SABAH STRATEJİSİ
Fed kararının takip edileceği günde risk iştahı pozitif seyrediyor. Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin daha fazla teşvik sinyali veren açıklamalarının yanı sıra ticaret görüşmelerine yönelik olumlu haber akışı (Trump’ın G-20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi ile buluşacağına yönelik haber) riskli varlıkları destekleyen iki önemli gelişme. Kısa ve orta vadede ABD – Çin arasında bir anlaşma beklenmezken, bu taraftaki olumlu haber akışının şu aşamada sınırlı ve geçici olduğu söylenebilir. Diğer yandan, merkez bankalarının destekleyici adımları risk iştahının canlı kalmasında önemli bir faktör. Nitekim bu akşam Fed’in güvercin bir duruş sergilemesi bekleniyor. Buradaki asıl konu Fed’in piyasalardaki beklentiyi ne kadar karşılayacağı olacaktır. Halihazırda piyasa beklentisi bu yıl için iki faiz indirimi olabileceği yönünde. Sonuç olarak, bu akşamki Fed kararı ve Başkan Powell’ın konuşmasına kadar iyimser görüntü devam edebilir. Küresel risk iştahındaki pozitif görüntüyle beraber dün TL varlıklar da değer kazanırlarken, emsallerine göre üst sıralarda performans sergilediler. Bu sabaha baktığımızda ise, kurda ani bir yükseliş gözlemledik. ABD tarafından gelen S400 konusu ile ilgili olumsuz açıklamaların oynaklık yarattığını izliyoruz. Dün 5,83’ten kapatan Dolar / TL, bu sabah 5,92 seviyesini test etti. Şu dakikalarda ise 5,87 civarında hareket etmekte. Gerek risk iştahında güçlü görüntü gerekse söz konusu gelişmenin bir süredir gündemde yer alması şimdilik kurdaki yükselişi sınırlamış gözüküyor. Bu hafta sert yükseliş kaydeden BIST100 endeksi de, kurdaki hareketle birlikte güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Avrupa Merkez Bankası’nın daha genişleyici para politikası izleyeceğinin gözlenmesi ve ilerideki toplantılarında faiz indirimlerine kapı aralamasıyla ABD Merkez Bankası toplantısının takip edileceği güne başlıyoruz. Fed’in bugünkü toplantısında faiz indirimi olasılığına işaret edip etmeyeceği kritik öneme sahip. Ayrıca hem ECB’nin para politikasında teşviklerini sürdüreceğinin hem de Trump’ın G-20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı ile buluşacağının gözlenmesi küresel risk iştahını destekliyor.
- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ekonomik görünüm iyileşmezse ek teşviklere ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. Ekonomiye teşvik olarak da ilk önceliğin faiz indirimine verileceği görülüyor. Draghi, bankanın daha fazla varlık alımı için de alanı bulunduğunu ifade etti.
- Trump ise ECB’nin bu hamlesi ardından Euro Bölgesi ve Çin’i, ekonomik avantaj sağlamak için para birimlerini zayıflatmakla suçladı.
- Dün Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından da parasal gevşemeye ilişkin açıklamalar geldi. Kuroda, fiyat hedefine varmanın daha çok zaman alacağını ve bundan dolayı BOJ’un ihtiyatla mevcut gevşek para politikasını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
- Son günlerde Rusya, Avustralya, Şili ve Hindistan’ın para politikalarını gevşettiğini görüyoruz.
Bugünün odak noktası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri sonrası güvercin bir duruş sergilemeye başlayan Fed’in, bugün kararları açıklanacak FOMC toplantısında faiz indirimine gitmese bile bir sonraki toplantı için güçlü sinyaller verebileceği öngörülüyor. Küresel ticaret gerginliğinin arttığı bir ortamda hem verim eğrisinin zaman zaman tersine dönmesi ve ABD’de resesyon habercisi olması, hem de ABD’de enflasyonun hedef %2’nin altında seyretmesi Fed’in harekete geçmesi için sebeplerden bazıları. Dolayısıyla piyasa katılımcıları, Fed’in, haziran toplantısında daha güvercin olunacağına dair sinyaller verileceğini ve muhtemelen temmuz veyahut eylül ayında faizlerde indirime gidebileceğini fiyatlıyor. Önemli olan ise bu fiyatlamaların Fed tarafında nasıl bir yankı bulacağı.
Bugün ayrıca TSİ 11.30’da İngiltere’de mayıs ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Yıllık bazda TÜFE, nisanda %2,1 seviyesinde gerçekleşerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, mayısta hafif gerileyerek %2 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise, nisandaki %1,8 seviyesinden hafif gerilemeyle %1,7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
Bunun yanında, TSİ 14’de ABD’de MBA Mortgage Başvuruları ve TSİ 11’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin cari işlemler dengesi verileri de takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise, TSİ 14’de TCMB’nin haziran ayı PPK toplantı özeti yayınlanacak.
Dün yurtiçinde sanayi üretim verisini takip ettik.
- Sanayi üretimi, nisan ayında beklentilerden kötü bir görünüm sergiledi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık olarak %2 daralma beklentisine karşılık %4 düşüş kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de geçtiğimiz yılın son ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş kaydetti ve %1 düştü.
- Sanayi üretiminin aylık bazda düşüşünde; ara malı, dayanıklı tüketim malı ve yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatındaki düşüşün etkili olduğu görülüyor.
- Finansal koşullardaki sıkılaşma ile birlikte kredilerde yataylaşma, PMI verisinde düşüş gözlemlemekteyiz dünkü veri de aslında öncü göstergelerle uyumlu bir görünüm sergiliyor. Bu seneye ilişkin büyüme beklentileri de bu görüntü ışığında aşağı yönlü revize edilmeye devam ediliyor. Güncel TCMB Beklenti Anketine göre anket katılımcıları bu sene Türkiye ekonomisinin %0,04 büyümesini bekliyor. Geçtiğimiz sene %2,6 büyümüştük.
- İlk çeyrekte ekonomi resesyondan çıkmış ve dipten toparlanmaya işaret etmişti. Çeyreksel bazda ikinci çeyrek için sınırlı artı bir büyüme beklentimizi koruyoruz. Ancak hem ikinci çeyreğin ilk sanayi üretim verisindeki zayıflık hem de yüksek baz etkisi bize ilk çeyrek büyümesinde yıllık bazda daralmanın hız kaybederek de olsa süreceğine işaret ediyor.
Bunun yanında, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, nisanda bir önceki aya göre %1,8 geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ise nisanda geçen yılın aynı ayına göre %6,9 azaldı.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in Mayıs 2019 dönemindeki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %22 oranında artarak 656mn TL’ye yükselmiştir. Böylelikle mayıs ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2019 yılı Ocak – Mayıs dönemi brüt prim üretimi de bir önceki yıla göre %15 artarak 2,8 milyar TL olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Eximbank: TOBB’un ev sahipliğinde Türkiye-Birleşik Krallık Ticari İlişkilerinin Geleceği Toplantısı dün Ankara’da yapıldı. Toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile iki ülkenin iş insanları ve bürokratlar katıldı. Türkiye’nin Birleşik Krallık ile olası Brexit sonrasında ticaret yanında, hizmet, finans ve sigorta alanını da kapsayacak bir anlaşma yapmak istediğini belirten Bakan Pekcan, inşaat projelerinin finansmanı için Birleşik Krallık eximbankı UK Export Finance ile Türk Eximbank’ın üçüncü ülkelerde inşaat projeleri finansmanı için bir anlaşma yaptığını ve bunun ilk örneğinin Irak’ta başladığını da açıkladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin Birleşik Krallık ile olası Brexit sonrasında ticaret yanında, hizmet, finans ve sigorta alanını da kapsayacak bir anlaşma yapmak istediğini söyledi. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akfen Holding A.Ş. : Şirketin iştiraklerinden Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.’nin bağlı ortaklığı olan; Derbent Enerji Üretim Paz. İth. ve İhr. A.Ş.’nin, Çanakkale ilinde bulunan, 18 türbininin T.C. Enerji Bakanlığı tarafından 18.06.2019 tarihinde mevzuata uygun olarak geçici kabulü yapılmış ve 19.06.2019 (bugün) tarihinden itibaren ticari enerji üretimine başlanacaktır. Santralin geçici kabulü yapılan kısmının yıllık 187 GWs elektrik üretmesi beklenmektedir. Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş., 18 Haziran 2019 tarihi itibarıyla, bağlı ortaklıkları vasıtasıyla faaliyet gösterdiği yenilenebilir enerji santrallerinde toplam 467 MW kurulu güç kapasitesine ve yıllık toplam 1.481 GWs elektrik üretim kapasitesine ulaşmıştır.
Batısöke Söke Çimento (BSOKE): 02 Nisan 2019 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile duruş bildiriminde bulunulan yeni farin silosunda meydana gelen hasarın onarım çalışmaları tamamlanmış olup, dün itibarıyla döner fırın faaliyete geçmiştir.
Halk GYO (HLGYO): Şirketi’in 2018 yılı kar payından yapılacak bedelsiz sermaye artırımı çerçevesinde, ortaklara verilecek bedelsiz payların dağıtımına 20.06.2019 tarihinde başlanacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinden %23,8 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 69 milyar TL ile 55 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Merkez Bankası piyasa yapıcı bankalara repo piyasasında %23 seviyesinden 14,1 milyar TL kullandırdı. Tanınacak limitlerle sınırlı olmak üzere gecelik vadeli repo işlemleri yoluyla kullandırılacak söz konusu likidite imkânına uygulanacak faiz oranı, Merkez Bankası politika faiz oranının 100 baz puan altında olacak şekilde belirleneceği belirtilmişti.
ECB Başkanı Draghi’nin dün güvercin açıklamalarda bulunması ile piyasalarda ECB’nin bu yıl faiz indirimine gideceği beklentileri arttı ve Almanya 10 yıllık hazine tahvili faizleri -%0,32 ile rekor düşük seviyelere kadar gerilerken, Fransa’da 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi ilk kez %0’a geriledi.
ABD 10 yıllıkların faizi de Fed faiz kararını beklerken, Trump’ın G-20 Zirvesi’nde Çin lideri ile görüşeceğini söylemesi ardından artan risk iştahıyla dalgalandı. Bugün sabah saatlerinde 10 yıllıkların faizi, %2,06’larda. Fed’in bu toplantıda güvercin bir tavır takınacağı halihazırda bekleniyor, ancak bu güvercin tonun derecesi önem arz ediyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında, GOÜ para birimlerine yönelik artan ilgi ve TL’deki değerlenmeyle birlikte verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 34 baz puanlık düşüşle %21,95 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 14 Haziran kapanışına göre 63 baz puanlık düşüşle %19,60 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 80 baz puanlık düşüşle %17,62 seviyesine geriledi.