Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.05.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalarda kısa vadeli yön arayışı devam ediyor. Dün artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde hafif satıcılı. Asya’da ise karışık bir görüntü var. Çin’in şimdilik ABD ile ticaret görüşmelerini sürdürmeye niyetli olmadığına yönelik haber, Çin varlıklarını baskılıyor. Yuan ise son altı ayın en düşüğünde. Yuan ile birlikte Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de bu sabah baskı altında. Dün 6,05’in hafif altında kapatan Dolar / TL ise bu hafta oluşturduğu üçgenin üst bandını yukarı kırmış durumda. Bu gelişmeler kapsamında BIST100 endeksi güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endekste önemli destek 86,6bin civarında gözüküyor. Ülke risk primimizin yüksek seyrettiği mevcut risk ortamında bu seviye kırılabilir ve endeks yakın diplerini test etmek isteyebilir.

MAKROEKONOMİ

Güne yine bir ticaret haberi ile başlangıç yapıyoruz. Trump, ABD’nin Türkiye’den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı %50 oranındaki gümrük vergisinin %25’e indirildiğini bildirdi. 10 Ağustos’ta ABD, Türkiye’den yapılan çelik ithalatına uygulanan vergiyi %50’ye, alüminyum ithalatına uygulanan vergiyi de %20’ye çıkarmıştı.

Bugün Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin TÜFE ve ABD’de mayıs ayına ilişkin Michigan tüketici güven endeksini takip edeceğiz. Yurtiçinde mart ayına ilişkin konut fiyat endeksi açıklanacak.

Dün ABD’de açıklanan güçlü konut verileri, işsizlik maaş başvuruları ve Philadelphia Fed endeksiyle birlikte dolar endeksi, 2 haftanın en yükseğinde seyrederken, bu verilere ek olarak ABD’de güçlü açıklanan bilanço verileri Wall Street’in artıda kapatmasını sağladı. Çin borsaları bu pozitif havadan ticaret gerilimiyle birlikte yararlanamasa da Asya genelinde bugün artıda bir seyir görüyoruz. Euro Bölgesi tarafında ise 23-26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde İtalya’nın bütçe kurallarını esnetme arzusunun yeniden gündeme gelmesi ise piyasa katılımcıları tarafından arka planda takip ediliyor. Trump’ın, otomotiv ithalatına ilişkin tarifeleri erteleyeceğine yönelik planının ardından ise Avrupa borsaları pozitif seyrini sürdürmeye devam ediyor. Brexit temalı gündem ise sürüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, gelecek ayın ilk haftası yapılacak 4. Brexit oylamasından sonra halefinin seçimi için bir takvim belirleme sözü verdi. May’in Brexit oylamasını kaybetmesi durumunda istifa edebileceği yönünde haber akışının da olduğunu görüyoruz. Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte Brent petrolün varil fiyatı, tekrar 73 dolar seviyesine yaklaşıyor.

Veri takviminde bugün TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Bölgede enflasyon ECB’nin %2’ye yakın olan enflasyon hedefinin altında seyretmeye devam ediyor. Yıllık enflasyon geçen yılın ekim ayında (petrol etkisi) %2,3 seviyesine ulaşmasının ardından kademeli bir şekilde düşüşe geçerek, bu yılın ocak ve mart aylarında %1,4 seviyelerine kadar gerilemişti. Yıllık enflasyonun, nisanda %1,7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

TSİ 17’de ise ABD’de mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi açıklanacak. Son dönemde ABD ekonomisinin emsallerinden makroekonomik veri açısından bir kademe daha pozitif ayrıştığını görüyoruz. Ancak bir yandan da ticaret gerilimleri artmaya devam ediyor. Bu görüntü altında güven endeksinde ılımlı artışların sürmesi beklenebilir. Bu yılın ocak ayında 91,2 seviyesine kadar geriledikten sonra yükselişe geçen güven endeksi, şubat ayında 93,8, mart ayında 98,4 seviyesine kadar yükselmiş ve nisan ayında ise hafif gerilemeyle 97,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Güven endeksinin, mayıs ayında ise hafif yükselişle 97,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Bunun yanında, bugün TSİ 18.15’te ve TSİ 19.15’te New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşmaları piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

Yurtiçi tarafta ise TSİ 14.30’da mart ayına ilişkin konut fiyat endeksi verileri açıklanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Petkim (PETKM, Öneri “AL”, Nötr): 30.04.2019 tarihinde, Şirketin çıkarılmış sermayesinin, tamamı geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere, 1.650mn TL’den 2.112mn TL’ye artırılmasına ve bunun için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına karar verildiği kamuya duyurulmuştu. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvuruda bulunulmuştur.

ORGE ENERJİ (ORGE, Sınırlı Pozitif): Şirket, İstanbul’da inşası devam etmekte olan İbn Haldun Üniversitesi Projesi’nin elektrik tesisat işlerinin bir kısmına yönelik olarak verdiği 1,2mn Euro+KDV ve 7,5mn TL+KDV’den oluşan toplam 15,8mn TL+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiğini bildirmiştir. Görgülü Plus İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile alt yüklenici sözleşme görüşmelerine en kısa sürede başlanacaktır. İşin Haziran 2020’de bitirilmesi planlanmaktadır. Sözleşme görüşmelerinin olumlu ya da olumsuz şekilde tamamlanması sonrasında gerekli açıklamalar yatırımcılarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Türkiye’nin ham çelik üretimi, Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %2,6 oranında artışla, 3,04mn ton seviyesinde gerçekleşti ve üretim mart ayına kıyasla, %2 oranında arttı. Söz konusu ayda elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %0,9, entegre tesislerin üretimi ise %6,6 arttı. 2019 yılının ilk dört aylık döneminde, Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, %10,5 oranında düşüşle 11,2mn tona geriledi. Ocak-Nisan döneminde, elektrik ark ocaklı tesisler %15 oranında düşüşle 7,4mn ton; entegre tesisler ise, %0,2 azalışla 3,8mn ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin kütük üretimi, %19,1 oranında düşüşle, 6,9mn tona gerilerken, slab üretimi, %7,6 artışla 4,3mn ton seviyesinde kaydedildi. Kaynak: TÇÜD

Ek olarak, ABD, Türkiye’den çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 gümrük vergisini yeniden yüzde 25’e düşürdü. Türk çeliği için vergi oranı 13 Ağustos 2018’den geçerli olmak üzere yüzde 50’ye yükseltilmişti. Kaynak: Dünya

Dış Ticaret: ABD, Türkiye’den çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 gümrük vergisini yeniden yüzde 25’e düşürmesine karşın, Türkiye, daha önce duyurulduğu üzere Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nden (GTS) çıkarıldı. GTS, aralarında otomobilin de bulunduğu bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz girişine imkan veriyordu. Türkiye GTS sisteminde kalmak için girişimde bulunmuştu. Türkiye, 2017 yılında gümrüksüz ihracat kapsamında ABD’ye 1,7 milyar dolar ihracat yapmıştı. O yıl gümrüksüz ihracat Türkiye’nin ABD’ye toplam satışının yüzde 17,7’sini oluşturdu. Kaynak: Dünya

Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2019 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,1 oranında azalarak 84.403 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 15.481 konut satışı ve %18,3 ile en yüksek paya  sahip oldu. İpotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %61,3 oranında azalış göstererek 10.793 oldu. Diğer yandan, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %82,1 artarak 3.720 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bera Holding (BERA): Grup Şirketlerinden “MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.” ile “Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş” arasında “Robot Kol Sistemi” alımına ilişkin 3.234.695 Euroluk sözleşme imzalanmıştır. Teslimatlar, proje takvimine bağlı olarak 1 yıl içerisinde partiler halinde gerçekleştirilecektir
.
Turcas Petrol (TRCAS): Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten santrallere mali destek veren YEKDEM sisteminin akıbeti belli olduktan sonra yeni bir jeotermal santral yatırımını değerlendirebileceklerini söyledi. Şirketin genel kurul toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aksoy, “Bir yatırım yaparsak büyük ihtimalle 2019-2020’de jeotermali önceliklendireceğiz. Ama hükümetin 2020 sonrası YEKDEM stratejisini açıklamasını istiyoruz ki öngörülebilirliğe istinaden yatırımları yapalım” dedi. Kaynak: Dünya

FAİZ PİYASALARI

Haftalık repo ihalelerine ara verilmesiyle birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) yükselişini sürdürüyor ve AOFM, %25,07 seviyesinden %25,5 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası, piyasayı 72,9 milyar TL ile tamamı koridorun üst bandından olacak şekilde %25,5 seviyesinden fonladı.

Artan küresel risk iştahı ABD 10 yıllıkların faizini dün %2,35’lerden %2,41 seviyesine kadar taşıdı. Bugün sabah saatlerinde ise %2,40 seviyesinin altında %2,38’lerde seyreden bir ABD 10 yıllık tahvil faizi görüyoruz. ABD tahvil piyasası, 22 Mayıs’ta açıklanacak Fed toplantı tutanaklarını bekliyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, verim eğrisinin kısa vadeli tarafında sınırlı yükseliş gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafında ise yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 13 baz puanlık artışla %26 seviyesine yükselirken, 5 yıllık ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizleri değişmeyerek sırasıyla %22,89 ve %19,55 seviyelerinde yatay seyretti.