Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (18.02.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Koronavirüs salgının ekonomi üzerindeki etkileri görülmeye başlanırken, bu sabah ilk çeyrekte beklentilerini düşüren Apple’in açıklamaları takip ediliyor. Risk iştahı da bu açıklamalarla baskı altında. Ancak, teşvik beklentilerinin devam etmesi risk iştahında şimdilik belirgin bir bozulmaya yol açmıyor. Yen, Altın gibi varlıklardaki görüntü ise risk iştahının bugün kısmi baskı altında kalabileceğine işaret ediyor. Yurtiçinde ise Moskova’daki İdlib konusu takip edilen ana başlık. Türk ve Rus heyetlerinin görüşmesi bugün de devam edecekken, diplomatik kanalların şu aşamada açık kalması risk primimizi düşürdüğü söylenebilir. Geçen hafta başında 280 baz puanı gören 5 yıllık CDS’imiz bugüne kadar 16 baz puan iyileşmiş durumda. Diğer yandan, TL bu sabah hafif baskı altında olsa da bant hareketi içerisinde kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla, risk iştahındaki kısmi zayıflığa karşın endeksin güne dünkü kapanışına yakın yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Gün içerisinde ise endeksin yaklaşık 120bin – 121bin arasında dalgalı bir seyir izleyebileceğini tahmin ediyoruz.

MAKROEKONOMİ

Apple, ocak-mart dönemine ilişkin gelir beklentisini koronavirüs salgını nedeniyle tutturamayacağını belirtmesinin etkisiyle bugün Asya borsalarında %1 civarında ekside bir seyir görüyoruz. ABD vadelileri de satıcılı bir görünüm sergilemekte. Apple’ın Çin’deki tüm merkezlerini kapatma kararı sonrası teslimatlarının gecikebileceğinin gözlenmesi gelir tahminlerini aşağı çekmiş görünüyor. Neticede piyasalar bugün satış baskısında olsa da genel olarak merkez bankalarının teşviklerinin süreceğinin gözlenmesi daha sert satışları önlüyor.  Piyasada en olası senaryo ise, virüs salgınının hızlıca kontrol altına alınması ve “V” şeklinde hızlı bir toparlanma olarak görünmeye devam ediyor. Yarınki Merkez Bankası kararı öncesi BIST 100 endeksi ise %0,5 yükseliş kaydetti.  Brent petrolün varil fiyatı, %1 ekside 57 dolar seviyelerinde, altın ise %0,3 artıda ons başına 1.585 dolar seviyesinde bulunuyor.

Bugün TSİ 13’de Almanya’da şubat ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri takip edilecek. ABD tarafında ise TSİ 16.30’da şubat ayı New York Fed Empire State İmalat Sanayi endeksi açıklanacak. TSİ 18’de ABD’de ocak ayına ilişkin NAHB Konut Piyasası Endeksi de açıklanacak. TSİ 22’de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin konuşması izlenecek. Yurtiçi tarafta ise, bugün TSİ 14.30’da aralık ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi açıklanacak.

  • ZEW endeksi 350 ekonomist ve analistin katılımıyla ekonominin orta vadede ne yönde şekilleneceğini tahmin eden bir endekstir. Almanya’da ZEW beklentiler endeksi aralık ayında beklentileri aşarak 10,7’ye gelerek dipten dönüş sinyalleri vermesinin ardından, bu yılın ocak ayında da yükselişini sürdürerek 26,7 seviyesi ile Temmuz 2015’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Veriyle birlikte koronavirüsün ekonomi üzerindeki ilk etkilerini görebiliriz. Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Almanya ekonomisinin koronavirüsten dolayı risk altında olduğunu belirtti. Çin, Almanya’da üretilen mallar için temel bir piyasa olduğundan güvenlik önlemlerinin bazı küresel değer zincirlerini etkileyebileceği ve Almanya ihracatına da zarar verebileceği düşünülüyor.
  • Bugün şubat ayı için Fed New York İmalat Endeksi yayınlanacak. Ticaret anlaşması ile ilgili belirsizliklerin azalmasıyla gelecekteki yatırım koşulları endeksinde, ocak ayında sevkiyatların gelecekte artacağı beklentisi mevcuttu, fakat bu durum koronavirüs öncesi durumu yansıtmakta. Şubat ayına ilişkin olduğu için diğer datalarda olduğu gibi koronavirüsün yatırım ortamına etki edip etmediği izlenecek.
  • Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi kasım ayında %1,09 artarak 117,10 seviyesine gelmişti. TÜİK verisine göre aralık ayında konut satışları %46 artmıştı, bundan dolayı güçlü talep artışının konut fiyat endeksine de yansımış olabileceğini düşünmekteyiz.

Bütçe dengesi, ocak ayında 21,5 milyar TL fazla verdi. Merkez Bankası’nın yaklaşık 41 milyar TL kâr transferinin de katkısıyla bütçe dengesi fazlaya yöneldi. 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 123,6 milyar TL’den 107,3 milyar TL’ye geriledi. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %2,9 seviyesinden %2,65 seviyesine doğru iyileşti.

Yılın ilk bütçe rakamlarında artan gelirlerle birlikte geçen seneki yüksek bazın da etkisiyle harcamalardaki artış eğilimindeki düşüş dikkatimizi çekmekte.

  • Ekonomideki toparlanma ile birlikte vergi gelirleri yıllık %21,1 artışla güçlü bir görünüm sergiliyor. Kurumlar vergisi haricinde genel olarak bütün alt vergi kalemlerinde yıllık bazda artış görmekteyiz. Özellikle ithalden alınan KDV’deki artış, iç talepteki güçlenme beklentisiyle uyumlu. Dolaylı vergilerde (ÖTV, dahilde alınan KDV, MTV) dolaysız vergilere göre daha güçlü tempo gözlemlemeyi sürdürüyoruz. Kar transferinin etkisiyle de tek seferlik gelirler olarak tabir edilen diğer gelirlerde de %32,7’lik bir artış görmekteyiz. Bu durumda TCMB’den Hazine’ye aktarılan kar avansının geçen seneye göre 6,8 milyar TL artmış olması etkili oldu.
  • 2019 yılına göre faiz giderindeki güçlü artışa karşın, yıla toplam harcamalarda artış hızının azalmasıyla başladık. 2019 yılında faiz dışı harcamalar ortalama yıllık %21 artmıştı. Bu yılın ocak ayında ise faiz dışı harcamalar yıllık %4 artışla oldukça zayıf bir başlangıç yaptı. Neticede faiz giderindeki artışa rağmen faiz hariç giderlerin iyi yönetilmesi sonucu bütçe giderleri reel olarak artmadı. 

ŞİRKET HABERLERİ

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Zorlu Yenilenebilir Enerji adlı yeni şirkette halka arz düşündüklerini söyledi. Ak, Zorlu Enerji altında Zorlu Yenilenebilir Enerji diye yeni bir şirket kuracaklarını söyledi. Bu şirket altında yeni bir halka arzı eylül sonrası düşündüklerini söylerken, halka arz gelirini büyümede ve borçlarını azaltmakta kullanacaklarını belirtti. Kaynak: Bloomberg HT

Hacı Ömer Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF ve Sabancı Topluluğu (Sabancı Holding ve/veya iştirakleri), %50-50 ortaklık yapısı ile, Temsa Ulaşım Araçları’nın tamamının satın alınmasını değerlendirmek üzere bir niyet mektubu imzalandığı duyurulmuştur. Detaylı incelemenin tamamlanması, ortaklık görüşmelerinin olumlu neticelenmesi ve gerekli izinlerin alınmasına bağlı olarak, satınalma işlemi gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO, Sınırlı Pozitif): Vakıf GYO’nun 4Ç2019’daki net dönem karı 96,4mn TL ile geçen yılın aynı döneminde 10,2mn TL olan net dönem karının oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in brüt karı yıllık %10 azalarak 4,1mn TL gerçekleşse de yatırım amaçlı gayrimenkuller değer artışından elde edilen gelirin yıllık olarak 92,5mn TL artarak 4Ç2019’da 97,3mn TL’ye yükselmesi karın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek gerçekleşmesinde önemli bir faktör olmuştur. Son çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı net dönem karı ise 96,2mn TL olmuştur. Bir önceki yılda 27,2mn TL net kar kaydedilmişti.

SEKTÖR HABERLERİ

Birleşme & Satın Alma: Doğalgaz dağıtım şirketlerinden Enerya’nın ortakları STFA Yatırım Holding ve İsviçreli Partners Group potansiyel bir satış için yetkilendirme yaptı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yükselen Çelik (YKSLN, Nötr): 2019’un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı geçen sene aynı döneme göre %55,8 azalışla 4,8mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %125,5 oranında artışla 55,8mn TL olmuştur. Satışların maliyeti 4Ç18’de 13,8mn TL iken 4Ç19’da ise 50,2mn TL’ye çıkmıştır ve buna bağlı olarak brüt kar %49,2 azalışla 5,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %88,8 oranında artışla 3,4mn TL olmuştur. Faaliyet karı ise %82,4 azalışla 1,9mn TL olurken, yatırım faaliyetlerinden 6,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Finansman tarafında 3,2mn TL finansman gideri kaydedilmiş ve vergi öncesi kar 4,7mn TL olurken 74bin TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı 4,8mn TL olmuştur. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %25,5 oranında azalarak 18mn TL’ye düşmüştür.

Bantaş Bandırma (BNTAS, Sınırlı Pozitif): 2019’un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı geçen sene aynı döneme göre %37,1 artışla 5,7mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %39,7 oranında artışla 33,5mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %47,3 oranında artışla 29,2mn TL’ye yükselirken, brüt kar %3,6 artışla 4,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %16,1 oranında azalışla 1,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 3,3mn TL gelir kaydedilmiş ve faaliyet karı ise %49,3 artışla 5,9mn TL olmuş ve vergi öncesi kar 5,9mn TL olurken 220bin TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 5,7mn TL olmuştur. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %87,5 oranında artarak 14,7mn TL’ye yükselmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,86 seviyesinden %10,81 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 33,7 milyar TL ile 19 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 14,7 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün ABD piyasalarının Presidents’ Day (Washington`ın Doğum Günü) tatili nedeniyle kapalı olmasıyla işlem görmezken, Asya tarafında bu sabah ilk işlemlerde %1,58 seviyesinden %1,55 seviyesine gerilediği gözleniyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, dün koronavirüsün etkilerinin takip edilmesi ve Çin’in ekonomiye desteğinin sürmesiyle artan risk iştahıyla birlikte verim eğrisinde günlük bazda düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 14 baz puanlık düşüşle %11,06 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 1 baz puanlık sınırlı düşüşle %11,33 seviyesine geriledi.