SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününde, küresel ekonomideki toparlanma beklentileri ve olumlu şirket karlılıklarıyla birlikte risk iştahı pozitif. Çin Şanghay endeksi %1,3 civarında artıdayken, Hang Seng endeksi %0,80 ve Japon Nikei endesi %0,20 civarında yükseliş kaydediyor. Diğer taraftan rekor seviyelerin ardından ABD vadeliler ise %0,13’lük hafif ekside. Şu aşamada, küresel çapta ekonomilere yönelik iyimser beklentiler, bilanço sezonu ve ABD on yıllık tahvil faizinin %1,6’nın altında seyretmesi nedeniyle risk iştahı pozitif kalmaya devam edebilir. Diğer taraftan salgında artan vaka sayıları, risk iştahında baskı unsuru olmaya devam ediyor. Yurtiçi tarafta ise haftanın son işlem günü dalgalı bir seyir izleyen endeks günü düşük işlem hacmiyle yataya yakın 1.408,1 seviyesinden kapattı. Bu sabah Dolar/TL 8,088 ile hafif artıdayken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 12 baz puan iyileşerek 401 seviyesine gerilemiş durumda. Küresel risk iştahındaki olumu görüntüyle birlikte BİST100 endeksi de güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Olumlu açıklanan şirket karlılıkları ve ekonomik verilerin yanı sıra ve ABD 10 yıllıkların faizindeki gevşemenin sürmesiyle ABD borsaları cuma günü rekor seviyelerini yeniledi. Haftaya küresel ticaret için önemli bir aktör olan Japonya’nın, ihracatının mart ayında öngörülerin üzerinde ve 2017’den bu yana yüksek artışını kaydetmesiyle başlıyoruz.
Avrupa Merkez Bankası, Çin ve Rusya merkez bankalarının faiz kararı bu hafta öne çıkarken, Netflix başta olmak üzere bilanço sezonu da izlenmeye devam ediliyor. İngiltere TÜFE ve ikinci çeyreğin başlangıcına işaret eden küresel imalat ve hizmet PMI verileri de öne çıkan veriler.
Bu hafta ABD’de veri gündemi görece sakin. Perşembe günü yeni işsizlik maaşı başvuruları ve ekonominin 2. çeyreğe nasıl başladığına yönelik bölgesel Fed anketleri izlenecek. Son açıklanan veriye göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları, salgın sonrası görülen en düşük rakam olan 576 bin kişiye gerileyerek son haftalarda gördüğümüz artış trendini kırdı. Daha önce açıklanan nisan ayı New York Fed imalat Ekim 2017’den beri en yüksek rakam olan 26’ya yükselirken, Philadelphia iş dünyası endeksi 50,2’ye yükseldi, ekonomik toparlanmanın devam ettiğine dair mesaj verdi. Bu kapsamda perşembe günü Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve Kansas Fed imalat sanayi endekslerinden ekonomik toparlanmaya dair vereceği sinyaller izlenecek. Cuma günü ise nisan ayı PMI verileri takip edilecek. Mart ayında PMI verilerinde ABD’de hizmet tarafında güçlü tüketici talebi ve gevşeyen kısıtlamalarla yeni işlerde yükseliş kaydedildi. İmalat sektöründe tedarik zincirindeki bozulmalar, girdi sıkıntıları üretimi kısmi negatif etkilese de imalat PMI da güçlü seviyelerini korumuştu. Ayrıca PMI verilerinde son dönemde fiyat baskılarına yönelik sinyaller de alt endekslerde önemli olacaktır. Beklentiler bu ay açıklanan verilerde fazla değişiklik olmaması yönünde.
Avrupa tarafında ise bu hafta perşembe günkü ECB’nin toplantısı gündemde olacak. Geçen toplantıda ECB yükselen uzun vadeli tahvil oranlarına cevap olarak varlık alım hızını artırmıştı. Bu toplantıda ise herhangi bir değişiklik yapması beklenmemekte fakat üyeler arasındaki görüş ayrılıklarına ilişkin haber akışı da önemli olacaktır. Cuma günü ise nisan ayına ilişkin öncü PMI verilerinden Avrupa’nın 2. çeyreğe nasıl başladığına dair ipucu aranacak. Mart ayı PMI verilerine göre en büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya’nın imalat PMI verisi Nisan 1996’dan beri en yüksek rakam olan 66,6 seviyesine gelirken, kısıtlamalara rağmen hizmet PMI’da genişleme bölgesine geçmişti. Euro Bölgesi genelinde ise imalat PMI, Haziran 1997’den beri en yüksek seviye olan 62,5’e yükselirken, hizmet PMI’da 49,6 yükselerek eşik değere yaklaşmıştı. İngiltere’de de AB tarafındakine benzer şekilde PMI verileri aşılama sürecindeki ilerleme sayesinde olumlu gelmiş, kısıtlamaların kısmi gevşetilmesi ile yeni siparişler Eylül 2020 sonrası ilk kez artmıştı. İmalat PMI 58,9 , hizmet PMI ise 56,3 ile güçlü genişleme bölgesinde gelmişti. Raporda her ne kadar PMI verileri olumlu gelse de fiyat artışları, tedarik sürecindeki bozulmalar ve ihracattaki düşüşe vurgu yapılmaktaydı. Bu dönemde ise Avrupa tarafında ABD’ye göre belirsizlikler daha fazla. Her ne kadar küresel talep artsa da vaka sayıları artmakta, aşılama süreci görece daha yavaş. Bu yüzden PMI verilerinde kısmi azalış görülmesi sürpriz olmayacaktır ve ayrıca raporda tedarik sürecindeki sıkıntılar ve enflasyonist baskılara dair ipucu aranacaktır. Son dönemde gündemde küresel ölçekte enflasyonda yükseliş beklentisi yer almakta. Bu kapsamda salı günü Almanya’da mart ayına ilişkin ÜFE ve çarşamba ise İngiltere’de TÜFE verileri takip edilecek.
Asya tarafında ise salı günü Çin’de 1 ve 5 yıllık kredi temel faiz oranı izlenecek. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemekte, bu arada bu ay başında Çin Merkez Bankası’nın yılın geri kalanında büyük bankalardan kredi büyümesinin hızını azaltmalarını istediğini görmüştük, dolayısıyla piyasa katılımcıları bankanın büyümeyi daha az destekleyici duruşunu yakından izlemeyi sürdürecektir. Çarşamba günü ise nisan ayına ilişkin Güney Kore dış ticaret verileri takip edilecek. Geçtiğimiz seneki kapanmanın ve iyileşmeye devam eden küresel dış talebin etkisiyle yıllık bazda artmaya devam etmesi olası gözükmekte. Cuma günü de Japonya PMI ve enflasyon verileri takip edilecek. Küresel ölçekte fiyat baskıları belirginleşmeye başlasa da Japonya’da TÜFE’nin deflasyonist bölgede kalmaya devam etmesi beklenmekte.
Yurt içinde bu hafta veri gündemi zayıf. Perşembe günü nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi izlenecek ve TCMB’nin son PPK toplantısına ilişkin özet yayınlanacak.
Mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi aylık %2,5 artarak 86,7’ye yükselirken, endeksin hesaplamasında kullanılan tüm alt endekslerde artış görmüştük. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %1,4 oranında artışla 67,3’e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi %4 oranında artışla 87,9’a, gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi %2,5 oranında artışla 94,1’e, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise %2 artışla 97,4’e yükselmişti.
Ayrıca Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ve 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili, yarın ise 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası ve 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihraç edecek. Şu ana kadar Hazine nisan ayında 17,9 milyar TL (4 milyar TL altın tahvili, 4,5 milyar TL altına dayalı kira sertifikası, 4,5 milyar TL TLREF’e endeksli, 4,9 milyar TL sabit kuponlu tahvili) borçlandı. Nisan ayına ilişkin iç borçlanma stratejisinde toplamda 33 milyar TL borçlanacağını belirtmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE, Sınırlı Pozitif): Proje büyüklüğü 76,5mn TL olan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Gemlik Kampüs projesi gövde üretim ve montaj tesisleri elektrik işlerinin yapılmasına yönelik olarak sözleşme görüşmeleri tamamlanmış olup, şirket ile proje işvereni Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. arasında sözleşme imzalanmıştır. Projenin 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
Bera Holding (BERA, Sınırlı Pozitif): Grup Şirketlerinden MPG A.Ş ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında, 8X8 Tekerlekli Kurtarıcı Aracın, Yurtiçi Geliştirme modeliyle tedarikine yönelik sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 38,5mn EUR olup, teslimatlar 2 yıl içerisinde yapılacaktır.
Karsan Otomotiv (KARSN, Sınırlı Pozitif): Karsan, Ukrayna’nın Kharkiv kentinde düzenlenen Uluslararası Mintrans Forum’a Atak Electric ile dizel Atak ve Jest modelleriyle katıldı. Karsan’dan yapılan açıklamaya göre, belediye altyapıları, kentsel gelişim ve konfor konularının masaya yatırıldığı uluslararası forumda Karsan, Kharkiv Belediyesi’nin altyapısal gelişimine yönelik desteği kapsayan bir iş birliği sözleşmesine de imza attı. Sözleşme kapsamında Karsan’ın, Kharkiv ulaşım altyapısının iyileştirilmesinde rol oynaması ve Karsan ürün ailesinin kentin ulaşım ağında yer alması hedefleniyor. Karsan Üst Yöneticisi (CEO) Okan Baş da Kharkiv şehrinde bulunmaktan ve kent belediyesiyle iş birliği anlaşmasına imza atmaktan duydukları mutluluğu aktararak; 6 metre sınıfındaki Jest ve 8 metre sınıfındaki Atak araçlarımızın, kentin değişen anlık trafik koşullarında, hem performansları hem de tasarruflu kullanımlarıyla optimum katkıyı sağlayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda Ukrayna iş ortağımız MDG ile 150 adet Jest ve Atak aracını, temmuz ayından başlayarak ekim ayına kadar teslim edilecek şekilde anlaştık. İlerleyen dönemde Ukrayna pazarındaki potansiyele bağlı olarak Kharkiv’de üretim yatırımı yapma konusunu ise detaylı olarak değerlendiriyoruz.” dedi. Kaynak: AA
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında JANTS.E ve TSGYO.E paylarında 19/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/05/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, FENER.E paylarında 19/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/05/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. VBTS kapsamında bu paylarda uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 03/05/2021 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından SARS-Cov-2 (2019-nCov) RT-q PCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbı Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında, şirkete 1,8mn adet ürün siparişi verilmiştir.
Yünsa (YUNSA): 19.04.2021 – 22.04.2021 tarihleri arasında 4 iş günü boyunca bazı üretim bölümlerinde pandemi nedeniyle kısmi duruş planlanmıştır. Şirket faaliyetleri 26.04.2021 tarihinden itibaren tüm üretim bölümleriyle devam edecektir.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 79 milyar TL’lik (%19’dan, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 333 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,58 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,60 bandında hareketin ardından %1,58 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 40 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta faizlerde 100 baz puan civarında düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 30 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi