolcudan 200 bin yolcuya çıktıklarını söyledi. Şirketin kârının yarısının temettü olarak dağıtılacağını aktaran Şener, kalanıyla da yatırım yapacaklarını açıkladı. (Kaynak: BloombergHT)
SEKTÖR HABERLERİ
Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ’nin hisse başı 8 lira, Manas Enerji Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 9,90 lira ve Escar Turizm Taşımacılık Ticaret AŞ’nin 15 liradan halka arz başvurusunu onayladı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu ISUZU (ASUZU): Moldova Kişinev Belediyesi’nin 2021 yılında açmış olduğu 100 adet otobüs alımına ilişkin ihaleye Şirket tarafından verilen teklifin kazanan teklif olduğu, 14 Haziran 2021 tarihinde duyurulmuştu. 100 adet otobüs teslimatı ve bu araçların satış sonrası hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin sözleşme, 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla imzalanmıştır. Teslimatların 2021 yılı içinde partiler halinde tamamlanması öngörülmektedir.
Dardanel Önentaş (DARDL): İktisadi bütünlük içerisindeki varlıkları devralınacak G.Kallimanis S.A. şirketinin yaklaşık 63,2mn Euro tutar ile borçlusu bulunduğu mali kurumlar (NBG, Alpha Bank, Cairo No.3 (Eurobank), Metexelixis (Quant), Piraeus Bank ve ABC Factors) ile şirket arasında yapılan, bu kurumların Kallimanis fimasından olan alacaklarının teminatları ile beraber tarafımıza 6mn Euro ödeme karşılığında devrini sağlayan Alacak Devir Anlaşması imzaya açılmış ve şirketçe imza edilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 50 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 301 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,47 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,45-%1,49 bandında hareketin ardından %1,46 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde artışlar görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi