SABAH STRATEJİSİ
ABD – Çin gerginliği ve ABD’deki protestolar şu aşamada risk iştahında herhangi bozulmaya yol açmıyor. Diğer yandan, küresel çapta açıklanan PMI rakamları kırılganlığın devam ettiğine işaret etseler de toparlanma göstermeleri piyasaları destekliyor. Dün ABD ve Avrupa borsaları günü artıda kapattılar. Bu sabah ise risk iştahında nötr bir görüntü var. Öte yandan, Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) varlıklarındaki toparlanmanın devam etmesi bu piyasada en kötünün geride kaldığını teyit ediyor. GOÜ para birimleri bu sabah da alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Yurtiçinde ise açıklanan kredi paketleri takip edilirken, TL’nin emsallerinden bir miktar geride kaldığını ancak BIST100 endeksinin son bir haftalık süreçte emsallerinden bir adım daha iyi bir performans sergilediğini izliyoruz. Yükselişe bankaların da katılmasının verdiği moralle BIST100 endeksi bugün de yukarı yönlü hareketini sürdürüp 108,3bin direncini ardından 108,8bin seviyesinde bulunan boşluğu hedefleyebilir. Endeksin güne ise hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
Yarınki ABD ADP özel sektör istihdam ve ISM hizmet verisi öncesi bugün yurt dışında veri takvimi oldukça sakin. Yurt içinde de yarınki enflasyon rakamları öncesi önemli bir veri akışı bulunmuyor. ABD ISM imalat verisinin 4 ay aradan sonra yükselmesi sonrası dün artıda kapatan ABD borsaları ardından ABD vadelileri bugün hafif ekside, Asya borsalarında ise karışık bir seyir gözleniyor. Trump’ın ağır silahlı askerleri görevlendirmesi ve ABD-Çin gerginliği endekslerde belirleyici oluyor. Mayıs ayına ilişkin PMI verileri ise ülkeler için en kötünün geride kaldığına işaret ediyor. Mayıs ayında kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmaya ve fabrikaların ve işletmelerin açılmaya başlanmasıyla birlikte imalat sektörleri PMI’larında toparlanma gözlendi. Türkiye imalat PMI endeksi de mayısta 33,4’ten 40,9’a yükseldi, ancak eşik değer olan 50’nin altında kalarak koronavirüs salgını nedeniyle sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Bunun yanında, üç kamu bankası tarafından dün yapılan ortak açıklamaya göre, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için vatandaşların, finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmesi amacıyla 4 yeni kredi paketi hayata geçirildi.
- Trump, artan protestolar ve şiddet olayları nedeniyle tüm ülkede asker ve Ulusal Muhafız güçlerinin devreye sokulacağını açıkladı.
- Moody’s Hindistan’ın kredi notunu Baa3’e düşürdü, not görünümünü negatif olarak tuttu.
- Çin yönetimi, Hong Kong konusunda ABD ile artan gerilimler nedeniyle ABD’den aralarında soya fasulyesinin de bulunduğu bazı tarım ürünlerinin ithalatını durdurma kararı aldığını bildirdi. Bu durum birinci faz ticaret anlaşmasının yürürlüğü ile ilgili belirsizlik yaratıyor.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga’nın Türk oyun şirketi Peak Games’i satın almasına ilişkin, “İlk Türk unicorn yani ‘Turcorn’ hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
Dün TCMB PPK toplantı özetini yayınladı. Enflasyonda enerji fiyatlarındaki seyrin yıllık TÜFE’nin azalmasında temel unsur olduğu, gıda fiyatlarının daha olumlu bir görünümü sınırladığı belirtilmekte. İşlenmemiş gıda fiyatlarında artışın dikkat çekici olduğu, gıda enflasyonunda salgına bağlı talep artışının, döviz kuru gelişmelerinin ve vergi ayarlamalarının etkili olduğunu, petrol fiyatlarının enerji fiyatlarını aşağı çektiğini fakat mayıs ayında artış olabileceği vurgulanmakta. Temel mal grubunda döviz kurundaki gelişmelere rağmen düşüş olduğu, hizmet fiyatlarında salgının etkilerinin önemli rol oynadığı ve mayıs ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin sürmekte olduğu vurgulandı.
- İktisadi faaliyetin mart ayı ortalarından itibaren zayıfladığı, fakat mayıs ayı itibarıyla yüksek frekanslı göstergelerin dipten çıkış sinyali verdiği vurgulanırken, cari dengede salgına bağlı hizmet gelirlerindeki düşüşe rağmen emtia fiyatları ve ithalattaki düşüş sebebiyle yılın geri kalanında ılımlı bir seyir izleyeceğinin altı çizilmekte.
- Yılın 2.yarısı ile ekonominin toparlanma eğilimine gireceği, fakat diğer ülkelerdeki normalleşmenin de önemli olduğu vurgulanırken, alınan parasal ve mali tedbirlerin finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı belirtilmekte. İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın nisan ayında istihdam piyasasına etki edeceği fakat kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere işsizlik sigortası fonu ve cari transferlerin istihdamın korunması açısından kritik olduğunun altı çizilmekte.
- Salgının küresel büyüme görünümündeki zayıflamayı derinleştirdiği, 2020 ilk çeyreğinde büyüme verilerinin keskin daralmaya işaret ettiği, küresel büyümedeki durumun dış talep yoluyla olan yurt içi büyüme üzerindeki etkilerini takip ettikleri belirtilmekte. Merkez Bankalarının genişlemeci adım attıkları ve bilançolarını büyüttükleri vurgulanmakta. Normalleşme adımlarının ve etkilerinin izlendiği ve salgının tüketim alışkanlıkları ve genel harcama davranışlarına olan etkisinin belirsizliğinin devam ettiğinin altı çizilmekte. Ham petrole olan talebin azalması ve daralan küresel talebin küresel enflasyon oranlarını etkilediği belirtilmekte.
- GOÜ’lerden önemli portföy çıkışları olduğu fakat salgına ilişkin belirsizliklerin bir miktar azalmasını ve önlemlerin kısmen gevşetilmesi ve alınan parasal ve mali tedbirlerin de etkisiyle, küresel gelişmelerin Türkiye’nin risk primi ve kur oynaklığı üzerindeki olumsuz etkilerinin kısmen hafiflediği belirtilmekte.
- Kredi kanalı ile ilgili olarak, kamu bankaları öncülüğündeki kredi kullandırımlarının kredi arzını ve kredi faizlerindeki düşüşü destekleyerek salgının ekonomik birimlerin gelir ve nakit akışı üzerindeki olumsuz yansımalarını azalttığının altını çizmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2020’de ana ortaklık net dönem zararı 40,6mn TL olmuştur. 2019’un ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 7,3mn TL idi. Şirket’in 1Ç2020’de satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %14 oranında artarak 401,9mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre %14,8 oranında artan şirketin brüt karı ise %11,3 oranında yükselmiştir. Operasyonel giderleri %7,5 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 16,9mn TL gelir yazmıştır. Böylece esas faaliyet karı 2019’un aynı dönemine göre %8,9 artarak 49mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1,6mn TL gelir yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 4,9mn TL gelir kaydedilmiştir. 90,6mn TL’lik finansman gideri sonrası vergi öncesi zarar 35mn TL’ye ulaşmıştır. 1Ç2019’da 56,2mn TL finansman gideri kaydedilmişti. 3,5mn TL vergi gideri kaydeden şirketin ana ortaklık net dönem zararı 40,6mn TL olmuştur.
Karsan (KARSN, Sınırlı Negatif): Covid-19 salgını nedeniyle müşteriler tarafından iletilen sipariş ötelemeleri değerlendirilmiş olup, söz konusu gelişmelerin aylık ertelemeler olması nedeni ile yıllık finansal tahminlere esaslı bir etkisinin olmayacağı değerlendirilmekle birlikte, en verimli çalışma temposunu yakalayabilmek adına 8 – 14 Haziran 2020 haftasında Hasanağa Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasında tüm faaliyetlere 1 hafta ara verilmesine karar verilmiştir.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, 133 gün vadeli 600mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapıldığını duyurmuştur.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY’nin 4 Haziran’dan itibaren iç hat seferlerini artıracağını duyurdu. Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, “4 Haziran’dan itibaren İstanbul’dan 34 kente iç hat seferleri başlayacak” açıklamasını yaptı. Ekşi, Twitter hesabından, geçmişten kalan seferlerin zorunlu olarak tarifeden çıkarılması nedeniyle iptal edilen seferlere ait biletlerde hak kaybı olmayacağını açıkladı.
SEKTÖR HABERLERİ
Ulaştırma: Koronavirüs salgınında vaka sayısındaki düşüşle Bilim Kurulunun talimatları doğrultusunda toplu ulaşım araçlarında daha önce belirlenen standartlar yeniden düzenlendi. İçişleri Bakanlığınca, şehir içi yolcu taşımacılığına ilişkin valiliklere genelge gönderildi. Şehir içi toplu taşıma araçları ve personel servislerine araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimat yürürlükten kaldırıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Alkali Kimya (ALKIM): Şirket kar payı 2.taksit ödeme tarihini açıklamıştır. Buna göre brüt 0,3728766 TL (Net 0,3169451 TL) olan 2. Taksit 14.10.2020 tarihinde ödenecektir.
Papilon Savunma-Güvenlik (PAPIL, Sınırlı Negatif): Şirket’in net dönem karı 1Ç2020’de geçen yılın aynı dönemine göre %42,6 oranında azalış kaydederek 2,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri bu çeyrekte geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %61,9 oranında azalarak 2,1mn TL olmuştur. Maliyetler %21,3 oranında azalmış ve buna bağlı olarak da brüt kar yıllık %82,2 oranında azalmış ve 658bin TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %4,1 oranında azalmış ve şirketin esas faaliyet zararı 1,4mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 4,6mn TL gelir yazılmıştır. Vergi öncesi karı 3,2mn TL iken, 459bin TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 2,7mn TL olmuştur.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Banka, Dünya Bankası’ndan Türkiye’de kayıtlı istihdamın artırılmasına yönelik olarak 25 yıl vadeli 316 milyon Avro tutarında kredi sağlamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,90 seviyesinden %7,76 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 200,9 milyar TL ile 168,4 milyar TL’si (77 milyar TL haftalık, %8,25+91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,5 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,65 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,63-%0,68 bandında hareketin ardından, %0,66 seviyesinden günü kapattı. Bugün sabah saatlerinde %0,65 seviyelerinde.
BDDK tarafından aktif rasyosunun hesaplanmasında yapılan değişikliğin etkisiyle haftaya bono ve tahvil piyasası pozitif başladı. Verim eğrisinin kısa tarafında 170 baz puana ve uzun tarafında ise 120 baz puana kadar düşüşler gözlendi, ancak gösterge kağıtların faizlerinde düşüşlerin gün sonu itibarıyla 60-70 baz puana kadarlık kısmı geri verildi. Bu kapsamda, Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 68 baz puanlık düşüşle %8,20 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 71 baz puanlık azalışla %11,97 seviyesine geriledi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi