SABAH STRATEJİSİ
BİST-100’de haftanın ilk işlem gününe başlayan geri çekilme dün de devam etti. Gün içinde pozitif bölgeye geçemeyen endekste kapanış 9.548’den gerçekleşti. İşlem hacmi 101,5 milyar TL’yi gösterirken düşen hisse sayısı 75 oldu. En çok geri çekilmelerin olduğu alt endeks gruplarında, ilk 3’te, bankacılık, bilişim ve taş/toprak grubu yer aldı. Hisse bazlı bakıldığında, BİST-100’deki düşüşe en fazla etki eden hisseler AKBNK, YKBNK ve ISCTR olurken; TUPRS, KCAER ve FROTO pozitif ayrıştı. ABD tarafında dün, Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edildi. Powell, son verilerin enflasyon hedefine ulaşma konusunda beklenilen ilerlemenin kaydedilmediğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti. Powell’ın şahin tonda geçen konuşması ve Orta Doğu’daki tansiyonun yükselmesi piyasalardaki baskıyı artırdı. Bunlara ek olarak, Dün ABD’de 10 yıllıklar %4,70’e, 2 yıllıklar ise %5,02’ye kadar yükseldi. Bu ortamda, S&P 500 ve Nasdaq %0,2 ve %0,1 düşüş kaydederken, Dow Jones %0,2 seviyesinde hafif artıda kapattı. Avrupa tarafı da dün negatif taraftaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,4 geri çekildi. Bu sabaha baktığımızda, dolar endeksinin dünkü kapanış olan 106,3’te yatay seyrettiğini izliyoruz. (Son 1 haftadır yükseliş %2,1) Asya’da ise genel olarak sınırlı satışlar gözleniyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,1 artıda. Diğer taraftan, hem ABD hem de Avrupa vadelileri hafif artıda. Yurtiçinde bu sabah BİST-100’ün güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Veri takvimi tarafında bugün yurtiçinde şubat ayı ödemeler dengesi verileri (beklenti 3,7 milyar USD açık) takip edilecek. Ek olarak, son 1,5 aydır çalışmalarına ara vermiş TBMM bugün yeniden açılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da partisinin grup toplantısında konuşma yapması bekleniyor. ABD’de ham petrol stokları ile ekonomik görünüme ilişkin tespitlerin yer aldığı Bej Kitap izlenecek. Avrupa tarafında ise faiz indirimi tarihi konusunda önem arz eden, Euro Bölgesi nihai TÜFE verisi yayımlanacak. Önceden %2,4 olarak açıklanan yıllık TÜFE’de revizyon yapılması öngörülmüyor.
MAKROEKONOMİ
Fed Başkanı Powell, gelen son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti.
- Powell, Fed’in incelediği önemli verilerden biri olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin tahminlere göre mart ayında yıllık bazda şubattaki %2,8’den çok az değiştiğini belirterek, üç ve altı aylık enflasyon ölçümlerinin bu seviyenin üzerinde olduğunu kaydetti.
- Powell, para politikasını gevşetmeden önce enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2’ye doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güvene ihtiyaç duyduklarını yineleyerek, geçen yılın ikinci yarısında elde edilen düşük enflasyon verilerine aşırı tepki vermemek için daha fazla güven aradıklarını vurguladı. Powell, son verilerin, kendilerine açıkça daha fazla güven vermediğini ve bunun yerine bu güvene ulaşmanın muhtemelen beklenenden daha uzun süreceğini gösterdiğini belirtti.
- Powell, yüksek enflasyonun devam etmesi durumunda mevcut kısıtlama seviyesini gerektiği kadar koruyabileceklerini belirterek, iş gücü piyasasının gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, kısıtlayıcı politikanın sürmesine ve verilerin rehberlik etmesine izin verilmesinin uygun olacağını vurguladı.
Ayrıca ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Buna göre, sanayi üretimi aylık bazda martta bir önceki aya benzer şekilde ve beklentilerle uyumlu olarak %0,4 oranında artış kaydetti ve böylece yükselişini ikinci aya taşıdı. Kapasite kullanım oranı ise martta %78,2’den %78,4 seviyesine yükselmekle birlikte beklentilerin (%78,5) hafif altında kaydedildi.
Avrupa tarafında ise, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan nisan ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Nisanda ZEW cari koşullar endeksi -80,5’ten -79,2’ye hafif yükselmekle birlikte beklentilerin altında kaydedildi ve negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi ise nisanda 31,7’den 42,9’a beklentilerin üzerinde yükselerek pozitif bölgedeki seyrini altıncı aya taşıdı ve Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Nisanda beklentiler endeksindeki belirgin yükselişte, anket katılımcılarının, ECB’den faiz indirimi beklentilerinin yanında, Almanya ekonomisine yönelik daha olumlu değerlendirmeler ve en çok ihracat yapılan ülkelere ilişkin olumlu beklentiler etkili oldu.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından şubat ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri verileri yayınlandı.
- Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacminin aylık bazda artış hızı şubat ayında %2,7’den %3,5 seviyesine yükseldi ve böylece Mart 2023’ten bu yana en güçlü artışı kaydetmekle birlikte aralıksız yükselişini altıncı aya taşıyarak iç talepte hızlanmaya işaret etti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise ocak ayındaki %13,7’den şubat ayında %25,1 seviyesine yükseldi ve böylece Temmuz 2023’ten bu yana en güçlü seviyede kaydedildi.
- Toplam ciro endeksinin ise şubatta aylık artış hızı %5,4’ten %6,3 seviyesine kısmi yükselmekle birlikte aralıksız yükselişini on ikinci aya taşırken, yıllık bazda artış hızı ise %64,3’ten %85,1 seviyesine yükseldi ve son on üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, bir önceki yılın aynı ayında ise %68,4 seviyesinde kaydedilmişti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 21’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, ECB’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi’nde mart ayı nihai TÜFE verileri TSİ 12’de takip edilecek. Öncü verilere göre, Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE aylık bazda şubatta %0,6 oranında artışın ardından martta %0,8 artışla son bir yılın en güçlü artışını sergilemekle birlikte beklentilerin (%0,9 artış) altında kaydedilmişti. Yıllık bazda TÜFE ise martta %2,6’dan %2,4 seviyesine gerilemişti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti, beklentiler ise %2,5 seviyesine gerilemesi yönündeydi.
Diğer yandan, İngiltere’de BoE’nin para politikasına yön vermesi beklenen mart ayına ilişkin TÜFE verileri TSİ 09’da izlenecek. Martta manşet TÜFE’nin aylık bazda %0,6’dan %0,4 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda %3,4’ten %3,1 seviyesine gerilemesi beklenirken, yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise %4,5’ten %4,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından şubat ayı ödemeler dengesi verisi yayınlanacak. Aylık bazda ocak ayında dış ticaret açığındaki ve net hizmet gelirlerindeki kısmi iyileşmeye (özellikle net seyahat gelirlerindeki artışa) karşın birincil gelir dengesindeki açığın kısmi artışının yanında ikincil gelir dengesinin hafif açık vermesinin etkisiyle aylık cari denge 2,56 milyar USD ile beklentilerin (2,91 milyar USD) kısmi altında açık vermişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, 2023 yılı Aralık ayındaki 45,4 milyar USD’den bu yılın ocak ayı itibarıyla 37,5 milyar USD seviyesine iyileşmişti. Böylece yıllık cari açık/GSYH oranı 2023 yılı Aralık ayındaki %4,1 seviyesinden bu yılın ocak ayı itibarıyla %3,4 seviyesine iyileşmişti (2023 yılı GSYH verisi alındı). Özellikle, 12 aylık kümülatif bazda cari açıktaki belirgin iyileşmede, geçen yılın ocak ayındaki rekor seviyede gerçekleşen aylık 10,4 milyar USD’lik açığın hesaplama dışı kalmasının kaynaklı olduğu gözlenmişti.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından şubat ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, uluslararası piyasalardan 309,75 milyon USD ve 267 milyon EUR olmak üzere iki dilimden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlamıştır. Kredinin toplam maliyeti USD ve EUR kısımlar için sırasıyla Sofr+%2,50 ve Euribor+%2,25’dir.
Sok Marketler (SOKM, Nötr): Şirket 2023’de 4.446mn TL net dönem karı açıklamıştır. 2022 yılında 6.954mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %18,3 oranında artarak 132.976mn TL’ye çıkarken, brüt kar %15 oranında yükseliş kaydetmiş ve 26.169mn TL’yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %24 oranında artarak 26.905mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 531mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet zararı 1.268mn TL’yi göstermiştir. 2022’de faaliyet karı 36mn TL idi. Şirket’in 2023 FAVÖK’ü ise yıldan yıla %23,4 azalışla 3.860mn TL olurken, FAVÖK marjı 1,6 puan düşüşle %2,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. 333mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydedilirken, şirketin 2023’deki net finansman gideri 2.685mn TL olmuştur. 9.517mn TL’lik parasal kazanç (2022:9.392mn TL parasal kazanç) ve 1.452mn TL’lik net vergi giderinin ardından şirketin net dönem karı 4.446mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Şirket 2024 yılına ilişkin beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre, satış gelirlerinin (TMS 29 etkisi hariç) %65(±5) artması beklenmektedir (2023 TMS 29 etkisi hariç: %79,7). FAVÖK marjı beklentisi %5,5-6,5 aralığındadır (2023 TMS 29 etkisi hariç: %7). Yatırım harcaması beklentisi ise cironun %2,5-3’ü seviyesindedir.
Diğer taraftan, Şirket iki taksit halinde (1 taksit: 1,69 TL -net: 1,52TL; 2.taksit: 0,84TL – net:0,76TL) temettü ödemeyi planlamaktadır. Buna göre dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %4’tür.
Öte yandan Şirket, Future Teknoloji Ticaret A.Ş ‘nin ödenmiş sermayesinin %100’üne tekabül eden paylarının satın alınması için KPMG Yönetim Danışmanlığı’na değerleme çalışması yaptırıldığını duyurmuştur. Buna göre, değerleme raporuna göre Şirket değeri 244,9 Milyon TL olarak belirlenmiştir. İşlem fiyatı, değerleme raporunda belirlenen şirket değer aralığı orta noktasına göre %10 iskonto içerecek şekilde pazarlık usülü ile 220 Milyon TL olarak belirlenmiş olup; Future Teknoloji Ticaret A.Ş ‘nin ödenmiş sermayesinin %100’üne tekabül eden payların Future Star E-Ticaret A.Ş’den peşin olarak satın alınması için pay alım sözleşmesi imzalanmıştır. Pay alım sözleşmesi imza tarihi itibariyle Future Teknoloji Ticaret A.Ş ‘nin finansal borcu bulunmamaktadır.
Türkiye Sigorta (TURSG, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağımsız denetimden geçmemiş 2024 Mart sonu toplam brüt prim üretimi 28,2 milyar TL’ye ulaşarak ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %131 oranında artış göstermiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
İnşaat: Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksinin şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, inşaat malzemesi sanayisinin ihracatı şubatta yıllık bazda %11,1 artarak 2,36 milyar dolara yükseldi. Söz konusu ayda ihracat miktarı da 3,62 milyon ton oldu. İnşaat malzemesi sanayisinin kilogram başına düşen birim ihracat değeri şubatta 0,65 dolara geriledi. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alarko GYO (ALGYO): Şirket Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunmak üzere, pay başına 0,05TL temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,1 olarak hesaplanmaktadır.
Alves Kablo (ALVES): Firma, Gold Bayisi ile 120mn + KDV Solar ve Yenilenebilir Enerji Kabloları satış sözleşmesi imzalamıştır.
Ayrıca üretimini yapmış olduğu ince ve süper ince tel içeren bakır iletken ve izoleli iletken ürünlerinin satışı için iki farklı zayıf akım kablo üreticisi ile 133mn + KDV satış sözleşmesi imzalamıştır.
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket’in Ocak – Mart 2024 dönemine ait brüt prim üretimi, yıllık olarak %62,6 oranında artarak toplam 2.420mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Karsan Otomotiv (KARSN): Karsan CEO’su Okan Baş Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamalarda, “2023 yılı beklentimizi gerçekleştirdik. Avrupa pazarındaki pazar payımızı %6’ya çıkardık. Pazar payımızı 2024 yılında artırmak istiyoruz” dedi. Hidrojen yakıtlı otobüs pazarında yer edinmeye çalıştıklarını söyleyen Baş, “ilk hidrojen yakıtlı araçlarını Almanya’da haziran ayında test edeceklerini ve İtalya’da hidrojen yakıtlı araçların ihalesine katılacaklarını açıkladı. Ayrıca bu yıl İngiltere pazarına da girmeyi planlıyoruz. Avrupa Birliği’nin 2030 yılında şehir içi taşımacılığının %90’nı emisyonsuz olarak gerçekleştirme hedefi var. Geçen sene Avrupa’da 7 bin elektrikli otobüs satıldı. Elektrikli otobüs satışı 2030’a kadar 24 bin olacaktır.” açıklamalarında bulundu.
Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, TurkNet’ten 780bin ABD Doları tutarında HGW Wifi 6 modem ve 512bin ABD Doları tutarında ONT siparişi almıştır.
Margün Enerji (MAGEN): Margün Enerji’nin %100 bağlı ortaklığı Soleil Yenilenebilir Enerji A.Ş.’ye Muğla İlinde güneş enerjisine dayalı Özmen-1 GES projesi kapsamında 30.07.2020 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle üretim faaliyeti göstermek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 30.07.2020 tarihli kararı ile üretim lisansı verilmişti. Bu lisansla ürettiği elektriği, 23.10.2020 geçici kabul tarihinden itibaren 10 yıl süre ile 13,3 USDcent/kWh fiyatla ve ilk 5 yıl yerli katkı payıyla beraber 13,74 USDcent/kWh fiyatla devlet alım garantisi altında satmaktadır. 19.11.2022 tarihinde yayınlanan “Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği” kapsamına göre, Üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, lisanslı bir üretim tesisine bütünleşik depolama ünitesi kurabilmektedir maddesi eklenmiştir. İlgili madde kapsamında 20,17 MWp kurulu gücüne sahip Özmen-1 GES projesine 2,064 MWp kapasiteli bütünleşik depolama ünitesi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na 08.11.2023 tarihinde başvuruda bulunulmuştu. Özmen-1 GES üretim tesisi için verilen 30/07/2020 tarihli lisansın bütünleşik elektrik depolama ünitesi eklenmesi talebi, EPDK kararı ile uygun bulunmuştur. Bu onay Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında bütünleşik depolama kapsamında EPDK tarafından verilen ilk onaydır. Santral sahasına bütünleşik elektrik depolama ünitesi kurulmasıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu 15.04.2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılmıştır. Üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesinin kurulmasının ardından, dengesizlik giderlerinin minimuma indirilmesi ve emre amade kapasitenin üzerinde üretilen elektriği depolama yöntemi ile sisteme vererek yaklaşık 860bin kWh/Yıl fazla üretim sayesinde ek satış geliri elde etmesi beklenmektedir. Bu kapasite artırımı sayesinde şirket yeşil enerji üretimini arttırarak karbon salınımının düşürülmesine de katkıda bulunacaktır.
Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirket tarafından Chengxi Shipyard Co Ltd. ticaret unvanlı müşteriye verilen teklifler onaylanmış bulunmaktadır. Konu üretimleri Çin Halk Cumhuriyeti’ne sevk edilecektir. Tekliflerin toplam tutarı 724,9bin EUR olup teslimlerin 2024 yılı ikinci çeyreği içerisinde tamamlanması beklenmektedir.
Yaprak Besi Çiftlikleri (YAPRK): Şirketin hayvan barınaklarının bir bölümünün çatılarına 482 kWp gücünde GES kurulması amacıyla Uludağ Elektrik’e yapılan başvuru olumlu sonuçlanmış, iki trafoda toplam 400 kW güç artışı olacak şekilde bağlantı görüşü verilmiştir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi