SABAH STRATEJİSİ
Fed sonrası oluşan pozitif havayla Dow Jones ve S&P500 endeksi rekor seviyeleri görürlerken, bu sabah da vadelilerde yükseliş eğilimi sürüyor. MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş ise %1 civarında. Fed’in finansal koşulların destekleyici olmaya devam edeceğini açıklaması ve 2023’e kadar faizin sıfıra yakın kalacağını öngören noktasal grafikler piyasalarda beklentilerden daha güvercin bir Fed olarak algılandı. Ayrıca, Powell da enflasyondaki geçici artışın faiz artışı gerektirmediğini belirtti. Diğer yandan ABD on yıllık tahvil faizindeki yükseliş eğilimi sürerken, bu sabah %1,68’lere kadar yükseliş yaşandı. Borsa endekslerinde olumlu seyir gözlense de Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde bu sabah gözlenen kısmi baskı faizlerdeki hareketin GOÜ varlıkları üzerinde stres yaratmaya devam edebileceğini gösteriyor. Yurtiçi tarafa bakıldığında, politika faizinde 100 baz puan artırım beklenen TCMB toplantısı öncesinde TL pozitif ayrışıyor. Dün siyasi gelişmelerle 7,64 seviyesine kadar yükselen Dolar / TL bu sabah 7,50 seviyesinin altında kalma eğiliminde. Öte taraftan, piyasalar kapandıktan sonra takip edilen siyasi haber akışı ile birlikte nisan kontratı akşam seansını ekside kapattı. Bu kapsamda, yurtdışı piyasalardaki görüntü ve TL’deki pozitif ayrışmaya karşın BIST100 endeksinin güne sınırlı satıcılı bir görüntü ile başlamasını bekliyoruz. TCMB faiz kararı dışında, siyasi gelişmeler de yakından izlenmeye devam edilecekken, endekste 1.550 desteğinin kırılması durumunda satışlar belirginleşebilir.
MAKROEKONOMİ
Fed sonrası ABD borsaları rekorunu tazelerken Fed’in önceki pozisyonunu koruyarak 2023 yılı sonuna kadar faizlerde artış beklememesi ve beklentiler doğrultusunda büyüme tahminleri iyileştirilse de enflasyon artışının geçici görülmesiyle birlikte bugün Asya borsalarında da olumlu bir görüntü mevcut. Japonya Merkez Bankası’nın yarınki faiz kararı öncesinde bankanın uzun vadeli tahvil getiri hedef bandını +/- 0,20%’den %0,25’e çıkarmayı planladığına dair haber akışı da dikkatimizi çekiyor ki bu da bir nevi bazı kesimce sınırlı bir sıkılaştırma olarak algılanabilir. Hollanda’daki genel seçimlerini, ilk sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Mark Rutte’nin önderliğindeki parti kazandı. Brezilya Merkez Bankası faiz oranında 50 baz puan olan beklentilerin üzerinde 75 baz puan artışa gitti.
Dün Fed beklentilerle uyumlu olarak varlık alım programının büyüklüğünde ve hızında değişikliğe gitmedi ve faizleri sabit tuttu. Fed daha öncekine benzer şekilde salgının ekonomi üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği, salgından etkilenen sektörlerdeki görünümün zayıf kalmasına rağmen ekonomik faaliyetlerde ve istihdamda artış olduğunu vurgulamakta. Fed daha önceki pozisyonunu koruyarak 2023 yılı sonuna kadar faizlerde artış beklememekte. Fed büyüme tahminlerini beklentilerle uyumlu olarak yukarı çekti ve bu sene ekonominin %6,5 büyümesini ve enflasyonun da sene sonu %2’lik enflasyonun üstüne çıkması ve %2,4’e gelmesi beklenmekte fakat uzun vadeli beklentilerde herhangi bir değişiklik yapılmadı. 2022 büyümesini %3,2’den %3,3’e, 2023 büyüme tahminini ise %2,4’ten %2,2’ye revize etti. Büyüme beklentisindeki artışla uyumlu olarak işsizlik oranı tahmini de sene sonu için %5’ten %4,5’e geriledi. Nokta tahmin grafiklerine baktığımızda 2023’te faiz artışı bekleyen üye sayısı bir öncekine göre 5’ten 7’ye çıkarken, 2022’de faiz artırımı bekleyen üye sayısı 1’den 4’e yükseldi.
- Toplantı sonrası Powell ise bazı en kötü ekonomik sonuçların önlendiğini ve Fed gerektiği sürece ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini belirtirken, ekonominin tam istihdam ve enflasyon hedeflerinden uzak olduğunu ve aşılamanın bu sene normale dönüş için ümit verdiğini vurguladı. Varlık alımlarını azaltmanın konuşulması için erken olduğunu ve yapacakları zaman da bunun öncesinden iletişiminin yapılacağını ayrıca faiz artışı için de uzak bir noktada olduklarını belirtti. Enflasyon konusunda da daha önceki pozisyonunu koruyarak ekonomi açıldıkça baz etkisiyle enflasyonun yükseleceğini fakat bunun geçici olacağını yineledi. Ayrıca kaldıraç rasyosu ile ilgili önümüzdeki günlerde duyuru yapacaklarını söyledi. Mali politikaların da bu süreçte yardımcı olduğunu, hanehalkı ve işletmelerin borç seviyeleri için şu an için endişeli olmadıklarının altını çizdi.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) Aylık Raporunda petrolde fiyatlarında 70 USD’ye yaklaşan sert ralliye karşın petrol arzının bol olduğunu ve bu nedenle fiyatlarda dramatik ve sürdürülebilir bir yükselişe neden olacak yeni bir döngünün eşiğinde olunmadığı belirtildi. Özellikle, gelişmiş ülkelerdeki petrol stoklarının 110 milyon varil seviyesi ile geçen yılın ocak ayı seviyelerinin de üzerinde olduğuna dikkat çekildi.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ve 13 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 6 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 712 bin kişi seviyesine gerileyerek kasım ayının başından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. 13 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 700 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor. İşsizlik maaşı başvuru sayılarının azalmasında, aşılamaların hız kazanması, kısıtlayıcı tedbirlerin birçok eyalette gevşetilmesi ve Biden’ın 1,9 trilyon USD’lik teşvik paketinin özellikle küçük işletmelerin istihdamlarını destekleyecek olmasının etkili olduğu görülüyor. Bununla birlikte yeni işsizlik maaşı başvurularının salgın öncesindeki 200 bin civarındaki seviyelerin oldukça üzerindeki yüksek seyrini sürdürdüğü gözleniyor.
Avrupa tarafında ise, günün odak noktasında TSİ 15’te İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz toplantısı olacak. BoE, şubattaki toplantısında politika faizini %0,1’de sabit tutarken, varlık alım programını ise 895 milyar sterlin seviyesinde sabit bırakmıştı. Yayınlanan toplantı tutanaklarında ise İngiltere ekonomisinin 2021’in ilk çeyreğinde %4 oranında daralmasının beklendiği ve koşullarda iyileşme kaydedilmediği sürece para politikasını sıkılaştırmanın düşünülmediği belirtilmişti. Gelecekte negatif faiz oranı belirlemenin hedeflendiğine yönelik herhangi bir sinyal göndermek istemedikleri konusunda net oldukları, bununla birlikte gelecekte gerekirse bunu yapma imkanını sağlamak için hazırlıklara başlamanın uygun olacağı sonucuna varıldığı belirtilmişti. Özellikle, bankalarla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, 6 ay içerisinde negatif faiz uygulamasına geçilmesinin operasyonel riskleri gündeme getireceği sonucunun görüldüğü belirtilmişti. BoE’nin bugünkü toplantısında ise diğer merkez bankaları gibi artan tahvil getirilerine ne yanıt vereceği izlenecek. Bu arada aşılanma sürecinin pozitif seyrine rağmen, Brexit’in getirdiği koşullar devam etmekte. Cuma günü ülkede açıklanan veriler ocakta ekonominin %2,9 daraldığını ve AB’ye olan ticaretin oldukça düştüğünü göstermekte. Bu kapsamda, BoE’nin politika faiz oranını ve varlık alım tutarını sabit tutması bekleniyor. Ayrıca TSİ 12’de Norveç Merkez Bankası’nın politika faiz oranını %0 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 14’te TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. Yükselen emtia fiyatları ve döviz kuru gelişmeleri ile piyasa katılımcıları politika faizinde kısmi bir artış beklenmekte. Son TCMB Beklenti Anketi’nde anket katılımcılarının bu toplantıda politika faiz artış beklentisi ortalamada 59 baz puan olurken, Foreks Anketi’ne göre 100 baz puan artırım beklenmekte. Ayrıca TCMB Beklenti Anketi’nde anket katılımcılarının dikkat çekici olarak bu ayki faiz artırımı beklentisi sonrası sonraki 2 ay içinde de TCMB’nin çok sınırlı da olsa politika faizi artırımı yapabileceği düşünülmekte. Tüm bu gelişmeler ışığında anket katılımcılarının, bir önceki anket dönemine göre gelecek 6 ay sonrası için ise TCMB’den daha az faiz indirim beklentisi bulunmakta.
Bugün TCMB DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve martın ikinci haftasında toplam DTH miktarı bireysel kaynaklı olarak 0,14 milyar USD azaldı. 4 haftadır DTH’larda düşüş görmekteyiz. 12 Mart haftasında bireysel DTH 0,43 milyar USD azalırken, kurumsal DTH ise 0,29 milyar USD arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı (dolarizasyon oranı) %55’ten %54,6’ya geriledi. TL kredilerde haftalık %0,52 artış, YP kredilerde neredeyse yatay seyir, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,35 artış görmekteyiz.
Ayrıca TSİ 10’da ocak ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verisi takip edilecek. Net uluslararası yatırım pozisyonu, Türkiye’nin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülüklerinin arasındaki fark olarak adlandırılmaktadır. Net uluslararası yatırım pozisyonu geçen yılın üçüncü çeyreği sonu itibarıyla -372,8 milyar USD seviyesinden geçen yılın dördüncü çeyreği sonu (aralık sonu) itibarıyla 30,1 milyar USD artış sergileyerek -402,9 milyar USD seviyesine yükselmişti. Uluslararası yatırım pozisyonunun negatif değer alması, ülkenin net yabancı varlıklarının net yabancı yükümlülüklerinden az olduğuna işaret etmektedir. Bu durum da o ülkenin yurt dışı pozisyonu olarak net borçlu olduğu anlamına gelmektedir. UYP’nin dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre kötüleşmesinde varlıkların 16,9 milyar USD’lik artışına karşın, yükümlülük tarafının ise yaklaşık 47 milyar USD ile daha fazla artması etkili olmuştu.
Ayrıca dün yurt içinde TCMB tarafından ocak ayına ilişkin kısa vadeli dış borç stoku istatistikleri yayınlandı. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku Ocak 2021’de aylık 1,5 milyar USD, yıllık ise 18 milyar USD artarak 190,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Bu yıllık artışın 14 milyar USD ile büyük çoğunluğu Merkez Bankası altındaki mevduat kalemindeki artıştan kaynaklanıyor. Bankalar kalemi altındaki kredilerdeki 7,8 milyar USD’lik artış da bu yükselişte etkili olurken, özel sektör kaynaklı diğer kredilerdeki düşüş ise dış borç stokundaki artışı sınırlamış. Öte yandan, son üç ayda kalan vadeye göre dış borç stokundaki kısmi artışa karşın rezervlerdeki toparlanma ile Kalan Vadeye Göre Kısa Vadeli Dış Borç Stoku/Toplam Rezervler oranının kısmi toparlandığını görüyoruz. Bu arada bir yıl içerisinde ödenmesi gereken dış finansman ihtiyacımızı, basitçe kalan vadeye göre dış borç stokuna, cari açık beklentisini ekleyerek hesaplayabiliriz, buna göre TCMB Beklenti Anketi’nde anket katılımcılarının yıl sonu cari açık beklentisi olan 24 milyar USD’yi de eklediğimizde elde ettiğimiz 214 milyar USD’lik rakamın kabaca ihtiyacımız olan dış finansmanı gösterdiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında, ocak ayında kısa vadeli dış borç stoku ise, aylık bazda 1,8 milyar USD, yıllık ise 17 milyar USD artış sergileyerek 140 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Holding (ALARK, Nötr): Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,1380 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen hak kullanım tarihi 11.05.2021’dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,1 olarak hesaplanmaktadır.
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2021 Şubat ayına ait brüt prim üretimi toplamda 120mn TL olarak gerçekleşerek yıllık %32,8 oranında düşüş kaydetmiştir. Şirket’in 2021 yılık Ocak – Şubat dönemi toplam brüt prim üretimi ise yıllık %35,7 oranında azalarak 224,3mn TL olmuştur.
Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in 2021 Şubat ayındaki brüt prim üretimi yıllık %0,8 oranında artarak 632,6mn TL’ye çıkmıştır. Böylece Şirket’in 2021 yılık Ocak – Şubat dönemi brüt prim üretimi yıllık %14,5 oranında artarak 1.526mn TL’ye yükselmiştir.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka, takipteki krediler portföyünün 745,5mn TL tutarındaki kısmını oluşturan alacakları 71,9mn TL’lik satış bedeli nakden tahsil edilmek suretiyle devredildiğini duyurmuştur.
Verusa Holding (VERUS, Sınırlı Pozitif): Şirket, %100 oranında bağlı ortaklığı olan Galata Altın İşletmeleri A.Ş., T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (“MAPEG”) tarafından açılan Ruhsat ihalelerinden; Amasya ili Taşova ilçesi’nde bulunan 2 adet maden sahası ruhsat ihalelerini kazanmış olup, 17.03.2021 (dün) tarihi itibariyle bedeli peşin ödenerek ruhsatları satın aldığını duyurmuştur. Son alınan yeni ruhsatlarla birlikte Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden sahası sayısı 17 adete yükselmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Büyüme: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’ye ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 3,5’ten 6,7’ye, 2022 yılı büyüme tahminini ise yüzde 4,5’ten 4,7’ye yükselttiğini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu, “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, Türkiye’nin 2021 yılında yüzde 6,7, 2022 yılında ise yüzde 4,7 büyüme kaydetmesinin beklendiğini bildirdi. Fitch Ratings, 2020 yılının aralık ayında yayımlanan bir önceki raporunda ise ülkenin 2021 yılında yüzde 3,5, 2022 yılında ise yüzde 4,5 büyümesinin beklendiğini belirtmişti. Öte yandan raporda, Türkiye’de enflasyonun 2021’in sonunda yüzde 11,5’e, 2022’nin sonunda ise yüzde 9,2 seviyesine gerilemesinin beklendiği ifade edildi. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE): Proje büyüklüğü 51,5mn Katar Riyali (yaklaşık 14,2mn USD) olan North Node Lounges,Activity Nodes,Hotel and Associated Works -Hamad International Airport projesinin elektrik, mekanik ve tesisat işlerinin yapılmasına yönelik olarak sözleşme görüşmeleri tamamlanmış olup, Katar Devletinde mukim bağlı ortaklığı ANEL MEP Maintenance and Operations LLC ile proje ana yüklenicisi C.C.M. s.r.l. arasında sözleşme imzalanmıştır.
Çemaş Döküm (CEMAS): Christian Pfeiffer (Almanya) firmasından toplam 778bin Euro (yaklaşık 7mn TL) değerinde bilya siparişi alındığı duyurulmuştur. Söz konusu sipariş Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında üç ayrı partide teslim edilecektir.
Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR): Şirket, 19 Set Tramvay için; 38 adet Yolcu Salonu ve 19 adet Sürücü Kabin İklimlendirme Sistemlerini kapsayan 652bin Euro bedelli bir ihracat bağlantısını kesinleştirmiş olup, siparişler alınmıştır. Teslimatlar 2021 yılı içinde tamamlanacaktır.
Türk İlaç (TRILC): 16.03.2021 tarihinde TURK İLAÇ ve Serum Sanayi A.Ş ile Sudan’da yerleşik Meduro Company Ltd.arasında tek yetkili distribütörlük anlaşması imzalanmıştır. İlk yıl için alınan sipariş miktarı 6,54mn USD tutarlı toplam 12mn adet torba serum için yapılmıştır. İlk yükleme tarihi haziran 2021 olarak planlanmıştır. Aylık 1mn adet sevkiyat yapılacaktır.
Ayrıca, İmal ruhsatına sahip olduğu; TURKFLEKS %3 sodyum klorür sudaki çözelti ve TURKFLEKS TEOFİLİN 0,2G+4,5G/100ml IV infüzyon çözelti ürünler için; Yerli malı Tebliği (SGM 2014/35 ) E istinaden TOBB tarafından düzenlenen yerli malı belgeleri alınmıştır.
Bu yerli malı belgeleri ile bu ürünlerle iştirak edilen ihalelerde %15 yerli malı fiyat avantajına sahip olunacak ve bu sayede uluslararası firmalara karşı rekabet gücü artacaktır.
Diğer taraftan, HepB-Turk Pediyatrik 10 MCG/0,5 ml I.M Enjeksiyon için Süspansiyon içeren Flakon preparat ruhsat başvurusu TİTCK ( Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu ) tarafından yapılan ön incelemeler sonucu uygunluk almıştır. HepB-Turk Erişkin 20 Mcg/l ml Enjeksiyon için süspansiyon içeren Flakon müstahzar ruhsat başvurusu TİTCK tarafından yapılan ön incelemeler sonucu uygunluk almıştır.
Ek olarak, 17.03.2021 tarihinde TURK İLAÇ ve Serum Sanayi A.Ş’ninnin IV Parenteral Solüsyonlarının Yemen Ülkesinde satış ve pazarlama haklarını içeren distribütörlük anlaşması imzalanmıştır. İlk yıl için alınan sipariş miktarı 1,48mn USD tutarlı toplam 3mn adet torba serum için yapılmıştır. İlk yükleme tarihi temmuz 2021 olarak planlanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,62 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,61-%1,69 bandında hareketin ardından, %1,64 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta faizlerde düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi