Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (2.02.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen haftanın son işlem gününde ABD borsalarında dipten gelen alım dalgası, Fed’in mart ayındaki toplantısında faizde 50 baz puan artış bekleyen üye sayılarının azınlıkta kalmasıyla belirginleşmişti. Alım dalgasının Alphabet’in (Google’ın çatı şirketi) iyi gelen bilançosuyla sürdüğünü izliyoruz. Nasdaq vadelisi endeksi bu sabah yaklaşık %1 yükselişte. Bilanço sezonuna çok iyi başlamayan Wall Street’te son bilançoların iyi gelmesi de dikkat çekiyor. Diğer yandan, Alphabet’in ardından bugün sonuçlarını açıklayacak Meta Platforms (eski adı Facebook) ile ilgili de olumlu beklentiler oluşmuş durumda. Bu kapsamda, yurtdışı piyasalarda ABD borsaları öncülüğünde iyimser tablo sürebilir. Avrupa vadelileri ve Asya’nın da bu sabah pozitif tarafta işlem gördüğünü izliyoruz. Yurtdışı borsalardaki görüntü ile dün beklentilerin üzerinde son çeyrek sonuçları açıklayan ve 2022 yılında yaklaşık %30 özsermaye karlılığı hedefleyen Akbank finansalları ile birlikte BIST100 endeksi de güne %0,5 – %1 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeks gün içerisinde de yükseliş eğiliminde olabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içindeocak ayına ilişkin İSO imalat sektörü PMI verisi açıklandı. Ocak ayında İSO imalat PMI, 52,1’den 50,5’e gerileyerek imalat sanayi faaliyetlerinin kısmi yavaşladığına işaret etti fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etti.

  • Raporda enflasyonist baskılara vurgu yapılmakta fakat fiyat baskılarında kısmi hafifleme olduğu da vurgulanmakta. Rapora göre fiyat baskıları, yeni siparişlerin ve dolayısıyla üretimin yavaşlamasına neden oldu ve yeni ihracat siparişleri de yedi aylık büyüme süreci sonrası hız kesti. Ayrıca istihdam artışının devam ettiği ve tedarik zinciri sıkıntılarının teslimat sürelerinin artmaya devam etmesine neden olduğu belirtildi.
  • Ankette, firmaların tedarik sürelerine ilişkin sıkıntıların sürmesine karşın aralık ayına göre daha iyi olduğunun belirtildiği görülüyor.
  • Ocak ayında anket kapsamında takip edilen 10 sektörün 9’unda üretimin yavaşladığı gözlendi, bir önceki ay ise bu sayı 7 seviyesindeydi. 10 sektör içerisinde sadece 3 sektör (kimyasal ve plastik ürünleri, giyim ve deri ve kara ile deniz taşıtları sektörleri) büyüme eşik değerinin üzerinde yer aldı. Özellikle inşaat yatırımlarına öncü gösterge olan metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektöründe belirgin daralma gözlendi.
  • Özellikle, en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinde imalat PMI’ların güçlü görünümlerini sürdürmesi imalat sanayimizi desteklerken, geçen ayın sonlarında başlayan ülkemize yönelik İran kaynaklı doğal gaz tedarikindeki kesintinin seyri ve olası etkileri de imalat PMI’a kısa vadede yön verecektir.

Ayrıca enflasyon verileri öncesinde İTO tarafından yayınlanan Ücretliler Geçinme Endeksi ise ocak ayında %13,78 arttı, bir önceki ay ise aylık artış %9,65 idi. İlgili endeksin mevsimselliğin etkisiyle giyim grubu hariç bütün alt kalemleri aylık bazda artmakta. Alt endekslere bakıldığında en belirgin artış ise aylık bazda %26,69 artışla ulaştırma ve haberleştirme grubunda olurken, onu %21,51 ile sağlık ve kişisel bakım harcamaları alt grubundaki artış izlemekte.

  • Toptan Eşya Fiyatları endeksi ocak ayında %6,03 arttı ve yıllık artış oranı ise %53,96’ya yükseldi. Alt gruplar bazında bakıldığında, yakacak ve enerji maddeleri grubu %20,43 ve gıda maddeleri grubu %9,82 aylık artışla en çok fiyat artışı görülen gruplar olurken, işlenmemiş maddeler grubunda %6,53 düşüş görülmekte.

ABD tarafındaocak ayına ilişkin nihai imalat sektörü PMI, 55’ten 55,5’e hafif yukarı yönlü revize edildi ve imalat sektöründe büyümenin kısmi hızlandığına işaret etti. Bununla birlikte imalat PMI, zayıflayan talep koşulları ve uygun iş gücü bulma sorunları nedeniyle fabrika faaliyetinde Ekim 2020’den bu yana en zayıf artışa işaret etmeye devam etti. Ayrıca girdi fiyatları artış hızında yavaşlama gözlendi.

Ayrıca ABD’de ocak ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi beklentilerle uyumlu olarak 58,8’den 57,6’ya geriledi ve imalat sanayinde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti.

Bunun yanında, ABD’de aralık ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı hafif düşüş beklentisine karşın 10,78 milyondan 10,93 milyona yükseldi ve emek talebinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Sektörel bazda bakıldığında, aralıkta açık iş sayısında en büyük artışlar konaklama ve yemek hizmetlerinde kaydedildi.

Dün Avrupa genelinde de ocak ayına ilişkin nihai imalat PMI’lar, artan Omicron varyantı endişeleri, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve artan enflasyonist baskılara karşın 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü. Buna göre imalat PMI’lar, ocak ayında Almanya’da 60,5’ten 59,8’e ve Euro Bölgesi’nde 59’dan 58,7’ye hafif aşağı yönlü revize edilirken, Fransa’da 55,5’te yatay seyretti, İngiltere’de ise 56,9’dan 57,3’a hafif yukarı yönlü revize edildi. Bu kapsamda veriler, Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde imalat sektöründe büyüme hızının kısmi yavaşladığına, Fransa’da büyüme temposunun korunduğuna ve İngiltere’de ise kısmi hızlandığına işaret etti.

Ayrıca Almanya’da aralık ayına ilişkin perakende satışlar, Omicron varyantının ve pandemide uygulanan kısıtlamaların iç talebe yönelik olumsuz etkileriyle aylık %5,5 oranında sert düşüş sergiledi.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin işsizlik oranı, Omicron varyantının olumsuz etkilerine rağmen işletmelerin işe alımlarını sürdürmesiyle düşüşünü sürdürerek %7,2’den %7’ye geriledi. Söz konusu veri, Nisan 1998’e kadar uzanan veri setinin en düşük rakamı oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD’de TSİ 16.15’te ocak ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı aralıkta 807 bin kişi artarak istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyaller vermişti. Ocak ayında özel sektör istihdam artışının 207 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te ocak ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin TÜFE yıllık %5’e yükselerek rekor seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Ocakta ise öncü verilere göre TÜFE’nin aylık %0,5 gerileyerek yıllık %4,4’e gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, OPEC+ Grubu’nun Enerji ve Petrol Bakanları Toplantısı takip edilecek. OPEC+ Grubu’nun bugünkü toplantıda daha önce açıkladıkları plana sadık kalması ve toparlanmayı sürdüren petrol talebini karşılamak amacıyla üretim artışına gitmesi bekleniyor. Bu kapsamda, OPEC+ Grubu’nun, mart ayı için 400 bin varillik bir üretim artışı kararı alması beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Pozitif): Akbank’ın 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %49, bir önceki yılın son çeyreğine göre ise %158,8 oranında artarak 4.783mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 3.898mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 4.057mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada ticari karın ve iştirak gelirlerinin beklentilerimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Ege Endüstri ve Ticaret (EGEEN, Nötr): Şirketin Ege Serbest Bölgesinde yapacağı yeni yatırım ile ilgili mevzuat gereği Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında Proje Tanıtım Dosyası Hazırlanması için İzmir Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığı açıklanmıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Girishim Power Enerji ortaklığında, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”ITM377 Referanslı 154 kV Güneşli GİS TM Yapım İşi” için ihaleye girildiği, en avantajlı fiyat verilerek ihalede 1. olunduğu ve TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından ihale kararının kesinleştiği belirtilmişti. TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün ilgili iş için sözleşme davetinde bulunduğu ve Kurum ile sözleşmenin 10 gün içerisinde imzalanacağı açıklanmıştır. Sözleşme bedeli 106,9mn TL’dir.

TOFAŞ (TOASO, Nötr): Şirket Ocak ayında Fiat, Alfa Romeo ve Jeep modellerinin bayi satışının yıllık %32,7 artarak 7.028 adete ulaştığını bildirdi. (Aralık 2021:10.714 adet)

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına bugünden geçerli olmak üzere 39, motorinin litre fiyatına ise 32 kuruş zam geldi.

Enerji: Türkiye’nin elektrik tüketimi, 2022 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre %7,05 oranında artış kaydetti. Aynı dönemde üretim ise %6,48 arttı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Escort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Şirketin iştiraki, Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş, Fon Radar Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 7,5mn TL değerleme üzerinden %5 pay karşılığı yatırım yapmaya karar verdiğini açıkladı.

Flap Kongre ve Toplantı Hizmetleri (FLAP): Şirket, sermaye artırımından elde edilen fondan kullanılmak üzere, gayrimenkul projesi gerçekleştirmek amacıyla, Ankara İli Çankaya İlçesi’nde bulunan 666m2 3 parsel arsanın 8mn TL bedelle satın alınmasına, Şirket Yönetim Kurulu toplantısında karar vermiş ve satın alma işlemlerini tamamladığını açıklamıştır.

Lokman Hekim (LKMNH): İstanbul ili Pendik İlçesinde bulunan Adatıp Kurtköy Hastanesi’nin sahibi olan Adatıp Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi hisselerin tümünün satın alınmasına ilişkin bağlayıcı olmayan bir ön sözleşme imzalanmıştır. Adatıp Kurtköy Hastanesi fiziken 200 yatak kapasitesine sahip, fiilen 115 yatak ruhsatı bulunan, 25.000 m2 kapalı alanda faaliyet gösteren bir sağlık hizmet sunucusudur. Şirketin bugün itibariyle sahip olduğu fiziki yatak kapasitesini %27 oranında artıracak olan yatırım, sağlık turizmi alanında büyüme stratejisinin bir parçası olarak planlanmaktadır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirketin Yönetim Kurulunun 01.02.2022 tarihinde alınan kararı çerçevesinde; Şirketin Borsa’da işlem görmekte olan paylarına ilişkin son dönemdeki fiyat hareketlerinin şirketin finansal performansını doğru yansıtmaması ve fiyat tutarsızlıklarının giderilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21.07.2016 tarihli Basın Duyurusu ve II-22.1 Geri Alınan Paylar Tebliği gereğince aşağıda detayları belirtilen Pay Geri Alım Program ve işlemlerinin yapılmasına karar vermiştir. Geri alım programının uygulanacağı süre 1 yıl olarak belirlenirken, geri alıma konu pay sayısı 5 milyon adet ve geri alım için toplam 50mn TL ayrılacağı ifade edilmiştir.

Türk İlaç ve Serum Sanayii (TRILC): Şirket, Ocak ayında Turkfleks marka serumları için Kamu hastaneleri harici doğrudan temin ile kazanılan toplam ihale bedelinin 8,6mn TL olduğunu açıklamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 80 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 355 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,78 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,74-%1,82 bandında hareketin ardından %1,79 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 120 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 80 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi