Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (19.08.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftaya başlarken risk iştahı pozitif seyrediyor. Cuma günü pozitif bir görüntüyle kapatan ABD borsaları bu sabah da vadelilerde alıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Asya’da da benzer şekilde pozitif bir görüntü var. Geçen hafta küresel büyüme endişeleriyle risk iştahının zayıflaması sonrasında dikkatlerin tekrar merkez bankalarına çevrilmesi, piyasalarda toparlanmaya yardımcı olan ana etken. Cuma günü Jackson Hole sempozyumunda konuşacak Powell’dan halihazırda güvercin beklentiler oluşmuş durumda. Ayrıca, Çin Merkez Bankası’nın şirketler için ucuz fonlama yaratmak için faiz reformu yapacağına yönelik haber akışı piyasaları kısmen de olsa desteklerken, Almanya’nın mali teşviki düşündüğüne dair çıkan haberler de fiyatlamalarda etkisini gösteriyor. Ek olarak, ticaret gerilimi ile ilgili olumlu haber akışı ve Hong Kong’ta hafta sonunun sakin geçmesi, piyasaları destekleyen diğer faktörler. Tüm gelişmeler kapsamında, haftaya olumlu başlayan küresel piyasalar günün geri kalanında da bu görüntüsünü koruyabilir. Olumlu risk ortamında BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Resesyon fiyatlamasının şimdilik arka planda kalması endeks tarafına da olumlu yansıyabilir ve gün içerisinde yükseliş eğilimi görülebilir. BIST100 endeksi geçen haftanın son iki günü işlem görmüş ve %3,7 oranında değer kaybederek negatif ayrışmıştı.

MAKROEKONOMİ

Jackson Hole toplantılarının ve cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının takip edileceği haftaya başlangıç yapıyoruz. Bu hafta çarşamba günü Fed’in, 25 baz puan faiz indirimine gittiği 29-30 Temmuz toplantısının tutanakları da açıklanacak. Perşembe günü de ECB’nin son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak, eylüldeki ECB toplantısında hangi boyutta teşvik verilebileceğine dair ipucu tutanaklarda izlenecek. Yurtiçinde ise bu hafta veri takvimi sakin, bugün Hazine ihaleleri izlenecek.

Hong Kong protestoları bir yandan izlenmeye devam edilirken, Asya borsaları, bu haftaya Merkez Bankalarının yanı sıra hükümetlerinin de ekonomiye teşviklerini artırabilecekleri beklentisiyle alıcılı bir şekilde başlıyor. Çin’in borçlanma maliyetlerini düşürmek için yaptığı reform ve Almanya’nın, daha geniş bütçe açığı vererek ekonomisine destek olabileceği beklentisi bu durumda etkili oluyor. Ayrıca ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumlu haber akışı, dahası en azından kötü haber gelmemesi de Asya borsalarını bugün destekleyen unsurlardan.

Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine drone ile gerçekleştirilen saldırılarla birlikte Brent petrolün varil fiyatı, bugün %1 civarında artıda 59,2 dolar seviyesinde. Bununla birlikte resesyon endişeleriyle birlikte cuma günü OPEC, bu senenin geri kalanı ve 2020 yılında petrol talebinin daha sınırlı olacağını söyledi ve petrol piyasasında aşağı yönlü risklere dikkat çekti.

  • Ek olarak resesyon endişelerinin arttığı bir ortamda perşembe günü ağustos ayına ait küresel imalat ve hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. Almanya’nın birinci çeyrekte daralması ardından PMI verileri daha dikkat çekici olabilir.
  • İtalya’da ise hükümet krizi derinleşiyor. 20 Ağustos’taki Senato Genel Kurulu’nun toplantısı ve Başbakan Conte’nin konuşması izlenecek. İtalya’da hükümet ortağı Lig Partisi lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, hükümetin diğer kanadı 5 Yıldız Hareketi’yle ipleri kopararak erken seçim istemekte.
  • Merkez Bankaları tarafında perşembe günü Mısır ve Endonezya’nın faiz kararı izlenecek. Mısır’ın 100 baz puan indirimle politika faizini %14,75’e çekmesi bekleniyor. Temmuzda 25 baz puan indirimle politika faizini %5,75’e çeken Endonezya Merkez Bankası’nın, bu ayki toplantısında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Bugünün öne çıkan en önemli verisi TSİ 12’de açıklanacak olan Euro Bölgesi TÜFE rakamları olacak. Temmuz ayına ait nihai enflasyon verisinin yıllık %1,1 ile ECB’nin enflasyon hedefi olan %2’ye yakının altında gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurtiçinde veri takvimi bu hafta sakin. Hazine ihaleleri ve konut verileri ile çarşamba günü ağustos ayına ait tüketici güven endeksi haftanın öne çıkan gelişmeleri olacak.

Cuma günü ise haziran ayına ait sanayi üretimini takip ettik.

Sanayi üretimi, haziran ayında Ramazan Bayramı tatilinin de etkisiyle beklentilerden kötü bir performans sergiledi. Haziran ayında öncü göstergelerde toparlanma görmemize rağmen, bayram tatili sebebiyle geçtiğimiz seneye göre iş gününde 2 gün eksikti. Ancak takvim etkisinden arındırıldığında bile sanayi üretiminde beklentilerden zayıf bir görünüm dikkatimizi çekiyor.

  • Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yıllık olarak %1 daralma beklentisine karşılık %3,9 düşüş kaydetti.
  • Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir aylık aranın ardından tekrar düşüş gösterdi ve aylık %3,7 geriledi.
  • 2019 yılının ikinci çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3 azaldı. Bir önceki çeyrekte  %4,7 daralmıştı.

Haziran ayı sanayi üretim verisinin dâhil olmasıyla birlikte ikinci çeyreğe yönelik büyüme verisini de daha net görüyoruz. Geçtiğimiz sene ikinci çeyrekte ekonomi %5,3 büyümüştü. Bu güçlü baz etkisini de dikkate alarak bu sene ikinci çeyrekte yıllık bazda %2-2,5 aralığında bir daralma gözleyebiliriz. (Şekil 1). Bu senenin birinci çeyreğinde ekonomi yıllık bazda %2,6 daralmıştı. İkinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları ise 2 Eylül’de açıklanacak.

Üçüncü çeyreğin ilk ayı olan temmuz ayında ise TL’deki değerlenme eğilimine karşın, öncü göstergelerde haziran ayına göre ılımlı bir bozulma görmekteyiz. Ancak Merkez Bankası’nın güçlü faiz indiriminin, finansal koşullarda sıkılığı azaltması ve kredilerde toparlanmayı sağlamasının yılın ikinci yarısında tüketim ve yatırım harcamalarına kademeli bir destek olabileceğini düşünmekteyiz. Üstelik küresel ekonomide yavaşlama eğilimi önemini korusa da turizm tarafından net ihracat tarafına katkının kısmen süreceğini de düşünmekteyiz. Dolayısıyla ikinci yarıda, birinci yarıya göre daha olumlu bir büyüme çerçevemiz bulunmakta. Neticede bu yıl için büyüme beklentimiz %0,5-1 aralığında şekillenmekte. TCMB Beklenti anketinde, anket katılımcılarının bu yıl büyüme beklentisi ise %0 düzeyinde.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket 16 Ağustos 2019 tarihinde Borsa İstanbul’dan 54.484 TL nominal değerli (Adet) Aksa hissesi satın almıştır. Şirket’in sahip olduğu Aksa paylarının nominal değeri 3.605.331 TL’dir. (Şirket sermayesine oranı % 1,949)

GSD Holding (GSDHO, Nötr): Şirketin 2019 yılının ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 34,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 80,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,5 oranında artan şirketin brüt karı ise %14 oranında artarak 33,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %4,8 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler 11mn TL’den 5mn TL’ye gerilemiştir. Böylece şirketin faaliyet karı %7,8 oranında azalarak 26,3mn TL’ye inmiştir. Buna ilaveten yatırım faaliyetlerinden gelirler 2Ç2018’deki 73,7mn TL’den 22,1mn TL’ye gerilemiş ve dönem karındaki düşüşte ana etken olmuştur. İkinci çeyrek karı ile birlikte şirketin ilk yarı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,7 oranında azalarak 100,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İndeks Bilgisayar (INDES, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,1 oranında artarak 17,9mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in satış gelirleri bu dönemde 1,1 milyar TL gerçekleşerek geçen yılın aynı çeyreğine göre %3,5 oranında artarken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %30,7 oranında artarak 54,6mn TL olmuştur. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %1,7 ve %5,1 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %1,4 ve %4,1 idi. İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 36,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %17,7 oranında artış göstermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) demir çelik sektöründe bölgesel liderlik hedefi doğrultusunda, İngiltere, Fransa ve Hollanda’da üretim faaliyetleri bulunan British Steel’i satın almak üzere ön anlaşmaya vardı. Anlaşma kapsamında OYAK’ın sahibi olduğu Ataer Holding 2 aylık süre boyunca detaylı finansal, yasal ve operasyonel inceleme yapacak tek şirket olma hakkını (münhasırlık) elde ederken; detay inceleme sürecinin Ekim ayında başarıyla sonuçlanması halinde devir teslimin 2019 yılı içinde yapılması bekleniyor. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Acıselsan Acıpayam Selüloz (ACSEL): Şirket, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından sondaj faaliyetlerinde kullanılmak üzere düzenlenen CMC (CarboxymethylCellulose) alımı ihalesini kazandığını duyurmuştur. İhale tutarı 2,4mn TL olup 2019 yılı içerisinde ürünlerin teslimi yapılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, cuma günü %19,59 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 41 milyar TL ile 34,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 6,5 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Küresel Merkez Bankalarının yanısıra hükümetlerinde ekonomilerine destek verebileceği beklentisinin artmasıyla risk iştahının bugün toparlandığını görüyoruz. Bu görüntü altında geçtiğimiz hafta baskı altında kalan küresel tahvil faizleri de haftaya toparlanarak başlıyor. ABD 10 yıllıkların faizi, geçtiğimiz hafta gördüğü 3 yılın en düşüğü olan %1,47’den toparlanarak bugün sabah saatlerinde %1,58’lerde bulunuyor.

Yurtiçinde 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, tatil sebebiyle kısa süren haftayı haftalık bazda 33 baz puan yükselerek %15,55 seviyesinden sonlandırdı. Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı iki ihale düzenleyecek. İlk ihalede 13 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. Diğer ihalede ise 6 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek.