SABAH STRATEJİSİ
Dün, gün içerisinde görece dar bir aralıkta kararsız bir görüntü sergileyen BIST100 günü negatif bölgede tamamladı. Endekse puan bazlı en çok negatif etki eden hisseler THYAO, ASELS, ASTOR, AKBNK ve TCELL olurken, güçlenen ürün marjları ile TUPRS belirgin şekilde pozitif ayrıştı. Teknoloji, Ulaştırma ve Bankacılık endeksinin negatif ayrıştığı günde, BIST100’de 56 hisse ise günü artıda tamamladı. Birkaç aydır endeksi taşıyan hisselerdeki baskı dikkat çekerken, güç kazanmakta zorlanan BIST100’de dünkü en düşük seviye olan 7.589 noktasının altına kayma gözlenmesi durumunda kar satışı bir miktar belirginleşebilir ve 7.500 bölgesine doğru geri çekilme yaşanabilir. Yukarıda ise 7.720 ve 7.800 öne çıkan sıralı dirençler konumunda. Yurtdışına bakıldığında, dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanaklarında daha fazla sıkılaşma sinyali gözlendi. Şahin tutanakların ardından ABD borsaları günü ekside tamamladı. Olumlu ABD verileri ile Fed’in faiz artışlarına devam edebileceği riski ve Çin’de açıklanan zayıf ekonomik veriler risk iştahını bir süredir baskılamaktaydı. Dün ABD borsalarındaki düşüşün ardından bu sabah Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %0,5 oranında geriliyor. Diğer yandan, mevcut ortamda Dolar’daki yükseliş eğilimi devam ederken, 103,6 seviyesine ulaşan Dolar endeksi (DXY) son iki ayın en yükseğinde. ABD on yıllık tahvil faizi de %4,30’a kadar yükselmiş durumda. Son gelişmeler ve bu fiyatlamalar küresel borsalarda baskının biraz daha sürebileceğine işaret ediyor. Veri tarafında bugün ABD’de haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sanayi üretimi, aylık bazda iki aylık düşüşün (mayısta %0,4 düşüş ve haziranda %0,8 düşüş) ardından temmuzda %1 artışla beklentilerin (%0,3 artış) belirgin şekilde üzerinde güçlü artış kaydetti ve son altı ayın en hızlı artışını sergiledi.
- Detaylara bakıldığında, imalat sanayi üretimi aylık bazda iki aylık düşüşün (mayısta %0,3 düşüş ve haziranda %0,5 düşüş) ardından temmuzda %0,5 artışla kısmi toparlanma kaydederken, madencilik sektörü üretimi de iki aylık düşüşün (mayısta %0,7 düşüş ve haziranda %0,9 düşüş) ardından temmuzda %0,5 artışla kısmi toparlanma sergiledi, kamu hizmetleri üretimi (elektrik, doğal gaz vb.) ise aylık bazda üç aylık düşüşün ardından temmuzda %5,4 oranında güçlü artış kaydetti.
- Kapasite kullanım oranı ise temmuzda %78,6’dan %79,3 seviyesine yükselerek beklentilerin hafif üzerinde artış sergiledi.
Bunun yanında, ABD’de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri takip edildi. Bu kapsamda, aylık bazda konut başlangıçları haziranda %11,7 oranında sert düşüşün ardından temmuzda %3,9 oranında artışla kısmi toparlanma sergilerken, inşaat izinleri ise haziranda %3,7 oranında düşüşün ardından temmuzda %0,1 oranında sınırlı artışla yataya yakın seyretti. Özellikle, Fed’in faiz artışlarının ardından sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle konut piyasası verilerinde zayıf seyrin sürmesi bekleniyor.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı sanayi üretimi verisi takip edildi. Bölgede sanayi üretimi, aylık bazda mayıs ayında %0 artışla durağan seyretmesinin ardından haziran ayında da durağan seyretme beklentilerine karşın %0,5 artışla beklentilerin üzerinde performans kaydetti, yıllık bazda ise haziranda düşüş hızı %2,5’ten %1,2 seviyesine yavaşlamakla birlikte son iki ayda düşüşünü sürdürdü. Detaylara bakıldığında, bölgede haziranda aylık bazdaki güçlü artışta, enerji üretiminin %0,5 artış sergilemesi belirleyici oldu, buna karşın ara malı üretimi %0,9 gerilerken, yatırımların göstergesi olan sermaye malı üretimi %0,7 geriledi, dayanıklı tüketim malı üretimi %0,1 ve dayanıksız tüketim malı üretimi ise %1,1 düşüş kaydetti.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi revize verileri açıklandı. Bölge ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde %0,1 oranında daralma sergilemesinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde %0 oranında büyüme sergileyerek durağan seyretmişti ve resesyondan kurtulmuştu. Revize verilere göre, ikinci çeyrekte ise çeyreksel bazda öncü verilerle uyumlu olarak %0,3 oranında büyüme sergiledi. Bölge ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda büyüme hızı ise %1,1’den %0,6 seviyesine yavaşladı ve böylece salgın dönemi olan 2020-21 yıllarından bu yana en zayıf büyüme hızını kaydetti.
Ayrıca BoE’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, İngiltere’de temmuz ayı TÜFE verileri takip edildi. İngiltere’de aylık bazda manşet TÜFE haziranda %0,1 artışın ardından temmuzda %0,4 oranında düşüş sergiledi ve böylece ocak ayından bu yana ilk kez düşüş kaydetti, beklentiler ise aylık bazda %0,5 düşüş kaydetmesi yönündeydi, yıllık bazda ise %7,9’dan %6,8 seviyesine gerileyerek Şubat 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, bunun yanında beklentilerin (%6,7) hafif üzerinde gerçekleşti. Manşet enflasyonda aylık bazdaki düşüşte, temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki gerileme etkili oldu.
- Temmuzda gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin aylık artış hızı ise %0,2’den %0,3 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,2) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %6,9 seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise %6,8 seviyesine hafif gerilemesi yönündeydi. Çekirdek TÜFE’deki katılığın sürmesinde ise, hizmet fiyatlarının yüksek seyretmesi belirleyici oldu.
- Enflasyon verilerinin ardından değerlendirmede bulunan İngiltere Maliye Bakanı Hunt, fiyat artışlarının yavaşladığını belirtmekle birlikte, henüz bitiş çizgisine ulaşmadıklarını, enflasyonu bu yıl yarı yarıya indirme planlarına sadık kalmaları ve sonrasında hedefledikleri %2 seviyesine indirmeleri gerektiğini vurguladı.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan haziran ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %3,61’den %4,84 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %103,7’den %95,9 seviyesine geriledi ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü ve Şubat 2022’den bu yana yıllık artış hızı ilk kez çift haneli seviyelere geriledi. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %38 arttı.
Ayrıca TCMB tarafından yayınlanan haziran ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistiklerine göre, kısa vadeli dış borç stoku aylık 0,2 milyar USD azalırken, yıllık (geçen yılın aynı ayına göre) ise 2,2 milyar USD artışla 8,8 milyar USD seviyesinde kaydedildi. Uzun vadeli dış borç stoku ise, aylık 0,6 milyar USD azalırken, yıllık ise 4,9 milyar USD azalarak 145,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 12 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 227 bin kişi seviyesinden 248 bin kişi seviyesine yükselişle beklentilerin (230 bin kişi) üzerinde artış sergileyerek son beş haftanın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü. Geçen haftada da haftalık yeni işsizlik maaşı başvurularının 240 bin kişi civarında düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.
Öte yandan, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Euro Bölgesi haziran ayı dış ticaret verileri TSİ 12’de açıklanacak. Bölgede dış ticaret dengesi, aylık bazda nisan ayında 11,7 milyar Euro açık vermesinin ardından mayıs ayıda ise ithalatın sert bir şekilde düşmesi nedeniyle 0,3 milyar Euro seviyesinde sınırlı seviyede açık kaydetmişti.
Ayrıca Norveç Merkez Bankası’nın faiz kararı TSİ 11’de takip edilecek. Banka, haziran ayındaki toplantısında politika faizini 50 baz puan artışla %3,75 seviyesine yükseltmişti, beklentiler ise 25 baz puan artırması yönündeydi. Ayrıca Banka, enflasyonun, hedefin belirgin şekilde üzerinde seyrettiğini ve ücret artışının geçen yıldan daha yüksek olmasının beklendiğini belirterek politika faizinin büyük olasılıkla ağustos ayında daha da artırılacağına işaret etmişti. Banka, politika faizini yükseltmemeleri durumunda, enflasyonun kalıcı hale gelebileceğini ve enflasyonu aşağı çekmenin daha maliyetli olabileceğini vurgulamıştı. Bu kapsamda piyasa beklentisi ise Banka’nın bugünkü toplantısında politika faizini 25 baz puan artışla %4 seviyesine yükseltmesi yönünde.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından haziran ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Mayıs ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerine göre, kısa vadeli dış borç stoku aylık 3,2 milyar USD artarken, yıllık ise 33 milyar USD artışla 165,6 milyar USD’ye yükselerek rekor seviyede gerçekleşmişti. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, mayısta aylık 4,4 milyar USD artarken, yıllık ise 25 milyar USD artarak 207,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşerek rekor seviyede kaydedilmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif): Enka İnşaat 2023 yılının ikinci çeyreğinde 2.458mn TL ana ortaklık karı açıklamıştır. Ortalama piyasa beklentisi ise 3.215mn TL ana ortaklık net dönem karı yönündeydi. Holding bir önceki yılın aynı döneminde finansal yatırımlar ve yatırım amaçlı gayrimenkuller değer azalışları (yatırım faaliyetlerinden 7,9 milyar TL net gider) kaynaklı 4.486mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı.
Enka’nın konsolide satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,4 oranında artarak 14.891mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan brüt kar ise aynı dönemde %13,8 oranında artarak 3.777mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %18,2 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 70mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %16’lık artışla 3.192mn TL’ye yükselmiştir. Grubun FAVÖK’ü ise aynı dönemde %18,4 oranında artarak 3.688mn TL’ye (beklenti 3.152mn TL) ulaşmıştır. Grup yatırım faaliyetlerinden 819mn TL gelir kaydetmiş (2Ç2022’de 7,9 milyar TL net gider) ve bu da karlılığı desteklemiştir. Finansman tarafında ise 304,5mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 4.315mn TL olurken, 1.824mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 2.458mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 6.272mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 4.977mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Emlak Konut GYO’nun 2Ç2023’deki (konsolide) ana ortaklık net dönem karı yıllık %145 oranında artarak 1.713mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 911mn TL kar etmesi yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 844mn TL idi. Satışlar gelirleri ile esas faaliyetlerinden diğer gelirler ve net finansman gelirleri beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2032’te 6.243mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 2.920mn TL) yıllık %150 oranında büyüme kaydederken, brüt kar %14,9 oranında artmış ve 1.648mn TL’ye çıkmıştır. Faaliyet giderleri 473,5mn TL (2Ç2022’de 282,5mn TL) gerçekleşen Şirket’in FAVÖK ise yılın ikinci çeyreğinde 1.175mn TL ile (Beklenti: 916mn TL) yıllık %0,6 oranında yükselmiştir. FAVÖK marjı da %18,8 olarak (2Ç2022: %46,8) gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 236,9mn TL net finansman geliri kaydetmiştir.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 6A2023’teki net dönem karı yıllık %80,5 oranında artarak 2.594,5mn TL’ye çıkmıştır.
Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Torunlar GYO’nun 2Ç2023’teki (konsolide) net dönem karı 649,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim net kar beklentimiz 645mn TL iken, ortalama piyasa net kar beklentisi 626mn TL idi. Şirket, 2Ç2022’de 147,4mn TL net kar yazmıştı. Torunlar GYO’nun bu yılın ikinci çeyreğindeki satış gelirleri 900,3mn TL olarak gerçekleşmiş (Beklenti: 882mn TL) ve yıllık %54 oranında büyüme kaydetmiştir. Şirket’in kira gelirleri yıllık %92,4 oranında artarak 2Ç2023’te 620,9mn TL’ye yükselirken, konut ve ofis satış gelirleri 103,1mn TL ile geçen yılın ikinci çeyreğine göre %28,7 oranında düşüş göstermiştir. Ortak alan ve otel gelirleri ise sırasıyla 127,4mn TL ve 103,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in brüt karı 732,9mn TL ile yıllık %58 oranında yükselirken, FAVÖK 664,4mn TL (Beklenti: 610mn TL) gerçekleşmiş ve aynı dönemde %67,1 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise %73,8 (2Ç2022: %68) olmuştur. Diğer yandan, bu çeyrekte 53,6mn TL net finansman gideri (2Ç2022: 277,6mn TL net finansman gideri) yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 49,1mn TL gelir kaydedilmiştir.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 6A2023’teki net dönem karı 1.216mn TL’ye yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 316,9mn TL kar yazılmıştı.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket girmiş olduğu; Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2023/536176 İhale Kayıt Numaralı “Kırka 154 kV Açık Hava Trafo Merkezi ve OG Revizyonu İkmal” işi ihalesinde vergiler hariç 174,9mn TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. Sırada yer almıştır. İhale sonucu henüz kesinleşmemiştir.
Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): 11.04.2022 tarihinde, Kaymaz Altın Madeni 3.MADT (Maden Atığı Depolama Tesisi) ve Kızılağıl Sahası Kapasite Artışı Projesine ilişkin olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulan ÇED Başvuru Dosyası onaylanarak, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı açıklanmıştı. Mer’i mevzuata göre yürütülen Eskişehir Kaymaz Altın Madeni 3.Maden atığı depolama tesisi ve Kızılağıl açık ocak sahası kapasite artışı ÇED sürecinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmiş olup, yatırım faaliyetlerine başlanılacaktır.
Şok Marketler (SOKM, Nötr): Şirket 2Ç2023’de 891,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasanın kar beklentisi 1.051mn TL idi. Bir önceki yılın aynı döneminde 352,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %84,4 oranında artarak 24.615mn TL’ye çıkarken (Piyasa Beklentisi: 24.848mn TL), brüt kar %76,6 oranında yükseliş kaydetmiş ve 5.534mn TL’yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %82,5 oranında artarak 4.204mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 8,8mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı 1.339mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2022’de faaliyet karı 726,2mn TL idi. Şirket’in 2Ç2023 FAVÖK’ü ise %56,7 artışla 1.722mn TL olurken (Piyasa Beklentisi: 2.012mn TL), FAVÖK marjı 1,2 puan azalışla %7,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. 17mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydedilirken, şirketin 2Ç2023’deki net finansman gideri 418,5mn TL olmuştur. 46,1mn TL’lik net vergi giderinin ardından şirketin ana ortaklık net dönem karı 891,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 6A2023’teki net dönem karı yıllık %111,5 oranında artarak 1.291mn TL’ye çıkmıştır.
Şirket 2023 yılına ilişkin beklentilerini de aynen korumuştur. Buna göre satış gelirlerinin %80(±5) artması beklenmektedir. FAVÖK marjı beklentisi %7,5-8,0 aralığındadır. Yatırım harcaması beklentisi ise 2,5 milyar TL (+/- 100mn TL) seviyesindedir. Mağaza açılışları hedefi ise 750 adettir (+/- 50 adet).
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: TCMB tarafından Haziran 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre; 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %4,8 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %95,9, reel olarak ise %38,0 oranında artmıştır.
SPK Bülteni: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın halka arzına onay verdi. 1 TL nominal değerli paylar 20,76 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.
Diğer yandan, SPK; Naturelgaz (115mn TL’den 230mn TL’ye), ASELSAN (2.280mn TL’den 4.560mn TL’ye) ve Egeplast’ın (27,8mn TL’den 190,6mn TL’ye) bedelsiz sermaye artırımı başvurusuna onay verdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Kimya (ALKIM): Şirket’in 2Ç2023’de ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %22,4 oranında azalmış ve 135,5mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri bu dönemde %11,7 oranında artarak 760mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %42,8 oranında görece daha yüksek oranda artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar da yıllık %35,6 oranında azalarak 173,4mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 16,8 puan azalarak %22,8 olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %14,5 oranında azalarak 40,2mn TL olarak kaydedilmiştir. Şirket’in, kur farkı gelirlerine bağlı olarak diğer faaliyetlerden 72,5mn TL net gelir kaydetmesinin ardından net faaliyet karı 206mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK de 2Ç2022’ye göre %38,6 oranında düşüşle 141mn TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı 15,3 puan azalarak %18,6 olarak hesaplanmıştır. Son olarak Şirket, 41mn TL vergi gideri ve 30,3mn TL azınlık payı düşüldükten sonra 135,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 194mn TL’ye ulaşmıştır. Geçen senenin aynı döneminde Şirket, 292mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Ceo Event Medya (CEOEM): Şirket, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlığı tarafından, 8-15 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan, 2023 yılı 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun İçinde Yer Alan Hizmetlerle İlgili Alım İşleri’ne ilişkin olarak yapılan ihaleye katılmış ve 198,5mn TL+KDV’lik teklif ile ihaleyi kazanmıştır. Sözleşmenin 5 gün içerisinde imzalanacağı açıklanmıştır.
CVK Maden (CVKMD): Şirket’in halka arz sürecinde paylaşılan yatırım projeksiyonları kapsamında, Şirket’e ait Balıkesir’deki altın maden sahasında gerçekleştirilmesi planlanan üretim faaliyetlerine yönelik tesis için, daha önce siparişi verilmiş olan öğütücü ekipmanlarda kullanılmak üzere sarf malzeme temini konusunda tedarikçi bir şirket ile anlaşma sağlanmıştır. Siparişin toplam bedeli yaklaşık 12,2mn TL+KDV (450bin USD+KDV)’dir.
Escort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Şirket’in bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş.’nin 31.01.2022 tarihinde 7.5mn TL şirket değeri üzerinden %5 oranında iştirak ettiği Fon Radar Bilişim Teknolojileri San. Ve Tic. A.Ş., bu defa 40mn TL şirket değerlemesi üzerinden yeni yatırım almıştır. Alesta, yatırım turuna payını %9,3’e yükselterek katılmıştır. Değerlemesini 18 ayda %433 artıran Fon Radar, işletmeleri finansal kurumlar ile bir araya getiren online pazaryeri platformudur.
Formet Metal ve Cam Sanayi (FORMT): Şirket, bedelli sermaye artırımı işlemleri kapsamında izahnamede yer alan 6MW arazi GES santrali kurulması projesi kapsamında EPC firması olan Free Yapı Enerji San. Ve Tic. A.Ş. ile anlaşma imzalamıştır. Proje teslim süresi yaklaşık 150 gündür.
Jantsa (JANTS): Şirketin Umurlu Fabrikasında 23.08.2023 – 04.09.2023 tarihleri arasında planlı izin kullanımı, üretim hatlarında yapılacak planlı bakım-onarım çalışmaları sebebiyle üretime geçici olarak ara verilecektir. Bahse konu dönemde çalışanlar yıllık izin hakedişlerini kullanacak olup, fabrikada nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Kaleseramik (KLSER): Şirket Yönetim Kurulu’nun 16.08.2023 tarihli toplantısında; Şirket faaliyetlerine olumlu etkisi olacağı değerlendirilen Irak Cumhuriyeti’nde bir joint-venture kurulması dahil potansiyel işbirlikleri yapılması ve gerektiğinde şirket kurulması adına her türlü çalışmalar için görüşmelere başlanılmasına ve gerektiğinde bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzalanmasına ve gerekli görülecek uzman kişilerden danışmanlık hizmeti alınmasına karar verilmiştir.
Meditera Tıbbi Malzeme (MEDTR): Şirket’in ekspertiz değeri KDV hariç 80mn TL olan Gayrimenkul’ünün satışı peşin bedelle 131,6mn TL olarak sonuçlanmıştır. Bahsi geçen tüm satış tutarların nakit olarak tahsil edildiği açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 5 milyar TL’lik (%17,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 22 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi