SABAH STRATEJİSİ
ABD’de teşvik paketinin Noel tatili öncesine yetiştirilebileceğine yönelik umutlarla Wall Street ana endeksleri dün %1,0 ile %1,3 arasında primle kapattılar. ABD’deki pozitif kapanışların ardından da bu sabah Asya piyasalarında olumlu bir hava var. Diğer yandan, bu akşamki Fed faiz kararı öncesinde Dolar endeksi (DXY) bu yılki yeni en düşük seviyeleri görürken, dün 1.850 seviyesinin üzerinde kapatan ve bu sabah da bu seviyenin üzerinde seyreden Ons Altın’daki hareket risk iştahındaki iyimserliğin devam edebileceğine işaret ediyor. Küresel piyasalara paralel BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde günün önemli gelişmesi TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın bugün 10:30’da “2021 Yılında Para ve Kur Politikası”na ilişkin tanıtım toplantısında yapacağı sunum olacak. Sunumun ardından soru – cevap kısmı da yakından izlenecek. Önümüzdeki hafta yapılacak TCMB toplantısı öncesinde Başkan’ın vereceği mesajlar özellikle kur tarafında daha fazla etkili olabilir. Şahin mesajlarda Dolar /TL, 7,75 civarındaki desteğini kırmayı deneyebilir. BIST100 endeksinde ise 1.410 civarındaki direnç güçlü gözüküyor.
MAKROEKONOMİ
ABD’de 908 milyar dolarlık teşvik paketinin geçirilmesine yönelik iyimser beklentiler ve aşılanma sürecinin izlenmesiyle Fed toplantısı öncesi Wall Street dün alıcılı kapandı.
ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 22’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 22.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Fed, makroekonomik projeksiyonlarını açıklayacak. Son toplantıdan bu yana aşıya ilişkin gelişmeler ve seçimlerdeki belirsizliklerin azalması gibi pozitif gelişmeler olsa da teşvik paketindeki belirsizlik devam etti ve vaka sayıları da artmayı sürdürdü. Bu gelişmeler ışığında Fed’in para politikası duruşunda belirgin bir değişiklik yapması beklenmiyor ama ekonomik projeksiyonları ve gelecekteki para politikasına ilişkin ipuçları önemli olacaktır. Fed, tutanaklarda varlık alım hızının ve miktarının belli ekonomik sonuçlarla ilişkilendiren sözlü bir yönlendirmenin olması gerektiğini belirtmişti, dolayısıyla varlık alımlarına yönelik yönlendirme önemli olabilir. Önceki toplantılarında Fed, faizleri en azından 2023 yılına kadar sabit tutacağının sinyalini vermiş, ortalama %2’lik enflasyona ulaşıncaya kadar para politikasında genişleyici duruşun korunmasının beklendiğini vurgulamıştı.
Bugün ayrıca aralık ayına ilişkin küresel hizmet ve imalat PMI verileri günü.
- ABD’de TSİ 17.45’te aralık ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Kasım ayında PMI verileri hem imalat hem de hizmet tarafında oldukça iyi gelmişti. Aşıya ilişkin olumlu gelişmeler beklentilere olumlu yansıyacaktır fakat aralık ayındaki artan vaka sayıları, mali teşvik paketine yönelik devam eden belirsizlikler, işsizlik rakamlarında toparlanma olmaması ve kısıtlı da olsa kapanmaların devam etmesi cari duruma ilişkin endeksleri olumsuz etkileyebilir. Piyasa beklentileri ise, aralıkta imalat sektörü PMI’ın 56,7’den 55,7’ye, hizmet sektörü PMI’ın ise 58,4’ten 55,9’a gerilemesi şeklinde, ancak PMI’ların 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Ayrıca TSİ 16.30’da ise kasım ayına ilişkin perakende satışlar, tüketici güvenine ilişkin de işaret verecek.
- Avrupa tarafında da, aralık ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Kasımda PMI verileri momentum kaybına işaret etmekteydi ve bu ayda devam edip etmediği izlenecek. Aralık ayında Avrupa’da imalat sektörü PMI’ların 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde güçlü duruş sergilemesi, ancak Fransa hariç kısmi gerileme kaydetmesi bekleniyor. Hizmet sektörü PMI’ların ise, koronavirüs salgını sürecinde Avrupa genelinde henüz kapsamlı aşılamanın başlamamasının ve Almanya ve İngiltere başta olmak üzere artan vakalar nedeniyle birçok ülkede kısıtlayıcı tedbirlerin sıkılaştırılmasının etkisiyle daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da ekim ayına ilişkin TCMB tarafından özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri açıklanacak. Ayrıca TSİ 14.30’da ekim ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi takip edilecek. Özellikle, konut kredisi faizlerinde artışla birlikte konut talebinin normalleşmesiyle konut fiyatlarının da önceki aylara göre daha ılımlı seyretmesi beklenebilir. Bunun yanında, TSİ 10.30’da TCMB’nin 2021 Yılına İlişkin Para ve Kur Politikası Raporu yayınlanacak. TCMB Başkanı Naci Ağbal, videokonferans toplantısı gerçekleştirecek ve toplantıda soru-cevap kısmı da bulunacak.
Kasım ayında bütçe ve faiz dışı denge, geçen seneden daha iyi bir performans sergiledi. Bütçe kasım ayında 13,4 milyar TL fazla verirken, 2019 yılı Kasım ayında 7,8 milyar TL fazla vermişti. Kasım aylarında tarihsel ortalamada 3,7 milyar TL bütçe fazlası verilmekteydi. Faiz dışı fazla da geçen senenin üzerinde, 22,9 milyar TL gerçekleşti. Vergi gelirlerinin bütün alt kalemlerinde yıllık bazda artış görüyoruz, iç talepteki pozitif seyir vergi gelirlerini desteklemeyi sürdürüyor. Faiz giderlerindeki yıllık artışın geçen aya göre hız kestiğini görüyoruz. İlk 11 ayda bütçe açığı 132,1 milyar TL’de. Bu rakam YEP’te bu yıl sonu için 239 milyar TL öngörülüyordu. Pandeminin bütçeye etkisini en derin mart ayında yaklaşık 44 milyar TL’lik açıkla gördük. Aralık ayında bu miktarda, tarihi yüksek seviyede bir açık gerçekleştirsek bile bütçe açığı 176 milyar TL’ye ulaşacak, bu da %4’ün altında bir bütçe açığı/GSYH oranına tekabül ediyor.
12 aylık kümülatif bütçe açığı, 168,5 milyar TL’den 162,8 milyar TL’ye geriledi. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %3,6 seviyesinden %3,4 seviyesine iyileşti. YEP’te yıl sonu tahmini %4,9 seviyesinde. 2009 yılında bütçe açığı/GSYH oranı %5,6 seviyesine kadar genişlemişti.
Hatırda Kalması Gerekenler
- Vergi gelirleri, son 6 aydır ki yıllık artışını sürdürüyor, kasımda üçüncü çeyrekteki yıllık artışına yakın güçlü bir görünüm sergilemiş. Dolaylı vergilerde daha belirgin olmak üzere gelir ve kurumlar vergisi kaynaklı dolaysız vergilerde de yıllık artış gözlemlemekteyiz. Ekimde %50’lik güçlü artış ardından tek seferlik kalemleri içeren diğer gelirlerde artış hızının %5,8’e yavaşladığını görüyoruz.
- Harcamalarda salgın başlangıcında yıllık %43’e varan artış görmüştük, kasımdaki %27,5 artışın, %22 olan 2019 yılı ortalamasına yakın olduğunu görüyoruz.
- Kasım ayına ilişkin öncü veriler ekonomik aktivitedeki toparlanmanın devam ettiğini göstermekte, bu durumu vergi gelirlerindeki olumlu seyirle teyit etmekteyiz. TCMB’nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının, iç talebi ne ölçüde baskılayacağı ise önümüzdeki süreçte vergi gelirleri açısından önemli olacak. Halihazırda iç talepteki görünüme dair fikir veren kredi kartı harcamalarında aralık ayının ilk haftasında kısıtlamalarla birlikte önceki haftaya göre azalış görsek de seviyeler hala üçüncü çeyrek ortalamasının üzerinde. Ancak kredilerde artış hızının yavaşlamaya devam ettiğini ve 13 haftalık yıllıklandırılmış ortalamanın 2019 yılının ve tarihsel ortalamanın da altında kaldığına şahit oluyoruz. Neticede gelecek sene ilk çeyrekte finansal koşullardaki sıkılığı daha net hissedeceğimizi düşünmekteyiz, bu da büyüme görünümüne ve vergi gelirlerine yansıyacaktır.
Dün kasım ayı konut satışları verisi takip edildi. Toplam konut satışları yıllık %18,7 düşerken, ipotekli satışlar % 44,3 düştü. Toplam konut satışlarına benzer şekilde, ipotekli konut satışları da aylık bazda düşüşünü dördüncü aya taşıdı. Kasım ayı verisinden TCMB tarafından uygulanan finansal sıkılaşmanın etkilerinin devam ettiğini görmekteyiz. Neticede kredilerin artış hızının yavaşlaması, üçüncü çeyrekte büyümeye güçlü katkı veren iç talebin yavaşlayacağına işaret etmekte. Bu arada iç talebe ilişkin izlediğimiz diğer bazı göstergelerde artan faiz oranlarının etkisi daha sınırlı kaldı. Kredi kartı harcamaları verisinde aralık ayının ilk haftasında bir önceki haftaya göre azalma görmekteyiz fakat halen salgın öncesi seviyelerin üzerinde ve kasım ayına ilişkin otomobil satışlarında da hız kesse de yıllık artış sürüyor. Aslında bu iki faktörün konut satışlarına göre hız kesmesinin sınırlı kalmasında salgının getirdiği koşulların da etkili olduğunu düşünmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Gelişmekte olan pazarlardaki büyüme stratejisi doğrultusunda, Arçelik A.Ş. ile Hitachi Global Life Solutions, Inc. (“Hitachi GLS”) arasında Japonya pazarı dışındaki küresel ev aletleri pazarında Arçelik A.Ş.’nin çoğunluk hissesi ile kontrol edeceği bir ortaklık oluşturulması için Hisse Satın Alma Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmede yer verilen kapanış şartlarının yerine getirilmesi halinde taraflar arasında Ortak Girişim Sözleşmesi, Marka Lisans Sözleşmesi ve ilgili sair sözleşmeler imzalanacaktır.
Bu kapsamda, Hitachi GLS,Hollanda’da yeni bir şirket kuracak ve 12 şirketi ve bu şirketlerin altındaki ev aletleri iş kolunun tüm varlıklarını yeni kuracağı şirkete devredecek; Arçelik A.Ş. bu şirketin (“Şirket”) hisselerinin %60’ını satın alacaktır. İşlem, Hitachi GLS’nin Tayland ve Çin’de üretim tesisleri bulunan iki iştirakini ve bölgedeki 10 satış şirketini (Tayland, Çin, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya, Orta Doğu, Vietnam ve Myanmar) içermektedir. Söz konusu şirketler ağırlıklı olarak buzdolabı, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, pirinç pişirici, su pompası ve klima satmaktadır. Tayland ve Çin’deki üretim şirketlerinin buzdolabı ve çamaşır makinesi üretim kapasitesi yıllık toplam 3 milyon adettir.
Marka Lisans Sözleşmesine göre, Şirket, “Hitachi” markasını Japonya hariç dünya çapında kullanma hakkı için Hitachi GLS’ye lisans ödemesi yapacak olup; en az 15 yıl boyunca geçerli olmak üzere, 10’ar yıllık dönemlerde yapılacak müzakerelerde tarafların koşullarda anlaşmasına bağlı olarak 40 yıla kadar marka kullanma hakkına sahip olabilecektir.
Hisselerin %60’ı için işlem bedeli net nakit/borç hariç ve tüm azınlık hakları dahil 300 milyon USD’dır. Devrin gerçekleşeceği kapanış tarihinde net işletme sermayesi ve net borç seviyesindeki değişime bağlı olarak fiyat düzeltmesi yapılacaktır.
Şirket yönetim kurulu, 5 kişiden oluşacak, %60 çoğunluğun oyu ile karar alınabilecek ve şirket yönetim kurulunun 3 üyesi Arçelik tarafından gösterilen adaylardan seçilecektir. Bu kapsamda devralınacak şirket, Arçelik’in çoğunluk hissesi ile kontrol hakkı olması nedeniyle Arçelik finansal raporlarında bağlı ortaklık olarak tam konsolide edilecektir.
Devralınacak Hitachi ev aletleri iş kolunun 31 Mart 2020 tarihinde sonra eren mali dönemindeki (FY2019) konsolide net cirosu yaklaşık 1 milyar ABD Doları, FAVÖK’ü yaklaşık 70 milyon ABD Doları seviyesindedir. Şirketlerin 3.800’e yakın çalışanı bulunmaktadır. Devir sonrası ürün gamının kurutucular, bulaşık makineleri, ocak, davlumbaz, fırın ve diğer küçük ev aletleri ile genişletilmesi öngörülmektedir. İşlemlerin 1 Nisan 2021’e kadar tamamlanması planlanmaktadır.
Karsan (KARSN, Nötr): Timisoara Belediyesi’nin şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılmak üzere Romanya Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı tarafından açılan, 44 adet 18 metre uzunluğunda elektrikli belediye otobüsü alımı ihalesine teklif verilmek suretiyle katılım sağlanmıştır.
Kartonsan Karton (KARTN, Nötr): Şirketin %100 payına sahip olduğu Bağlı Ortaklığı “Dönkasan Dönüştürülen Atık Kağıt San. ve Tic. A.Ş.” nin 18.12.2020 tarihinde yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul toplantısında; 93.152 TL olan sermayesinin 3,9mn TL nakden artırılarak 4mn TL ye çıkarılmasına ilişkin yeni pay alma haklarının tamamının kullanılmasına ve bu amaçla yapılacak olan ilgili Olağanüstü Genel Kurul toplantısında sermaye artışına ilişkin gündem maddesi lehine oy kullanılmasına karar verildiği duyurulmuştur.
Sermaye artırımına konu tutar olan 3,9mn TL, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında karar alınmasını müteakip aynı gün defaten ödenerek, sermaye artışı ödemesi gerçekleştirilecektir.
Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Sınırlı Negatif): İzmir İli Dikili ilçesi’nde Şirket tarafından yapılması planlanan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. kapasite artırımı 2009/7 projesine ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir 6. İdare Mahkemesinde 2019/1120 E. dosyası ile dava açıldığı duyurulmuştur. Şirket davalı Bakanlık yanında ilgili davaya müdahil olmuştur. Şirkete tebliğ edilen gerekçeli karara göre davaya konu edilen ÇED olumlu kararı iptal edilmiş olup şirketin temyiz yoluna başvuracağı açıklanmıştır.
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket tarafından 15.12.2020 tarihinde Borsa İstanbul’da 12,67 TL – 13,06 TL fiyat aralığından toplam 275.000 adet Teknosa (TKNSA, Sınırlı Negatif) paylarının satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirket’in Teknosa sermayesindeki payı 15.12.2020 tarihi itibarıyla %60,03 olmuştur.
Daha önce yapılan açıklamada Sabancı Holding portföyünde bulunan Teknosa sermayesinin %10,28’ini temsil eden 11.310.508,61 TL nominal değerli payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülebilmesi için hazırlanan pay satış bilgi formu ilan edilmiş olup, Teknosa paylarının satışından elde edilecek gelirin, Teknosa’nın gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımında Sabancı Holding’in yeni pay alma haklarının kullanımından doğacak sermaye koyma taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanılacağı kamuya duyurulmuştu.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2020 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,7 azalarak 112.483 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 21.158 konut satışı ve %18,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, 2020 Kasım ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %44,3 azalış göstererek 24.450 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %21,7 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde ise 1.393.335 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,5 artış gösterdi. Ocak-Kasım döneminde ipotekli konut satışı da %98,0 artarak 558.706 oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
ARD Grup (ARDYZ): Şirket, Yükseköğretim Kurumları İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile “Sunucu Alımı” işine ait sözleşmeyi 1.099.996 TL (KDV dahil) bedelle 15.12.2020 tarihi itibariyle imzalamıştır.
Karel Elektronik (KAREL): Telesis Telekomünikasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %100’üne karşılık gelen 7,9mn adet payı 533.784 USD karşılığında peşin olarak satın alınmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 225 milyar TL ile 20 milyar TL’si (%15,04 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 205 milyar TL’si (%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 52 milyar TL (%15’ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,89 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,88-%0,92 bandında hareketin ardından, %0,91 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, dün günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde görece yatay seyir görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi