SABAH STRATEJİSİ
Dün hafif ekside kapatan ABD borsalarını takiben, Asya’da da satıcılı bir görüntü var. Özellikle Çin’den beklentilerden iyi gelen makro veriler küresel büyümeye yönelik endişeleri azaltırken, küresel borsalarda bu sabah yaşanan satışı kar realizasyonu olarak değerlendirmek mümkün. Neticede yılbaşından bu yanan küresel borsalarda ciddi kazançlar görüldü. Bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak PMI verilerinin beklentiler doğrultusunda veya daha iyi gelmesi durumunda risk iştahında tekrar toparlanma gözlemlenebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, risk primimizdeki iyileşmeye paralel Lira varlıklar dün pozitif ayrışmasını ikinci gününe taşıdı. Ülke risk primimizdeki düşüşle birlikte BIST100 endeksi de günü %1,44 oranında primle kapattı. Ancak, endeks nisan ayı itibariyle halen emsallerinin altında bir performans sergilemiş durumda. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) bu sabah 426 seviyesinde bulunurken, olumsuz bir haber gelmedikçe endeks emsalleri arasındaki farkı kapatarak kısmen de olsa görece iyi bir performans sergileyebilir. Yurtdışındaki görüntü ve TL’deki kısmi zayıflığa bağlı olarak BIST100 güne hafif baskı altında başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de kâr sezonunun görece olumlu gitmesi ve son günlerde açıklanan Çin verilerinin beklentilerden iyi gerçekleşmesi küresel büyümeye yönelik endişelerin hafiflemesine neden oluyor. Bugün küresel arenada açıklanacak imalat ve hizmet PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerinin, beklentiler doğrultusunda veyahut daha iyi gelmesi de bu risk iştahındaki olumlu görünümün devamını sağlayabilir. Neticede PMI verileri ekonomilerinin ikinci çeyreğe nasıl başladığına dair bize ilk mesajı veren verilerden biri olacak. İngiltere, Almanya ve ABD başta olmak üzere yarınki Paskalya tatili öncesi ise hacimlerde ise kısmi bir azalış gözleniyor.
Euro Bölgesi ülkelerinde özellikle imalat sektörü, 50 eşik değerinin altında değer alarak daralmasını sürdürüyor. İmalat PMI endeksleri; ABD ile AB arasındaki ticaret gerilimleri, Almanya’da otomotiv sektörüne yönelik düzenlemelerin süregelen etkisi, Brexit belirsizliği gibi faktörlerle baskı altında kalıyor. Bununla birlikte imalat PMI verilerinin ikinci çeyreğe, ilk çeyrek sonuna göre daha olumlu başlaması beklenmekte.
- Bugün TSİ 10.30’da Almanya’da nisan ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Almanya’da imalat PMI, mart ayında Temmuz 2012’den bu yana en düşük seviye olan 44,1 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat PMI’ın, nisanda 45 seviyesinde gerçekleşmesi ve daralmaya işaret etmesi beklenmekte. Nisanda hizmet PMI’ın, 55,1 seviyesinde ve bileşik PMI ise 51,7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
- TSİ 10.15’de Fransa’da nisan ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Fransa’da imalat PMI, martta 49,7 seviyesinde gerçekleşerek daralmaya işaret etmişti. Hizmet PMI’ın nisanda 49,8 seviyesinde ve bileşik PMI’ın ise 49,7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
- TSİ 11’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde imalat PMI, martta Nisan 2013’den bu yana en düşük seviye olan 47,5 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat PMI’ın nisanda 47,9 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Euro Bölgesi’nde hizmet PMI’ın nisanda 53,2 seviyesinde ve bileşik PMI’ın ise 51,8 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
TSİ 16.45’de ABD’de nisan ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD’de imalat, hizmet ve bileşik PMI’ların, 50 eşik değerinin üzerindeki seyrini sürdürmesi ve Avrupa ülkelerinden görece daha iyi bir görünümde olması beklenmekte. ABD’de martta imalat PMI, 52,4 seviyesinde gerçekleşmişti, nisanda ise hafif yükselişle 52,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Hizmet PMI ise martta 55,3 seviyesinde gerçekleşmişti, nisanda ise hafif gerilemeyle 55 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
- Bunun yanında, TSİ 15.30’da ABD’de mart ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Perakende satışlar son 1 yıllık dönemde en sert düşüşünü -%1,6 oranıyla geçen yılın aralık ayında yaşamıştı. Perakende satışların martta %0,9 artması beklenmekte.
- TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin Philadelphia Fed İş Dünyası Endeksi açıklanacak. Endeks, martta 13,7 seviyesinde gerçekleşmişti. Endeks, son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeyi 32,3 seviyesiyle geçen yılın mayıs ayında görmüştü. Geçen yılın mayıs ayından itibaren kademeli bir şekilde düşen endeks, bu yılın şubat ayında -4,1 seviyesinde gerçekleşerek son 1 yıllık dönemde ilk kez negatif bölgeye geçmişti. Endeksin, nisanda 10,4 seviyesinde gerçekleşerek pozitif bölgedeki seyrini koruması beklenmekte.
Bugün ayrıca Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması dikkatle takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS, Sınırlı Pozitif): Şirket, Mayıs-Aralık 2019 tarihleri arasında, aylık peyderpey sevk edilmek üzere, Hexagon Group AG firması ile takriben 60.000 tonluk, yaklaşık 8mn Euro tutarında granül CAN gübresi satış/ihracat anlaşması imzalamıştır. İlk sevkiyat Mayıs ayı içinde yapılacaktır. Dün hisse günü %11,9 oranında artışla kapadı.
Tat Gıda (TATGD, Nötr) Şirket Yönetim Kurulu 17.04.2019 tarihinde, Şirket Esas Sözleşmesinin 8. maddesinde yer alan yetkiye istinaden, Şirketin; 150mn TL tutara kadar, Sermaye Piyasası Kurulu’nun ihraç onayı sonrasında ihraç limitinin geçerli olduğu sürede, bir veya birden fazla defada ve yurtiçinde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara ve/veya tahsisli olarak satılmak üzere borçlanma aracı ihraç etmesine; bu sınırlamalar dahilinde kalmak kaydıyla, ihraç koşullarının belirlenmesi ve ihraç işlemlerinin yürütülmesi için Şirket yönetiminin yetkilendirilmesine karar verilmiş olup, bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu’na ihraç belgesinin onaylanması talebiyle başvuru yapılacaktır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Türk Hava Yolları A.O. ile Hava-İş Sendikası arasında 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki üç yıllık dönemi kapsayan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi İmzalanmıştır. İmzalanan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde 2019 yılının birinci altı ayı için Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2018 indeks sayısının Haziran 2018 indeks sayısına göre hesaplanan değişim oranı olan %10,19 üzerine %2 eklenerek %12,19 oranında ücret zammı yapılmıştır. 2019 yılının ikinci altı ayı için ilgili dönemin indeks sayısına göre hesaplanan değişim oranı üzerine %1,5, 2020 yılının birinci altı ayı için %2, ikinci altı ayı için %1,5, 2021 yılının birinci altı ayı için %1, ikinci altı ayı için %1 ilave edilerek ücret artışı yapılması hususunda mutabakata varılmıştır. Yapılacak olan ücret artışlarının dışında, her ay çalışanlara ödenmekte olan sosyal yardım miktarı da, brüt olarak 1’inci yıl için 750 TL’den 865 TL’ye, 2’nci yıl için 865 TL’den 955 TL’ye ve 3’üncü yıl için 955 TL’den 1.050 TL’ye arttırılmıştır. Ayrıca, sendika üyesi çalışanlara bir defaya mahsus 5.000 lira net ek ödeme yapılacaktır.
15 Mart 2019 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji, Konya’da kurmayı planladığı 18 MW kurulu güce sahip olacak Alibeyhöyüğü Güneş Enerji Santrali Projesi için üretim lisansı almış olup, ilgili lisansın %100 bağlı ortaklığı olan Çumra Güneş Enerjisi ve Üretim AŞ’ye devredilmesi için EPDK’ya başvurmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Akaryakıt ürünlerinde ÖTV düzenlemesi; 17 Nisan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; LPG otogazda 7 kuruş/litre fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır” denildi.
Demir Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin (TÇÜD) açıklamasına göre Türkiye’nin ham çelik üretimi, Mart ayında, 2018 yılının aynı ayına kıyasla %11,7 oranında düşüşle, 2 milyon 986 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Buna karşılık Mart ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi Şubat ayına kıyasla, %13,3 oranında artış gösterdi. Elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %16,6, entegre tesislerin üretimleri ise %0,5 azaldı. 2019 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, %14,5 oranında azalışla, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 9,6 milyon ton seviyesinden 8,2 milyon tona düştü. Ocak-Mart döneminde, elektrik ark ocaklı tesisler %20 düşüşle 5,3 milyon ton; entegre tesisler ise, %2,2 azalışla 2,9 milyon ton ham çelik üretimi yaptı. Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin kütük üretimi %23,4 oranında azalışla, 2018 yılının aynı dönemindeki 6,5 milyon tondan 5 milyon tona inerken, slab üretimi, %4,5 seviyesinde artışla 3 milyon tondan 3,2 milyon tona yükseldi.
Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olmayan ülkelerden yapılacak 7214.20.00.00 GTIP’de yer alan demir-çelik ürünleri ithalatında % 30 gümrük vergisi uygulanacağı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan İthalat Rejimi Kararma Ek Karar”ın yürürlüğe konulmasına dair Cumhurbaşkanı kararıyla, bu kapsamdaki ithalat rejimi kararına bir dip not eklendi. Dip notta, söz konusu ürünlerin ithalatında uygulanmak üzere “Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkeler için gümrük vergisi % 30 olarak uygulanır” ibaresi yer alıyor. Kaynak: Matriks
Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 oranında azalarak 105.046 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 19.140 konut satışı ve %18,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %30,6 oranında azalış göstererek 22.762 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %21,7 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %71,3 artarak 3.129 olurken, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.
Savunma: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan ve 1,5 saat süren Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantıda savunma sanayisindeki gelişmelerin alındığı belirtilerek, “Sınırlarımız içinde ve ülke sınırlarımızın güvencesi için sınır ötesinde harekatlarını başarıyla sürdüren güvenlik birimlerimizin kullandığı yerli ve milli sistemlerimize yenilerini eklemeye yönelik çeşitli projeler karara bağlanmıştır.” ifadeleri kullanıldı. Kaynak: Milliyet
FAİZ PİYASALARI
Toplam fonlama miktarı 64,2 milyar TL seviyesinden 61,2 milyar TL’ye gerilerken, bunun 58 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılandı. Geri kalanı olan 3,2 milyar TL’lik kısım ise koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden sağlandı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %24,03 seviyesinden %24,08 seviyesine yükseldi.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, genel olarak bu hafta %2,54-%2,61 bandında hareket etti. Dün artan risk iştahıyla %2,61 seviyelerini test eden 10 yıllıkların faizi, bugün sabah saatlerinde %2,57 seviyelerinde.
TL’nin emsallerinden pozitif ayrışmasıyla birlikte faizlerde dün belirgin düşüş gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 44 baz puan gerileyerek %21,51 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 124 baz puanlık düşüşle %17,12 seviyesine geriledi.