SABAH STRATEJİSİ
Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine yapılan saldırı sonrasında yaşanan ilk fiyatlamaların ardından piyasa bekle – gör modunda. Bir yandan da yarınki Fed faiz kararı beklenirken, ABD vadelileri bu sabah yatay. Asya’da ise karışık bir görüntü var. Petrol tarafına baktığımızda, dün yaklaşık %13 oranında değer kazanan Brent bu sabah hafif de olsa yükseliş eğilimini sürdürüyor. Dünkü kayıplar kadar olmasa da Gelişmekte Olan Ülke para birimlerindeki baskı ise devam ediyor. Piyasaların bekleme moduna geçmesine bağlı olarak BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Petrol fiyatlarındaki yükseliş isteğinin devam etmesi ise endeks tarafında kısmen de olsa baskı yapmaya devam edebilir. Veri ajandasında bugün öğlen açıklanacak Almanya ZEW endeksi ön plana çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin normale dönmesinin ne kadar süre alabileceğine odaklanan ve bir yandan da Fed’i bekleyen küresel borsalar bugün karışık bir görünüm sergiliyor. Artan jeopolitik risklerin yanı sıra Hong Kong’da protestoların sürmesiyle ABD 10 yıllıkların faizi, %1,90 seviyelerinden %1,82’lere doğru gevşedi. Brent petrolün varil fiyatı ise 68 dolar seviyesine yakın bulunuyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker ile ülkesinin Avrupa Birliği’nden çıkış süreciyle ilgili ilk kez görüştü. Johnson’ın henüz varolan Brexit anlaşmasına alternatif öneriler getirmediği gözlendi.
Bugün yurtiçinde TSİ 14.30’da temmuz ayına ait konut fiyat endeksi ve yurtdışında TSİ 12’de Almanya ZEW endeksi ile TSİ 16.15’te ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı izlenecek. Yurtiçinde eylül ayına ait Hazine ihaleleri ise bugün devam ediyor. Bugün ECB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure’nin, ECB Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau’nun ve ECB Başekonomisti Philip Lane’nin konuşmaları takip edilecek.
Dün yurtiçinde bütçe dengesi ile işsizlik rakamlarını takip ettik.
Bütçe dengesi, harcamalardaki artışa karşın, yaklaşık 20 milyar TL’lik TCMB ihtiyat akçesinin transferiyle birlikte ağustos ayında 576 milyon TL fazla verdi. Faiz dışı fazla (bütçe gelirleri-faiz dışı giderler) ise 11,4 milyar TL gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde bütçe dengesi toplamda 68,1 milyar TL açık vererek, Yeni Ekonomi Programı hedefinin %84’ünü karşıladı.
Ağustos ayında toplam gelirler, toplam harcamalardan daha fazla artış sergileyerek bütçe fazlası verilmesini sağladı. Harcamalardaki artış ise tek seferlik diyebileceğimiz diğer gelirlerle telafi edilmeye devam ediliyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrası iç talepte beklenen toparlanmanın etkisiyle vergi gelirlerinde önümüzdeki dönemde kademeli bir iyileşme görebiliriz.
- Ağustos ayında vergi gelirleri yıllık %9,3 artış sergileyerek bir önceki aya göre daha iyi performans sergiledi. Diğer gelirler TCMB transferi sonucu Hazine portföyü ve iştirak gelirlerinde gözlenen artışla yıllık %195,6 yükseldi.
- Ağustosta temmuz ayının aksine faiz harcamalarında artış hızının arttığı gözlendi. Faiz dışı harcamalar da emeklilere yapılan ikramiye ödemesi sonucu artan cari transferlerle yükseliş kaydetti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı haziran döneminde (mayıs-haziran ve temmuz aylarını kapsamakta) rekor yüksek seviyesi %14’ten %13,9’a sınırlı iyileşti. 2009 yılında arındırılmış işsizlik rakamlarında en yüksek %13,9 seviyesini görmüştük. Arındırılmış verilerde genç nüfusta işsizlik oranı %25,5 seviyesinden %25,8’e yükselirken, tarım dışı işsizlik oranı %16,2 seviyesinde sabit kaldı. Arındırılmamış işsizlik oranı ise %12,8 seviyesinden %13’e yükseldi.
Hizmet sektörü haricinde bütün sektörlerin istihdama pozitif katkı sağladığını ve arındırılmış işsizlik oranının düşüşünde etkili olduğunu görüyoruz.
- Arındırılmış verilerde sanayi istihdamındaki 75 binlik artışla toplam istihdamın bir önceki döneme göre 100 bin kişi arttığını görüyoruz. Nitekim temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin %1,4 artış beklentisine karşın, %4,3 arttığını gözlemlemiştik.
- 7 aydır ardı ardına gerileyen tarım istihdamı da aylık 25 bin kişi artış göstererek toplam istihdama ikinci katkı sağlayan sektör.
- İnşaat sektörü istihdamındaki artış ise 12 bin kişi ile ılımlı da olsa Ocak 2018 döneminden bu yana ilk defa aylık bir artış görüyoruz.
- Hizmet sektörü istihdamı ise 7 bin kişi azalmış durumda.
ŞİRKET HABERLERİ
Gözde Girişim (GOZDE, Nötr): Portföy şirketlerinden Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.’nin (Kümaş) muhtemel stratejik alıcılara satışına yönelik şirket yöneticilerine yetki verildiği ve bu kapsamda çalışmaların devam ettiği duyurulmuştu. Dün itibariyle, Kümaş’ın potansiyel satış sürecine ilişkin olarak; Şirket, Yıldız Holding A.Ş. ve RHI Magnesita N.V. arasında Kümaş’ın hisse devrine ilişkin bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzalanmıştır. İşlemin tamamlanması, nihai sözleşmeler üzerinde mutabakata varılması ve gerekli yasal izin süreçlerinin tamamlanmasına bağlıdır.
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka, Paris İstinaf Mahkemesi’nin banka hakkındaki ceza hükmünü onaylamasının ardından, Fransa Yüksek Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulunmayı planlandığını duyurmuştur.
Karsan (KARSN, Nötr): Dün bazı basın – yayın organlarında, Şirketin de katılımcısı olduğu “ABD Posta Servisi Yeni Nesil Dağıtım Aracı İhalesi”nde araçların üretimine ilişkin kararın ihale mercii tarafından 2020 yılına ertelendiği ve siparişin tek firma yerine birden fazla firma arasında bölüştürülebileceğine ilişkin haberler çıktığı görülmüştür. Gazete haberinde yer alan bilgilere ilişkin olarak Şirkete ihale mercii tarafından yapılmış herhangi resmi bir bildirim bulunmamakla beraber, Şirket medyada çıkan haberlere yönelik olarak ihale merciinden bilgi talebinde bulunmuş ve konuyla ilgili olarak ihale katılımcılarına bu aşamada ihale mercii tarafından resmi bir bildirim yapılmayacağını öğrenmiştir.
Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr):Şirketin 3,5mn ton çelik üretim kapasitesine ulaşabilmesi yanı sıra, performans ve verimlilik artışı kapsamında, 1.000.000 ton/yıl kapasiteli yeni bir Yüksek Fırının kurulmasına Yönetim Kurulu’nca karar verilmiştir.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 105 gün vadeli 200mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul’a başvuru yapılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre 16/09/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Motorinde 7 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti gerilemeyi sürdürüyor ve %17,47 seviyesinden %17,06 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 51,4 milyar TL ile 38 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 13,4 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, güvenli limanlara yönelmenin artmasıyla birlikte %1,90 seviyelerinden %1,82’lere gevşemiş durumda.
Yurtiçi tahvil piyasasında, Saudi Aramco’nun önemli petrol tesislerine yapılan saldırı sonrasında artan petrol fiyatlarıyla birlikte TL’deki kısmi değer kaybının etkisiyle, günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde artışlar gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 10 baz puanlık artışla %15,43 seviyesine, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 46 baz puanlık artışla %15,46 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 29 baz puanlık artışla %15,29 seviyesine yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün 2 yıl vadeli gösterge tahvilin ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihraçlarını gerçekleşti. Hazine düzenlediği iki ihale ile 2,6 milyar TL’si piyasadan yaklaşık 4 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. 2 yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz %15,44, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracında ise ortalama reel bileşik faiz %4 oldu. Hazine bugün ise 13 ay vadeli kuponsuz tahvilin ilk ihracını ve 6 yıl vadeli FRN’in yeniden ihracını gerçekleştirecek.
FAİZ PİYASALARI
—