Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (2.06.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Temsilciler Meclisi’nde borç tavanı tasarısının geçmesinin ardından dün ABD borsaları günü pozitif tarafta kapattı. Tasarının Senato’dan da geçtiği gözlenirken, bu sabah da risk iştahı pozitif. ABD vadelileri artıda seyrederken, Asya’da Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %2’ye yaklaşan alımlarla karşılaşıyor. Bugün ABD’de mayıs ayına ilişkin kritik tarım dışı istihdam verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Mayısta tarım dışı istihdam artışının 195 bin kişi gerçekleşmesi beklenirken, işsizlik oranının %3,5 ve yıllık bazda ortalama saatlik kazançlardaki artış hızının ise %4,4 olması öngörülüyor. Yurtiçi tarafta ise seçimlerin ardından ülke risk primimizdeki iyileşme devam ediyor. 5 yıllık CDS’imiz 600 baz puanın altında. Borsa İstanbul’da da çarşamba günkü kısmi soluklanma yerini dün tekrar alımlara bıraktı ve BIST100 günü %1,5 oranında primle tamamladı. BIST100’ün haftanın son işlem gününe alıcılı bir görüntüyle başlamasını ve gün içerisinde de bu seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarının açıklanması sonrasında piyasaların odak noktasına yeni Kabine olacaktır. Yeni Kabine’nin cumartesi akşamı açıklanması bekleniyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren mayıs ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi, zayıflayan talebin ve yeni siparişlerdeki düşüşün etkisiyle 48,5’ten 48,4 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralmanın hafif hızlandığına işaret etti. Ayrıca mayıs ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi ise yeni siparişler ve birikmiş siparişlerdeki düşüşlerin etkisiyle 47,1’den 46,9 seviyesine beklentilerin (47) üzerinde gerileyerek imalat sanayinde daralmanın hızlandığına işaret etmekle birlikte, daralma bölgesindeki seyrini yedinci aya taşıdı.

Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, mayıs ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam artışı, 291 bin kişi seviyesinden 278 bin kişi seviyesine gerilemekle birlikte beklentilerin (150 bin kişi artış) üzerinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında hizmetler, inşaat ve madencilik sektörleri istihdam artışı kaydederken, buna karşın imalat sanayinde istihdamın düşüşünü sürdürmesi ve hizmet sektöründe bazı sektörlerde (bilgi hizmetleri, finansal hizmetler vb.) istihdam düşüşleri gözlenmesi, istihdam artışının tabana yaygın olmadığına işaret etti.

Ayrıca ABD’de 27 Mayıs haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 230 bin kişi seviyesinden 232 bin kişi seviyesine hafif yükselişle iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Avrupa tarafında ise, ECB’nin 3-4 Mayıs tarihli toplantısına ilişkin tutanakları yayınlandı. ECB, son toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artırarak faiz artırım hızını düşürmekle birlikte faiz artışlarına devam sinyali vermişti. Karar metninde, gelecek kararların faizlerin yeteri kadar kısıtlayıcı olmasını sağlamaya dönük olacağı ve bunun yanında faiz seviyesi ve kısıtlayıcı seviyede kalma süresini belirlemede veriye bağlı yaklaşımın sürdürüleceği belirtilmişti. Ayrıca Banka bilançosuna ilişkin olarak temmuz ayında Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamındaki yeniden alımların durdurulmasının öngörüldüğü ve söz konusu portföyün ölçülü ve tahmin edilebilir hızda azaltılacağı ifade edilmişti. Son toplantıya ilişkin yayınlanan tutanaklarda, birçok üyenin daha yüksek bir faiz artışını tercih ettikleri ancak Banka’nın ileriki dönemde daha fazla faiz artış yapılacağına işaret etmesi koşuluyla 25 baz puanlık bir artışı kabul ettikleri gözlendi.

Bunun yanında, Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mayıs ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, bölge genelinde mayısta imalat PMI’lar, 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. Bu kapsamda imalat PMI’lar, Almanya’da 42,9’dan 43,2’ye, Euro Bölgesi’nde 44,6’dan 44,8’e ve İngiltere’de 46,9’dan 47,1’e hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralmanın yavaşladığına işaret ederken, Fransa’da ise 46,1’den 45,7’ye hafif aşağı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralmanın hafif hızlandığına işaret etti.

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde mayıs ayı öncü TÜFE verisi takip edildi. Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE’nin mayısta aylık bazda artış hızı %0,6’dan %0 seviyesine beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda ise %7’den %6,1 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%6,3) altında gerçekleşti ve böylece Şubat 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise mayıs ayında %5,6 seviyesinden %5,3 seviyesine beklentilerin (%5,5) üzerinde gerileyerek mart ayında ulaştığı rekor seviye olan %5,7’den düşüşünü sürdürmekle birlikte yüksek seviyelerde seyretti.

ECB Başkanı Lagarde, faizleri yeterince kısıtlayıcı seviyelere getirmek için halen yol kat etmeleri gerektiğini açıkça belirttiklerini vurgulayarak Euro Bölgesi’nde enflasyonun oldukça yüksek kalmaya devam etmesiyle Banka’nın daha fazla faiz artırımı yapmasının gerekli olduğunu belirtti.

Yurt içinde ise, mayıs ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edildi. Mayıs ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, bir önceki aya benzer şekilde 51,5 seviyesinde yatay seyretti ve böylece imalat sektöründe büyüme hızının korunduğuna ve faaliyet koşullarında iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Veri, büyüme bölgesindeki beşinci aya işaret ederken Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

  • Detaylara bakıldığında, mayıs ayında firmaların yaygın bir şekilde talepte iyileşme olduğunu ve söz konusu iyileşmenin doğrudan etkisinin, yeni siparişlerin son üç ay boyunca güçlü bir şekilde artması olduğunu bildirdikleri gözlendi.
  • Mayısta yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedilirken, bu kapsamda imalatçıların, üretim hacimlerini de son üç ay boyunca artırdıkları görüldü. Bunun yanında bazı firmaların, şubat ayındaki depremlerin ardından faaliyetlerine henüz yeni dönebildikleri gözlendi.
  • Mayısta ağaç ve kağıt ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler sektörleri hariç, takip edilen 10 sektörün sekizinde üretim artarken, kara ve deniz taşıtları sektöründe üretim en hızlı artışı kaydetti, gıda ürünleri, metalik olmayan mineral ürünler ve giyim ve deri ürünleri sektörleri de yeniden büyümeye geçti.
  • Yeni siparişlerde ise ağaç ve kağıt ürünleri sektörü hariç tüm sektörlerde artış kaydedildi. Yeni siparişlerde en hızlı artışlar, tekstil ürünleri ve kara ve deniz taşıtları sektörlerinde gerçekleşti.
  • Ayrıca yeni siparişlerdeki yükselişin, imalatçıların istihdam seviyelerini son üç aydır ilk kez artırmasına imkan sağladığı görüldü. Bunun yanında firmaların, erken emeklilik düzenlemesinin istihdamı sınırladığını bildirmeye devam ettikleri gözlendi. Çalışan sayısı, metalik olmayan mineral ürünler ve tekstil sektörleri hariç artış kaydetti. Elektrikli ve elektronik ürünler sektörünün istihdamı, anketin uzandığı Ocak 2016’dan bu yana en hızlı artışı kaydetti ve diğer sektörleri geride bıraktı.
  • Öte yandan, mayısta imalat sektöründe enflasyonist baskılar hafiflemeye devam etti. Bu kapsamda, girdi fiyatları artışı devam etmekle birlikte artış hızı yılın başından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ürün satış fiyatları artış hızı da üst üste dördüncü ayda gerileyerek Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, mayıs ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Nisan ayında tarım dışı istihdam artışı, 253 bin kişi seviyesinde gelerek beklentilerin (185 bin kişi) üzerinde gerçekleşmişti, ayrıca bir önceki ayın verisi de 236 bin kişiden 165 bin kişi seviyesine aşağı yönlü revize edilmişti, böylece tarım dışı istihdam artışı bir önceki aya göre yavaşlama beklentilerine karşın hızlanma sergilemişti. Detaylara bakıldığında, istihdam artışının çoğunlukla hizmet sektörü kaynaklı olduğu görülürken, imalat ve inşaat sektörlerinde sınırlı olmakla birlikte istihdam artışının tabana yaygın olduğu gözlenmişti. İşsizlik oranı ise, nisanda %3,5’ten %3,6 seviyesine hafif yükselme beklentisine karşın %3,4 seviyesine gerilemişti ve böylece 1969’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. İşsiz sayısı 182 bin kişi azalışla 5,66 milyona gerilerken, istihdam edilenlerin sayısı ise 139 bin kişi artışla 161 milyona yükselmişti. İş gücüne katılım oranı ise %62,6 seviyesinde yatay seyretmişti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise nisanda aylık bazda %0,3’ten %0,5 seviyesine yükselişle beklentilerin (%0,3 artış) üzerinde gelerek son dokuz ayın en hızlı seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda artış hızı ise bir önceki aya benzer şekilde seyretme beklentisine karşın %4,3’ten %4,4 seviyesine yükselmişti ve böylece ücretler kaynaklı enflasyonist baskıların canlı olduğuna işaret etmişti. Bu kapsamda, Fed’in, faiz artışlarıyla yavaşlayan ekonomik faaliyetin ve bankacılık sektöründe mart ayında yaşanan dalgalanmanın ardından kredi koşullarındaki sıkılaşmanın seyrinin, firmaların istihdam politikaları üzerindeki yansımaları yakından takip edilecektir. Bu kapsamda, mayısta tarım dışı istihdam artışının 253 bin kişi seviyesinden 195 bin kişi seviyesine gerilemesi, işsizlik oranının %3,4’ten %3,5 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ortalama saatlik kazançların artış hızının ise önceki aya benzer şekilde %4,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka, toplamda 2 milyar ABD Doları veya muadili yabancı para tutarı veya Türk Lirası tutarına kadar yeşil ve/veya sürdürülebilir tahvil veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı için Genel Müdürlüğün yetkilendirildiğini duyurmuştur.

Diğer yandan, Banka 1 Haziran 2023 tarihinde 367 gün vadeli 199mn ABD doları ve 218,5mn euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 13 ülkeden 26 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti ABD doları dilim için SOFR + %4,25, euro dilim için Euribor + %4,00 olarak gerçekleşmiştir.

Kocaer Çelik (KCAER, Sınırlı Pozitif): Şirket, gelecek yıllardaki büyüme hedefleri doğrultusunda yüksek katma değerli ürünlerin toplam satış hacmindeki payını artırmak üzere 2023 yılında Aliağa A1 ve Aliağa A2 Fabrikalarında gerçekleştirmeyi hedeflediği yeni ürün, revizyon ve modernizasyon yatırımlarının ilk fazının planlarına paralel olarak mayıs ayı içinde tamamlandığını ve Aliağa A2 Fabrikasının yeni üretim hatları ile seri üretime başladığını açıklamıştır.

Şirket tarafından sektörde bozulan dengelere ve demir-çelik ihracatında gözlenen büyük gerilemeye rağmen yılın ilk beş ayında büyüme gerçekleştiği ve fabrikanın yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen, 2023 yılı ikinci çeyrek satış hacminde bir gerileme yaşanmayacağı, artan ihraç kayıtlı yurt içi ve özellikle yurt dışı sevkiyatlar neticesinde satış hacminin geçen yılın aynı dönemine göre artacağı paylaşılmıştır.

Pasifik GYO (PSGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket, portföyünde bulunan, İstanbul’daki “Next Level İstanbul”,  “Next Level Country” ve “Next Level Kemer” projelerinin ön satışlarına başlandığını duyurmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: SPK; A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. , Forte Bilgi İletişim Teknolojileri ve Savunma Sanayi A.Ş, Pasifik Eurasia Lojistik Dış Ticaret A.Ş., Katılımevim Tasarruf Finansman A.Ş’nin halka arz başvurularını onayladı.

Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), nisan ayına ilişkin küresel toplam yolcu talebi istatistiklerini içeren piyasa analizini yayımladı. Buna göre, uluslararası hava taşımacılığına olan güçlü talep nisanda devam etti. Yolcu trafiğini temsil eden ücretli yolcu kilometre (RPK), nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,8 yükseldi. Böylece nisanda kilometre başı yolcu geliri, Kovid-19 salgınından önceki seviyenin yüzde 90,5’ine ulaştı. Kilometre başına yolcu geliri nisanda 2022’nin aynı ayına göre uluslararası seyahatlerde yüzde 48, yurt içi yolculuklarda ise yüzde 42,6 artış gösterdi. Uluslararası seyahatlerde Asya-Pasifik bölgesi, hava trafiğindeki toparlanmada başı çekti. Asya-Pasifik hava yolları trafiği nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 192,7 artarken, Avrupa ve Orta Doğu’da bu artış sırasıyla yüzde 22,6 ve yüzde 38 oldu. Hava yollarındaki büyüme söz konusu dönemde Kuzey Amerika’da yüzde 34,8, Latin Amerika’da yüzde 25,8 ve Afrika’da yüzde 53,5 olarak kaydedildi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Consus Enerji (CONSE): Şirket’in % 100 bağlı ortaklığı Edusa Atık Bertaraf Geri Kazanım ve Depolama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ödenmiş sermayesinin 93mn TL’ye artırılması işleminin tamamlandığı ve söz konusu artışın nakit kısmının Şirket’in Edusa’dan olan alacaklarının sermayeye eklenmesi yolu ile karşılandığı açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,09’dan %9,07 seviyesine geriledi. TCMB dün 76,6 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 260,2 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 419,8 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi