SABAH STRATEJİSİ
Hafta genelinde güçlü bir toparlanma gösteren borsalarda bu sabah kar satışları gözleniyor. ABD vadelileri %0,5 civarında satıcılı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinde de yaklaşık aynı oranda düşüş gözleniyor. Diğer yandan, Avrupa vadelilerindeki baskı daha sınırlı. Küresel borsalardaki seyre rağmen, risk algısında net bir değişim olmadığı için dün daha önce direnç yaptığı seviyelerden anlamlı şekilde uzaklaşan BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayarak 2.150 yakın direncini test etmek isteyebilir. Sonraki hedef ise 2.170 bölgesinde. Şirketlerin hisse geri alımları, güçlü 2022 beklentileri, yatırım haberleri ve enflasyonist ortam endeksi desteklemeye devam edebilir. Bununla birlikte ülke risk primimizin en yüksek seviyesinden (5 yıllık CDS) yaklaşık 130 puan iyileşme göstermiş olması da olumlu fiyatlanmaya katkı yapabilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TCMB’nin PPK Toplantısı takip edildi. TCMB, politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bıraktı. Enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkması ve küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağı belirtilmiş. Politika faizinin de bu gerekçeyle sabit tutulduğu ifade edilmiş. Karar metninde enerji fiyatlarındaki risklere atıf yapılarak cari fazlaya yönelik ifadenin çıkarıldığı görülmekte, ek olarak önceki metinde yer alan ”cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi” yerine cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesinin fiyat istikrarı için önem arz ettiği vurgulanmış. Kurulun, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağını değerlendirdiği görülmekte.
Bir sonraki PPK toplantısı 14 Nisan’da, 28 Nisan’da da yılın ilk Enflasyon Raporu’nu takip edeceğiz.
Karar metninde dikkat çekenler
- Çatışmaya dönüşen jeopolitik risklere vurgu ile birlikte küresel büyüme görünümüne dair ifadelerin daha temkinli olduğu görülmekte. Küresel enflasyondaki yükselişe dair gerekçelerin de tekrarlandığı, ek olarak bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale geldiğine vurgu yapıldığı görülmekte.
- Küresel merkez bankalarının para politikası duruşlarına ilişkin de önceki metindeki ifadelerin genel olarak korunduğu ancak ”merkez bankalarının varlık alım programlarını azaltarak devam ettirdiği” şeklinde değiştirildiği görülmekte.
- Yurt içi enflasyonda yakın dönemdeki yükselişte etkili olan faktörlerin; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin olduğu belirtilmiş.
- Dış talebe yönelik olumlu beklenti sürüyor. Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiği vurgulanmış.
OECD mart ayı Ekonomik Görünüm ara raporunu yayınladı. Rapor, Ukrayna ve Rusya Savaşı’nın ekonomik ve sosyal sonuçlarına odaklanmakta. OECD, salgın sonrası normalleşme döneminin başlayacağı tahmin edilen 2022-2023 yıllarında savaş nedeniyle küresel ekonomik büyümede yavaşlama olacağını beklemekte. Rusya ve Ukrayna’nın küresel üretimde payının az olmasına rağmen, gıda, mineral ve enerji gibi kritik mallar ihracatında önemli yeri olduğuna dikkat çekmekte. Savaşın petrol, doğal gaz ve buğday fiyatlarındaki artışla belirgin ekonomik ve finansal şoklara neden olduğu vurgulanmakta. Eğer bu şoklar devam ederse, küresel üretimin %1 aşağı gerileyeceği ve enflasyonu da %2,5 artıracağı ve Rusya’yı da derin bir resesyonun beklediği tahmini yapılmakta. Hedefli ve iyi tasarlanmış bir maliye politikasının gerekliliğine vurgu yapılmakta. Belirsizliğin ne kadar süreceğinin belli olmadığı bir ortamda para politikasının ise enflasyona odaklanması gerektiği ve savaş öncesi planların devam etmesi gerektiği belirtilmekte. OECD, ayrıca savaşın Rusya’ya olan enerji bağımlılığının azaltılmasının önemini ortaya koyduğunu ve yeşil ekonomiye geçişe odaklanılması gerektiğini vurgulamakta.
ABD tarafında, şubat ayına ilişkin sanayi üretimi aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,5 artış kaydetti. Ocak ayında ise, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları ve Omicron varyantının etkilerine rağmen %1,4 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Kapasite kullanım oranı ise şubatta %76,3’ten %77,6’ya gelerek yükselişini sürdürdü.
Ayrıca ABD’de 12 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 229 bin kişiden 214 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve son 10 haftanın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Veri, iş gücü talebinin güçlü olduğuna ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etti.
Avrupa tarafında ise, BoE’nin Para Politikası Kurulu Toplantısı takip edildi. BoE beklentilerle uyumlu olarak politika faizini %0,25 artırarak %0,75’e çekti. Karar 8’e karşı 1 oyla alınırken, bir üye faizlerin sabit kalmasından yana oy kullandı. 25 baz puan artışa gerekçe olarak ise sıkı istihdam piyasası ve artan enflasyonist baskılar gösterildi. Enflasyonun önümüzdeki dönemde Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın da etkileriyle yükselmesinin ve bu sene 2. çeyrekte %8’e yakın bir enflasyon görülmesinin beklendiği ve daha sonrasında daha yüksek rakamlar görülebileceği belirtilmekte. Önceki gün Fed de faiz artırımına başlamış ve ileriki dönemler için faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik güçlü mesaj vermişti. BoE’nin ise önümüzdeki dönem için “ılımlı sıkılaşma” ifadesini kullanarak Fed ile kıyaslandığında daha yavaş bir para politikası normalleşme yolu izleyebileceği düşünülmekte.
Dün ECB yetkililerinin açıklamaları izlendi. ECB üyesi Knot, 4. çeyrekte faiz artırımının gerçekçi bir yaklaşım olacağını fakat kesinlik içeren bir durum olmadığını söyledi. Ayrıca iki faiz artırımı ihtimalinin dışlanamayacağını ancak bunun için enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi gerektiğini vurguladı. ECB Başekonomisti Lane ise çekirdek enflasyonun düşeceğine inanmak için nedenleri olduğunu ve enflasyonda %1’lik kısmın geçici faktörlere atfedilebileceğini söylerken, ECB Başkanı Lagarde ise enflasyonun orta vadede %2’de istikrar kazanma olasılığının arttığını vurguladı.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin nihai TÜFE verisi takip edildi. Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin TÜFE, yıllık %5,8’den %5,9’a hafif yukarı yönlü revize edildi ve böylece yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Alt gruplara bakıldığında, yıllık bazda en sert yükseliş yine enerji ürünlerinde (%32) gözlendi. Bu kapsamda, devam eden tedarik zinciri sıkıntılarının yanında, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik risklerle başta enerji ürünleri olmak üzere emtia fiyatlarının artması enflasyonist baskıları önümüzdeki dönemde artırabilecek bir unsur olarak karşımıza çıkmakta.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 17’de şubat ayına ilişkin ikinci el konut satışları verisi takip edilecek. ABD’de ikinci el konut satışları, aralıkta %3,8 düşüşün ardından ocakta %6,7 artışla toplanma kaydetmişti. Özellikle ikinci el satışlarındaki artışta, konut stoklarının tüm zamanların en düşük seviyesinde bulunması ve alıcıların, Fed’in atacağı adımlarla faizlerin daha fazla yükselişini beklemeleriyle alımlarını öne çekmelerinin etkili olduğu görülmüştü. Şubat ayında ise ikinci el konut satışlarının aylık %6,2 gerilemesi bekleniyor.
- Bunun yanında, dün ABD’de şubat ayına ilişkin konut piyasası verileri izlendi. Konut başlangıçları, olumsuz kış şartlarının etkisinin azalmasıyla aylık %6,8 oranında güçlü artış kaydetti (önceki: -%5,5 düşüş). Bununla birlikte, artan inşaat girdi maliyetleri ve uygun nitelikli işçi bulma sıkıntılarının inşaat faaliyetlerini baskılayıcı unsur olmaya devam ettiği gözleniyor. Gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri ise şubat ayında %1,9 geriledi (önceki: %0,5 artış).
Ayrıca TSİ 20.20’de Richmond Fed Başkanı Barkin’in, TSİ 21’de Chicago Fed Başkanı Evans’ın ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman’ın konuşmaları takip edilecek.
Diğer yandan, TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin başlamasının ardından 28 Şubat’ta olağanüstü toplantıyla politika faizini %9,5’ten %20’ye sert bir şekilde yükseltmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faizini sabit tutması bekleniyor. Banka’nın açıklayabileceği diğer olası tedbirler, yaptırımların etkisine ve gelecek döneme ilişkin değerlendirmeleri takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından ocak ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlanacak. Net uluslararası yatırım pozisyonu 2021 yılı sonu itibarıyla -230,2 milyar USD seviyesine gerilemişti. Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranının 2021 yıl sonu itibarıyla ise -%28,7 seviyesine kadar gerilediği görülmüştü.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından ocak ayına ilişkin dış ticaret endeksleri açıklanacak. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesi ile bulunan dış ticaret haddi aralıkta aylık bazda %1,4 artarken, yıllık bazda %15,2 düşmüştü ve bir önceki yılın aynı ayıyla kıyaslandığında 97,65’ten 82,79’a gerilemişti.
Bunun yanında, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Şubat 2022 dönemine ait toplam brüt prim üretimi yıllık %41,7 oranında artarak 170,1mn TL’ye yükselmiştir. Şubat ayı prim üretimi ile birlikte Ocak- Şubat 2022 dönemindeki toplam brüt prim üretimi ise yıllık %43,2 oranında artarak 321,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Şirketin % 100 oranında bağlı ortaklığı Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş., yaklaşık 30 yıldır kâğıt ve karton tedarik alanında faaliyet göstermektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; Birincil elyaftan ve odun hamurundan Katlanabilir Kutu Kartonu (FBB) üretimi üzerine bir yatırım planı oluşturulması ve Anılan yatırıma ilişkin operasyonel ve teknik detayların yanı sıra projenin/yatırımın finansal boyutuna ilişkin çalışmaların yürütülmesi konularında Yönetim Kurulu tarafından karar verilmiştir. FBB, yüksek baskı kalitesi ve mukavemet gerektiren kutu üretiminde kullanılmaktadır. Yapılan ön fizibilite çalışmalarında, Türkiye'”de 2021 yılında FBB tüketiminin, tamamı ithal kaynaklardan karşılanmak üzere yaklaşık 300bin ton olarak gerçekleştiği görülmüştür. Mevcut Pazar dinamikleri ve ürünün potansiyeli gözetilerek yıllık yaklaşık 500bin ton üretim kapasitesine sahip; odun hamuru tesisi (BCTMP) ile entegre olarak üretim içermesi öngörülen yatırımın, hem ithalatı kısıcı etkisi hem de ihracat potansiyeli ile Türkiye’nin cari açığına olumlu katkı yapması beklenmektedir. Nihai karar sonrasında yatırımın yaklaşık 3 yıl süreceği öngörülmektedir. Ayrıca, söz konusu yatırımın, doğa dostu ve düşük karbon emisyonu özellikleri nedeniyle, Şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ve sürdürülebilir bir dünya hedefine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket mülkiyetinde bulunan ve İstanbul’da yer alan 310 adet konut ve 20 adet ticari üniteden oluşan toplam 330 adet bağımsız bölüme ait yapı ruhsatlarının alındığı açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Ticaret: Türkiye’den üst düzey yetkililer, parlamento üyeleri ve iş insanlarından oluşan heyet, ikili ekonomik ilişkileri görüşmek üzere ABD Ticaret Bakanlığı’na ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, “ABD’deki toplantılar çok pozitif atmosferde geçti.” dedi. Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda, ABD’de Ticari Diplomasi Etkinlikleri düzenlendi. Bloomberg HT’ye konuk olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, kamu kurumları ve ABD ticaret odası ile görüştüklerini söylediği konuşmasında, her koşulda yatırım çekmek için hazır olduklarını ifade etti. ABD’deki toplantıların çok pozitif atmosferde geçtiğini belirten Dağlıoğlu, diyalog mekanizmalarının devamı için her iki tarafın da istekli olduğunu söyledi. Türkiye’nin tedarik zincirinde nasıl rol oynayabileceği konusu üzerinde durduklarını söyleyen Dağlıoğlu, önümüzdeki iki gün fon yöneticileriyle görüşeceklerini açıkladı.
Havacılık: Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kar nedeniyle iki gün uçuşlar azaltılacak. Meteorolojik Acil Durum Komitesinin (MADKOM) gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısının ardından Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ), Sabiha Gökçen’deki uçuşlara ilişkin açıklamada bulundu. “Sabiha Gökçen Havalimanında beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlarında 18 Mart’ta 05.00 ile 14.59 saatleri arasında yüzde 10, 19 Mart’ta tüm gün yüzde 20 oranında uçuş iptali yapılmasına karar verilmiş olup, tüm yolcuların uçuşları ile ilgili son durumu, ilgili havayolunun internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir.” Alınan karar üzerine Türk Hava Yollarının da Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yarın yapmayı planladığı 10 seferini iptal ettiği öğrenildi. Kaynak: Bloomberght
Kripto Para: Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) ve Avrupa Sigorta ve Emeklilik Otoritesi (EIOPA), yaptıkları ortak açıklamada, tüketicileri kripto varlıkların riskleri konusunda uyardı. Açıklamada, “Tüketiciler, bu varlıkları satın alırlarsa yatırdıkları tüm paraları kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalırlar” denildi. Bu varlıkların çoğunun özel tüketiciler için bir yatırım, bir ödeme veya takas aracı olarak uygun olmadığı belirtilen açıklamada, “Tüketiciler, sosyal medya ve etkileyici kişiler (fenomenler) aracılığıyla dahil olmak üzere yanıltıcı reklamların risklerine karşı uyanık olmalı. Özellikle vaat edilen hızlı veya yüksek getirilere karşı dikkatli olmalı.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, tüketicilerin “bazı kripto varlıkları üretmek için enerji tüketiminin yüksek olduğu ve bunun çevresel etkisinin de farkında olması” gerektiği belirtildi. Kripto varlıkları, ilgili ürün ve hizmetlerin genellikle mevcut AB finansal hizmet kuralları kapsamındaki korumanın dışında kaldığı belirtilen açıklamada, tüketicilerin bu konuda kendilerine sunulanların korumasız olduğunun farkında olması gerektiği kaydedildi. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesine katılmış, 6,5mn TL bedel ile en uygun teklifi vermiştir.
Tureks Turizm (TUREX): Şirketin Yönetim Kurulu, İstanbul’da bulunan taşınmazın 9mn TL bedel ile satın alınmasına ve satın alma bedelinin kredi kullanılarak ödenmesine, oy birliği ile karar verildiğini açıklamıştır.
Ulusoy Un (ULUUN): Şirket, Yönetim Kurulu Kararı ile başlatılan pay geri alım programı kapsamında 8,67-8,68 fiyat aralığından toplam 23.471 adet hisse geri alım işlemi yapmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 57 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 250 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,19 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,10-%2,21 bandında hareketin ardından %2,17 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi