Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.01.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün 7.995 – 8.090 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 8.032 seviyesinden %0,15 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 48 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak TCELL, TUPRS ve ASELS öne çıkarken; AKBNK, THYAO ve GARAN ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %1,7 oranında düşüş kaydetti. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında; ABD vadelilerinin negatif hareketleri seyredilirken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,8 civarında geriliyor. Dün de ABD borsaları günü ekside kapatırken, Dolar endeksi (DXY) ise %0,9’luk artışla Mart 2023’den beri en yüksek günlük artışı kaydetti. Devam eden negatif risk iştahıyla bu sabah da Dolar lehine fiyatlamalar sürüyor. Fed üyelerinin faiz indirim beklentilerindeki iyimserliği azaltan açıklamalarını sürdürmesi, Orta Doğu kaynaklı jeopolitik riskler ve Çin’de takip edilen zayıf veriler risk algısındaki zayıflığın nedenleri olarak sıralanabilir. Bu ortamda BIST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde kasım ayı konut fiyat endeksi; yurtdışında ise ABD’de Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanımı açıklanacak. Ek olarak bugün ABD’de Fed’in Bej Kitabı yayınlanacak. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE rakamları takip edilecek. Ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde’nin konuşması para politikasının gelecek dönemdeki seyri bakımından takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ocak ayında, hafif toparlanma beklentilerine karşın firmaların yeni siparişleri ve sevkiyatlarındaki sert düşüşlerin etkisiyle -14,5’ten -43,7 seviyesine gerileyerek pandemi dönemi olan Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi ve böylece daralma bölgesindeki seyrini ikinci aya taşıdı, beklentiler ise endeksin ocakta -5 seviyesine toparlanması yönündeydi. Endeks, rekor düşük seviyeleri ise Nisan 2020’de -78,2 seviyesi ve Mayıs 2020’de -48,5 seviyesiyle görmüştü.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da aralık ayı nihai TÜFE verileri izlendi. Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda kasımda %0,4 oranında düşüşün ardından aralıkta öncü veriyle uyumlu olarak %0,1 oranında artış sergiledi. Yıllık bazda ise kasımda gerilediği Haziran 2021’den bu yana en düşük seviye olan %3,2’den aralıkta %3,7 seviyesine yükseldi, söz konusu yükselişte geçen yıl hükümetin, hanelerin aylık ısınma giderlerinin bir kısmını karşılamasıyla oluşan baz etkisi belirleyici oldu. Ayrıca Almanya’da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise öncü verilerle uyumlu olarak aralık ayında %3,8’den %3,5’e gerileyerek Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Ayrıca Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan ocak ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Ocakta ZEW cari koşullar endeksi hafif toparlanma beklentilerine karşın -77,1’den -77,3’e hafif gerilemekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi ise ocakta hafif düşüş beklentilerine karşın 12,8’den 15,2’ye yükselerek pozitif bölgedeki seyrini üçüncü aya taşıdı ve şubat ayından bu yana en yüksek seviyede kaydedildi. Ocakta beklentiler endeksindeki yükselişte, anket katılımcılarının, ülkede ekonomik aktivitede ılımlı toparlanma olacağına yönelik beklentileri ve ECB’den faiz indirimi beklentileri etkili oldu. Ankette, katılımcıların yarısından fazlasının ECB’nin yılın ilk yarısında faiz indirimi yapmasını bekledikleri gözlendi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından yayınlanan tarım ürünleri üretici fiyat endeksi aylık bazda kasımda %0,95 oranında düşüşün ardından aralıkta %6,34 oranında artışla son beş ayın en güçlü artışını kaydetti, yıllık bazda ise kasımda Aralık 2021’den bu yana en düşük seviye olan %50,47’ye gerilemenin ardından ocakta %52,66 seviyesine yükseldi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri TSİ 17.15’te takip edilecek.

Ayrıca ABD’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar aralık ayı verisi TSİ 16.30’da açıklanacak.

Bunun yanında, TSİ 22’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, ECB’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde aralık ayı nihai TÜFE verileri ve TSİ 10’da BoE’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, İngiltere’de aralık ayı TÜFE verileri takip edilecek.

Ayrıca TSİ 17.15’te ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, Banka’nın para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından izlenecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından kasım ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Ayrıca TCMB tarafından kasım ayı konut fiyat endeksi TSİ 14.30’da yayınlanacak. 

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: 2022’yi 30 milyar 995 milyon 808 bin USD dış satımla kapatan otomotiv endüstrisi, geçen sene %13 artışla 35 milyar 4 milyon 230 bin USD ihracatla tüm zamanların rekorunu kırdı. Otomotiv endüstrisinin en önemli alt ürün grubu olan yan sanayide geçen yıl 210 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye dış satım yapıldı. (Kaynak: AA)

Ulaştırma: Merkezi yönetim bütçesinden bu yıl ulaştırma ve haberleşme sektörü yatırımları için yaklaşık 319 milyar TL ödenek ayrıldı. Yaklaşık 319 milyar TL ödenek içinde sektör yatırımları listesinin ilk sırasında 150 milyar 282 milyon 76 bin liralık tutarla demir yolları bulunuyor. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat (ANHYT): Şirketin 2023 yılındaki toplam prim üretimi önceki yıla göre %101 oranında artarak 7.068mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Denge Yatırım Holding (DENGE): Bağlı Ortaklığı Metrobil Teknoloji A.Ş. ile Negmar Yapı A.Ş. arasında imzalanan, tersane elektrik sistemleri teslimi sözleşmesinin süresi 1 yıl olmakla beraber, sözleşme hacmi ve büyüklüğü olağan iş koşullarına göre değişkendir.

Erciyas Çelik Boru (ERCB): Şirketin 14.04.2023 tarihli açıklamasında belirtilen arsa satışına ilişkin devir işleminin, tüm tasilatın gerçekleşmesini takiben yapılacağı belirtilmişti. Arsanın satış işlemine ilişkin tüm tahsilatlar tamamlanmış olup; 172,4mn TL değerden, 16.01.2024 tarihinde devir işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirket, satışa konu arsayı 2,95mn TL ‘ye (edinim tarihindeki USD değeri 1,96mn) edinmiş olup, bu yatırımdan elde edilmesi öngörülen gelirin sağlandığını değerlendirmiştir.

Formet Metal (FORMT): 21.07.2023 tarihinde Cezayirli Eniem firması ile yapmış olunan “Entegrasyon Protokolü” çerçevesinde, üretim sözleşmeleri imzalanmış olup, “Doğalgazlı Isıtıcılar” için üretim aşamasına geçilmiştir. Ayrıca Protokol genişletilerek Pişirici Grubu (Fırın ve ocak) için de 5 yıllık üretim sözleşmesi imzalanmıştır.

Kafein Yazılım (KFEIN): 16.01.2024 tarihinde Google Cloud EMEA Limited ile şirket arasında Google Cloud Veri, Altyapı ve Siber Güvenlik Çözümleri alanlarında başta Orta Doğu olmak üzere tüm SEEMEA (Güney Avrupa ve Yükselen Pazarlar) bölgesinde partner olunmasına ilişkin Ticari İş Ortaklığı Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme imza tarihinde yürürlüğe girmiş olup, taraflarca feshedilmedikçe yürürlükte kalacaktır.

Kiler Holding (KLRHO): Grup şirketinden Kiler Tekstil ve Biskon Yapının öz tüketimleri karşılığı olarak toplam 13,8MW büyüklüğünde kurulu gücü olan ve tamamlandığında 23mn kwh enerji üretecek GES tesisine ilişkin tesislerin üzerine kurulduğu ve dağıtım merkezi binasının olduğu yaklaşık 37.41 hektar büyüklüğündeki parseller için imar izni çıkmıştır. Tesisin imar izni sonrası ruhsat işlemleri devam etmekte olup ruhsat alınması sonrası kabul süreci ile elektrik üretimine geçilmesi hedeflenmektedir.

Kuzey Boru (KBORU): Şirket, Devlet Su İşleri Genel tarafından gerçekleştirilen, “Adatepe 2. Kısım Sulama Projesi Malzeme Alımı” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli KDV dahil 47mn TL’dir.

Merko Gıda (MERKO): Şirketin 88,2mn TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin 101,1mn TL’ye arttırılması dolayısıyla, ihraç edilen toplam 13mn TL nominal değerli paylar, mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle, tahsisli olarak 1 TL nominal değerli pay için 7,75 TL fiyatla şirketin ortaklarından AG Girişim Holding’e, Borsa İstanbul Toptan Alış Satış işlemleri kapsamında tahsisli olarak satış işlemi tamamlanmış ve toplam 100mn TL fon sağlanmıştır. Şirketin çıkarılmış sermayesinin 88,2mn TL’sinden 13mn TL’si tahsisli arttırılarak 101,1mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin, Şirket Esas Sözleşmesinin “Sermaye ve Paylar” başlıklı 7.maddesinin ekteki yeni şekilde tadil edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılmasına karar verilmiştir.

Pasifik Eurasia (PASEU): Şirket Kocaeli ili Kartepe ilçesi Köseköy lojistik merkezi sahasında bulunan kullanım alanını arttırmak üzere, 71,8mn TL toplam yatırım karşılığı 17.906 m2 alan için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile uzun süreli (7yıl) hizmet anlaşması imzalamıştır. Bu alanda halihazırda verilmekte olan terminal hizmetlerine ek olarak; geçici depolama ve antrepo işletmeciliği yapılacaktır. Mevcut terminal hizmetlerinde kapasite genişlemesi sağlayacak bu gelişme sayesinde, işlem hacmi ve verimlilik artışı da sağlanacaktır.

Pera GYO (PEGYO): Dört yatırımcı, sahip oldukları 2,7mn TL’lik nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 142,6mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %1,9’unu oluşturuyor.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi