Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (18.06.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Piyasalara verilen likidite desteği devam ederken, ikinci dalga endişelerinin yarattığı baskı şu aşamada sınırlı kalmaya devam ediyor. Çin Merkez Bankası’nın bu sabahki hamlesiyle de Şanghay endeksi artı bölgeye geçmiş durumda. ABD vadelileri ise erken saatlerdeki kayıplarını geri alma çabasında. Ons Altın ve Brent yatay bir görüntü sergilerlerken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri hafif alıcılı. TL ise bu sabah hafif baskı altında kalsa da, BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Endeks gün içerisinde ise bant hareketi yapabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ve Çin’de görülen yeni vakaların etkisiyle koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin artmasıyla risk iştahı bugün zayıf seyrediyor. Çin Merkez Bankası’nın 14 gün vadeli ters repo faiz oranını düşürerek piyasaya likidite enjekte etmesiyle Çin borsası, Asya borsalarından ise sınırlı pozitif ayrışıyor, ABD vadelileri ise ekside işlem görüyor. Trump’ın cumartesi günü seçim mitingi yapmayı planladığı Oklahoma’nın da dahil olduğu birçok ABD eyaletinde koronavirüs vaka sayılarında artış gözlenirken, Pekin’de birçok uçuş iptal edildi. Brezilya Merkez Bankası ise politika faizini 75 baz puan indirimle %2,25’e çekti.

Fed Başkanı Jerome Powell dün, önceki günkü sunumundaki noktalara değindi. Powell, Kongre’nin mali desteği çok çabuk çekmesinin problem olabileceğini belirterek, Kongre’nin bu kritik dönemde işletmeleri ve hane halklarını desteklemesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan Powell, negatif faizler konusundaki kanıtların karışık olduğunu ve Fed’in, getiri eğrisi kontrolünü uygulamak konusunda bir karar vermediğini söyledi.

  • Bugün TSİ 14’te İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı ve TSİ 14.30’da BoE Başkanı Andrew Bailey’in konuşması izlenecek. BoE’nin, %0,10 seviyesinde bulunan politika faiz oranını sabit tutması, varlık alım hedefini 100 milyar GBP artırarak 745 milyar GBP’ye çıkarması bekleniyor.
  • Bugün Avrupa Konseyi Toplantısı Brüksel’de başlayacak ve 2 gün sürecek. Söz konusu toplantıda Almanya ve Fransa’nın teklif ettikleri 750 milyar Euro’luk kurtarma fonunun detayları ve finansmanı ve bunun yanında AB’nin uzun dönemli bütçesi konuşulacak. Ayrıca TSİ 11’de ECB Ekonomi Bülteni yayınlanacak ve TSİ 09.45’te ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un konuşması izlenecek.
  • ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da haziran ayı Philadelphia Fed İş Dünyası Endeksi verisi izlenecek. Ayrıca ABD’de işsizlik maaş başvurularının, 13 Haziran haftasında da normalleşme adımlarıyla düşüşünü sürdürerek 1,29 milyon kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.  Bunun yanında, TSİ 19.15’te Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’ın konuşması izlenecek. Öte yandan, TSİ 10.30’da Endonezya Merkez Bankası’nın, politika faiz oranını 25 baz puanlık indirimle %4,25 seviyesine çekmesi beklenirken, TSİ 10.30’da İsviçre Merkez Bankası’nın, politika faiz oranını -%0,75 seviyesinde ve TSİ 11’de Norveç Merkez Bankası’nın ise, politika faiz oranını %0 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, yıllık bazda incelediğimizde tepe noktasını gördüğü 2017 yılından bu yana 47 milyar USD azalmış durumda ve Nisan 2020’de 173,6 milyar USD seviyesinde bulunmakta.

  • 47 milyar USD’lik azalışın 42 milyar USD’si finansal kuruluşların kredi borcunu azaltmasından kaynaklandı. Finansal kuruluşlarındaki azalışı ise 35 milyar USD azalan, bankaların kredi ve tahvil biçiminde olan borçlanmaları oluşturmakta. Finansal olmayan kuruluşlarda ise 2017 yılına göre yaklaşık 5 milyar USD’lik sınırlı azalış görmekteyiz.
  • Özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu ise tepe noktasını gördüğü 2014 yılı sonuna göre 36 milyar USD azalmış durumda ve 8,1 milyar USD düzeyinde bulunmakta. Bu azalışın 35 milyar USD’si bankaların kredi ve tahvil biçimindeki borçlanmalarını azaltmasından kaynaklanmakta.

BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 12 Haziran haftasında DTH’ler diğer haftalara göre stabil seyretti. Kurumsal DTH’ler 0,11 milyar USD azalırken, geçen haftada bu rakam 1,37 milyar USD artış yönündeydi. Bireyseller DTH’lerde ise 0,22 milyar USD artış görmekteyiz, geçen haftada bu rakam 0,77 milyar USD artmıştı.

Rezervlerde geçen hafta diğer yakın haftalara göre kısmen durağan bir hafta yaşadık. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 12 Haziran haftasında dış varlıklar 94,2 milyar USD seviyesinden 95,1 milyar USD seviyesine gelerek 0,9 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 92,2 milyar USD seviyesinden 93,1 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 57 milyar USD seviyesinden 57,7 milyar USD seviyesine yükseldi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,2 milyar USD artarak 31,5 milyar USD seviyesinden 31,7 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 0,2 milyar USD rezervlere katkı sağladı.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Kredi derecelendirme şirketi Fitch Ratings (“Fitch”) Anadolu Efes’in yabancı ve yerel paracinsinden uzun vadeli kredi notunu “BBB-“, görünümünü ise “Durağan” olarak teyit etmiştir. Aynı zamanda Anadolu Efes’in Rusya ve Ukrayna’da gerçekleştirdiği ortaklıktaki karlılığı güçlendirmeye devam etme kabiliyetine ve Türkiye’de pazar payını ve karını stabilize etme potansiyeline yönelik olarak Fitch’in beklentileriyle desteklenmektedir. Fitch Anadolu Efes’in likidite profili açısından yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiştir. Şirket tarafından açıklanan 2020 yılına ilişkin temettü dağıtım teklifi Fitch’in tahminlerinde dikkate alınmıştır.

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket 17.06.2020 tarihi itibarıyla toplam çalışan sayısı 3.065 kişi, Petrol-İş Sendikası üyesi 472 kişi olduğunu açıklamıştır. Şirket ile Petrol-İş Sendikası arasında devam eden 21.Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin yasal takviminin bir parçası olarak, Petrol-İş Sendikası 10.07.2020 tarihinde kimya iş kolunda faaliyet gösteren işyerlerinde grev uygulamasına başlama kararı aldığı ve kararın Şirket işyerinde ilan edildiği duyurulmuştur. İşçi sendikası ile İşletme Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam etmektedir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor. TVF’den yapılan açıklamaya göre, Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell’in en büyük ortağı durumuna gelecek. TVF’nin hem özel sektörde faaliyet gösteren hem de yurt dışı borsalarda işlem gören bir şirkete yaptığı ilk yatırım olan bu satın alma, fonun, Türkiye’nin rekabetçi şirketlerini destekleme stratejisinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.  TVF, kuruluş vizyonu doğrultusunda, küresel dijital dönüşümde öncü bir şirketin en büyük destekçisi olurken, LetterOne da, hisselerini neredeyse ikiye katlayarak Turkcell’in geleceğine duyduğu güveni ortaya koydu. Hissedarlar arasında uzun zamandır süregelen ve firmanın piyasa değeri ile performansına olumsuz yönde etki eden anlaşmazlıkların çözülmesini sağlayan satın almayla birlikte Turkcell’in ortaklık ve yönetim kurulu yapısı sadeleşerek daha istikrarlı ve şeffaf hale gelecek. Açıklamada, satın almanın ardından yeni dönemdeki ortaklık yapısına ilişkin şunlar kaydedildi: “TVF, toplam yüzde 26,2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak. Telia, Turkcell’deki yüzde 24,02’lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında satarak Turkcell’den çıkış yapacak. LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24,8’e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek.  Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek, Çukurova Holding ise dolaylı hisselerini satarak Turkcell’den çıkış yapacak. Yönetim kurulundaki 4 üye TVF imtiyazı olmaksızın seçebilecek ve bu sayede azınlık hissedarlar daha fazla güç kazanacak. Turkcell’in mevcut temettü politikası sürdürülecek. Turkcell, hem Borsa İstanbul hem de New York borsasında işlem gören tek Türk şirketi olmaya devam edecek.” Kaynak: AA

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kartlı ödemelere ilişkin mayıs ayı verilerini açıkladı. Buna göre, mayıs sonunda Türkiye’de toplam 242,7 milyon kart bulunurken, bunların 71,4 milyon adedi kredi kartı, 171,3 milyon adedi ise banka kartından oluştu. Mayıs 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yıllık yüzde 5, banka kartı adedinde ise yıllık yüzde 11 artış görüldü… Mayıs ayında toplam 76,2 milyar TL’lik kartlı ödeme yapıldı. Bu tutarın 63,3 milyar TL’si kredi kartları ile yapılan ödemelerden, 12,9 milyar TL’si ise banka kartları ile yapılan ödemelerden oluştu. Buna göre, kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalırken, banka kartı ile yapılan ödeme tutarı yıllık yüzde 19 artış kaydetti.

Borsa İstanbul: Payları Gelişen İşletmeler Pazarı’nda (GİP) işlem gören Denge Yatırım Holding A.Ş.’nin (Şirket) 31/12/2019 tarihli finansal raporlarına ilişkin bağımsız denetçi görüşü ile Şirketin ve bağlı ortaklıklarının faaliyet durumları dikkate alındığında, Şirket paylarının işlem sırasının 18/06/2020 tarihinde kapatılmasına ve 19/06/2020 tarihinden itibaren Yakın İzleme Pazarında tekrar açılmasına karar verilmiştir.

Havacılık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kontrollü normalleşme süreci ile birlikte başlatılan uçuşlar kapsamında, Haziran’ın ilk 15 gününde havayolunda iç ve dış hatlarda 1 milyon yolcuya ulaşıldığını duyurdu. Karaismailoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, söz konusu süreçte yaklaşık 14,000 uçak iniş-kalkışı gerçekleşirken; iç hat uçuşlarda 940,648, dış hat uçuşlarında ise 69,489 yolcuya hizmet verildi. Karaismailoğlu yaptığı değerlendirmede, “Sektörde elde ettiğimiz ilk rakamlar normalleşmenin olumlu seyrinin göstergesi” dedi. Açıklamaya göre, havalimanlarına 1-15 Haziran tarihleri arasında iniş-kalkış yapan uçak sayısı iç hatlarda 10,777, dış hatlarda ise 2,904 oldu. İstanbul Havalimanı’nda söz konusu dönemde iniş-kalkış yapan uçak sayısı iç hatlarda 1,739, dış hatlarda ise 1,159; yolcu trafiği ise iç hatlarda 185,495, dış hatlarda 29,127 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Antalya Havalimanı’ndaki uçak trafiği iç hatlarda 444, dış hatlarda ise 82 oldu. Yolcu trafiği iç hatlarda 34,978, dış hatlarda 2,847 olarak gerçekleşti. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Gersan Elektrik (GEREL): Gersan ile N’DustrioTrading LLC arasında UVC Led Armatürlerinin üretimi ve satışı işlerini kapsayan toplam bedeli 2mn USD tutarında malzeme imalat ve satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleştirilecektir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,64 seviyesinden %7,68 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 161,4 milyar TL ile 129,4 milyar TL’si (38 milyar TL haftalık, %8,25 + 91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 29,7 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara, 2,3 milyar TL’si ise BİST Kotasyon’dan %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,75 seviyelerinden başlarken, bugün ikinci dalga endişelerinin de izlenmesiyle %0,71’lerde işlem görmekte.

Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, dün zayıf işlem hacminde sınırlı alıcılı bir görünüm mevcuttu. Eylül 2022 vadeli kağıdın faizi, 8 baz puan düşüşle %8,90 seviyesine geriledi. Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi 10 baz puanlık düşüşle %11,47 seviyesine geriledi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi