SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD piyasalarında risk alma iştahı negatifti. Goldman Sachs’ın son çeyrek finansallarının beklentileri karşılayamaması olumsuz etki ederken, Tesla hisselerinin yükselmesi Nasdaq endeksini destekledi. Dow Jones ve S&P 500 %1,1 ve %0,2 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi %0,1 ile yatay bir kapanış kaydetti. Avrupa’da ise piyasalar İngiltere hariç hafif pozitif kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,4 yükseliş kaydetti. Yurtiçi tarafta BİST-100 ardışık 4. işlem gününde yükselişine devam etti. Endekste kapanış 5.315’ten gerçekleşirken, günlük %2,1’lik yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 124,9 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 76 hissenin artıda kapattığı endekste, TUPRS, SISE ve THYAO’daki yükselişler etkili oldu. SASA, KOZAL ve HEKTS endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında ABD ve Avrupa vadelileri artıda seyrediyor. Asya’da ise BOJ kararı ile Japonya olumlu ayrışıyor. Bu sabah BİST-100’ün güne hafif alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Veri tarafında bugün Avrupa’da TÜFE, ABD’de ise ÜFE takip edilecek. ABD’de ayrıca, sanayi üretimi ile kapasite kullanımı açıklanacak olup Fed’in Bej Kitap’ı yayımlanacak.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ocak ayında, -11,2 seviyesinden -32,9 seviyesine gerileyerek pandeminin etkili olduğu Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Beklentiler ise, endeksin -8,7 seviyesine kısmi toparlanması yönündeydi. Detaylara bakıldığında, cari duruma ilişkin yeni siparişler, sevkiyat ve istihdam alt endekslerinde sert düşüşler gözlenirken, gelecek döneme ilişkin genel iş koşulları, yeni siparişler ve sevkiyat endekslerinde ise kısmi yükseliş gözlenmesi imalat sektörü firmalarının gelecek döneme ilişkin görece olumlu beklentilerini yansıttı. Ayrıca cari duruma ve gelecek döneme ilişkin teslimat sürelerinin gerilemesi, zayıflayan talep görünümüne ve tedarik zinciri sorunlarının hafiflediğine işaret etti.
Öte yandan, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan ocak ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Ocakta ZEW cari koşullar endeksi beklentilerle uyumlu olarak -61,4’ten -58,6’ya kısmi yükselerek toparlanmasını sürdürdü ve böylece ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beklentiler endeksi ise sürpriz bir şekilde pozitif bölgeye geçti ve -23,3’ten 16,9 seviyesine çıktı. Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında gevşemenin sürmesi, Almanya’da hükümetin, hanehalkı ve işletmelerin enerji faturalarını azaltıcı yöndeki desteğinin ve enflasyonun düşmeye devam edeceğine yönelik beklentilerin artmasının yanında, Çin’in Covid kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından ihracat koşullarının iyileşmesine yönelik beklentilerin etkili olduğu gözlendi. Bu arada Almanya’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler ise ABD ve Çin.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından aralık ayı konut satışları verileri yayınlandı. Toplam konut satışları, aralıkta aylık bazda %76,5 artış kaydederek yükselişini ikinci aya taşıdı ve 207.963 adet seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında yıllık bazda aralık ayında %8,2 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü altıncı aya taşıdı. Toplam konut satışlarının 2022 yılı genelinde ise bir önceki yıla göre %0,4 oranında sınırlı düşüşle 1,49 milyon adet seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte.
- Konut satışlarına satış şekline göre bakıldığında, ipotekli satışlar aralık ayında aylık %30,9 artış sergileyerek artışını ikinci aya taşıdı. Diğer satışlarda da benzer şekilde aralık ayında aylık %84 artış görüldü ve son iki ayda artış kaydetti.
- Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise aralık ayında aylık %5 oranında artış kaydetti, bunun yanında yıllık bazda %18,6 oranında düşüşle son altı ayda gerilemeyi sürdürdü.
Ayrıca TCMB tarafından yayınlanan kasım ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %5,36’dan %3,76 seviyesine yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %188,2’den %174,3 seviyesine geriledi ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %54 arttı.
Bunun yanında, TCMB tarafından kasım ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku aylık 3 milyar USD artarken, yıllık ise 24,1 milyar USD artışla 145,4 milyar USD’ye yükseldi. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, kasım ayında aylık 2,7 milyar USD artarken, yıllık ise 21,5 milyar USD artarak 189 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 16.30’da Fed’in para politikasına yön vermesi açısından takip edilecek verilerden aralık ayı ÜFE verisi olacak. Kasım ayında ÜFE, aylık bazda %0,3 artışla beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde artış kaydederken, yıllık bazda ise %8,1’den %7,4’e yavaşlamıştı, beklentiler ise %7,2 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE de kasım ayında aylık bazda %0,4 artışla beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %6,7’den %6,2 seviyesine yavaşlamıştı, beklentiler ise %5,9 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. ÜFE verisi öncesinde geçen hafta açıklanan aralık ayı TÜFE verileri de beklentiler dahilinde yavaşlama kaydetmişti. Aralıkta ise manşet ÜFE’nin aylık bazda %0,1 oranında düşüş sergilemesi ve yıllık bazda %7,4’ten %6,8 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek ÜFE’nin ise aylık artış hızının %0,4’ten %0,1’e gerilemesi ve yıllık bazda ise %6,2’den %5,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
Ayrıca ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak aralık ayı sanayi üretim ve kapasite kullanım oranı verileri TSİ 17.15’te takip edilecek. Sanayi üretimi, aylık bazda kasımda %0,2 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşırken, kapasite kullanım oranı da %79,9’dan %79,7’ye gerilemişti. Özellikle, Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle finansal koşulların sıkılaşması ve aralık ayı PMI raporunda imalat sektörü firmalarının gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesinin, kısmi iyileşmekle birlikte, son iki yılın en düşük seviyelerindeki zayıf seyrini sürdürmesinin işaret ettiği üzere imalat sektörünün önümüzdeki dönemde baskı altında kalması beklenmekte.
Bunun yanında, ABD’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar aralık ayı verisi TSİ 16.30’da açıklanacak. Diğer yandan, Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 22’de yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.
Öte yandan, TSİ 17’de Atlanta Fed Başkanı Bostic’in ve TSİ 22’de Philadelphia Fed Başkanı Harker’ın konuşmaları, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Ayrıca ECB’nin ve BoE’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi’nde aralık ayı TÜFE nihai verisi TSİ 13’te ve İngiltere’de aralık ayı TÜFE verisi de TSİ 10’da takip edilecek. Euro Bölgesi’nde aralık ayında öncü TÜFE, aylık %0,3 düşüşle beklentilerin üzerinde gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşırken, yıllık bazda ise %10,1’den %9,2 seviyesine gerileyerek son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece ekim ayında ulaştığı rekor seviye olan %10,6’dan yavaşlamayı sürdürmüştü. İngiltere’de kasım ayında TÜFE ise, aylık bazda %0,4 artışla beklentilerin altında artış kaydederken, yıllık bazda ise Ekim 1981’den bu yana en yüksek seviye olan %11,1’den %10,7 seviyesine gerilemişti. Bunun yanında, TSİ 12.15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Villeroy’un konuşması, Banka’nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından kasım ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlanacak. Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı ekim ayı itibarıyla bir önceki aya göre 21,4 milyar USD artışla -249,8 milyar USD seviyesine yükselmişti, uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranı ise -%27,1 seviyesinden -%29,7 seviyesine gelmişti (GSYH için 2022 yılı üçüncü çeyrek kümülatif verisini dikkate almaktayız).
ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu’nun 17 Ocak 2023 tarihli toplantısında; Şirketin 2 milyar TL olan kayıtlı sermaye tavanının 10 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Hızlı Tüketim: Ipsos, araştırmasına göre, 2022’de hanelerin hızlı tüketim ürünleri (HTÜ) harcamaları geçen yıla kıyasla %80 arttı. Ortalama bir hane yaklaşık olarak iki günde bir kez HTÜ alışverişi yaptı ve bir alışveriş sepetine 85 TL ödedi. Geçen yıla kıyasla alışveriş sıklığı azaldı. Haneler Ocak-Kasım 2022 döneminde 204 kez alışverişe gidip her alışverişte 85 TL harcama yaptı. Ulusal zincirler ve indirim marketleri dışında tüm satış kanallarında ve ana ürün gruplarında alışveriş sıklığı azaldı. Kaynak: BloombergHT
Konut: TÜİK tarafından aralık ayı konut satışları verileri yayımlandı. Buna göre; Konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre %0,4 azalarak 1.485.622 olarak gerçekleşti. Konut satışlarında İstanbul 259.654 konut satışı ve %17,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Türkiye genelinde konut satışları Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 azalarak 207.963 oldu. İstanbul 36.744 konut satışı ve %17,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Aralık ayında yıllık %51,8 azalış göstererek 21.796 oldu. 2022 yılında gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yıla göre %4,8 azalışla 280.320 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı Aralık ayında %10,5, 2022 yılında %18,9 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre %15,2 artarak 67.490 oldu. 2022 yılında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,5 oldu. Rusya Federasyonu vatandaşları 2022 yılında Türkiye’den 16.312 konut satın aldı. Rusya Federasyonu’nu 8.223 konut ile İran vatandaşları ve 6.241 konut ile Irak vatandaşları izledi. Aralık ayında ise Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 2.403 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 675 konut ile İran, 345 konut ile Irak vatandaşları izledi.
Öte yandan, TCMB tarafından Kasım 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,8 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %174,3, reel olarak ise %54,0 oranında artmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Arzum Elektrik Ev Aletleri (ARZUM): Şirket, 30 Kasım 2022 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile, Çin Halk Cumhuriyeti’nde %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde kurulması planlanan Şirket için fizibilite çalışmalarına başlandığını, kurulacak Şirketin konumu, konumu itibarıyla yerel ticari kurallar ve/veya vergisel açıdan avantaj ve dezavantajlarının değerlendirildiğini detaylı olarak paylaşmıştı. Kurulması planlanan Şirket için çalışmalar sonlanmış olup, ilgili Şirket; Arzum Shangai Limited ismi ile Şangay’da fiilen kurulmuştur. Şirketin dolaylı yoldan %100 bağlı ortaklığı olarak kurulan Arzum Shangai Limited’in sermayesi ise 100bin USD’dir.
Batıçim (BTCIM): Şirketin bağlı ortaklığı Batıçim Enerji Elektrik Üretimi’ne ait, Düzce’de bulunan Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santrali’nin işletme hakkının devri için, Mıs Enerji Yatırım’la Batıçim Enerji Elektrik Üretimi arasında, 1,75mn USD tutarındaki kısmı avans olarak havale edilmesi suretiyle, toplam 11,4mn USD bedelli işletme hakkı ve üretim lisansı devri ön sözleşmesi imzalanmıştır.
Esenboğa Elektrik (ESEN): Şirket 13.05.2022’de güneş enerji santralleri müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, Kadifeteks Mensucat ile “Kadifeteks Çatı Öztüketim Güneş Santrali” kurulumu için 3,2mn USD bedelle sözleşme imzalamıştı. Sözleşmeye konu güneş santrali tamamlanmış ve TEDAŞ kabulü yapılmıştır.
Gen İlaç (GENIL): “mRNA-1273 (Spikevax)” isimli Moderna COVID-19 aşısı ile ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) 23.05.2022 tarihinde yapılan Acil Kullanım Onayı başvurusu, Kurumun yazısı ile uygun bulunmuştur. Ayrıca, söz konusu aşının Türkiye’deki ruhsatlandırma ve yurt dışı üretim yeri GMP (Good Manufacturing Practices/İyi Üretim Uygulamaları) denetim süreçlerinin YÜKSEK ÖNCELİKLİ olarak değerlendirileceği de Kurum tarafından bildirilmiştir.
Manas Enerji (MANAS): Şirketin E-DATA Teknoloji Pazarlama A.Ş. ile 28.11.2022 tarihinde imzalamış olduğu “Cihaz Üretim Sözleşmesi” çerçevesinde KDV dahil 484bin USD tutarında sipariş almıştır. Bu siparişle birlikte sözleşme tarihinden bu yana alınan toplam sipariş tutarı 1,6mn USD + KDV ‘ye ulaşmıştır. Söz konusu siparişin 2023 yılı 2.çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): Sermaye Piyasası Kurulu “Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği II-18-1” (“Tebliğ”)’e uygun olarak Şirket’in kayıtlı sermaye tavanına ilişkin üst limitin mevcut 875.000.000-TL’den 5.740.000.000-TL’ye artırılması ve geçerlilik süresinin 2023-2027 yıllarını kapsayacak şekilde uzatılması, bu çerçevede Esas Sözleşme’nin 8. maddesinin ekteki şekilde tadil edilmesi amacıyla 17 Ocak 2023 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılmıştır.
Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirketin yenilenebilir enerji endüstrisi ekipmanları üretim hattının modernizasyonu amacıyla yatırımlarda devlet yardımlarına yönelik başvuru yapılmış olup T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 25/4/2021 tarih ve 523077 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiği ve Belge kapsamında 5,9mn TL tutarında makine – ekipman tedarik edildiği daha önce kamuya açıklanmıştır. Yatırım Teşvik Belgesi 12,9mn TL tutarında lazer kesme tezgâhı tedariki amacıyla revize edilmiş bulunmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 20 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 131 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi