Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.01.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları kapalıydı. İşlem gören diğer Avrupa piyasalarında ise yatay bir görüntü hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,15 yükseliş kaydetti. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksi dün güçlü bir seyir izledi. Kapanış gün içi en yüksek seviye olan 5.208’den gerçekleşirken günlük %4,5’lik artış kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 94,1 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’de 97 hisse pozitif tarafa yer alırken, endeksteki yükselişe en fazla etki eden hisseler THYAO, TUPRS ve SISE olarak sıralandı. Bugüne bakıldığında ABD ve Avrupa vadelileri negatif bölgede seyrediyor. Bugün Çin’de son çeyrek büyümesi %2,9 ile %1,6’lık beklentilerin üzerinde açıklansa da yıllık büyüme %3 ile %5,5’lik hedefin altında gerçekleşmiş oldu. Asya piyasalarında genel olarak Japonya hariç olumsuz bir görüntü var.  Bu ortamda, BİST-100’ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde Konut satışları açıklanacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “Akşam Future&Trends Summit 2023” programına katılacak. Ek olarak, Hazine ihraçları ile Halkbank’ın ABD’de deki davasıyla ilgili haber akışı izlenecek. Yurtdışında ise, Almanya’dan TÜFE ve Zew beklenti endeksi, ABD’den ise New York Fed sanayi endeksi takip edilecek. ABD’de bugün açıklanacak finansallar arasında Goldman Sachs ve Morgan Stanley öne çıkıyor.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aralık ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayınlandı. Bütçe dengesi, aralık ayında 118,6 milyar TL açık verdi, 2021 yılı Aralık ayında ise 155 milyar TL ile rekor seviyede açık verilmişti. Aralık ayında toplam gelirler gerek iç talep ve enflasyonist görünümle gerekse özelleştirme ve bedelli askerlik geliri gibi tek seferlik gelirlerin desteğiyle birlikte yıllık güçlü artışını sürdürürken, aralıkta BOTAŞ’a aktarımın yapılmaması ve KKM kaynaklı giderin sınırlı olması gibi unsurlarla harcamalardaki yıllık artış da sınırlı kaldı. Sonuçta 2022 yılında gelirler öngörüleri aşarken, giderler de öngörülerin altında kaldı.

  • Faiz dışı denge ise aralıkta 100,4 milyar TL açık verirken, 2022 yılı genelinde ise faiz dışı denge 171,8 milyar TL fazla verdi, 2021 yılı genelinde ise 20,7 milyar TL faiz dışı açık gözlenmişti.
  • Nihayetinde 2022 yılının genelinde bütçe açığı 139,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bütçe açığı, OVP’de 461 milyar TL (milli gelirin %3,4’ü) açık olarak belirlenen hedefin 322,1 milyar TL altında kaydedildi, 2021 yılı genelinde ise bütçe açığı 201,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti.
  • 2022 yılı bütçe açığını, OVP’deki 2022 yılı GSYH tahminine oranladığımızda ise bütçe açığı/GSYH oranının %1 civarında gerçekleşebileceği görülmekte ki OVP’de bu oran %3,4 öngörülüyordu. Bunun yanında cari fiyatlarla GSYH büyümesinin, OVP tahminlerinden daha güçlü gerçekleşebileceğini değerlendirmekteyiz, dolayısıyla bütçe açığı/GSYH oranının %1 seviyesinin altında gerçekleşmesi olası gözükmekte. 2023 yılı için OVP’de bütçe açığı/GSYH oranı %3,5 hedeflenmekte.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ocak ayı verisi TSİ 16.30’da izlenecek. New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi aralık ayında, 4,5 seviyesinden -11,2 seviyesine beklentilerin (-1) üzerinde gerileyerek yeniden daralma bölgesine geçmişti. Endeksin ocakta ise -8,7 seviyesine kısmi toparlanmakla birlikte daralma bölgesindeki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 23’te New York Fed Başkanı Williams’ın konuşması, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da aralık ayı TÜFE nihai verisi TSİ 10’da takip edilecek. Öncü verilere göre Almanya’da aralık ayında TÜFE, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki gevşemenin ve Almanya’da hükümetin, hanehalkı ve işletmelerin enerji faturalarını azaltıcı yöndeki desteğinin etkisiyle aylık %0,8 gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşırken, yıllık bazda ise %10’dan %8,6 seviyesine yavaşlamıştı.

Öte yandan, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ocak ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri TSİ 13’te açıklanacak. Endekste süren iyileşmede, özellikle son dönemde bölgede ılımlı seyreden hava koşullarıyla doğal gaz talebinin azalmasının etkisiyle Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında gözlenen gevşeme ve doğal gaz depolarının doluluk oranlarının yüksek seyretmesiyle enerji krizine yönelik endişelerin yatışmasının yanında, enflasyonun gevşeyeceğine yönelik umutların artması ve ECB’nin, para politikasında daha ılımlı bir tutum sergileyeceğine yönelik artan beklentilerin etkili olduğu gözlenmişti. Söz konusu endekslerin, ocakta da toparlanmayı sürdürmeleri, bununla birlikte negatif bölgede kalmaya devam etmeleri beklenmekte.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından aralık ayı konut satışları verileri TSİ 10’da yayınlanacak. Toplam konut satışları, iki aylık düşüşün ardından kasım ayında aylık %14,8 artış kaydetmişti, bunun yanında %34,1 oranında düşüş sergileyerek yıllık bazda düşüşünü beşinci aya taşımıştı. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise kasım ayında aylık %13,1 oranında artış kaydetmişti, bunun yanında yıllık bazda %17,4 oranında düşüşle son beş ayda gerilemeyi sürdürmüştü.

Ayrıca TSİ 14.30’da TCMB tarafından kasım ayı konut fiyat endeksi yayınlanacak. Ekim ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %4,89’dan %5,36 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise rekor seviye olan %189,1’den %188,2 seviyesine hafif gerilemişti. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %56,3 artmıştı.

Bunun yanında, TSİ 10’da TCMB tarafından kasım ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Ekim ayında kısa vadeli dış borç stoku aylık 2,4 milyar USD artarken, yıllık ise 18,9 milyar USD artışla 142,3 milyar USD’ye yükselmişti. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, ekim ayında aylık 1 milyar USD artarken, yıllık ise 16 milyar USD artarak 186,3 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 13 Ocak haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,8 milyar USD artışla 127,3 milyar USD seviyesine, net uluslararası rezervin ise 0,7 milyar USD artışla 25 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Aralık 2022 dönemine ait toplam brüt prim üretimi yıllık %104 oranında artarak 522,5mn TL’ye yükselmiştir. Aralık ayı prim üretimi ile birlikte 2022 yılı toplam brüt prim üretimi ise yıllık %78,8 oranında artarak 3,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2022 Aralık ayındaki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %112 oranında artarak 3.646mn TL’ye yükselmiştir. Aralık ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2022 yılı brüt prim üretimi yıllık %121 oranında artarak 23.756mn TL’ye yükselmiştir.

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket’in bağlı ortaklığı Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret A.Ş.’nin Adana’da bulunan 76 MWe kapasiteli Karakuz Barajı ve Hidroelektrik Santralı bünyesinde kurulması planlanan 1,5323 MWp gücündeki ilave yardımcı kaynak Güneş Enerjisi Santrali projesi ile ilgili, Şirket’in mevcut üretim lisansının birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüştürülmesine ilişkin tadil talebi, EPDK kararı ile uygun bulunmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Şirketin 16.01.2023 tarihli Yönetim Kurulu Kararı kapsamında; 16.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan 15mn nominal tutarlı paylarla birlikte, şirket uhdesindeki payların toplam nominal değeri 141,9mn TL olup, bu payların sermayeye oranı %3,73’ye ulaşmıştır.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Aralık 2022’de şirketin limanlarına gelen gemi sayısı 2019 Aralık ayının %94’ü seviyesinde gerçekleşirken,  yolcu sayısı da 2022 Aralık ayında 2019 seviyesinin %20 üzerinde gerçekleşmiştir. Yolcu sayısındaki bu yükselişte Kanarya Adaları (Las Palmas, Lanzarote ve Fuerteventura) limanlarının da hesaplamaya dahil edilmiş olması etkili olmuştur. (Kanarya Adaları limanları hesaplamaya Ekim ayından itibaren dahil edilmiştir) Ocak-Aralık 2022 dönemi kümüle olarak bakıldığında ise, toplam sefer sayısının 2019 Ocak-Aralık döneminin %8 üzerinde gerçekleştiği, yolcu sayılarında ise 2019 seviyesinin %83’üne ulaşıldığı görülmektedir. Sektördeki toparlanmanın etkisiyle gemi doluluk oranlarının da 2022 başından bu yana artan bir ivmeyle yükseldiği görülmektedir. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Ocak 2022’de %42 iken, Kasım 2022’de %87 olarak gerçekleşmiştir.

Kimteks Poliüretan Sanayi (KMPUR, Sınırlı Pozitif): Şirket, Rigid sektöründe (Sert Köpük Sistemleri) yer alan ürün portföyüne yönelik, yaklaşık 340mn TL tutarında yeni satış bağlantıları gerçekleştirmiştir. Bu tutarın 27mn TL’lik kısmının ‘biyo poliol’ kullanımlı yeni ürün grubuna yönelik yapılacağı, söz konusu satışlara ait sevkiyatların 2023 yılı ilk çeyreğinde tamamlanmasının planlandığı açıklanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Karton Ambalaj: Geçtiğimiz yılı üretim ve ihracatta %38’lere ulaşan artışla kapatan kağıt karton ambalaj sektörü, 2023 rotasını uluslararası alanda en büyük pazar konumundaki ABD’ye çevirdi. ABD’yi en büyük ithalatçı olarak değerlendiren Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, “Bu pazardan %1 bile pay alsak büyük bir hacim olur. Önümüzdeki haftalarda ABD pazarına yönelik çalışmalarımız hızlanacak. Bu yıl ABD’ye odaklanacağız” dedi. Duran, geliştirdikleri UR-GE projesi kapsamında 20 üretici firma ile ABD pazarına açılacaklarını, 5 yıl içerisinde de 500mn USD’lik ihracat gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ersan Alışveriş Hizmetleri (KIMMR): Manisa-Demirci’de 5.000 kWe, Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi yapılması planlandığı ve GES kurulumu için izin alınması amacıyla gerekli izin başvuruları yapılacağı kamuya açıklanmıştı. İlgili Güneş Enerjisinden elektrik üretimi için Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu başvurusu kabul edilmiştir. GES yatırımı için Saha Temiz Enerji Elektrik Taahhüt Danışmanlık A.Ş. ile sözleşme imzalanmıştır. Yatırımın maliyeti 4,92mn USD olarak öngörülmekte olup, finansmanı için %70 uzun vadeli yatırım kredisi %30 öz kaynak kullanılması, santralin 2023 Temmuz ayına kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Üretilen elektrik enterkonnekte sistem üzerinden şebekeye verilecek olup tüm iş ve işlemler 12.05.2019 tarih ve 30772 sayılı Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında mahsuplaşma yöntemi ile yürütülecektir. GES faaliyete geçtiğinde ortalama 9mn kwh elektrik enerjisi üretmesi ve tüm şubelerin toplam elektrik tüketiminin %45’ini (2022 tüketim verisine göre) karşılaması beklenmektedir.

İmaş Makine Sanayi (IMASM): Şirket ile Ortadoğu’da mukim bir müşterisi arasında imzalanan, 800bin USD karşılığında saatte 10 ton kapasiteli yem flake tesisi kurulum ve devreye alınması sözleşmesine istinaden, Şirket namına açılan 800bin USD tutarındaki akreditif Şirket’e ulaşmıştır. Akreditife göre tesisin 30 Haziran’a 2023’e kadar sevk edilmesi öngörülmektedir. Akreditif tutarının %30’unun peşin, %60’ının yüklemede, %10’unun ise yüklemeden 180 gün sonra tahsil edileceği açıklanmıştır.

Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi (KATMR): Şirket, Afrika ülkesi kaynaklı 8,4mn USD tutarında Muhtelif Araç Üstü Ekipman siparişi almıştır. Teslimatların 2023 yılı içerisinde tamamlanacağı açıklanmıştır.

Qua Granite (QUAGR): Türkiye’deki en büyük dağıtıcısı olan Mehmet Ceylan Yapı Malzemeleri ile Şirket arasında 2023 yılını kapsayan 1 milyar TL tutarında satış anlaşması imzalanmıştır.

Söke Değirmencilik Sanayi (SOKE): Şirket, Aydın-Söke ve Ankara-Sincan’da yer alan fabrikalarının elektrik enerjisi ihtiyacının, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması amacıyla Konya ilinde 8000 kWe gücünde güneş enerjisi santrali yapılması yetkili bir firma ile anlaşma sağlanarak gerekli yasal izinler için resmi kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunmuş, 2023 yılı dördüncü çeyreğinde yatırımın tamamlanarak faaliyete geçmesinin öngörüldüğü açıklanmıştır.

Şirket’in 2022 yılında gerçekleşen enerji tüketiminin yaklaşık olarak %68’ine denk gelen 15.000.000 kWh üretim kapasitesine sahip olan GES Projesinin halka arz gelirlerinden finanse edileceği açıklanmıştır.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket, GES (Güneş Enerjisi Santrali) projesi için, Türkiye’deki bir müşterisiyle sözleşme imzalamıştır. Toplam sözleşme bedeli 3,4mn USD + KDV’dir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,04’ten %9 seviyesine geriledi. TCMB dün 15 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 112 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 135 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi