SABAH STRATEJİSİ
ABD’de borç tavanının yükseltilmesine yönelik olarak yetkililerin çözüm odaklı açıklamaları risk iştahını destekliyor. Dün %1,0 – %1,3 arasında değer kazanan ABD borsalarının ardından bu sabah Asya borsaları ve Avrupa vadelileri de pozitif bölgede seyrediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ve Euro STOXX 50 vadelisi %0,6 civarında primli. Borç tavanı ile ilgili son dönemdeki belirsizlikler piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyordu. Yurtiçi tarafta ise seçim konusu gündemde kalmaya devam ederken, BIST100 endeksi 200 günlük ortalamadan sonra gelen tepki alımlarını dün de sürdürdü. Bankacılık endeksindeki baskı devam etse de BIST100 günü %1,57 oranında yükselişle tamamladı. Puan bazlı endekse en çok destek olan ilk beş hisse sırasıyla TCELL, SASA, TUPRS, HEKTS ve TOASO olurken, endekste 85 hisse günü artıda tamamladı. Bankalar dışında BIMAS’ın da endekse negatif etkisi görece yüksekti. BIST100’ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Son iki günde yaşanan toparlanma isteğinin sürmesi ve 4.700 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda, hafta başında oluşan boşluk kapanabilir ve 4.770 hedef bölgesine doğru yükseliş sürebilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TCMB tarafından yayınlanan mart ayı kısa vadeli dış borç istatistiklerine göre, kısa vadeli dış borç stoku aylık 8 milyar USD artarken, yıllık ise 32,4 milyar USD artışla 161,4 milyar USD’ye yükseldi. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, aylık 7 milyar USD artarken, yıllık ise 21,9 milyar USD artarak 203,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
Bunun yanında, TCMB tarafından yayınlanan mart ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %8,41’den %5,36 seviyesine yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %141,5’ten %132,8 seviyesine geriledi ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %55,4 arttı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 13 Mayıs haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 242 bin kişi seviyesinden 264 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde yükselişle Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak iş gücü piyasasında kısmi soğumaya işaret etmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, nisan ayı ikinci el konut satışları verisi TSİ 17’de takip edilecek. Martta aylık bazda ikinci el konut satışları %2,4 düşüşle konut piyasasında yavaşlamaya işaret etmişti. Fed’in faiz artışlarının ardından sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle nisanda ikinci el konut satışlarının düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 16.05’te Fed Yönetim Kurulu üyesi Jefferson’un, TSİ 16.30’da Fed Başkan Yardımcısı Barr’ın, TSİ 17’de Dallas Fed Başkanı Logan’ın ve TSİ 19’da New York Fed Başkanı Williams’ın konuşmaları, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından mart ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlanacak. Şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistiklerine göre, net uluslararası yatırım pozisyonu açığı ocak ayı sonundaki -264,3 milyar USD’den 2,7 milyar USD’lik artışla şubat ayı sonu itibarıyla -267,1 milyar USD seviyesine yükselmişti, uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranı ise -%29,2 seviyesinden -%29,5 seviyesine (GSYH 2022 yılı dördüncü çeyrek kümülatif verisine göre) yükselmişti.
Ayrıca TSİ 10’da TCMB tarafından mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.
Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 12 Mayıs haftasında toplam DTH miktarı 3,79 milyar USD (bireysel 0,55 milyar USD düşüş ve kurumsal 3,23 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %40,5’ten %40,2’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %1,59 artış, YP kredilerde %0,69 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,94 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 12 Mayıs haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 9 milyar USD azalışla 105,1 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 4,7 milyar USD azalışla 2,1 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Sabit Erken İhbar Radar Sistemi Projesi ile ilgili olarak toplam bedeli 500,8mn TL ve 27mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2026-2027 yılları arasında gerçekleştirileceği açıklanmıştır.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Şarj ünitesi, şarj istasyonları ve şarj ağı kurulması, işletilmesi ve şarj hizmeti sunulması konularında faaliyet göstermek üzere; Doğuş Otomotiv’in tek pay sahibi olarak %100’üne iştirak ettiği 50mn TL sermayeli Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret (D Power) ünvanlı şirketin kuruluşu Ticaret Sicil Müdürlüğünce tescil edilerek tamamlanmıştır.
Turkcell (TCELL, Nötr): Bağlı ortaklıklarından CJSC Belarusian Telecommunications Network’ün (“BeST”), 1.264mn BYN olan sermayesi, 11,3mn BYN artırılarak 1.275mn BYN’ye çıkarılmıştır. Sermaye artırımına ait yeni pay alma hakkının tamamı ödenmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: TCMB, Konut Fiyat Endeksi (KFE) mart ayı verilerini açıkladı. Buna göre; 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %132,8, reel olarak ise %55,4 oranında artmıştır.
SPK: Sasa Polyester (2,3 milyar TL’den 5,3 milyar TL’ye) ve Çemtaş’ın (101mn TL’den 500mn TL’ye) bedelsiz sermaye artırımları onaylandı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
CVK Maden (CVKMD): Şirket, yurt dışında yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satışı” konusunda anlaşmıştır. Sözleşmenin toplam bedelinin yaklaşık 22,5mn TL (1,1mn USD) olduğu açıklanmıştır.
ORGE Elektrik (ORGE): 09.06.2022 tarihli açıklamada, İstanbul’da inşası devam etmekte olan İstanbul Yeni Havalimanı – Halkalı Metro Projesi’nin Kayaşehir ve Olimpiyatköy İstasyonları elektrik işlerinin yapımına yönelik olarak, işveren Cengiz-Kolin-Kalyon-Özgün Yapı İstanbul Yeni Havalimanı – Halkalı Metro Hattı Yapım Ortaklığı ile 2,1mn EUR+KDV ve 9,3mn TL+KDV tutarında sözleşme imzalandığı kamuya duyurulmuştu. 13.09.2022 tarihli açıklamada ise, işveren ile yapılan protokol çerçevesinde, mevcut sözleşme bedelinin yeni birim fiyatlarla 2,1mn EUR+KDV ve 12,1mn TL+KDV olarak revize edildiği kamuya duyurulmuştu. İşveren ile 17.05.2023’te yapılan protokol çerçevesinde, mevcut sözleşme bedeli yeni birim fiyatlarla 2,1mn EUR+KDV ve 18,7mn TL+KDV olarak revize edilmiştir.
Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket, yurtdışı pazarlardaki büyüme planları çerçevesinde, Kuveyt ve Bahreyn’de faaliyete geçmek üzere münhasır bayilik sözleşmeleri imzalamıştır. Sözleşmeye göre, 2023-2027 yılları arasında Kuveyt’te 5 yılda 5 mağaza, Bahreyn’de 5 yılda 3 mağaza açılmasının planlandığı açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,88’den %8,89 seviyesine yükseldi. TCMB dün 102,8 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 115,4 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 326,6 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 60 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 200 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi