SABAH STRATEJİSİ
Cuma günkü kritik tarım dışı istihdam verisi beklenmeye devam edilirken, bu sabaha nötr risk iştahıyla başlıyoruz. ABD vadelileri yatay bir görüntü sergilerlerken, MSCI Asya Pasifik endeksi son üç ayın en yükseğinde yönsüz, dalgalı bir seyir izliyorlar. Paritelerdeki sakinlik de korunuyor. Gün içerisinde önemli bir veri akışı gözlenmezken, küresel piyasalarda bant hareketi sürebilir. Yurtiçi tarafta ise TCMB’nin, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle yapacağı toplantı izlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam, “Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart, faiz yükünü düşürmemiz lazım” yönündeki açıklamaları sonrasında söz konusu toplantı yakından takip edilecek. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, dün 8,53’lerde kapatan Dolar /TL’nin şu dakikalarda 8,60’ın üzerinde seyrettiğini izliyoruz. Kurdaki hareket, BIST100 endeksinde de baskı oluşturabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de güçlü açıklanan imalat sanayi PMI verileri ekonomik toparlanmaya yönelik iyimserliğin sürmesini sağlarken tarım dışı istihdamın beklenmesiyle ABD hisse senedi borsaları Dow Jones endeksi hariç dünü hafif düşüşlerle kapattı. Bugün ABD-Çin yetkilileri arasındaki temaslara yönelik haber akışı bir yandan izlenirken, Avustralya ekonomisinin beklentilerden güçlü büyüme performansı sergileyerek pandemi öncesi seviyelerine dönmesi dikkat çeken diğer bir alt başlık.
- ABD’de ISM imalat PMI endeksi yeni siparişlerdeki artışın katkısıyla 60,7’den 61,2’ye yükseldi. Raporda firmaların ham madde sıkıntısı ve istihdam edecek yeterli nitelikte personel bulamaması nedeniyle talebe yetişemedikleri tespiti yer almakta. Arz sıkıntılarının fiyatlara baskı yapmaya devam ettiği ve girdi maliyetlerini arttırdığı vurgulanmakta. Mayıs ayına ilişkin nihai imalat PMI endeksi de, 62,1 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri aştı ve rekor seviyesini yeniledi.
- Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin öncü TÜFE, yıllık bazda %1,6’dan %2 seviyesine yükseldi ve böylece Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ayrıca Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin işsizlik oranı %8 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerden daha iyi bir seviyeye işaret etti.
Yurt içinde mayıs ayı ISO imalat PMI kısıtlamaların da etkisiyle 49,3’e geriledi ve son 1 yılda ilk kez eşik değer olan 50 değerinin altına gerilemiş oldu. Rapora göre kısıtlamalar ve müşteri talebinin azalmasıyla üretim ve yeni siparişler yavaşladı. Yeni ihracat siparişleri de 4 ay sonra ilk kez geriledi. Kısıtlamalar istihdamı da etkiledi ve istihdam artış hızı yavaşladı. Tedarik sürecindeki sıkıntılar devam ederken, ham madde teminindeki zorluklar ve döviz kuru gelişmelerinin girdi maliyetlerine baskı yapmaya devam ettiği tespitleri bu ayki raporda da yer almaya devam etmekte. Böylelikle satış fiyatlarının da yükseldiği belirtilmekte.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 21’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD’de ilgili bölgelerdeki ekonomik toparlanmanın seyrine ve gelecek dönem beklentilerine yönelik değerlendirmeler izlenecek. Bunun yanında, TSİ 19’da Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’in konuşmaları ile TSİ 21’de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. ÜFE, imalat sanayi sektörünün güçlü görünümü, enerji ve endüstriyel ham maddelerin fiyatlarının artmasının yanında baz etkisinin de etkisiyle martta yıllık bazda %1,5’ten %4,3 seviyesine yükselmiş ve böylece Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Nisanda ise, yıllık bazda ÜFE’nin, baz etkisinin de belirginleşmesiyle artışını sürdürerek %7,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TCMB’nin, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle toplantısı takip edilecek. Ticaret Bakanı saat 11.30’da mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıklayacak. Günlük ihracat verilerinden yaptığımız değerlendirmelere göre nisan ayında rekor seviyeye yakın gerçekleşen ihracatın mayıs ayında kısmi yavaşladığını hesaplıyoruz.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Şirket’in “BB” olan yabancı para ve TL cinsinden uzun vadeli kredi notlarını “BB+”ya yükseltti. “AAA(tur)” olan Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notunu teyit etti. Notların görünümü durağandır. Şirket’in “BB” olan kıdemli teminatsız tahvil notunu “BB+”ya yükseltti. Aynı zamanda Fitch, Arçelik’in 2026 vadeli 350 milyon Euro tutarındaki yeşil tahvillerine “BB+” nihai notu verdi.
Aselsan (ASELS, Pozitif): Şirket ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında “Elektronik Denetleme Sistemi, Değişken Mesaj İşareti (DMİ) Ve Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi Malzeme Alımı Ve Montaj” işi ile ilgili olarak, toplam bedeli 227,3mn TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022 yılında gerçekleştirilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Vergi: KDV indirimi ve kira stopaj oranlarındaki indirimler 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Katma Değer Vergisi ve kira stopaj oranlarındaki indirim uygulamasının 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Buna göre kira stopaj kesinti oranı yüzde 20 yerine 31 Temmuz 2021 tarihine kadar yüzde 10 olarak uygulanmaya devam edecek. İşyeri kiralama hizmetlerinde KDV yüzde 18 yerine yüzde 8, konaklama hizmetlerinde KDV yüzde 8 yerine yüzde 1, yeme ve içme hizmetlerinde KDV yüzde 8 yerine yüzde 1, kuaförlük hizmetlerinde gibi işlerde KDV yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak devam edecek. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Federal – Mogul İzmit Piston (FMIZP): Şirket tarafından yenileme amacıyla 640bin Euro tutarında robot yükleme boşaltma otomasyonlu CNC torna ve 1,7mn USD puntasız taşlama hattı yatırımlarının yapılmasına, bu yatırımlarla ilgili olarak yeni bir yatırım teşvik belgesi çıkarılması için T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurulmasına ve ilgili mevzuatın gerektirdiği tüm işlemlerin yapılmasına karar verildiği duyurulmuştur.
Orge Enerji (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nde, işveren Şenbay-Kolin-Kalyon Dudullu Bostancı Metro Yapım Ortaklığı ile 240bin Euro+KDV tutarında fiyat farkına ilişkin sözleşme zeyilnamesi imzalanmıştır. Böylece Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 2,2mn Euro+KDV tutarına ulaşmıştır. İşin Mayıs 2022’de bitirilmesi planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 65 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 355 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,61 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,61-%1,64 bandında hareketin ardından %1,62 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay hareket görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi