SABAH STRATEJİSİ
Bu sabah Çin’den açıklanan büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Asya borsaları karışık. Çin ekonomisinde stabilitenin sağlanması için atılan adımların sonuç verdiği gözlemleniyor. Her ne kadar zorunlu karşılık, kredi desteği ve teşvik gibi adımların devam etmesi beklense de, piyasada, otoritelerin bekleme moduna geçip teşviklerin askıya alabileceği endişeleri de dillendiriliyor. Dolayısıyla, iyi verilere rağmen borsalarda yükseliş görülmemesi bu nedene bağlanabilir. Ancak, söz konusu verilerin senkronize yavaşlama endişelerini hafifletmesi nedeniyle küresel çapta risk iştahı canlılığını korumaya devam edebilir. ABD on yıllık tahvil faizi de %2,60 seviyesine dayanmış durumda. ABD tarafında ise şirket bilançoları takip edilmeye devam edilirken, vadeliler bu sabah yatay bir görüntü sergiliyorlar. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, bir süredir negatif ayrışan Lira varlıklar dün olumlu bir görüntü sergileyerek pozitif ayrıştı. Ülke risk primimizdeki düşüşle birlikte BIST100 endeksi de günü %1,70 oranında primle kapattı. Bu sabah 434 seviyesinden bulunan 5 yıllık CDS’teki hareket endeks üzerinde belirleyici olmaya devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
Çin birinci çeyrek büyüme verisinin %6,3 olan beklentilerin üzerinde gelerek %6,4 seviyesinde gerçekleşmesiyle güne başlıyoruz. Mart ayına ait Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar da beklentileri aşmış durumda. Sabit yatırımlardaki yıllık değişim ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Mart verilerindeki iyileşme, Çin hükümetinin uygulamaya koyduğu teşviklerin işe yaradığını gösteriyor. Veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamanın hız kesmesi açısından da önemli. Bundan sonraki süreçte ise piyasalar bekle ve gör modunda gelecek verileri izleyecek. Veriler beklentileri aşsa da küresel ekonomideki yavaşlama eğilimi ve riskler değerlendirildiğinde Çinli yetkililerin zorunlu karşılık, kredi desteği gibi teşviklerini sürdürmesi beklenebilir.
Bugün ayrıca Japonya’da mart ayına ait dış ticaret verilerini takip ettik. Dört aydır ardı ardına gerileyen Japonya ihracatı, görece zayıf Çin talebiyle birlikte baskı altında kalmış görünüyor. Bu durum Japonya ekonomisinin ilk çeyrekte daralma beklentilerini artıran bir unsur olarak dikkat çekiyor.
Bugünün öne çıkan verilerini Euro Bölgesi TÜFE, ABD dış ticaret rakamları ve İngiltere TÜFE olarak sıralayabiliriz.
- Bugün TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Bölgede talep yokluğunda zayıf enflasyon seviyeleri sürüyor ve bir yandan da Avrupa Merkez Bankasına para politikasında alan tanıyor. Çekirdek TÜFE, şubatta yıllık bazda %1 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’nin, martta ise gerilemeye devam ederek %0,8 artış göstermesi beklenmekte.
- TSİ 15.30’da ABD’de şubat ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. Çin ile dış ticaret açığını kapamaya çalışan ABD, 2018 yılında bu konuda başarılı olamamıştı. 2019 yılında ise piyasalar tarafların ticaret gerilimini yatıştırıcı ifadelerine şahit olmakta. Bu görüntü ışığında ikili arasındaki ticaret akışını takip etmeyi sürdüreceğiz. Genel olarak da ABD’de dış ticaret dengesi ocakta 51,1 milyar dolar açık vermişti. Son 1 yıllık dönemde aylık bazda dış ticaret açığı en yüksek seviyeyi 59,9 milyar dolarlık açıkla geçen yılın aralık ayında görmüştü. Dış ticaret dengesinin, şubatta ise 53,5 milyar dolara yükselmesi beklenmekte.
- Bugün ayrıca ABD’de TSİ 21’de Fed tarafından Bej Kitap yayınlanacak. Bej Kitap, ABD’de işletmeler, ekonomistler ve diğer piyasa katılımcılarıyla yapılan anketlerin sonucunda, genel bir ekonomik değerlendirme sunmaktadır ve Fed’in 12 federal bölgesinden toplanan sonuçlarla oluşturulmaktadır.
- Bugün ayrıca TSİ 19.30’da Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın konuşması ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’in konuşması bulunmakta. Bunun yanında, TSİ 17.30’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Sabine Lautenschaleger’in konuşması takip edilecek.
- TSİ 11.30’da ise İngiltere’de mart ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Çekirdek TÜFE yıllık bazda şubatta %1,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’nin, martta ise hafif yükselişle %1,9 seviyesinde gelmesi beklenmekte.
Yurtiçi tarafta ise TSİ 10’da mart ayına ilişkin konut satışları verileri açıklanacak. Konut satışları şubatta aylık bazda 78.500 adet seviyesinde gerçekleşmişti. Konut satışlarının şubatta yıllık değişim oranı ise -%18,2 seviyesinde olmuştu.
Dün yurtiçinde şubat ayına ait sanayi üretim verisini takip ettik. Sanayi üretimi şubat ayında beklentilerden olumlu gerçekleşerek, görece ılımlı toparlanma sinyali veren imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) ve krediler gibi öncü göstergelerle uyumlu gerçekleşti. Mart ayında imalat PMI toparlanmasını sürdürdü ve kur şoku öncesi ay olan temmuzdan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Ara malı ithalatı ve kredilerde ise ılımlı diyebileceğimiz bir toparlanma sürmekte. Bunların hepsi birlikte değerlendirildiğinde mart ayında sanayi üretiminde aylık bazda toparlanmanın sürmesini beklemekteyiz ancak yıllık bazdaki daralma kısmen sürebilir.
- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocak ayı ardından şubat ayında da artış gösterdi ve aylık bazda %1,3 yükseldi. Beklenti aylık %0,3 artış göstermesi yönündeydi. Sanayi üretimi, ağustos-aralık ayları arasında aylık ortalama %1,6 düşüş göstermişti.
- Sanayi üretimi, eylül ayından bu yanaki yıllık bazdaki daralmasını sürdürüyor. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, yıllık %6,5 daralma beklentisine karşılık %5,1 daraldı. Aralık ayında sanayi üretimi yıllık %10 daralmış, Ocak 2019’da yavaşlama -%7,4’e gerilemişti ve şubat ayında ise düşüş hızı azalarak -%5,1 gerçekleşti.
Sanayi üretimindeki aylık bazdaki 1,3 puanlık yükselişin büyük çoğunluğu 0,4 puanla ara malı imalatından kaynaklandı. (Ara malı, hammaddelerin işlemden geçirilmesiyle elde edilen ve nihai malların üretiminde kullanılan girdilerdir.) Dayanıklı tüketim malı imalatı yaklaşık 0,1 puan ile sanayi üretim endeksine pozitif katkı sağladı. İç talep göstergelerinden biri olan dayanıksız tüketim malı imalatı ise geçtiğimiz aylara göre daha olumlu bir görünüm sergilemekte ve yaklaşık 0,4 puan katkı yaptı. Yatırımların göstergesi niteliğinde sermaye malı imalatının yaklaşık 0,2 puan ile sanayi üretimine pozitif katkı sağladığını görüyoruz. Enerji üretimi de yaklaşık 0,2 puan ile sanayi üretimine katkı sağlamış görünüyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in Mart 2019 dönemindeki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %10 oranında artarak 509,4mn TL’ye yükselmiştir. Böylelikle mart ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2019 yılı Ocak – Mart dönemi brüt prim üretimi de bir önceki yıla göre %17 artarak 1,6 milyar TL olmuştur.
Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulunca, Yurtiçinde veya yurtdışında bir veya birden fazla defada halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara ve/veya tahsisli olarak satış yoluyla, İlave Ana Sermaye hesaplamasına dahil edilecek sermaye benzeri tahvil, borç veya benzeri türden borçlanma araçları ihraç edilmesi ve/veya İlave Ana Sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma aracı niteliğini haiz kredi kullanılması, Yurtiçinde ilave ana sermaye niteliğini haiz olmak üzere kullanılacak kredi için 2 milyar Euro veya muadili yabancı para veya Türk Lirası tutarında, ihraç edilecek borçlanma araçları için ise 10 milyar Türk Lirası tutarında; yurt dışında ilave ana sermaye niteliğini haiz ihraç edilecek borçlanma araçları ve/veya kullanılacak kredi için de toplam 2 milyar Euro veya muadili yabancı para veya Türk Lirası tutarında yetki belirlenerek bu çerçevede imza edilecek sözleşmelere ait şart ve hükümlerin tespit edilmesi, Sermaye benzeri borçlanma aracı ihracı ve sermaye benzeri kredi düzenlenmesi ile ilgili tüm hususlarda Genel Müdürlük Makamı yetkilendirilmiştir.
18 Şubat 2019 Tarihli Halkbank Raporumuz için tıklayınız…
Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif):İGA İstanbul Havalimanı Akaryakıt Hizmetleri A.Ş. tarafından düzenlenen ihale neticesinde, Tüpraş’ın İstanbul Havaalanı’na 5 Yıl süreyle yıllık 1,8 milyon ton jet yakıtı satışına hak kazandığı Şirket tarafına bildirilmiş olup, bu kapsamda satışlara başlanmıştır.
20 Şubat 2019 Tarihli Tüpraş Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: TCMB tarafından ocak dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek, kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), şubatta bir önceki aya göre %0,96, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %3,81 artış kaydetti.
Borsa İstanbul şirketlerinin 2019 yılı ilk 3 aylık döneme ilişkin finansal raporlarının Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanma tarihleri belli oldu. Buna göre; son yayınlanma tarihi, konsolide olmayan finansal raporlar için 30 Nisan 2019, konsolide olanlar için 10 Mayıs 2019 olacak. Bankalar ise konsolide ve konsolide olmayan raporlarını 20 Mayıs 2019’a kadar gönderebilecek.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Halk GYO (HLGYO, Nötr), Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): Halk GYO – Vakıf GYO Adi Ortaklığı (%50/%50) ile hayata geçen Bizimtepe Aydos projesi bünyesinde yer alan depolu işyeri niteliğindeki gayrimenkul, 01.06.2019 tarihinden itibaren, aylık 15.500 TL+KDV bedel ile MopaşMarketcilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne, Vakıf GYO A.Ş. ile müşterek, kiralanmıştır. Kiracının, KDV ve tekel ürünleri hariç, aylık cirosunun %4’ünün, belirlenen aylık kira bedelini aşması halinde, kira bedeli olarak ciro dikkate alınacaktır. Kira sözleşmesi 10 yıllık süre için olup, yeni dönem (yıllık) kira artışının, her yıl Mayıs ayında, 12 aylık (TÜFE+ÜFE) ortalaması oranında uygulanmasına karar verilmiştir.
Polisan Holding (POLHO): Polisan Holding A.Ş., bağlı olduğu ortaklıklarında yürütmekte olduğu tarımsal faaliyetlerini, ana iş kollarına yoğunlaşmak amacı ile durdurma kararı almıştır. Bu nedenle, tarım faaliyetlerinin yürütülmesi için satın aldığı Aydın, Manisa ve Balıkesir illerindeki arazilerini de satışa çıkarmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Toplam fonlama miktarı 75,2 milyar TL seviyesinden 64,2 milyar TL’ye gerilerken, bunun 63 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılandı. Geri kalanı olan 1,2 milyar TL’lik kısım ise koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden sağlandı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %24,36 seviyesinden %24,03 seviyesine geriledi.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %2,55 seviyesinden işlem görmeye başlarken, %2,55-%2,59 bandında hareket etti. Çin büyüme verisinin risk iştahını stabil tutmasıyla birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizinin, bugün sabah saatlerinde %2,59 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte.
TL’deki kısmi dalgalanmanın sürmesiyle birlikte verim eğrisinin uzun tarafında yükselişler gözleniyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi değişmeyerek %21,95 seviyesinde yatay seyrederken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 57 baz puanlık artışla %18,36 seviyesine yükseldi.