Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.09.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Dün akşam 2023 sonuna kadar faizlerin sıfır seviyesine yakın kalacağının sinyalini vererek güvercin duruşunu koruyan Fed sonrasında borsa endekslerinde satıcılı bir seyir hakim. Fed’in ekonomik toparlanmaya yönelik belirsizliğe vurgu yapması kar satışlarını tetiklemiş (Altın da satıcılı) gözüküyor. Fed öncesi borsalar eylül başındaki satışlarına mola vermişlerdi. Eylül başındaki satış dalgasına nötr tepki veren Gelişmekte Olan Ülke varlıkları da bu sabah satıcılı. Yurtiçinde tarafa baktığımızda, Türk ve Yunan diplomatların görüştüğüne yönelik haber bu sabah TL’nin bir miktar olumlu ayrışmasını sağlasa da Dolar / TL 7,50 seviyesinin altında kalamıyor. Güç kazanmakta zorlanan ve dün günü ekside kapatan BIST100 endeksi de yurtdışı piyasalara paralel -her ne kadar son dönemdeki korelasyon azalsa da- gün içerisinde baskı altında kalabilir. Olası düşüşlerde 1.098 ilk etapta tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Fed Başkanı’nın beklenenden hızlı toparlanmanın süreceği konusunda emin olmadığına vurgu yapması ardından bugün risk iştahı zayıf bir görünüm sergiliyor.

Dün Fed beklendiği üzere faizleri sabit tuttu. Salgın sonrası her toplantıda gördüğümüz üzere salgının ekonomi üzerinde riskler oluşturduğu ve orta ve uzun vadede ekonomi üzerinde etkili olacağı tekrarlandı. Ayrıca Fed, beklentilerini de yayınlarken 2023 sonuna kadar faizlerin sıfır seviyesine yakın kalması beklemekte, bu da ultra gevşek para politikalarının devam edeceğini göstermekte. Fed ayrıca faizleri artırmadan önce sağlanması gereken yeni ekonomik koşulları (tam istihdam ve enflasyonda %2 ve üzerinde ılımlı aşımların tolere edilmesi) belirledi. Ayrıca 2020 daralma tahminini %6,5’ten %3,7’ye düşürürken, işsizlik tahminini de %9,3’ten %7,6’ya indirdi. Karar 2’ye karşı 8 oyla alındı.

  • Powell Fed kararı sonrası açıklamalarda bulundu. Ekonomik faaliyetlerde artış olduğu fakat salgın öncesine göre halen düşük olduğunu tekrar vurguladı. Toparlanmanın hızlı olduğunu fakat bundan sonraki süreceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Mali teşviklere yönelikse şu ana kadar ekonomiye gerekli desteği sağladığı fakat bundan sonraki süreçte de gerekli olacağını aksi takdirde ekonominin zarar göreceğini ve kredi akışının da önemli olduğunu belirtti. Enflasyonun %2’ye ulaşana ve %2 üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerin değişmeyeceğini vurgularken tam istihdama yaklaşıldıkça enflasyonun artacağının altını çizdi.

Bugün dikkatler İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak. Ayrıca OPEC+ toplantısı izlenecek. Bugün ABD’de ağustos ayına ilişkin inşaat izinleri ve konut başlangıçları, eylül ayı Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ve 12 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi de izlenecek. Euro Bölgesi’nde ağustos ayı TÜFE final verileri izlenecek.

  • BoE’nin, politika faizini %0,10 seviyesinde sabit tutması ve varlık alım programını 745 milyar GBP seviyesinde bırakması bekleniyor. İngiltere PMI verileri ağustos ayında beklentilerden güçlü gelerek Euro Bölgesi’nden daha olumlu bir görüntü çizmişti. Bununla birlikte son günlerde İngiltere’de anlaşmasız Brexit endişelerinin yeniden gündeme gelmesiyle İngiltere Merkez Bankası’nın güvercin duruşunu koruması bekleniyor.

OECD Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Raporda tedbirlerin gevşetilmesi ile ekonomik aktivitede toparlanma olduğu vurgulandı fakat momentumun hızını kaybettiği ve güvenin halen zayıf olduğu vurgulanmakta. Güvenin artması için politika yapıcıların mali ve parasal teşviklere devam etmesi gerektiği vurgulanmakta ve tüketimdeki toparlanmanın ülkeler arasında önemli farklılıklar gösterdiği vurgulanmakta. Bu sene özelinde küresel ekonomik görünüm hakkında daha az kötümserlik hakim ama riskler ve belirsizlikler yüksek kalmaya devam etmekte. Ekonomik tahminlere baktığımızda bir önceki rapora göre sene sonu için daha iyi iyimser tablo çizilmekte fakat 2021 senesi için büyüme tahminleri düşürülmüş. Küresel ekonominin bu sene için %4,5 daralacağı ve 2021’de %5 büyüyeceği tahmin edilmekte. Önemli ekonomiler arasında bir tek Çin’in yılı büyümeyle kapatacağı tahmin edilirken, ABD’nin %3,8, AB’nin %7,9 daralacağı öngörülmekte. Türkiye’nin ise bu sene %2,9 daralması öngörülürken, önceki raporda %4,8 daralma öngörülmekteydi, 2021’de ise %3,9 büyüyeceği öngörülmekte.

Bugün yurt içinde DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini takip edeceğiz.

  • BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 11 Eylül haftasında DTH miktarında haftalık bazda artış gözükmekte. Toplam DTH miktarı 1,38 milyar USD arttı. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 1,02 milyar USD arttı, geçen haftada bu rakam 0,50 milyar USD azalış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde geçen haftaki 0,02 milyar USD sınırlı artışın ardından ardından, bu hafta 0,36 milyar USD arttı. TL kredilerde ise artış eğilimi devam ederek haftalık %0,25 arttı. YP krediler de haftalık %0,37, kredilerde ise toplamda %0,44 artış görmekteyiz.

Konut Fiyat Endeksi temmuz döneminde aylık %1,4, yıllık %25,8 artarak 141,4 seviyesinde gerçekleşti. Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki yıllık değişimlere bakıldığında İstanbul, Ankara ve İzmir sırasıyla %22,5, %25,3 ve %28,6 artış gösterdi. Temmuz döneminde toplam konut satışları haziran ayına göre hız kesse de düşen faizlerin etkisiyle geçen senenin aynı ayına göre %124 artmıştı. Ağustos ayında ise konut satışlarında aylık düşüş görmekle birlikte yıllık olarak %54 artışla olumlu seyrin hız keserek devam ettiğini görüyoruz. Bununla birlikte TCMB’nin normalleşme adımları çerçevesinde finansal koşulları sıkılaştırmasıyla önümüzdeki süreçte konut satışları ve dolayısıyla konut fiyat endeksi kısmi baskılanabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): 28 MWm (27 MWe) kurulu güce sahip Kıyıköy Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin Borusan EnBW Enerji Yatırımları ve Üretim A.Ş. ve Borusan Danışmanlık ve Ortak Hizmetler A.Ş.’ne 60,1mn USD’ye satışı konusunda anlaşmaya varılmıştı. Satışın 38,5mn USD’lik kısmı satış anında nakden ve defaten tahsil edilmiş, 72 MW’a kadar yapılacak olan kapasite artırımı için kalan 21,6mn USD bakiyenin ise gerekli tüm yatırım izinlerinin alınmasından sonra yapılması konusunda anlaşılmıştı. Kapasite artırımı kapsamında 20 adet türbinin 18 tanesinin izin süreçleri tamamlanmış; projeye başlanmış ve Aksa Enerji tarafından 15,5mn USD bakiye tahsil edilmişti. Kalan 2 türbin için de izin süreçleri tamamlanmış olup, satış tutarından kalan 2,16mn USD bakiye 15.09.2020 tarihi itibarıyla tahsil edilmiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket’in 2020 Ağustos ayındaki toplam prim üretimi yıllık %127 oranında artarak 140mn TL’ye çıkmıştır. Böylece ağustos ayı prim ürtimi ile birlikte Şirket’in 2020 Ocak – Ağustos dönemine ait brüt prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %86 oranında artarak toplam 1,22milyar TL’ye yükselmiştir.

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu’nca 16 Eylül 2020 tarihinde alınan karar ile, 6102 sayılı Kanun’un Geçici 13/1. maddesi ile Ticaret Bakanlığı’nca 17.05.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 13. Maddesi’nin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde kâr dağıtım önerisi yapılması ve Genel Kurul’un olağanüstü toplantıya çağrılması ve Genel Kurul’a teklifte bulunulmasına karar verilmiştir. Teklif edilen kar payı brüt 0,1231858 TL (0,1231858 TL)’dir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 13.10.2020’dir. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %0,7’dir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 5 milyar TL tutara kadar, ilgili mevzuat uyarınca ilave ana sermaye ve katkı sermaye hesaplamasına dahil edilmesi için gereken şartları haiz, yurt içinde, TL cinsinden farklı tutar, vade ve faizlerde, tertipler halinde borçlanma aracı ihraç edilmesine yönelik alınan karar kapsamında SPK’ya gerekli başvuruda bulunulmuştur.

Sasa Polyester, Bossa Ticaret (SASA, Nötr; BOSSA, Nötr): Şirkete ait Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesindeki (AOSB) atıl durumda bulunan arsanın 16.09.2020 tarihinde, 20,5mn TL bedel ile Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş’ye satışı tamamlanmış ve satış bedeli nakden tahsil edilmiştir.

Şişe Cam, Anadolu Cam, Denizli Cam, Trakya Cam, Soda Sanayi ( SİSE, ANACM, DENCM, TRKCM, SODA, Nötr): Anadolu Cam Sanayii A.Ş., Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Soda Sanayii A.Ş. ve Trakya Cam Sanayii A.Ş.’nin devralınması suretiyle Türkiye Şişe Ve Cam Fabrikaları A.Ş. (“Şişecam”) bünyesinde birleşilmesi işlemi (“Birleşme İşlemi”) kapsamında genel kurul toplantısı 28 Ağustos 2020 tarihinde yapılmış ve Birleşme İşlemi onaylanmıştı.

Onaylanan Birleşme İşlemi kapsamında, ayrılma hakkı kullanımı 3 Eylül 2020 tarihinde başlamış olup, 23 Eylül 2020 tarihinde sona erecektir. Ayrılma hakkı kullanım süresinin sona ermesi ile birlikte, Şişecam sermayesinde yapılacak olan sermaye artırım tutarı kesinleşecektir. Sermaye artırım tutarının kesinleşmesi üzerine, kesinleşen sermaye artırımını içerir Şişecam Esas Sözleşmesinin “Sermaye” başlıklı 7’nci maddesi tadil metni Şişecam Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacaktır.

Birleşme İşlemi, Şişecam sermayesinde gerçekleştirilecek olan sermaye artırımının ve diğer esas sözleşme değişikliklerinin tescili için 24 Eylül 2020 tarihinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tescil başvurularının yapılması planlanmaktadır. Söz konusu başvurular kapsamında, Birleşme İşlemi’nin, Şişecam sermaye artırımının ve diğer esas sözleşme değişikliklerinin 30 Eylül 2020 tarihinde tescil edilmesi hedeflenmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: TCMB tarafından Temmuz 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Buna göre; Konut Fiyat Endeksi, temmuzda aylık %1,4 oranında, yıllık %25,8 oranında artış gösterdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Işıklar Enerji (IEYHO): Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Işıklar Pazarlama A.Ş.’nin 144,7mn TL olan sermayesinin 140mn TL (geçmiş yıl zararlarından) azaltılarak 4,7mn TL’ ye düşürülmesine ve eş zamanlı olarak 140mn TL (70mn TL Işıklar Holding A.Ş.’den + 70mn TL Işıklar İnşaat Malzemeleri A.Ş.’den olmak üzere) artırılmak suretiyle 144,7mn TL’ye yükseltilmesi işlemi, 14.09.2020 tarihinde tescil edilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,33 seviyesinden %10,32 seviyesine sınırlı geriledi. Çarşamba günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,29’dan fonladı. Ayrıca dün TCMB GLP kanalıyla %11,25’ten 4,9 milyar TL (4,5 milyar TL depo + 0,4 milyar TL repo) fonlama yaptı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 283,9 milyar TL ile 210 milyar TL’si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 190 milyar TL 1 aylık,%10,88) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 45,4 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 13,7 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 9,9 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,68 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,65-%0,70 bandında hareketin ardından, %0,70 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta hacim zayıf kalırken, işlemler uzun vadeli kısımda ağırlıklı oldu ve faizlerde orta ve uzun vadeli tarafta 27 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi