SABAH STRATEJİSİ
Fed kararının takip edileceği günde, bu sabah küresel risk iştahında nötr bir görüntü var. ABD vadelileri ve MSCI Asya Pasifik endeksinde sınırlı düşüş gözleniyor. Paritelerde de net bir hareket yaşanmıyor. Bu akşam TSİ 21’de sonuçlanacak toplantıda (21.30’da da Powell’ın konuşması olacak) Fed’in para politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Güncel ekonomik projeksiyonların da açıklanacağı toplantıda tahvil faizindeki yükseliş sonrasında bu konuda bir aksiyon alınabileceğine yönelik bir sinyal gelmezse Fed toplantısının piyasa etkisi sınırlı kalabilir. Diğer yandan, bu sabah %1,62 ile yakın zirvesi civarında hareket eden ABD on yıllık tahvil faizindeki görüntüye karşın Gelişmekte Olan Ülke para birimlerindeki sakin seyir ise piyasaların Fed toplantısına kadar beklemede kalabileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda, işlem hacminin görece düşük kalmaya devam ettiği BIST100 endeksinde de gün içerisinde dar bir bantta yatay hareketler gözlenebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de açıklanan verilerin dün tatmin edici gelmemesi ve Fed’in bugünkü toplantısından çıkacak kararlara ve Powell’ın vereceği mesajlara odaklanmasıyla ABD hisse senedi borsaları genel olarak dün yükselişlerine ara verdi ve günü Nasdaq hariç sınırlı düşüşlerle kapattı.
- ABD’de şubat ayında perakende satışlar geçen ayki %7,6’lık (%5,3’ten revize) artış sonrası aylık bazda %3 düştü. Devlet yardımlarındaki kesinti ve kötü hava koşulları veriyi olumsuz etkiledi. Veriye bakıldığında market ve benzin satışları hariç diğer kalemlerde düşüş gözlenmekte. Benzin satışlarındaki artış da kısmi yüksek seyreden enerji fiyatları da faktör oldu. Dikkat çekici olarak online satışlarda da düşüş var. 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin onaylanmasıyla nakit yardımlarla, aşılamanın artması ve azalan vaka sayılarıyla perakende satışlarda önümüzdeki aylarda artış olması beklenmekte fakat talep artışının enflasyon tarafına etkisi de gündemde olacaktır. Sanayi üretimi de aylık %2,2 düştü. Beklentiler aylık %0,3 artması yönündeydi. Hava koşulları perakende satışlar verisinde olduğu gibi sanayi üretimini de olumsuz etkiledi. Veriye bakıldığında imalat sektörü geçen ayki %1,2’lik artış sonrası aylık %3,1 düştü. Kapasite kullanım oranı da ekim sonrası en düşük seviyede ve %73,8’e geriledi.
Almanya’da martta ZEW cari durum endeksi -61 seviyesinde gerçekleşerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fransa Başbakanı, koronavirüs salgınında mutasyonlu virüs türünün ülkede hızla yayıldığını ve bir tür üçüncü dalganın içinde olduklarını belirtti. Öte yandan Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, ekonomi halen koronavirüsün olumsuz etkileriyle mücadelesini sürdürürken tahvil getirisi eğrilerinin istikrarlı bir şekilde düşük tutulmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Fed, ocaktaki FOMC toplantısında, federal fonlama faiz aralığını oybirliği ile %0-%0,25 aralığında sabit bırakmış ve varlık alım programında ve tahvil alımıyla ilgili sözlü yönlendirmesinde değişiklik yapmamıştı. Tahvil alımlarının, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli ölçüde ilerleme sağlanana kadar sürdürüleceği vurgulanmıştı. Bu kapsamda Fed, varlık alımları kompozisyonu hazine tahvilleri için ayda en az 80 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için ayda en az 40 milyar dolar olmak üzere, varlık alımlarının aylık toplam 120 milyar dolar olarak sürdürüleceğini belirtmişti. Fed’in bugünkü toplantısında ise, faiz oranlarını ve varlık alım miktarını sabit tutması bekleniyor. Bu sene özelinde baktığımızda büyüme, enflasyon beklentilerinin ve uzun vadeli tahvil getirilerinin arttığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla özellikle nokta tahmin grafiklerin de Fed’in faizleri 2023’ten önce artırıp artırmayacağına dair detaylara odaklanılacak. Powell artan faiz getirileri ile ilgili tatmin edici bir yanıt vermemiş ve enflasyonist baskıların geçici olacağı fikrini tekrarlamıştı, dolayısıyla bu söylemi sürdürüp sürdürmeyeceği tahvil faizleri açısından da önemli olacak. Ayrıca çeyreksel toplantı olmasıyla birlikte Fed’in büyüme ve enflasyon projeksiyonları da takip edilecek, teşvik paketinin tahminlere nasıl yansıtıldığı önemli olabilir. Aralık toplantısında medyan büyüme beklentisi %4,2 idi, yukarı yönlü revize olası gözükmekte. OECD geçen hafta açıkladığı projeksiyonlarda ABD’nin %6,5 büyümesini beklemekteydi. Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da şubat ayına ilişkin konut piyasası verileri takip edilecek. Bu kapsamda, şubat ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri izlenecek.
Avrupa tarafında ise, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde TÜFE, ocakta yıllık bazda -%0,3’ten %0,9 seviyesine yükselerek Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış ve böylece salgın öncesi seviyelere gelmişti. Öncü verilere göre şubatta ise Euro Bölgesi’nde yıllık bazda TÜFE %0,9 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre yatay seyretmişti. Enflasyondaki artışın büyük kısmının Almanya’daki KDV indiriminin sona ermesi gibi geçici faktörlere bağlı olduğu görülmekte. Özellikle, normalleşme süreci ile artan tüketim talebi ve artan emtia fiyatları ile geçici enflasyon artışlarını bu yıl görmemiz olası. Yıllık bazda TÜFE’nin şubatta nihai verilere göre öncü verilerle uyumlu olarak %0,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ECB Başkanı Lagarde ise, ocak ve şubat ayında enflasyonun sert bir yükseliş sergilediğini, önümüzdeki aylarda manşet enflasyonun muhtemelen yükselmeye devam edeceğini belirtmişti. Lagarde, bu yıl enflasyonun %2’ye yükselmesinin olası gözüktüğünü ve salgının etkisi azalınca enflasyonda kademeli yukarı yönlü baskı beklediklerini vurgulamıştı. Ancak orta vadeli enflasyon görünümünün değişmediğini ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin zayıf kalmayı sürdürdüğünü ifade etmişti. Lagarde, enflasyonu artıracak sebeplerin teknik ve geçici olduğunu, buna örnek olarak Almanya’daki KDV düzenlemesinin verilebileceğini söylemişti.
Ayrıca TSİ 12’de Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Aylık Raporu yayınlanacak.
Yurt içi tarafta ise, dün ocak ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklandı. Konut fiyat endeksi ocak ayında da artışını sürdürerek aylık bazda %1,8 oranında ve yıllık bazda ise %30,4 oranında artış kaydetti. Sıkılaşan finansal koşullarla ve kısıtlamaların etkisiyle konut satışlarındaki yıllık bazda düşüşün devam etmesine rağmen fiyat endekslerinin artmaya devam ettiğini görüyoruz.
Dün ayrıca ocak ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlandı. Buna göre, özel sektörün uzun vadeli kredi borcunun ocak sonu itibarıyla, 2020 yıl sonuna göre 18 milyon USD azalışla 164,1 milyar USD seviyesine gerilerken, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 49 milyon USD azalışla 9,8 milyar USD seviyesine gerilediği gözlendi.
- Özel sektörün uzun vadeli kredi borcu, en yüksek seviyeyi 220,2 milyar USD seviyesiyle 2017 yılında görmüştü, bu kapsamda o dönemden bu yana uzun vadeli kredi borcunun yaklaşık 56,1 milyar USD azaldığı görülüyor. Özel sektörün kısa vadeli kredi borcu ise en yüksek seviyeye 44,1 milyar USD seviyesiyle 2014 yılında ulaşmıştı, ilgili dönemden bu yana düşüş 34,2 milyar USD’yi bulmuş durumda.
- Ayrıca borcun sektörel dağılımına bakıldığında, ocak sonu itibarıyla, 164,1 milyar USD’lik tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %43,3’ünü finans sektörü borcu ve %56,7’sini ise finans dışı sektör borcu oluşturdu. Bunun yanında, ocak sonu itibarıyla 9,8 milyar USD’lik kısa vadeli toplam kredi borcunun %83,6’sını finans sektörü borcu ve %16,4’ünü ise finans dışı sektör borcu oluşturdu.
ŞİRKET HABERLERİ
Ford Otosan (FROTO, Pozitif): Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği planları çerçevesinde 1 tonluk orta ticari aracın ortak üretimi için anlaşılmıştır. Bu kapsamda, Ford Otosan ile Ford Motor Company arasında bu projeyi gerçekleştirmek amacıyla 1T Cargo Van Fason Üretim ve Tedarik Anlaşması, Yedek Parça Tedarik Anlaşması, Teknoloji ve Üretim Lisans Çerçeve Anlaşması ve ona bağlı olan Araç Programı Ürün Lisans Spesifikasyonları Ek Anlaşması imzalanmıştır. İlgili anlaşmalar uyarınca proje kapsamındaki 1 tonluk orta ticari araç ‘Yeni Nesil Ford Transit Custom’ ailesinin dizel, şarj edilebilir hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) ve tam elektrikli versiyonlarının Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında 2023 yılının ilk yarısından itibaren kademeli olarak ve çoğu ihracata yönelik olacak şekilde üretilmesi öngörülmektedir. Ayrıca; Ford Motor Company ve Volkswagen AG’nin stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen AG’nin yeni nesil 1 tonluk ticari araç modelinin de Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında üretilmesi öngörülmektedir. Bu çerçevede önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ford Otosan tarafından toplam 1.390mn EUR yatırım yapılması, halihazırda 180bin adet olan mevcut benzer nitelikteki aracın yerine geçmek üzere, 405bin adetlik yıllık ortalama 1 tonluk orta ticari araç üretim kapasitesi kurulması ve 11 yıl süreyle üretim yapılması öngörülmektedir.
retilecek araçların, yurt içinde Ford Otosan tarafından satışı gerçekleştirilecek Ford markalı olanlar haricindeki kısmının, Ford Motor Company’ye veya bağlı şirketlerine satılarak, satışların maliyet artı yöntemiyle fiyatlandırılması, yatırım maliyetlerinin önemli bir kısmının satışlar aracılığıyla Ford Motor Company’ye aktarılması öngörülmektedir. Anlaşmalarla ilgili olarak izleyen dönemde, tarafların projeye ilişkin program onaylarının alınması ve Rekabet Kurumu’na gerekli bildirim ve başvuru süreçlerinin tamamlanması öngörülmektedir. Söz konusu yatırım, Şirket tarafından 4 Aralık 2020 tarihinde duyurulan Yeni Nesil Ticari Araç Projeleri ile ilgili ürün çeşitlendirme ve tevsi yatırımları için alınan ve Ford Otosan’ın kapasitesini toplam 650bin adede çıkartan 20.501.205.701 TL tutarında Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında gerçekleştirilecektir. Ford Otosan hisseleri dün %9,97 yükseliş kaydetmiştir.
TOFAŞ (TOASO, Pozitif): Yönetim Kurulu hisse başına brüt 3,00 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen hak kullanım tarihi 23.03.2021’dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,0 olarak hesaplanmaktadır.
Turkcell (TCELL, Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 3 eşit taksitte ödenecek toplam brüt 1,1754 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihleri 30 Nisan, 30 Temmuz ve 27 Ekim 2021’dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,36 olarak hesaplanmaktadır.
Verusa Holding (VERUS, Sınırlı Pozitif): Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Standard Boksit İşletmeleri A.Ş., Tokat İli Zile İlçesi’nde bulunan 1 adet bakır maden sahası ruhsatını, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden (MTA) bedeli peşin ödenerek 16.03.2021 (dün) tarihi itibariyle satın almıştır. Son alınan yeni ruhsatla birlikte Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri A.Ş. ‘nin sahip olduğu maden sahası sayısı 25 adete yükselmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: TCMB tarafından Ocak 2021 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,8 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %30,4, reel olarak ise %13,5 oranında artmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket’in iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş Eyurtlar İnternet ve Reklam Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’ne 1mn TL değerleme üzerinden %15 pay karşılığı yatırım yapılmasına karar verildi. Öğrenci yurtlarını internet ve mobil ortamlarda tanıtan ve rezervasyon yaptıran pazaryeri platformu Eyurtlar, öğrencilerin kendilerine uygun yurt bulmasına yardımcı olmaktadır.
Türk İlaç (TRILC): 16.03.2021 tarihinde TURK İLAÇ ve Serum Sanayi A.Ş ile Sudan’da yerleşik Meduro Company Ltd.arasında tek yetkili distribütörlük anlaşması imzalanmıştır. İlk yıl için alınan sipariş miktarı 6,54mn USD tutarlı toplam 12mn adet torba serum için yapılmıştır. İlk yükleme tarihi haziran 2021 olarak planlanmıştır. Aylık 1mn sevkiyat yapılacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 332 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak dün 60 milyar TL’lik (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,61 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,58-%1,63 bandında hareketin ardından, %1,62 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi