SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalar haftaya pozitif bir görüntüyle başlıyorlar. ABD vadelileri bu sabah %1’in hafif üzerinde alıcılı bir görüntü sergilemekteler. ABD vadelileri kadar güçlü olmasalar da Asya borsaları da pozitif bölgede seyrediyorlar. Zayıf gelen makro veriler ve ABD – Çin gerilimine karşın ülkelerin ekonomileri açmak için gösterdiği çaba fiyatlamalarda baskın gelmiş gözüküyor. Geçen haftayı %9 oranında değer kazancıyla 32,5 USD seviyesinden kapatan Brent petrolün bu sabah da %3’e yakın alıcılı bir görüntü sergilemesi fiyatlamalara talep tarafındaki beklentilerin de yansıtıldığına işaret ediyor. Diğer yandan, bu sabah emtia ihracatcısı Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ön plana çıkarken, TL’de de olumlu görüntü korunuyor. Dolar /TL, haftaya 6,90’nın altında başlıyor. Yabancı merkez bankalarıyla olası swap hattı kurulmasına yönelik beklentilerle olumlu ayrışan – TL ile birlikte – BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayıp açılışta cuma günkü en yüksek seviye olan 100,8bin seviyesini test edebilir. Mevcut fiyatlamalar kapsamında, endeks bu seviyeyi kırarak 101,8bin direncini gün içerisinde hedeflemek isteyebilir.
MAKROEKONOMİ
Koronavirüs salgınında kapanan büyük ekonomilerin kademeli bir şekilde tekrar açılmaya devam edilmesinin yarattığı iyimserliğinin ön plana çıkması ve petrol fiyatlarındaki yükselişle haftaya ABD vadeliler artıda başlıyor. Kaliforniya ekonomisinin %75’inin açıldığı görülürken, ABD’nin Çin’in teknoloji şirketi Huawei’ye yönelik yeni kısıtlamaları ise endeksler üzerinde şimdilik etkili olmuyor. İngiltere Merkez Bankası’nın ise, negatif faiz dahil olmak üzere bir dizi para politikasını inceledikleri gözleniyor. Euro Bölgesi’nde mart ayından bu yana en düşük ölüm ve vaka sayıları gözlenirken, verilerde salgının etkisini görmeye devam ediyoruz. Cuma günü ABD’de perakende satışlar, 2008 finansal krizde görülen düşüşün neredeyse 4 katı düşüş gösterirken, Japonya ekonomisi birinci çeyrekte %3,4 daralma kaydederek resesyona girdi. Ülke, 2019 yılının son çeyreğinde vergi artırımının etkisiyle daralmıştı.
Bu hafta mayıs ayı öncü imalat ve hizmet PMI verileri önemli olacak. Fed Başkanı’nın konuşmaları ve Fed toplantı tutanakları öne çıkacak diğer gelişmeler. Nisan ayı aslında genel olarak Çin haricinde kısıtlamaların tepe yaptığı ve ekonomilerin neredeyse durma noktasına geldiği aydı. Mayıs ayıyla birlikte normalleşme adımlarının ekonomik gidişata nasıl yansıdığı ve küresel ekonominin dipten çıkıp çıkmadığına dair ipucu aranacak. Hafta sonu da Fed Başkanı Powell, Kovid-19 aşısının zamanlamasına bağlı olarak ABD’nin ekonomik toparlanmasının 2021 yılının sonuna kadar uzayabileceği konusunda uyardı.
- ABD tarafında perşembe günü mayıs ayı imalat ve hizmet PMI açıklanacak. Nisan ayında imalat PMI 36,1, hizmet PMI ise 26,7 seviyesinde gelmişti. Mayıs ayında işletmelerin yavaş yavaş üretime başlamalarıyla, PMI rakamlarında sınırlı da olsa yükselme beklenmekte. Ayrıca çarşamba günü nisan ayındaki Fed toplantısına ilişkin FOMC toplantı tutanakları yayınlanacak. %2’lik enflasyon hedefi azalan talep ve düşen petrol fiyatları ile zor durumda ve işsizlikte tarihi dip seviyelerden, tarihi yüksek seviyelere evrildi. Bu değişen duruma karşı Fed negatif faiz uygular mı sorusunu gündeme getirmişti. Powell son konuşmasında negatif faize sıcak bakmadığını belirtmişti fakat yine de tutanaklarda yüksek işsizlik-düşük enflasyonla nasıl mücadele edileceğine ilişkin ipucu aranacaktır. Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son 7 haftadır 36 milyonun üzerinde gelen datada bazı eyaletlerde kısıtlamaların kalkması ile en azından artış hızının azalması beklenmekte.
- Avrupa tarafında da cuma günü mayıs ayıyla birlikte başlayan normalleşme adımlarının mayıs ayı öncü PMI verilerine nasıl etki ettiği takip edilecek. Ayrıca çarşamba günü mayıs ayı tüketici güveni ve ZEW anketleri izlenecek. Tüketicilerin hükümetlerce alınan normalleşme planlarına tepkisinin ne ölçüde olacağı kritik olacaktır.
- İngiltere tarafında ise cuma günü nisan ayı perakende satışları alınan tedbirlerin tüketicilerin harcamalarına nasıl yansıdığını görmek açısından önemli olacak. Perakende satışlar martta yıllık %5,8 düşmüştü. Nisan ayında sert tedbirler uygulandı, bunun doğrultusunda beklenti %17,5 düşmesi yönünde. Ayrıca salı günü mart ayına ilişkin işsizlik verileri de açıklanacak. Çarşamba günü de enflasyon verileri açıklanacak.
- Bu hafta Çin’in salgın nedeniyle iki aydır ertelenen yıllık parlamento toplantısı yapılacak. Bu toplantılarda Çin yıllık büyüme tahmini yayınlamakta fakat bu sene özel durum nedeniyle yıllık büyüme hedefi koyup koymayacakları belirsiz. Ayrıca çarşamba günü PBOC’nin kredi faiz kararı bulunmakta. Ek olarak salgın Asya tarafında kontrol altına alınmıştı fakat son günlerde ikinci dalga oluşabileceği yönünde gündem bulunmakta. Salgının seyri de bu açıdan önemli olacaktır.
Yurt içi tarafında ise çarşamba günü tüketici güveni ve konut fiyat endeksi, cuma günü ise reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ile gelen yabancı turist sayısı verileri takip edilecek. Perşembe günü ise TCMB’nin para politikası kurulu toplantısı var.
- TCMB, Enflasyon Raporu’nda TL’deki değer kaybına rağmen emtia fiyatlarındaki aşağı yön ve toplam talep koşullarının zayıf seyri sonucu negatif çıktı açığıyla birlikte enflasyon tahminini aşağı yönlü revize etmişti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da, yıl sonu tahminine göre makul bir reel faiz noktasında bulunduklarını ve şu an için faiz seviyesi itibarıyla uygun bir seviyede olduklarını düşündüklerini söyleyerek faiz indirimlerinin devam edebileceği sinyalini vermişti. Dolayısıyla enflasyonda aşağı yönlü risklerin ağırlık kazanmasıyla Merkez Bankası’nın politika faizini 50 baz puan indirimle %8,25 seviyesine çekmesi olası görünüyor. PPK karar metninde olası swap anlaşması ve detaylarına yönelik ipucuları da kıymetli olabilir.
Bütçe dengesi, nisan ayında 43,2 milyar TL açık verdi ve 2019 yılı Nisan ayındaki 18,3 milyar TL açıktan fazla gerçekleşti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 117,1 milyar TL’den 141,9 milyar TL’ye yükseldi. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise yaklaşık %2,7 seviyesinden %3,2 seviyesine doğru hızlandı. Hazine nakit dengesi nisan ayında 46,2 milyar TL açık vermişti, bütçe dengesi de bu rakama yakın gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 26,1 milyar TL açık verdi.
- Alınan tedbirlerin ve teşviklerin etkisini gelirler tarafında ötelenen vergi gelirleri ile mart ayında belirgin hissetmiştik, nisan ayında da vergi gelirlerindeki zayıflığın iç talebin de etkisiyle sürdüğünü görüyoruz. Harcamalar ise mart ayında ortalamaya yakın bir artış sergilemişti. Ancak salgının ekonomik aktivite üzerindeki etkisini sınırlandırmak amacıyla alınan önlemler neticesinde nisan ayında harcamaların kısmi artışa geçtiğini görüyoruz.
- Mart ayında ötelenen tahsilatlarla birlikte vergi gelirlerinin, nisan ayında da zayıf seyrini sürdürdüğünü gözlemlemekteyiz. Diğer gelirler ise güçlü bir artış sergilemiş durumda. Faizler, Paylar ve Cezalar kalemi altındaki faiz kalemi diğer gelirdeki artışın ana nedeni olurken, Hazine Portföyü ve İştirak Gelirleri de sınırlı katkı sağlamış durumda. Harcamalar kısmında ise 2019 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek artışı görüyoruz. Faiz hariç giderler kadar özellikle faiz giderlerinin bütçe harcamalarını yukarı çektiği gözleniyor. Faiz dışı harcamalar geçen yılki ortalaması üzerinde gerçekleşti.
Neticede maliye politikaları tarafından yurt içinde de ekonomiye desteğin sürmesini beklemekteyiz ve bundan dolayı kısa vadede bütçe dengesinin baskı altında kalması beklenebilir. Bununla birlikte küresel ve yurt içi ekonomi en kötüyü geride bırakıp toparlanmaya başladıkça başta vergi gelirleri olmak üzere gelirlerdeki toparlanma ile kayıpların kısmi telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Üstelik bazı teşviklerin vergi ötelenmesi şeklinde olması da gelirlerdeki kaybın önümüzde dönemde kısmi telafi edilebileceğine de referans veriyor. Dolayısıyla ikinci çeyrekte bütçe dengesinde kısmi baskı görsek de salgının kontrol altına alındığı ve büyümenin toparlanmaya başladığı bir ortamda, bütçe dengesinin yılın ikinci yarısı itibarıyla toparlanma eğilimine gireceğini düşünmekteyiz.
Mayıs ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcıları, gerek küresel gerekse yurt içinde salgının gidişatına göre beklentilerini şekillendirmeye devam etti. Salgının etkisinin beklentilerde ilk görüldüğü anket, nisan ayına ilişkin anketti ve beklentilerde sert değişimler gözlemlemiştik. Mayıs ayına ilişkin ankette ise GSYH tahminlerinde aşağı yönlü revize sürse de beklentilerde nisan ayındaki ankete nazaran sert bir değişim gözlenmiyor. Petrol fiyatları ve talep görünümünün dikkate alınmasıyla yıl sonu ve gelecek 12 ve 24 aya yönelik enflasyon beklentileri iyileştirilmeye devam edilmiş. Mart ayında beklentilerden kötü gelen cari açık rakamları sonrası yıl sonu cari açık beklentisi hafif yukarı çekilmiş. Olası swap anlaşması ile bu hafta değerlenme yönünde hareket eden TL’ye karşın yıl sonu kur beklentilerinde hafif yukarı yönlü revize tercih edilmiş.
ŞİRKET HABERLERİ
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka 1Ç2020’de 12,1mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Beklenti Banka’nın bu yılın ilk çeyreğinde 13mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Banka, bir önceki çeyrekte 52mn TL, bir önceki yılın ilk çeyreğinde ise 27,1mn TL kar açıklamıştı. Banka’nın net kar payı gelirleri bir önceki çeyreğe göre %1 oranında gerileyerek 372,7mn TL olmuştur. Net ücret ve komisyon gelirlerinin çeyreksel bazda %19 oranında gerileyerek 61,3mn TL’ye düşmesi ve ticari karın %74 oranında azalarak 25,9mn TL’ye gerilemesi karın düşmesinde etkili olan diğer faktörler olurlarken, operasyonel giderler %5 oranıda artarak 308mn TL olmuştur. Öte taraftan, Banka’nın karşılık giderlerinin çeyreksel bazda 51,4mn TL düşerek 242,9mn TL’ye gerilemesi karın daha düşük gelmesini engellemiştir.
EİS Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Pozitif): Şirket’in 1Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı 87,2mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise 8,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %29,1 oranında artarak 268,9mn TL olmuştur. Satış maliyeti %30,6 oranında artan Şirket’in 1Ç2020’deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %26,5 oranında artmış ve 96,2mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %21,5 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 49,3mn TL gelir kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %33,1 oranında artmış ve 94,4mn TL olmuştur. Yatırımlardan 2,1mn TL gelir, finansman tarafında ise 7,4mn TL gelir kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi karı 106,2mn TL olmuştur. 19mn TL vergi gideri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 87,2mn TL olmuştur.
Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33 oranında azalarak 57,2mn TL olmuştur. Satış gelirleri %24,7 azalışla 201mn TL’ye, satışların maliyeti ise %13 azalışla 149,5mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in 1Ç2020’de brüt karı %45,8 azalırken, operasyonel giderler %2,3 düşüşle 16,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 11,4mn TL’lik gelir yazılması sonucu faaliyet karı 46,4mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2019’da89,8mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Şirketin yatırım faaliyetlerinden gelirleri 2,2mn TL, finansman gelirleri ise 18mn TL olarak gerçekleşmiştir. 6,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 60,2mn TL olurken, bu karın 2,9mn TL’si kontrol gücü olmayan paylara ait olduğu için ana ortaklık payına düşen net dönem karı 57,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2019’deki ana ortaklık net dönem karı 85,5mn TL idi.
Ayrıca, Corona virüs salgını nedeniyle üretim faaliyetlerini durduran müşterilerden (Man Truck&Bus, ScaniaAvrupa veEvobus&MBTHoşdere)hızı düşürülmüş bir tempo ile üretim faaliyetlerine tekrar başladıklarını şirkete bildirmişlerdir.
Diğer taraftan, yönetim kurulunca, ABD’de kurulu AutotechFund II, LP fonuna katılma kararı alınmıştır. Fon portföyü otomotiv sektöründe yeni teknoloji üretimi konusunda faaliyet gösteren start up şirketlerinden oluşmaktadır. Şirketce başlangıçta 513bin USD tutarında yatırım yapılacak, beş yıllık süreçte Fon tarafından çağrıda bulunulduğunda bu tutar yükseltilebilecektir. Taahhüt tavanı 1,8mn USD ile sınırlıdır. Fona katılım İngiltere’de münhasıran bu amaçla kurulan, 1000 İngiliz Poundu sermayeli Ege Tech Ltd. aracılığı ile yapılacaktır.
Netaş (NETAS, Sınırlı Negatif): Netaş 2020 yılının 1. çeyreğinde 2,9 TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Şirket bir önceki yılın aynı çeyreğinde 32,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2020’de 2019’un 1. çeyreğine göre %38,7 oranında artarak 304,3mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar ise %74,7 artışla 30,2mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %9,6 azalışla 41,4mn TL olurken, diğer faaliyet giderleri 17,9mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet zararı 29,2mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2019’daki faaliyet zararı 36,5mn TL idi. Buna ek olarak, yatırım faaliyetlerinden gelirlerden ve özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan toplam 0,02mn TL gelir yazılmıştır. Finansman tarafında net 4,9mn TL’lik gelir yazılmıştır. 21,1mn TL’lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 2,9mn TL’yi göstermiştir.
Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Sabancı Holding’in 2020 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,9 oranında artarak 1193,2mn TL olmuş ve hem bizim beklentimiz olan 1.020mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.008mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada Enerji grubu ve Sanayi grubu karlarının beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur.
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın 1Ç2020’deki solo net dönem karı 1.871mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ziraat Bankası’nın bir önceki yılın son çeyreğindeki karı 2.343mn TL, bir önceki yılın ilk çeyreğindeki karı ise 1.102mn TL idi. Çeyreksel bazda net faiz gelirleri %3 oranında artarak 8.882mn TL’ye yükselirken, net ücret ve komisyon gelirleri bir önceki çeyrekteki görece yüksek artışın ardından bu çeyrekte %22,9 oranında gerilemiş ve 858,7mn TL olmuştur. Diğer yandan, ticari zarar 623,1mn TL artarak 2.159mn TL’ye yükselirken, operasyonel giderler çeyreksel bazda %16,2 oranında artmış ve 3.029mn TL’ye yükselmiştir. Karşılıklar tarafında ise, toplam karşılık giderleri aynı dönemler itibarıyla %16 oranında azalarak 2.644mn TL’ye gerilemiştir. Banka bu çeyrekte 910mn TL ek serbest karşılık ayırmış ve toplam serbest karşılıklar 1.740mn TL’ye yükselmiştir. Ziraat Bankası’nın 1Ç2020’deki takipteki krediler oranı %2,7, kredi mevduat oranı %98,1 olarak gerçekleşmiştir. Özkaynak karlılığı ise bu çeyrekte %10,9 iken, sermaye yeterlilik oranı %16,37’dir.
Adana Çimento, Aslan Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento’nun tüm aktif ve pasifleriyle bir bütün olarak devrolunmak suretiyle Mardin Çimento (yeni unvanı Oyak Çimento Fabrikaları) bünyesinde birleşmesine ilişkin olarak Şirketler tarafından yapılan özel durum açıklamaları çerçevesinde, Adana Çimento, Aslan Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento, 21/05/2020 olarak duyurulan pay dağıtım tarihinden itibaren kottan çıkarılacak olup, Mardin Çimento payları ise Ana Pazar’da işlem görmeye devam edecektir. Bu kapsamda, Adana Çimento, Aslan Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento payları Borsa’da en son 20/05/2020 tarihinde işlem görmüş olacaktır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket mülkiyetinde bulunan, Samsun Canik ilçesinde yer alan toplam 51,7bin m² yüzölçümlü taşınmazların Bakanlığa satılmasından kaynaklanan 144mn TL Şirket alacağı ile Bakanlıkla 25.06.2019 tarihinde imzalanan Protokol çerçevesinde, Şirket mülkiyetinde bulunan İstanbul Zeytinburnu ilçesinde yer alan 16,1bin m² yüzölçümlü taşınmazların Bakanlığa satışından kalan 487mn TL,
Şirket alacağı toplamı olan 630,9mn TL’den mahsup edilmek üzere, İstanbul Beşiktaş ilçesinde yer alan 3,4bin m² yüzölçümlü taşınmazın; İstanbul Eyüp ilçesinde yer alan toplam 96,4bin m² yüzölçümlü taşınmazların ve Ankara Çankaya ilçesinde yer alan 19.290 m² yüzölçümlü taşınmazın toplam 316,7mn TL üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına,
Alım satım işlemleri sonrası kalan 314,2mn TL Şirket alacağının ise ilerleyen süreçte Bakanlıkla ayni veya nakdi olarak mahsuplaşılması hususunda Şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında 12.05.2020 tarihli protokol imzalanmıştır.
Halkbank (HALKB, Pozitif): Halkbank’ın 1.250.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 2.473.776.223,776 TL’ye arttırılması nedeniyle ihraç edilecek 1.223.776.223,776 TL nominal değerli payların Türkiye Varlık Fonu’na tahsisli olarak satışı, toptan alış satış işlemleri kapsamında 20/05/2020 tarihinde, 1 TL nominal değerli pay için 5,72 TL fiyattan gerçekleştirilecektir.
Vakıfbank (VAKBN, Pozitif): Vakıfbank’ın 2.500.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 3.905.622.489,96 TL’ye arttırılması nedeniyle ihraç edilecek 1.405.622.489,96 TL nominal değerli payların Türkiye Varlık Fonu’na tahsisli olarak satışı, toptan alış satış işlemleri kapsamında 20/05/2020 tarihinde, 1 TL nominal değerli pay için 4,98 TL fiyattan gerçekleştirilecektir.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka, 14 Mayıs 2020 tarihinde, 367 gün vadeli 198,5mn ABD Doları ve 534,6mn Avro tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 780mn ABD Doları sendikasyon kredisi anlaşması ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 367 gün vadeli 100mn ABD Doları kredi anlaşması imzalamıştır. 18 ülkeden 36 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı ile genel kurumsal amaçlarla kullanılacak olan sendikasyon kredinin toplam maliyeti ABD Doları ve Avro için sırasıyla Libor + %2,25 ve Euribor +%2,00 olarak gerçekleşmiştir. Sözleşmeye eklenen akordeon özelliği ile birlikte kredi kullanma tarihi olan 27 Mayıs 2020’ye kadar gelebilecek katılımlarla sendikasyon kredi tutarı artabilecektir. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan sağlanan fonlama ise küçük ve orta ölçekli işletmelerin kısa vadeli likidite ihtiyaçlarının finansmanı için kullanılacaktır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Covid-19 ile mücadele kapsamında gelen şikayetler üzerine 15 bankaya 19,65mn TL para cezası verdi. BDDK’dan yapılan açıklamada COVID-19 salgını sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından kuruma iletilen şikayetlerin incelendiği belirtilerek şöyle denildi: “Bu kapsamda, şikayete konu bankalar hakkında kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporda yer alan tespitlere ilişkin olarak kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle … 15 bankaya toplam 19.65 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.
Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %55,5 oranında azalarak 42.783 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 6.113 konut satışı ve %14,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, Türkiye genelinde 2020 Nisan ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,9 oranında azalış göstererek 17.088 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %39,9 olarak gerçekleşti. Bu yılın Ocak – Nisan döneminde ise Türkiye genelinde 383.821 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,9 oranında artış gösterdi. Ocak-Nisan dönemindeki ipotekli konut satışı da %141,4 oranında artarak 146.387 oldu. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %78,8 azalarak 790 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Carrefoursa (CRFSA, Sınırlı Negatif): Şirketin 2020 yılı 1. çeyrek net dönem zararı 95,1mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde şirketin net dönem zararı 99,7mn TL idi. Satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,6 oranında artan şirketin maliyetleri ise %30,5 oranında artmış ve buna bağlı olarak da brüt kar %23,9 oranında artarak 469,2mn TL’ye ulaşmıştır. Ayrıca operasyonel giderlerdeki artış da %20 olurken, diğer faaliyetlerden giderler 47,4mn TL’yi göstermiştir. Böylece 19mn TL’lik faaliyet zararı oluşmuştur. 1Ç2020 finansman giderleri geçen senenin aynı dönemine göre %18,3 artışla 96,1mn TL’ye yükselmiştir. 20,6mn TL’lik vergi geliriyle birlikte 1Ç2020 net dönem zararı 95,1mn TL’yi göstermiştir.
Demisaş Döküm (DMSAS): Tüm Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin etkilerini azaltmaya yönelik alınan tebdirler kapsamında; Şirket Yönetim Kurulu, Avrupa Ülkeleri ve Türkiye’de bulunan müşterilerinde meydana gelen üretim aksamaları beraberinde fabrika açılış tarihlerindeki öteleme ve normalleşme planlarına istinaden Bilecik İli Vezirhan beldesinde yer alan fabrikada ikmal ve talaşlı imalat tesisleri hariç olmak üzere döküm hatlarında 18.05.2020 – 25.05.2020 tarihleri arasında üretim faaliyetlerine ara verilmesi kararı alınmıştır.
Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB, Pozitif): Şirket 2020 yılı finansal beklentilerini revize ederek 04.02.2020 tarihinde yapılan KAP açıklaması ile ilan etmişti. 15.05.2020 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararla 30 Ağustos 2020 tarihine kadar yurt içinde ve yurt dışında 70 yeni satış mağazası açılması hedeflenmiştir. Satış kanalları büyüme hedefi %20-25 olarak revize edilmiştir. (04.02.2020 tarihli açıklamada 2020 yılı satış kanalları büyüme hedefi %13-%15 idi)
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket 27.08.2019 tarihinde Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı” ihalesine katılmış, beşinci en uygun teklifi vermiş ve ihale lehine sonuçlanmıştı; ancak şirket, ihale makamının ihaleyi iptal ettiğini duyurmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,33 seviyesinden %8,23 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 155,3 milyar TL ile 119,4 milyar TL’si (58 milyar TL haftalık, %8,75+61,4 milyar TL 3 aylık %7,91) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 33,1 milyar TL’si %7,75’ten piyasa yapıcı bankalara, 1,7 milyar TL’si kotasyon yoluyla ve 1,1 milyar TL’si BİST’ten kotasyon yoluyla %10,25’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, yeni haftaya cuma günkü kapanışa göre yatay %0,64 seviyelerinde başlıyor.
Swap anlaşması sağlanacağı beklentileri TL varlıkları desteklerken, cuma günü verim eğrisinin kısa ve orta vadeli kısımlarında düşüşler izlenirken, uzun tarafta ise yatay seyir gerçekleşti. Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 9 baz puanlık düşüşle %8,05 seviyesine geriledi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 4 baz puanlık düşüşle %13,14 seviyesine geriledi, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda değişmeyerek %13,21 seviyesinde yatay kaldı. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi haftalık bazda 20 baz puanlık düşüş sergilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 7 baz puanlık artış ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizinin ise 21 baz puanlık artış sergilediği gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi